Το μπαλάκι της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου πέταξε στις «αρμόδιες ελληνικές αρχές», ο  συντονιστής της Ευρωπαϊκής
Ενωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό Maarten Verwey, λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση βίντεο από την Deutsche Welle στο οποίο καταγράφονται οι «άθλιες συνθήκες διαβίωσης» στον καταυλισμό.
Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφου στο New Europe, ο Verwey διευκρίνισε πως: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε τη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει την κατάλληλη στέγαση για όλους. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να διατάξει τη δημιουργία ή την επέκταση της ικανότητας υποδοχής, σε αντίθεση με τις αρμόδιες αρχές».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο συντονιστής της Ε.Ε. επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα αλλά και στις τοπικές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της Λέσβου και Χίου.
Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΕΕ παραδέχεται ότι το βασικό πρόβλημα του μεταναστευτικού στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών στα hotspots. Ετσι, για επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση απαιτείται μια αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής». 
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Μετανάστευσης, 7.373 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο νησί της Λέσβου. Ενώ στο νησί μπορεί να φιλοξενηθούν μόλις 3.253 ατόμα, ο καταυλισμός στη Μόρια ζουν 5.485 μετανάστες.
Πηγή:kathimerini.gr,bloko.gr