Χριστούγεννα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Ο υπουργός συναντήθηκε και συζήτησε με εργαζόμενους στη Μόρια και συντόνισε το έργο της καλυτέρευσης των συνθηκών ζωής στον καταυλισμό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημείωσε ότι «στη Μόρια υπήρξε περίοδος που ακροβατούσαμε στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα καταβάλουμε μια τεράστια προσπάθεια βελτίωσης. Η σημερινή κατάσταση απέχει βέβαια από αυτό που θέλουμε, πιστεύουμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η κατάσταση στη Μόρια θα είναι και πάλι μια κατάσταση η οποία θα τείνει προς το κανονικό. Και λέω ότι θα τείνει προς το κανονικό γιατί όλα εξαρτώνται από τις ροές. Σήμερα ημέρα Χριστουγέννων έκανε καλό καιρό και από το πρωί είχαμε αφίξεις 175 ανθρώπων στη Λέσβο».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού και ιδιαίτερα του καταυλισμού στη Μόριας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «αυτούς που είναι ευάλωτοι και βάσει της συμφωνίας Ευρώπης - Τουρκίας μπορούν να μεταφερθούν, μεταφέρονται στην Αθήνα, στην ενδοχώρα. Θα συνεχίσουμε έτσι, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε έτσι και ότι θα καταφέρουμε».
Για την βελτίωση των υποδομών

Σχετικά με τα έργα βελτίωσης των συνθηκών στον καταυλισμό ο υπουργός είπε πως «εδώ έξω υπήρχαν ατομικές σκηνές, έχουν φύγει επειδή ακριβώς φέραμε σπιτάκια. Θα φέρουμε κι άλλα σπιτάκια. Ελπίζω να μην έχουμε τις ίδιες ανόητες και εμπαθείς αντιδράσεις. Θα φέρουμε καινούργιες χημικές τουαλέτες. Το πρωί οι τουαλέτες είναι καθαρές. Αλλά με όλον αυτόν τον υπερπληθυσμό πόση ώρα μπορούν να διατηρηθούν καθαρές; Δημιουργούμε συνέχεια καινούργιες υποδομές ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες».


Απαντώντας στο ερώτημα για τις αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης σχετικά με την συνεχή εγκατάσταση οικίσκων και κατά πόσο αυτές είναι δικαιολογημένες αφού μεταφράζονται σε παγιοποίηση της κατάστασης των εφτά - οκτώ χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «τα καινούργια σπιτάκια άδειασαν τις σκηνές. Δεν φέραμε καινούργιους ανθρώπους στο νησί. Στις σκηνές υπήρχαν 500 άνθρωποι, αυτοί μπήκαν σε σπιτάκια. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δεν μιλάμε για επέκταση του καταυλισμού, μιλάμε για βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί που υποκριτικά μέχρι σήμερα μιλάγανε για βελτίωση των συνθηκών ζωής σε πολλές κινήσεις που κάνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στέκονται αντίθετοι. Η αποσυμφόρηση θα συνεχίσει μέσα στα όρια της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας. Ειδάλλως δεν έχει κανείς παρά να πει καθαρά να μην υπάρχει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι η Μυτιλήνη θα γυρίσει στο 2015 με αφίξεις εφτά χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά».

Σχετικά με το γιατί οι οικίσκοι δεν ήρθαν νωρίτερα αλλά μεταφέρθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο ξανά ο υπουργός είπε πως «οι οικίσκοι για να παραγγελθούν θέλουν χρόνο. Οι οικίσκοι για να συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν χρόνο. Για να μεταφερθούν θέλουν χρόνο. Όμως για να σαμποταριστεί η μεταφορά τους δεν θέλουν καθόλου χρόνο. Κι έχουμε κι άλλους οικίσκους που θα φέρουμε, αλλά πρέπει να ρίξεις βάσεις για να τοποθετηθούν. Δεν φέρνεις τους οικίσκους σαν να είναι λέγκο και τους παρατάς. Επίσης πρέπει να βγάλεις κόσμο από τις σκηνές και πρέπει κάπου να τους έχεις μέχρι να βάλεις τους οικίσκους. Το έχω πει, ταχυδακτυλουργοί δεν υπάρχουν, υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά, υπάρχει πολύς κόπος, πολύ μεγάλη προσπάθεια με αποτυχίες και επιτυχίες».
Σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν

Ο κ. Μουζάλας κλήθηκε από το ΑΠΕ ΜΠΕ να απαντήσει αν η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν αλλάζει σε τίποτα το μέχρι τώρα καθεστώς στην εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας «ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν συζητήσανε στο δικό τους επίπεδο ζητήματα βελτίωσης της συνθήκης. Θέσαμε και κάποια συγκεκριμένα αιτήματα. Όλα αυτά όμως χρειάζονται χρόνο για να γίνουν, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις».


Όσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία ο υπουργός είπε ότι αυτή έγινε «στα πλαίσια της οργάνωσης των όσων συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν. Προχωρήσαμε, είπε ο κ. Μουζάλας, σε ένα επίπεδο πιο κάτω από το επίπεδο πρωθυπουργών, για να οργανωθούν τα τεχνικά κλιμάκια και να βρούμε τεχνικούς τρόπους που να βοηθούν στην αποσυμφόρηση χωρίς να καταλύεται η συνθήκη».

«Θα υπάρξει δηλαδή συνέχιση της επαναπροώθησης ανθρώπων που δεν έχουν σε δεύτερο επίπεδο άσυλο, στην Τουρκία; Πιο εύκολα από ότι μέχρι τώρα;» ρωτήσαμε τον κ. Μουζάλα.

«Όχι. Όπως ξέρετε ετοιμάζουμε μια νομοθετική ρύθμιση για το άσυλο η οποία χωρίς να παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου θα συντομεύει τις διαδικασίες που στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολες και πολύ διευρυμένες σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Και αυτό που συζητάμε με την Τουρκία είναι διάφορα άλλα τεχνικά ζητήματα ώστε πιο γρήγορα να μπορούμε να κάνουμε τις μεταφορές».

Εξηγώντας τα τελευταία παραπάνω, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «για παράδειγμα ένα αίτημα που έχουμε υποβάλει πέντε φορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δυο φορές στην Τουρκία και η απάντηση που λάβαμε πάντα ήταν αρνητική, θα είναι να μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους υπό κράτηση στην ενδοχώρα, στα προαναχωρητικά κέντρα, να εξετάζεται εκεί το άσυλό τους και όσων απορρίπτεται να μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία».
Μήνυμα προς Ευρώπη

«Η Μόρια στην Ευρώπη, κυρίως των Ευρωπαίων δημοσιογράφων που επισκέπτονται τον καταυλισμό βοηθούντων έχει γίνει συνώνυμο ενός σύγχρονου κολαστηρίου. Μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα; Είναι δυνατόν ένα σύγχρονο κολαστήριο να εποπτεύεται από έναν πρώην ακτιβιστή όπως εσείς;» ρωτήσαμε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Και ο κ. Μουζάλας απάντησε υποστηρίζοντας ότι «οι χαρακτηρισμοί υπερβαίνουν την πραγματικότητα. Στην Μόρια και στην οποιαδήποτε Μόρια, σας θυμίζω την Ειδομένη πριν καιρό. υπάρχουν φάσεις που οι συνθήκες μπορεί να γίνουν πάρα πολύ σκληρές και πάρα πολύ δύσκολες. Αυτό δεν εξαρτάται από την πολιτεία. Εξαρτάται από τις ροές. Η πολιτεία δεν έχει μαγικά ραβδιά επειδή αυξήθηκαν οι ροές ξαφνικά. Η πολιτεία προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά κι αυτός είναι ο λόγος που με ξανακάνει εμένα ακτιβιστή. Προσπαθούμε πάρα πολύ σκληρά μια κατάσταση πάρα πολύ κακή που δημιουργήθηκε χωρίς να φταίει η πολιτεία γιατί αυξήθηκαν ξαφνικά οι ροές και διπλασιάστηκε ή τριπλασιάστηκε ο κόσμος στους καταυλισμούς να την αποσυμφορήσουμε και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής. Επομένως εγώ δεν βλέπω καμία αντίθεση».
«Να σταματήσει η Ευρώπη την υποκρισία της»

Ιδιαίτερα έντονος ήταν όμως ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στα όσα γράφονται και λέγονται στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Όπως σημείωσε «Πρέπει να σταματήσει η Ευρώπη την υποκρισία της. Εγώ θα σας πω για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Εδώ πέρα στη Μόρια έχουμε ένα πρόβλημα με ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες. Ζητάμε να πάρει η Ευρώπη μέρος από αυτά τα παιδιά. Δεν παίρνει. Το να κάνει κανείς τον εισαγγελέα είναι πάρα πολύ εύκολο. Το να αντιμετωπίζει την κατάσταση σε όφελος των προσφύγων και μεταναστών και όχι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών είναι το δύσκολο. Και αυτό καλούμαστε να κάνουμε εμείς. Δεν έχει νόημα να κουνάει κανείς το δάκτυλο. Αυτό που έχει νόημα είναι να κουνάει κανείς τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για να βελτιώνει καταστάσεις και να λύνει προβλήματα. Η Εισαγγελική άποψη για κάποιους στην Ευρώπη είναι μια εύκολη άποψη. Είναι αυτή όμως δεν βλέπει ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες. Είναι αυτή που προτιμάει το εύκολο δάκρυ για μια κακή κατάσταση και όχι να δείξει μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών». 


πηγή: ant1news.gr ,bloko.gr