Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Τόσκας: Πετύχαμε καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας και πολύ λιγότερη καταστολή
Για τις τελευταίες εξελίξεις με τις συλλήψεις για την τρομοκρατία, τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ποινικού εγκλήματος στην Δυτική Αττική, ακόμα και
τον τρόπο που λειτούργησαν τα Σώματα Ασφαλείας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, στάθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247.

AdTech Ad

"Το φαινόμενο αυτό δεν είναι «Λερναία Ύδρα», σίγουρα είναι οι τελευταίες αναλαμπές της παλιάς τρομοκρατίας των παλιών οργανώσεων τρομοκρατίας, η οποία όμως για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ποτέ δεν θα μηδενιστεί, γιατί σε καμία χώρα δεν έχει μηδενιστεί", αναφερόμενος στην τρομοκρατία και τη σύλληψη της Π. Ρούπα.
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στον τρόπο που λαμβάνει μέτρα η ΕΛ.ΑΣ. για την παρακολούθηση μεταναστών ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν ομάδες φανατικών εντός των καταυλισμών, για την Ευρώπη τόνισε ότι η λύση είναι στη μη γκετοποίηση αυτών των πληθυσμών και τοποθετήθηκε και για τα φαινόμενα βίας στα Εξάρχεια, αλλά και την οπαδική βία.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα στο NEWS 247


-Η χώρα μας δέχτηκε ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας τις τελευταίες ημέρες που κράτησε πολύ και άφησε πίσω του πολλά προβλήματα. Πώς κρίνετε τον βαθμό ανταπόκρισης των υπηρεσιών προστασίας του πολίτη;
«Τα κλιματολογικά δεδομένα παγκοσμίως έχουν αλλάξει και πέρασαν οι εποχές που περιμέναμε Ιανουάριο-Φεβρουάριο τις κακοκαιρίες και τον υπόλοιπο καιρό ήταν πιο ήπια τα πράγματα, άρα μας επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση όλο τον χρόνο γιατί βλέπουμε και διαφορετικές περιόδους κακοκαιρίας και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Στην τελευταία λοιπόν κακοκαιρία, νομίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός πήγε καλά και αναφέρομαι σε κρατικό μηχανισμό, γιατί χρειάστηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συντονίσει πολλούς φορείς, όπως την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, Περιφέρειες, Δήμους, στρατιωτικές δυνάμεις και νομίζω ότι όλα αυτά δούλεψαν αρκετά καλά. Δεν έκλεισαν οι Εθνικές Οδοί και τα προβλήματα περιορίστηκαν εκεί που η χιονόπτωση ήταν πολύ έντονη και με ασυνήθιστο ύψος χιονόστρωσης, όπως στις Σποράδες και στην Κύμη. Μπορέσαμε και ανταποκριθήκαμε καλά όμως σε γενικές γραμμές, αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι καθησυχάζουμε, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και άλλες κακοκαιρίες θα έρθουν και συνεχίζεται άλλωστε η κακοκαιρία σε κάποιες περιοχές, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις.

  Βέβαια, ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι για να αντιμετωπίζει τους πέντε πόντους χιόνι στον δρόμο, είναι για να αντιμετωπίζει τις σκληρότερες καταστάσεις και το μεγάλο στοίχημα και αυτό προσπαθούμε, είναι να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις Περιφέρειες και τους Δήμους, μία πρακτική δηλαδή που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε τα διάφορα καιρικά φαινόμενα με μέσα πεπαλαιωμένα και να συμπεριλάβω και το καλοκαίρι σε αυτό με τις φωτιές, που τις αντιμετωπίζουμε με παλιά πυροσβεστικά αεροσκάφη, γιατί δυστυχώς δεν έγινε τόσα χρόνια αυτό που έπρεπε και κοιτάζουμε τώρα να δούμε πως μπορούμε με καλύτερο συντονισμό να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις καταστάσεις ακόμη και με παλιά μέσα. Όπως καταλαβαίνετε δεν προφταίνουμε, αλλά ούτε έχουμε και τα χρήματα να αγοράσουμε για το επόμενο καλοκαίρι πυροσβεστικά αεροσκάφη.

O κρατικός μηχανισμός δεν είναι για να αντιμετωπίζει τους πέντε πόντους χιόνι στον δρόμο, είναι για να αντιμετωπίζει τις σκληρότερες καταστάσεις

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από την στιγμή που θα τα παραγγέλναμε θα ήθελαν δύο χρόνια για να έρθουν ακόμα και αν είχαμε τα χρήματα για το κάνουμε αυτό, άρα προσπαθούμε να πετύχουμε τον καλύτερο συντονισμό των υπαρχουσών δυνάμεων και έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας δώσει περισσότερα Chinook με κάδο, ο οποίος θα είναι και μεγαλύτερος από αυτούς που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα, γιατί έχει αυτό το ελικόπτερο αυτή τη δυνατότητα, έτσι ώστε να έχουμε αυξημένες δυνατότητες για το επόμενο καλοκαίρι. Δυστυχώς, φέτος τέλειωναν και οι συμβάσεις για την μίσθωση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων… Έπεσαν όλα μαζί βλέπετε, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο καλοκαίρι».

-Πρόσφατα είχαμε τη σύλληψη της Πόλα Ρούπα και της συνεργού της, είχαμε όμως και ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος διμοιρίας έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τα οποία γίνονται και συχνά στόχος εμπρηστικών επιθέσεων-Τελικά, σε ότι αφορά την τρομοκρατία μιλάμε για «ξεδόντιασμα» ή για «Λερναία Ύδρα»;
«Σίγουρα το φαινόμενο αυτό δεν είναι «Λερναία Ύδρα», σίγουρα είναι οι τελευταίες αναλαμπές της παλιάς τρομοκρατίας των παλιών οργανώσεων τρομοκρατίας, η οποία όμως για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ποτέ δεν θα μηδενιστεί, γιατί σε καμία χώρα δεν έχει μηδενιστεί.

  Απλά προσπαθούμε και πολιτικά να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι τραβάνε λάθος δρόμο και αστυνομικά, να εξιχνιάσουμε και να συλλάβουμε αυτούς που έχουν εμπλακεί σε αυτά τα κυκλώματα, γιατί η κοινωνία μας είναι μία δημοκρατική κοινωνία με κοινοβουλευτική Δημοκρατία, δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιου είδους καταστάσεις, ειδικά τη στιγμή που δίνει μία μεγάλη μάχη, την μάχη της σταθεροποίησης και την μάχη της ανάπτυξης και οι επαναστάσεις ποτέ δεν πέτυχαν κάτι και ιστορικά αν θέλετε, ποτέ δεν πέτυχαν κάτι με τέτοια μέσα. Είναι λάθος δρόμος και είναι και εγκληματικός δρόμος».

- Εσείς δεχτήκατε και ο ίδιος απειλές, ευθείες απειλές από τον Νίκο Μαζιώτη
«Εντάξει, ξέρετε έχω την αίσθηση ότι υπηρετούμε και την Δημοκρατία και υπηρετούμε από αυτή την θέση τα συμφέροντα του λαού, επομένως δεν μας φοβίζουν τέτοιες απειλές και αν θέλετε και προσωπικά έχω αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις πολλές στον Έβρο, με πολύ μεγαλύτερες απειλές εκεί, άρα δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε τις διάφορες απειλές. Εμείς προχωράμε».

Yπηρετούμε και την Δημοκρατία. Επομένως δεν μας φοβίζουν τέτοιες απειλές

-Έχετε την αίσθηση ότι προλάβετε και προχωρήσατε σε συλλήψεις πριν συμβεί κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα;
«Δεν ξέρω αν είχε κάποια σχέδια η συγκεκριμένη κυρία αλλά σίγουρα τα σχέδιά της ήταν απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, γιατί όπως είπα οι λαϊκές επιδιώξεις δεν επιτυγχάνονται με τέτοιους τρόπους. Ίσα-ίσα αυξάνουν την συντηρητικοποίηση του κόσμου, υπάρχουν θύματα, αθώα θύματα και δεν είναι ο τρόπος επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων αυτός που επέλεξαν αυτά τα άτομα. Είναι μέθοδοι οπισθοδρόμησης των λαϊκών συμφερόντων και όχι επίτευξης των λαϊκών επιδιώξεων. Μέσα στα χαρτιά τους υπήρχαν διάφορα ονόματα, διάφοροι τόποι, από εκεί και πέρα στο μυαλό τους δεν ξέρω τι σχέδια υπήρχαν. Ευτυχώς, αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να πετύχουν κανένα από αυτά τα σχέδια που είχαν στο μυαλό τους».

-Επί υπουργίας σας τέθηκε ίσως για πρώτη φορά στο τραπέζι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Δυτική Αττική, μία περιοχή με τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα δικά της «άβατα»… Μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ. έχει βγάλει μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις με συμμορίες που δρούσαν ακόμα και στα πρότυπα της ιταλικής «Καμόρα» και μάλιστα επί 30 έτη. Τι είναι αυτό που άλλαξε και μπόρεσε η Αστυνομία να μπει σε αυτές τις περιοχές και να προχωρήσει σε εξαρθρώσεις μεγάλων συμμοριών;
«Υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι τόποι και εγκαταλελειμμένοι άνθρωποι και εγκαταλελειμμένες κοινωνίες για πάρα πολλά χρονιά από πολλές κυβερνήσεις. Εμείς προσπαθούμε, όχι μόνο με αστυνομικό τρόπο, να ανοίξουμε αυτούς τους τόπους και να πείσουμε, ότι δεν μπορεί η ενασχόληση των νέων ανθρώπων να είναι το έγκλημα, αλλά θα πρέπει να επιλέξουν άλλους νόμιμους τρόπους.

Υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι τόποι και εγκαταλελειμμένοι άνθρωποι και εγκαταλελειμμένες κοινωνίες για πάρα πολλά χρονιά από πολλές κυβερνήσεις

Το δείξαμε με τη σύλληψη των κυκλωμάτων των Ρομά, αυξήσαμε την αστυνόμευση στην Δυτική Αττική και θα την αυξήσουμε παραπάνω και είμαι σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα υπουργεία για να βρούμε διεξόδους για τους ανθρώπους αυτού του τόπου, γιατί δεν μπορεί τα παιδάκια εκεί να μην πηγαίνουν σχολείο και να νομίζουμε μετά ότι θα τραβήξουν καλό δρόμο. Δεν θα τραβήξουν καλό δρόμο όσο δεν πάνε σχολείο και όσο δεν υπάρχει νόμιμη ενασχόληση γι αυτούς τους ανθρώπους».

- Τι απαντάτε σε όσους σας ασκούν κριτική για τα Εξάρχεια;
«Πολύς λόγος γίνεται για τα Εξάρχεια, αλλά ας θυμηθούμε ότι τόσα χρόνια δεν είχε γίνει καμία επιχείρηση αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών ή των άλλων προβλημάτων στα Εξάρχεια. Απλά σκουπίζονταν τα προβλήματα κάτω από το «χαλί» της περιοχής, αν μπορώ να το πω έτσι και εμείς τολμήσαμε να χτυπήσουμε την αλβανική Μαφία των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, γιατί εκτιμήσαμε και νομίζω σωστά εκτιμήσαμε, ότι τα ναρκωτικά τροφοδοτούν και την βία στην περιοχή και έχουμε σκοπό να αντιμετωπίσουμε και τους «μπαχαλάκηδες», αυτούς που με μηδενιστική αντίληψη αντιμετωπίζουν και τους χώρους και την Πολιτεία, έτσι ώστε να γίνουν τα Εξάρχεια τόπος διαλόγου, χωρίς βία και χωρίς διακίνηση ναρκωτικών».

-Πρόσφατα είδαμε ένα περιστατικό μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος, όπου οπαδοί της μίας ομάδας επιτέθηκαν μέσα σε τρόλεϊ σε έναν νεαρό οπαδό της άλλης ομάδας και εν ψυχρώ τον μαχαίρωσαν και τον τραυμάτισαν. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτά τα φαινόμενα;
«Η οπαδική βία δεν πρέπει να συνδέεται με την βία των αναρχικών ή των οποιοδήποτε άλλων. Υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Έχει σχέση περισσότερο με τα μεγάλα συμφέροντα που παίζονται στον χώρο του ποδοσφαίρου και τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν και να ελεγχθούν και οι χώροι που γίνονται αυτοί οι αγώνες για τα οποία πάλι πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια.

  Η χώρα μας είναι ίσως από τις τελευταίες στην Ευρώπη που γίνονται επεισόδια σε αθλητικούς χώρους και αυτό πλήττει και τον αθλητισμό και την κοινωνία μας. Μπαίνω τώρα βέβαια σε αρμοδιότητες που δεν είναι μόνο του δικού μου υπουργείου, αλλά πιστεύω ότι το αγγλικό μοντέλο δεν είναι άσχημο. Και λέγοντας αγγλικό μοντέλο, εννοώ τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται πριν από κάθε αγώνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά τον αγώνα με επιπτώσεις στις ομάδες αν δεν φυλάττουν το περιβάλλον τους ήρεμο».

Η οπαδική βία δεν πρέπει να συνδέεται με την βία των αναρχικών ή των οποιοδήποτε άλλων


  -Βλέπουμε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια την δράση του ISIS, να χτυπά ξανά και ξανά, να σκορπά συνεχώς τον τρόμο και τον θάνατο. Η χώρα μας έχει την τύχη αν θέλετε να μην έχει βιώσει τέτοιες φρικτές καταστάσεις. Είναι μόνο θέμα τύχης θεωρείτε ή έχουν καταφέρει οι ελληνικές Αρχές να αποτρέψουν καταστάσεις;
«Δεν έχουμε εντοπίσει στόχευση από πλευράς Τζιχαντιστών για στόχους στην Ελλάδα, πλην όμως έχουμε και εμείς τα σχέδιά μας, παρακολουθούμε μετανάστες εντός των καταυλισμών, ώστε να μην δημιουργηθούν τέτοιες ομάδες και συνεργαζόμαστε και με ξένες Υπηρεσίες».

-Σε όσους από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που αποδίδουν κατά καιρούς κατηγορίες στην χώρα μας τόσο για το μεταναστευτικό όσο και ως «σταυροδρόμι» τζιχαντιστών προς αυτούς, τι απαντάτε;
«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ταυτιστούν τα κύματα των μεταναστών που κινήθηκαν προς την Κεντρική Ευρώπη, με διάφορους τρομοκράτες και εδώ θέλω να θυμίσω, ότι στην περίπτωση του Παρισιού και των Βρυξελλών, οι περισσότεροι αν όχι όλοι, οι οποίοι είχαν εμπλακεί ήταν γεννημένοι σε αυτούς τους τόπους, στην Ευρώπη και δεν ήρθαν απ' έξω.

  Εμείς θα πρέπει να προσέξουμε και να μην γκετοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους και βέβαια να έχουμε τον νου μας και να κάνουμε τους ελέγχους, τους οποίους κάνουμε, γιατί η λύση δεν είναι η απομόνωση. Η λύση είναι η ενσωμάτωση και η αποτροπή με τους τρόπους που επιβάλλει ο πολιτισμός μας».

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ποιά θεωρείτε ότι μπορεί να είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που δύναται να αφήσει
 «Μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση εδώ και πάνω έξι χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες, όση μπορεί να υπάρξει και για τα σπίτια τους και για τους χώρους τους και να μην υπάρχει καταστολή υπέρμετρη εκεί που δεν χρειάζεται. Η έως τώρα αντίληψη ήταν μόνο καταστολή και λιγότερη σημασία στην ασφάλεια. Εμείς πετύχαμε καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας και πολύ λιγότερη καταστολή.

Να αισθάνεται ο πολίτης ότι δεν απειλείται από την Αστυνομία και η Αστυνομία να βοηθάει τον πολίτη στην καθημερινότητα του

Πιστεύω, ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι σκηνές βίας μέσα στις πόλεις σαν αντίδραση για τα κοινωνικά προβλήματα και από πλευράς Αστυνομίας να έρθει ο αστυνομικός πιο κοντά στον πολίτη, όπως έχει έρθει σε μεγάλο ποσοστό. Να αισθάνεται ο πολίτης ότι δεν απειλείται από την Αστυνομία και η Αστυνομία να βοηθάει τον πολίτη στην καθημερινότητα του. Σε όσο βαθμό αυτό επιτευχθεί, θα είναι και δικαίωση των όποιων προσπαθειών μου».

-Τέλος, κ. Υπουργέ, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας ζητούν ακόμα επίλυση των αιτημάτων τους, κυρίως των μισθολογικών κλπ. Τα γνωρίζετε. Που βλέπετε να καταλήγετε;
«Οι συνδικαλιστές διεκδικούν διάφορα θέματα και σωστά διεκδικούν σε πολλές περιπτώσεις. Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν άθικτους και ανεπηρέαστους τους μισθούς των αστυνομικών και των πυροσβεστών που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και με ωράρια μεγάλα. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και η γενικότερη αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να θιγούν οι μισθοί αυτών των ανθρώπων. Δεν έχουν να φοβούνται για τους μισθούς τους, αυτό βέβαια όπως ξέρετε δεν επιτυγχάνεται μόνο με ευχές, είναι μία μεγάλη προσπάθεια κάτω από δύσκολες συνθήκες».

 

 συνέντευξη στον Θοδωρή Παναγιωτίδη

*Φωτογραφίες Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Πηγή:bloko.gr

Μηδενικές οι αφίξεις μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο

Μηδενικές ήταν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο, από χθες Τετάρτη έως και σήμερα Πέμπτη το πρωί.

Σημειώνεται ότι, σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο παρά τις συνεχιζόμενες μικρές ροές μειώθηκε κάτω από 5.000.


Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίο, σήμερα στα νησιά της περιοχής, καταγεγραμμένοι – εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, βρίσκονται 10.310 άτομα (χθες 10.392). Στη Λέσβο 4.982 (χθες 5.052), στη Χίο 3.491 (χθες 3.501) και στη Σάμο 1837 (χθες 1.839). Πηγη:zougla.gr

Τραμπ : Με τείχος στα σύνορα του Μεξικού και προσλήψεις συνοριοφυλάκων απαντά ο Τραμπ στην παράνομη μετανάστευση


Εντός μηνών ξεκινά η ανέγερσή του στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με τη γειτονική τους χώρα - Επιμένει ότι το κόστος θα το καλύψει εξ ολοκλήρου το Μεξικό - «Στοπ» στην έκδοση βίζας για πολίτες από την Συρία.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε σήμερα να υπογράφει διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και την λήψη αυστηρότερων μέτρων για τις αμερικανικές πόλεις που προστατεύουν παράνομους μετανάστες, σε μια ταχεία κίνηση της νέας κυβέρνησης με στόχο να εφαρμόσει τα σχέδιά της για τον περιορισμό της μετανάστευσης και της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο Τραμπ δήλωσε πως αναμένει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό να ξεκινήσει εντός μηνών με τον σχεδιασμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως το Μεξικό θα καλύψει το «100%» των εξόδων κατασκευής του τείχους.
Στα μέτρα που υπογράφηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη 5.000 επιπλέον στελεχών στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων τα καθήκοντα των οποίων ήταν να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα καθώς και ο τριπλασιασμός του αριθμού των στελεχών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης που χρησιμοποιούνταν για την σύλληψη και την απέλαση μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, τόνισαν πηγές στο Κογκρέσο, με γνώση του σχεδίου.
«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ' αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράνομων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των νομοθεσιών περί μετανάστευσης. Όπως τόνισε ο Σπάισερ τα χρήματα εφαρμογής των διαταγμάτων θα αντληθούν από τα ομοσπονδιακά κονδύλια που χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας για την προστασία των μεταναστών (τις λεγόμενες πόλεις-καταφύγια ["sanctuary cities"]).


Σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο τοπικοί αξιωματούχοι, που συχνά προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές για την λήψη μέτρων ενάντια σε παράτυπους μετανάστες. Όπως τόνισε ο Σπάισερ ο Τραμπ θα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους για την διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων κονδυλίων προς αυτές τις πόλεις που αρνούνται να συμμορφωθούν.
Επίσης θα δοθεί τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΕΥΠΣ: Άμεση απόσυρση του Σχεδίου για τροποποίηση του ΠΔ με τις μεταθέσεις

Ήδη ετοιμάζει η Ομοσπονδία των Πυροσβεστών τις νέες κινητοποιήσεις της ενάντια στη στελέχωσε των ΠΥ των δώδεκα περιφερειακών αεροδρομιών, που όπως αναφέρει θα φέρει "ξεσπίτωμα" 
εκατοντάδων συναδέλφων τους: Συνάδελφοι,

στις 20/01/2017 πραγματοποιήθηκε ένστολη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ευαγγελισμού στην Αθήνα, όπου μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας 1.000 και πλέον Πυροσβεστών η οποία κατέληξε στην Βουλή των Ελλήνων. Στην συνέχεια αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας κατέθεσε Ψήφισμα Διαμαρτυρίας στα πολιτικά κόμματα εκφράζοντας την αγωνία μας και την αγανάκτησή μας για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της πολιτικής και φυσικής μας ηγεσίας με αφορμή την στελέχωση των 12 περιφερειακών αεροδρομίων από το Π.Σ., με την χωρίς διάλογο τροποποίηση του Κανονισμού Μεταθέσεων που θα επιφέρει ιδιαιτέρως δυσμενείς συνέπειες για τους υπαλλήλους.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Α.Π.Σ. και συνάντηση με τον Αρχηγό ο οποίος δήλωσε καταρχήν ότι υπάρχει συμβατική υποχρέωση από το Π.Σ. που θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Δεσμεύτηκε στον τρόπο υλοποίησης που θα προσπαθήσει όσο γίνεται τόσο αυτός όσο και ο κύριος Υπουργός να είναι πιο ανώδυνη και να μην ταλαιπωρήσει τους συναδέλφους.
Δήλωσε επίσης επί λέξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, να δείξουμε υπομονή και ψυχραιμία, να μην ακούμε σειρήνες και όλα θα πάνε καλά! Στην συνέχεια μας έδωσε αντίγραφο του Σχεδίου Π.Δ. με το οποίο τροποποιείται ο Κανονισμός Μεταθέσεων.
Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς.
Οι επιχειρούμενες τροποποιήσεις είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στο ξεσπίτωμα υπαλλήλων στο όνομα των «υπηρεσιακών αναγκών». Στη λογική της άνισης μεταχείρισης διαφοροποιεί τους υπαλλήλους της 70ης σειράς και εντεύθεν (από το 2006 και μεταγενέστερα), ώστε να αναπτυχθεί ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός  (λογική του εγώ δεν θίγομαι άρα δεν αντιδρώ) με στόχο την μείωση των αντιδράσεων στο έκτρωμα που επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ως κανονισμός μεταθέσεων του Π.Σ.!.
Ταυτόχρονα διευρύνει την έννοια της «πόλης συμφερόντων» και την οριοθετεί πλέον στα όρια του νομού, θεωρώντας αμελητέα την απόσταση των δεκάδων χιλιομέτρων από την πόλη που πραγματικά επιθυμεί ο υπάλληλος να υπηρετήσει με αυτή που τελικά θα τοποθετείται.
Οι υπάλληλοι που θα μετατεθούν στις Π.Υ. Α/Δ, αφού εκτίσουν την ποινή των 3 ετών σε αυτά, δύνανται να μετατεθούν στον τόπο (νομό πλέον) συμφερόντων τους εφόσον το επιθυμούν (το ξεσπίτωμα μπορεί να φέρει λησμονιά) και οι υπηρεσιακές ανάγκες της Π.Υ. Αεροδρομίου απ΄την οποία αποχωρούν το επιτρέπουν (και αν όχι; τι γίνεται;) Το σχέδιο δεν επιδέχεται κριτικής ή βελτιώσεων.
Zητάμε την άμεση απόσυρσή του.
Έχουμε προτάσεις για έναν βιώσιμο Κανονισμό Μεταθέσεων. Εκτός και αν το Α.Π.Σ. και η πολιτική ηγεσία μέσα από τον Κανονισμό ικανοποιούν και την επιδίωξή τους για «φρονηματισμό»  και περαιτέρω καταδυνάστευση των υπαλλήλων του Π.Σ.!
Το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του σε όλους τους συναδέλφους για την μεγάλη δυναμική τους παρουσία. Σας βεβαιώνουμε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και ας τιτιβίζουν κάποιοι αξιοθρήνητα, προσπαθώντας να εκμεταλευτούν την αγωνία των συναδέλφων, με την εκδήλωση ενεργειών προς κάθε κατεύθυνση! Θα σταθούμε αρωγοί στον κάθε συνάδελφο με όλες μας τις δυνάμεις!
Η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ήδη ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της στην κατεύθυνση αυτή. Θα έχει και συνέχεια ο αγώνας μας μεταφέροντας την μάχη μας και σε νομικό επίπεδο.
Πηγη:bloko.gr

Συνοριοφύλακες σε Σερβία και Σκόπια θέλει η Κομισιόν

Tην ανάπτυξη συνοριοφυλάκων της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Σερβία και την ΠΓΔΜ, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα 
εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο τρίτες γειτονικές χώρες ( Σερβία και ΠΓΔΜ), προκειμένου να επιτραπούν οι επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακης και Ακτοφυλακής στην επικράτειά τους. 

Τρεις μήνες μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την πλήρη λειτουργία της, σε επίπεδο συνοριοφυλάκων και εξοπλισμού, καθώς και η δημιουργία νέων εφεδρειών για ομάδες επέμβασης στον τομέα των επιστροφών. 

Επί του παρόντος, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής διαθέτει περίπου 1.560 υπαλλήλους (760 στην Ελλάδα, 130 στη Βουλγαρία, 600 στην Ιταλία και 70 στα Δυτικά Βαλκάνια) οι οποίοι αποστέλλονται στα κράτη μέλη για τη στήριξη των εξωτερικών τους συνόρων, συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες εθνικές ικανότητες των κρατών μελών (οι οποίες ανέρχονται σε πάνω από 100.000 συνοριοφύλακες). 

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κενά κατά την τρέχουσα λειτουργία του και τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την επαρκή κάλυψη των κενών αυτών.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους και τον εξοπλισμό, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να είναι σύντομα πλήρως λειτουργική. Πηγή:bloko.gr


Δεκατέσσερις επαναπροωθήσεις σήμερα στην Τουρκία

Συνολικά 13 Σύροι πρόσφυγες, εννέα άνδρες, μία γυναίκα και τρία συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά, καθώς και ένας Τούρκος, μεταφέρθηκαν σήμερα αεροπορικώς από τη Μυτιλήνη στα Άδανα της Τουρκίας, σε εφαρμογή των προβλεπομένων στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Οι 12 από τους επαναπροωθηθέντες παραιτήθηκαν από το αίτημα χορήγησης ασύλου, ενώ ένας δεν είχε εκφράσει σχετικό αίτημα.

Η επαναπροώθηση των προσφύγων πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος ναυλωμένο από τη Frontex.

Πηγή: skai.gr

Guardian: Ο χιονιάς δοκιμάζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα - Όλοι φοβούνται τα χειρότερα

Άρθρο που ενοχοποιεί την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση των προσφύγων, μιλά για μια ελλιπώς προετοιμασμένη χώρα και στέλνει μήνυμα «γροθιά» προς κάθε υπεύθυνο 

Άλλο ένα «κύμα» ψύχους ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα, βάζοντας σε επικίνδυνες δοκιμασίες τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν κάτω από πολικές θερμοκρασίες και βλέπουν τις σκηνές τους να μην αντέχουν στους ισχυρούς ανέμους και το χιόνι. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Guardian» γίνεται λόγος για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην «ελλιπώς προετοιμασμένη Ελλάδα».   

«Χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να υποφέρουν άσκοπα, σε συνθήκες που γίνονται όλο και πιο απελπιστικές», λέει στέλεχος της οργάνωσης 
Human Rights Watch, με τον αρθρογράφο να επισημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή και αυτό αποδεικνύεται. 

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι «οι προβλέψεις για χαμηλές θερμοκρασίες έχουν τρομοκρατήσει διεθνείς οργανισμούς, ομάδες βοήθειας και τους δημάρχους των νησιών». 


Το άρθρο συνεχίζει: «Και με τη σφοδρή κακοκαιρία που έρχεται, αξιωματούχοι, εθελοντές αλλά και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται τα χειρότερα. Την Πέμπτη αναμένονται θερμοκρασίες υπό το μηδέν».    «Δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, αλλά μόνο αυτόν τον μήνα 900 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα», λέει στον Guardian ο Gianmaria Pinto, στέλεχος του νορβηγικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες. 

Και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Χίο, σε ένα καμπ που οι άνθρωποι ζουν στην παραλία, σε μικρές σκηνές, εκτεθειμένοι στον αέρα και στη βροχή. Θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί ήδη σε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, όπου υπάρχουν οι σχετικές υποδομές». 

Με μια τοποθέτηση «γροθιά» της ελληνικής κυβέρνησης το στέλεχος της Human Rights Watch λέει: «Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την παραμονή χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τα δεινά που περνάνε δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της καθυστερημένης θωράκισης των δομών ενόψει χειμώνα, αλλά και μιας εσκεμμένης άρνησης να μεταφερθούν περισσότεροι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα». Πηγή:protothema.gr

Συνεργασία ΕΕ - Unicef για τη στήριξη προσφυγόπουλων στην Ελλάδα

Σε 400 από αυτά θα παρασχεθεί προσωρινή διαμονή σε δομή φιλοξενίας - Άλλα 6.000 ευάλωτα παιδιά και γυναίκες, θα επωφεληθούν από ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαχείριση υποθέσεων και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες παιδικής προστασίας

H Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNICEF θα συνεργαστούν σε κοινό πρόγραμμα, το οποίο θα υποστηρίζει περισσότερα από 6.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτεί επείγοντα επιχειρησιακά προγράμματα εντός της ΕΕ.

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 21.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Πολλά παιδιά υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των εμπειριών τους, των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα διαμονής προσφύγων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας. Πολλά από αυτά, ανεξαρτήτως ηλικίας, βρίσκονται εκτός σχολείου επί μια διετία, κατά μέσο όρο.

Ειδική έμφαση θα δοθεί στις υπηρεσίες που παρέχονται στα ασυνόδευτα ανήλικα. Σε 400 από αυτά θα παρασχεθεί προσωρινή διαμονή σε δομή φιλοξενίας, ενόσω αναμένουν την εξέταση αιτήματος ασύλου, οικογενειακής επανένωσης ή μετεγκατάστασης στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Άλλα 6.000 ευάλωτα παιδιά και γυναίκες, που διαμένουν σε ανοιχτά κέντρα και σε αστικές δομές, θα επωφεληθούν από ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαχείριση υποθέσεων και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες παιδικής προστασίας.

Η UNICEF θα επικεντρωθεί, επίσης, στην παροχή άτυπης, αλλά ποιοτικής εκπαίδευσης, σε 5.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα μητρικής γλώσσας και εκπαίδευση δεξιοτήτων για παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών εκτός σχολείου και ασυνόδευτων ανηλίκων. Προσωρινές δομές εκπαίδευσης θα στηθούν σε ανοιχτά κέντρα και αστικές περιοχές, καθώς και σε κοινοτικά κέντρα, για όλες τις ηλικιακές ομάδες, από 3 έως 17 ετών. Η UNICEF θα στηρίζει την τυπική εκπαίδευση που παρέχεται από το υπουργείο Παιδείας, ιδίως με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου και τη χορήγηση υλικής βοήθειας.
 
«Είναι η πρώτη φορά που η UNICEF και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται για να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά προσφύγων εντός της ΕΕ. Αυτό το πρόγραμμα θα καλύψει σημαντικά κενά, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα εκτοπισμένα παιδιά και οι οικογένειές τους προστατεύονται, είναι ασφαλείς και έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν την αίσθηση της κανονικότητας. Δεδομένου ότι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες και χρειάζονται επείγουσα υποστήριξη, θα επικεντρωθούμε στα παιδιά τα οποία δεν συνοδεύονται από κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους», επισημαίνει στην ανακοίνωση ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Πηγη:protothema.gr

Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου του μετανάστη στη Μόρια

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε από τον Ιατροδικαστή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Θεόδωρο Νούτσια, η νεκροψία – νεκροτομή που έγινε στο άψυχο σώμα του 22χρονου Αιγύπτιου μετανάστη, που βρέθηκε χθες νεκρός μέσα στη σκηνή του, στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Μόριας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Νούτσιας στο LesvosNews.gr, ο θάνατος του άτυχου μετανάστη έχει προέλθει από απροσδιόριστη αιτία και για το λόγο αυτό θα σταλούν στην Αθήνα όλα τα ζωτικά του όργανα – ακόμα και η καρδιά του – για ιστολογική, τοξικολογική διερεύνηση, αλλά και για εξέταση εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα. Πηγή:zougla.gr

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Συνάντηση Μουζάλα με πρέσβεις χωρών της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν

Ενημερωτική συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των χωρών της ζώνης Σένγκεν, εν όψει του προσεχούς άτυπου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα διεξαχθεί το διήμερο 26 - 27 Ιανουαρίου 2017 στην Μάλτα, συγκάλεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάννης Χατζηγιάννης.


Ο Γιάννης Μουζάλας, κατά την τοποθέτηση του, ενημέρωσε τους πρέσβεις για τα τεκταινόμενα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και τις θέσεις της χώρας εν όψει της άτυπης Συνόδου. Πηγή:zougla.gr

Διαμαρτυρία 50 προσφύγων στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης

Πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης παράσταση διαμαρτυρίας στο κέντρο φιλοξενίας στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν την Παλιά Εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο ύψος του Καβαλαρίου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τις συνθήκες διαμονής. Όπως ανέφεραν, τα προβλήματα υδροδότησης παραμένουν άλυτα.


Πηγή: seleo.gr

Ακόμη 72 μετανάστες πέρασαν στα νησιά του Αιγαίου

Οι 22 πέρασαν στη Λέσβο, οι δυο στη Χίο και οι 48 στη Σάμο

Συνολικά 72 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τα τελευταία τρία 24ωρα. Από αυτούς, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής μέχρι και σήμερα Δευτέρα το πρωί, οι 22 πέρασαν στη Λέσβο, οι δυο στη Χίο και οι 48 στη Σάμο.

Σήμερα και σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στα νησιά της περιοχής, καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, βρίσκονται 10.463 άτομα. Στη Λέσβο βρίσκονται 5.075, στη Χίο 3.539 και στη Σάμο 1.849.

Ας σημειωθεί εδώ ότι παρά τις συνεχιζόμενες μικρές ροές προς τα νησιά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε αυτά έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με αυτόν στις αρχές της χρονιάς: Την 1η Ιανουαρίου στα νησιά ήταν εγκλωβισμένα 11.078 άτομα (5.591 στη Λέσβο, 3.551 στη Χίο και 1.936 στη Σάμο). Αυτό συμβαίνει γιατί σημαντικός είναι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο προσφύγων που μετακινούνται στο εσωτερικό της Ελλάδας είτε γιατί έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους, είτε γιατί συνεχίζουν τη διαδικασία στην Αθήνα ή τέλος γιατί ανήκουν σε ευάλωτες και χρήζουσες προστασίας κοινωνικές ομάδες. Πηγή:protothema.gr

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η απάντηση της Ακρίτισσας γυναίκας για τους συνοριοφύλακες


Ακρίτισσα ηλικιωμένη για τους συνοριοφύλακες : "Αν κρεμάσετε ένα καπέλο τους εδώ δίπλα, εγώ θα πάω και θα το προσκυνάω κάθε μέρα.."

  Η επιβράβευση του έργου των συνοριοφυλάκων δεν μπορεί παρά να έρθει από αυτούς που ζουν στα σύνορα και στα απομακρυσμένα χωριά της χώρας. Η τιμή και η αναγνώριση δεν μπορεί να είναι τίτλοι υπηρεσιακοί αλλά τέτοιες εκφράσεις ανθρώπων που αναζητούν την ασφάλεια στα χωριά τους από την ίδια την  πολιτεία. Και αυτή μπορεί να δοθεί μόνο με την παρουσία των συνοριοφυλάκων.

    Προκαλεί συγκίνηση και σεβασμό η δήλωση της ηλικιωμένης Ακρίτισσας στην ελληνοαλβανική μεθόριο που αναφέρει με τρεμάμενη φωνή σε ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού STAR την 23.1.2017 :  " ..Οι συνοριοφύλακες μου σώσανε τη ζωή. Αν κρεμάσετε ένα καπέλο τους εδώ δίπλα εγώ θα πάω και θα το προσκυνάω κάθε μέρα γιατί είμαι ζωντανή..".

    Αναγνώριση για κάθε συνάδελφο που σφίγγει κάθε μέρα το χέρι ενός ηλικιωμένου σε κάθε ακριτικό χωριό και προσφέρει απλόχερα την ασφάλεια σε κάθε ακριτικό σπίτι. 
     Περάσανε 17 χρόνια και κάποιοι συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κληθήκαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι ανάγκη να συνεχίζουμε να προσφέρουμε ασφάλεια στα ακριτικά χωριά και τη φύλαξη των συνόρων με μοναδικό αντάλλαγμα ηθικών αμοιβών, τέτοιες Τιμές απλών ανθρώπων.

 ...Αξία ανεκτίμητη

Σε πείσμα των καιρών !www.bordernews.gr

       

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Επαφές της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με τους τομεάρχες Μεταναστευτικού και Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν στο  τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ., αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου συναντήθηκε το  διάστημα αυτό,  με τους Τομεάρχες
Μεταναστευτικού και Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να καταθέσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει με την πρόθεση μέσω Π.Δ. να καταργηθούν Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης στην 1η  ζώνη αλλά και Υπηρεσίες Δίωξης Παράνομη Μετανάστευσης σε 2η και 3η ζώνη. 
     Ειδικότερα κλιμάκιο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε την 17η Ιανουαρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη με τον Τομεάρχη Μεταναστευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Μετά την περιοδεία του Τομεάρχη στις ανοικτές δομές της Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκε από την Ομοσπονδία  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις δομές φιλοξενίας αλλά και περιγράψαμε το σημερινό πλαίσιο  που  διέπει το προσωπικό επιτήρησης ή φύλαξης αυτών των δομών.  Καταθέσαμε τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι συνάδελφοι αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν σε σχέση με το πώς διατάσσονται να εκτελούν την υπηρεσία τους. Η Ομοσπονδία έθεσε υπόψη του Τομεάρχη γραπτώς, τις προτάσεις της για τη βελτίωση των συνθηκών σε αυτούς τους χώρους, τόσο για τους μετανάστες και πρόσφυγες όσο όμως και για τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αυτές. Περιγράψαμε επίσης τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό για την διαχείριση των ροών και την ανάγκη για συνεχή σεμινάρια σε περιφερειακό επίπεδο των συναδέλφων που Υπηρετούν σε Υπηρεσίες του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ.
       Την 19η Ιανουαρίου 2017 στην Αθήνα, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε στη Βουλή   με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών υπεύθυνο για  θέματα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο   Χαρακόπουλο. Η Ομοσπονδία περιέγραψε  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε εργασιακό, θεσμικό και ασφαλιστικό περιβάλλον. Κατέθεσε τις προτάσεις της σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την υπηρεσιακή δομή που απαιτείται και εξέφρασε την αντίθεσή της για την πρόθεση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας να καταργήσει Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης  υποβαθμίζοντας παράλληλα και το έργο αυτού του θεσμού.
       Θεωρήθηκε απολύτως κατανοητή η θέση της Ομοσπονδίας και κατατέθηκε από πλευράς των Τομεαρχών η δέσμευση για επεξεργασία των προτάσεων μας και η περαιτέρω ανάπτυξή τους.
      Ως Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.  έχουμε αποδείξει πολλές φορές πως η κατάθεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σε κάθε επίπεδο, θεσμικό και εργασιακό, συνοδεύεται πάντα με προτεινόμενες ρεαλιστικές λύσεις που ενισχύουν επιπλέον και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνίας. Πρόθεση μας δεν είναι άλλη παρά η ανάπτυξη μέσα από το διάλογο κάθε επιχειρήματος που πλαισιώνει τις λύσεις των προβλημάτων. Θα επιμείνουμε στις συναντήσεις μας με κάθε δημοκρατικό φορέα, που τείνει σε αυτό το πλαίσιο και ο στόχος περιγράφεται κοινός. Πηγή:posyfy.gr

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΕΛΑΣ                      ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ

Τον αναζητούσε η Interpol, αλλά τον βρήκε η ΕΛ.ΑΣ.

Ο αλλοδαπός είχε καταφέρει να διασχίσει το Αιγαίο μέσω Τουρκίας και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα παριστάνοντας τον… πρόσφυγα

Οι αρχές της πατρίδας του αναζητούσαν έναν 44χρονο Ιρακινό που κατηγορείται στη χώρα του για υπόθεση απάτης με την έκδοση ακάλυπτης επιταγής και μάλιστα είχαν εκδώσει Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης σε βάρος του μέσω της Interpol.

Όμως, ο αλλοδαπός είχε καταφέρει να διασχίσει το Αιγαίο μέσω Τουρκίας και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα παριστάνοντας τον… πρόσφυγα! Αυτό, βέβαια, δεν τον έσωσε, αφού οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που του έκαναν έλεγχο στην πόλη της Ρόδου διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε το ένταλμα που είχαν εκδώσει οι ιρακινές Αρχές και του πέρασαν χειροπέδες, με τις οποίες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου που δρομολόγησε την έκδοσή του στο Ιράκ.

*** Φυγόποινος παραχαράκτης εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην περιοχή Άρνισσα της Πέλλας και συνελήφθη. Πρόκειται για έναν 30χρονο Έλληνα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 11 μηνών. Πηγή:protothema.gr