«Αφήσαμε την Ελλάδα και την Ιταλία επί χρόνια μόνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων, Γκέοργκ Καπς, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) και επέκρινε έντονα τις «μεγάλες παραλείψεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό, διερωτώμενος «πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να προστατεύσει τα σύνορα με εκατοντάδες νησιά», για να δώσει ο ίδιος την απάντηση ότι «αυτό είναι αδύνατο».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων, το επόμενο βήμα τώρα, πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός κατάλληλου συστήματος κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη, καθώς «δεν είναι δυνατόν μία ήπειρος με πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους να μην είναι σε θέση να υποδεχθεί πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες».


Κατά την άποψή του, θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της οικονομικής μετανάστευσης και του ασύλου, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα», ενώ είναι διαφορετικό το θέμα της οικονομικής μετανάστευσης «όπου μπορεί και πρέπει να γίνεται επιλογή».

«Η ΕΕ πρέπει να εγκαταστήσει στις εμπλεκόμενες χώρες κέντρα, για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση σε αυτές τις χώρες και για να αποφασίζεται εκεί ποιοι επιτρέπεται να έρθουν στην Ευρώπη και ποιοι όχι» επισήμανε ο κ. Καπς.

Σε πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξή του στη Βιέννη, ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων είχε υπογραμμίσει: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά εκτεθειμένη θέση και δεν μπορούμε να αναμένουμε από την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της τις εισροές προσφύγων από το Αιγαίο ούτε και να ζητάμε από τη χώρα να προστατεύσει χιλιάδες νησιά ως σύνορα, κάτι τέτοιο απλώς είναι αδύνατο και ως εκ τούτου πρέπει ως Ευρώπη να δώσουμε τη στήριξή μας».

Είχε προσθέσει δε, πως είναι πεπεισμένος ότι το προσφυγικό θέμα μπορεί να λυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό και θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με το ανάλογο προσωπικό στα σύνορα.

Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Καπς, θα μπορεί σχετικά γρήγορα να διαπιστώνεται ποιος έχει ανάγκη προστασίας και ποιος είναι οικονομικός μετανάστης, οπότε θα είναι δυνατή μία σαφής μείωση του αριθμού των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

Στη σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καπς, ο οποίος στο παρελθόν υποστήριζε σαφώς τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει γνώμη, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για άλλες χώρες, ωστόσο θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικότερος λόγω του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη.

Επίσης, τόνισε ότι έχει αλλάξει γνώμη και σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ένταξη, η οποία, «δεν έχει κανένα νόημα, εξαιτίας των επίκαιρων πολιτικών εξελίξεων και εκείνων τα προηγούμενα χρόνια». Ωστόσο, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να διατηρηθούν οι οικονομικές σχέσεις με αυτήν τη χώρα». Πηγή:zougla.gr