Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχει αποτύχει

Εξοργισμένοι με την αδυναμία των ελληνικών αρχών να προσφέρουν τα απαραίτητα στους πρόσφυγεςκαι τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο hotspot της Μόριας μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να κοιμούνται έξω σε σκηνές στη διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα, η διεθνής οργάνωση καταγγέλλει πως οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές δεν πραγματοποίησαν επίσημη έρευνα μετά τον πρώτο θάνατο στις 24 Ιανουαρίου.

"Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι εξοργισμένοι με την αδυναμία των ελληνικών Αρχών έως τώρα να προσφέρουν τα εντελώς απαραίτητα, όπως στοιχειώδη, ασφαλή καταλύματα και θέρμανση για τους αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Μέχρι σήμερα, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι ζουν ακόμη σε σκηνές στη Λέσβο, αντιμέτωποι με τη βροχή και το κρύο του χειμώνα, καθώς μόνο λίγες εκατοντάδες μεταφέρθηκαν πρόσφατα σε ξενοδοχεία. Οι Αρχές εξακολουθούν να αυτοσυγχαίρονται για τις ενέργειές τους, ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν στο ύπαιθρο" αναφέρει η Εμιλί Ρουβρό (Emilie Rouvroy), Επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

Η οργάνωση διαπιστώνει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά αποσπασματικά σε αυτά τα τραγικά συμβάντα, εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά έκτακτα μέτρα στη Λέσβο, χωρίς όμως μια μακροπρόθεσμη και σταθερή λύση:

"Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, οι έντονες χιονοπτώσεις και οι βροχές ανέδειξαν τις κακές συνθήκες διαβίωσης στα νησιά καθώς και στο βόρειο τμήμα της χώρας. Λίγες μόλις ημέρες πριν, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε επαινέσει την πρόοδο του Υπουργείου του και δήλωνε ότι η προετοιμασία για τον χειμώνα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία στον βορρά και ήταν σε εξέλιξη, παρά τις επιπλοκές, στα νησιά. Ύστερα από τις αναφορές σημαντικών μέσων ενημέρωσης και τη γενική κατακραυγή για την απουσία προετοιμασίας για τον χειμώνα στα νησιά και το θέαμα των ανθρώπων να υποφέρουν από το κρύο, δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι (Maarten Verwey), επισκέφθηκαν το hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Αναγνώρισαν τα κενά στην παροχή βασικών συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες στα νησιά, ωστόσο στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, όπως υποστήριξαν, έχει επιβραδύνει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ελλάδα και έχει μειώσει τους θανάτους στη θάλασσα", αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμμένουν στη θέση που έχουν διατυπώσει κατ' επανάληψη ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αποτελεί επιτυχία. Έχει αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά και ζουν σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες μάλιστα αποδείχθηκαν μοιραίες.

"Ύστερα από τους τρεις πρόσφατους θανάτους στη Λέσβο, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στους ανθρώπους. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εξαιτίας της οποίας οι Αρχές εμποδίζουν τις νέες αφίξεις στα νησιά, έχει αποτύχει. Ο συνωστισμός που έχει δημιουργήσει έχει ως αποτέλεσμα αφόρητες συνθήκες για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, τη βία και την εξαθλίωση. Κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της συμφωνίας" συμπληρώνει η Εμιλί Ρουβρό.

Έως τώρα, δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους θανάτους αυτούς, ενώ οι παρατηρητές ακόμη περιμένουν τα αποτελέσματα μιας επίσημης έρευνας για την αιτία των θανάτων και το περιβάλλον στο οποίο πέθαναν οι τρεις άντρες.

Σε συνέχεια των πολλών αιτημάτων τους προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές και υπό το πρίσμα των πρόσφατων θανάτων στη Λέσβο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στα παρακάτω:

  • Να προσφέρουν ασφαλή, θερμαινόμενα και κατάλληλα για τον χειμώνα καταλύματα και τις αντίστοιχες υπηρεσίες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα
  • Να μειώσουν τον πληθυσμό των hotspot στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους και να μεταφέρουν τους υπόλοιπους ανθρώπους σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα μπορεί να τους προσφερθεί βοήθεια
  • Να ακυρώσουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, και να εξασφαλίσουν ασφαλείς και νόμιμους διαύλους για τους ανθρώπους που έρχονται στην Ευρώπη.

Μετά τον πρώτο τραγικό θάνατο στις 24 Ιανουαρίου στη Μόρια, η ομάδα ψυχολόγων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πρόσφερε ψυχολογική υποστήριξη στους φίλουtς του θύματος. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των τριών νεκρών.

Πηγή:policenet.gr

Η ΕΛΑΣ εκσυγχρονίζει τον στόλο της μέσω ανοικτού διαγωνισμού

Ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια 517 οχημάτων διαφόρων τύπων προκήρυξε η Ελληνική Αστυνομία, σε μία προσπάθεια αντικατάστασης μέρους των 13.000 οχημάτων του γερασμένου στόλου της, κυρίως σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Η προμήθεια βασίζεται στο δόγμα ασφάλειας που τοποθετείται σε τέσσερα επίπεδα. Πρώτον η χρησιμοποίηση μοτοσυκλετών για την άμεση  ανταπόκριση, δεύτερον μικρά 9θέσια λεωφορεία ως "προπομπός" των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, που τοποθετούνται στο τρίτο στάδιο, και τελευταίο, οι στατικές δυνάμεις των ΜΑΤ, πολλά από τα σαραβαλιασμένα οχήματα των οποίων θα αντικατασταθούν.  

Η προμήθεια, ύψους 12.299.000 ευρώ, θα γίνει με την χρηματοδότηση των πόρων του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Τομέα Σύνορα και Θεωρήσεις, ενώ αφορά την αγορά 250 αυτοκινήτων τύπου SUV για την δημιουργία νέων ΟΠΚΕ, 40 οχημάτων των 9 θέσεων, 29 φορτηγών αγροτικού τύπου με καρότσα, 51 μοτοσυκλετών, 18 λεωφορείων 20 θέσεων και πάνω, 3 λεωφορείων 33 θέσεων και πάνω. Ο διαγωνισμός δόθηκε χθες προς δημοσίευση στην Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί στο Φύλλο της Κυβερνήσεως στις 3 Φεβρουαρίου 2017, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, αποκλειστικά βάσει της τιμής για την προμήθεια με αγορά των συγκεκριμένων οχημάτων.  Από το ίδιο Εθνικό Πρόγραμμα έχει ενταχθεί η προμήθεια 3 ειδικού τύπου οχημάτων για τα συνοριακά σημεία διέλευσης της χώρας συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ. Από τον μηχανισμό επείγουσας βοήθειας του ίδιου Ταμείου χρηματοδοτείται η προμήθεια 21 λεωφορείων, 19+1 θέσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2.309.748 ευρώ, ενώ θα προταθεί βάση απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η προμήθεια επιπλέον 73 φορτηγών με επίπεδη καρότσα (αγροτικού τύπου) προϋπολογισμού 2.409.000 ευρώ από ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού. Από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα η προμήθεια 18 ειδικού τύπου οχημάτων προϋπολογισμού 2.310.000 ευρώ για την κατανομή τους σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης. Από πιστώσεις του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας/Τομέας Αστυνομικής Συνεργασίας έχει ενταχθεί η προμήθεια 11 ακόμη οχημάτων ειδικού τύπου, προϋπολογισμού 2.580.000 ευρώ.  

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheous.gov.gr του συστήματος, ύστερα από κανονική προθεσμία τουλάχιστον 35 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης στην Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών είναι η 8η Μαρτίου 2017 και καταληκτική ημερομηνία η 13η Μαρτίου 2017. Από τον διαγωνισμό αποκλείονται όσοι έχουν τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση, κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, απάτη, τρομοκρατικά εγκλήματα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εμπορία ανθρώπων κ.ά..

Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή από πιστοποιημένη αρχή ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ.

 

Πηγή:policenet.gr

 


Επίθεση με...σπανακόρυζο στους αστυνομικούς στο Αλλοδαπών!

Κατά καιρούς οι αστυνομικοί έχουν δεχθεί από μολότοφ μέχρι και κομμάτια μάρμαρο αλλά σήμερα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής τους πέταξαν...σπανακόρυζο!

Ολα έγιναν όταν μια ομάδα αλληλέγγυων κατέφτασε στο κτίριο στην οδό Πειραιώς για να διαμαρτυρηθούν.

Οι κρατούμενοι συνένωσαν τις δυνάμεις τους με τους αλληλέγγυους και εκσφενδόνισαν στους αστυνομικούς που είχαν φτιάξει κλοιό από τα παράθυρα σπανακόρυζο.

Το οποίο προφανώς ήταν το μεσημεριανό τους!    

Πηγη:thetoc.gr 


Spiegel: Η Ευρώπη αγνοεί τη δυστυχία των προσφύγων στην Ελλάδα

Ο θάνατος των πέντε προσφύγων στην Ελλάδα δεν προκάλεσε καμία αίσθηση στην Ευρώπη η οποία είναι πολύ απασχολημένη με τον εαυτό της ή με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει σε σχόλιό της η ιστοσελίδα του Spiegel προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν ταραχές στους καταυλισμούς. 

Μπορεί πριν από μια εβδομάδα οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Σάμο να εξέπεμψαν σήμα κινδύνου λέγοντας: «Σας παρακαλούμε! Κάντε κάτι! Δεν έχουμε ψωμί και νερό. Είμαστε άρρωστοι. Δεν υπάρχει γιατρός. Οι άνθρωποι πεθαίνουν!» αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Ευρώπη. 

«Μέσα σε μια εβδομάδα πέθαναν πέντε πρόσφυγες σε ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Η Ευρώπη αγνοεί τη δυστυχία τους. Αντ´ αυτού οι Eυρωπαίοι ηγέτες συσκέπτονται για το πώς η ήπειρος θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο» προστίθεται στο κείμενο. Πριν από ένα σχεδόν χρόνο υπεγράφη η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, που υποτίθεται ότι απέβλεπε στην προστασία των προσφύγων. Η διαδρομή από την Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω του Αιγαίου έπρεπε να μπλοκαριστεί και να βρεθούν νόμιμοι δρόμοι προς την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία αυτή μετέτρεψε τα ελληνικά νησιά σε φυλακές, όπου σήμερα φυτοζωούν πάνω από 15.000 πρόσφυγες. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η ΕΕ δεν είναι σε θέση ή δεν είναι πρόθυμες να προσφέρουν ένα μίνιμουμ υποδομών για τους πρόσφυγες», σημειώνεται επίσης από το Spiegel. 

Το δημοσίευμα κλείνει λέγοντας «Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας αρκετοί είναι οι πρόσφυγες που περιμένουν ακόμη στην Ελλάδα για να καταγραφούν. Τα ελληνικά δικαστήρια αρνούνται να χαρακτηρίσουν την Τουρκία ως "ασφαλή χώρα", ούτως ώστε να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες σε αυτή. Τα ελληνικά νησιά είναι έτσι γεμάτα με πρόσφυγες. Ήδη από το φθινόπωρο οι καταυλισμοί ήταν υπερπλήρεις. Κάθε μέρα φθάνουν κι άλλοι. Θα υπάρξουν ταραχές. Κάποιοι απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν. Η ΕΕ από την πλευρά της, παρά τα αιτήματα των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αρνείται να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα. Η εκκένωση των χοτσπότ θα θεωρούνταν στις Βρυξέλλες, ως παραδοχή της αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου».


Πηγή: skai.gr

Φιλοξενία οικογενειών στην παιδική κατασκήνωση της Ελληνικής Αστυνομίας στον Άγιο Ανδρέα.

Σε 6 κατασκηνωτικές περιόδους διαρκείας 10 ημερών .
Μέχρι ‎24-04-2017 οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά ..
Περισσότερα στις γραμματείες !!
Πηγη:esfna.gr

Συνολικά 172 νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 48ωρο

Συνολικά 172 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 48ωρο. Από την Πέμπτη το πρωί μέχρι και σήμερα Σαββάτο το πρωί, πέρασαν στη Λέσβο 105 άτομα, στη Χίο 56 και στη Σάμο 11.

Σήμερα σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου βρίσκονται στα νησιά εγκλωβισμένοι - αιτούντες άσυλο 10.145 άτομα. Από αυτούς 4.795 σε καταυλισμούς στη Λέσβο, 3.471 στη Χίο και 1.879 στη Σάμο. Πηγη:zougla.gr

Spiegel: Άφιξη γερμανών αστυνομικών στην Ελλάδα για περιπολίες στα βόρεια σύνορά της χώρας μας.

Την άφιξη Γερμανών αστυνομικών στην Ελλάδα καταγράφει ο Γερμανικός τύπος. Το περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει στη διαδικτυακή του έκδοση ότι η Ε.Ε σπεύδει προς βοήθεια της ελληνικής

 αστυνομίας με την αποστολή 30 περίπου συνοριοφυλάκων που θα φθάσουν το επόμενο δεκαπενθήμερο για περιπολίες στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Στην ουσία, αναφέρει το Spiegel πρόκειται για την εφαρμογή μιας απόφασης που είχε λάβει η Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, στα τέλη του περασμένου χρόνου. Οι πρώτοι ξένοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν ήδη την Πέμπτη υπηρεσία, ανάμεσά τους είναι και οι πρώτοι δύο Γερμανοί μαζί με ένα σκύλο. Άλλοι δέκα Γερμανοί υπάλληλοι αναμένεται να φθάσουν τις επόμενες ημέρες.
Ο Γερμανικός τύπος δεν κρύβει την ανησυχία που επικρατεί πλέον στο Βερολίνο για την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος. Στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 65.000 πρόσφυγες, στην Τουρκία τρία εκατομμύρια. Αν η Άγκυρα κάνει πράξη την απειλή της και πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, τότε υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να πλημμυρίσει πάλι από ανθρώπους που θα αναζητούν διάβαση για τη Βόρεια Ευρώπη επισημαίνει ο Γερμανικός τύπος.
Επικρίσεις για τη Μέρκελ
Στο μεταξύ τα ΜΜΕ της Γερμανίας δεν βλέπουν με καλό μάτι την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Τουρκία. Η Tageszeitung του Βερολίνου επικρίνει τη νέα επίσκεψη της καγκελαρίου στην Άγκυρα, την ένατη συνολικά κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας της. Για τον σχολιαστή ένα είναι το μήνυμα αυτής της ταξιδιωτικής διπλωματίας, ότι ο πρόεδρος Ερντογάν που μετατρέπει την Τουρκία σε σκοτεινό απολυταρχικό καθεστώς είναι ένας αξιοσέβαστος συνομιλητής για τη σημαντικότερη πρωθυπουργό της ΕΕ.
«Στην περίπτωση αυτή η κλασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής ότι δεν μπορεί να επιλέγει κανείς κάθε φορά τον συνομιλητή του είναι παραπλανητική. Διότι είναι η ίδια η Μέρκελ που αναζητά την επαφή στην Άγκυρα. Είναι η Μέρκελ που επισκέπτεται τον Ερντογάν, σε μια στιγμή μάλιστα που αυτός χρειάζεται την ευπροσηγορία της Ευρώπης. Ο Ερντογάν βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διασφάλιση της μονοκρατορίας του μέσω ενός νέου συντάγματος… Με την επίσκεψή της η Μέρκελ νομιμοποιεί αυτή την πρόθεση και αφήνει για μια ακόμη φορά να διαφανεί ότι οι δημοκράτες στην Τουρκία της είναι αδιάφοροι.»
Πηγη:eleftherostypos.gr

Σύλληψη 36χρονου ημεδαπού ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 7 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 36χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ και 3 κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού Αλεξανδρούπολης.

Πηγή:alexpoli.gr

Δήμαρχοι κατά Μουζάλα: Να παραιτηθεί, για να μην θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς πρόσφυγες

«Μονόδρομος» η παραίτηση του υπουργού, λέει η ΚΕΔΕ - Τον κατηγορεί, μεταξύ άλλων, για μετάθεση ευθυνών

«Μονόδρομο» θεωρεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου «να μην θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς πρόσφυγες».

Απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού, η ΚΕΔΕ δηλώνει πως «μόνον αγανάκτηση προκαλεί η δήλωση ότι για τους θανάτους τωνπροσφύγων στη Μόρια ευθύνονται στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ξενοδόχοι».

Ακόμα, η ΚΕΔΕ κατηγορεί τον κ. Μουζάλα ότι «δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει και να αξιοποιήσει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η χώρα μας έκθετη. Δεν μπόρεσε να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του ζητήματος, παρέδωσε κρίσιμες αρμοδιότητες και ευθύνες του Κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού στις ΜΚΟ, τις οποίες μετέτρεψε σε μηχανισμούς πρόσληψης προσωπικού στην κομματική του πελατεία, επέτρεψε να στηθεί με αφορμή την ανάγκη διαχείρισης του προσφυγικού ένα πάρτυ συμφερόντων (από τη σίτιση των προσφύγων μέχρι και τη στέγαση τους) με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως κατήγγειλαν στη Βουλή ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επεδίωξε να υπάρξει μια ειλικρινής συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά.».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δημάρχων

Η παραίτηση Μουζάλα είναι μονόδρομος για να μην θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς πρόσφυγες

Η σημερινή δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα , ότι για τους θανάτους των προσφύγων στη Μόρια ευθύνονται στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ξενοδόχοι, μόνον αγανάκτηση προκαλεί.

Στη Μόρια, στο Ελληνικό, αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια που σήμερα φιλοξενούνται πρόσφυγες , αναδεικνύεται η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού.

Ο κ. Μουζάλας στο διάστημα της πολύμηνης υπουργικής του θητείας σε αυτή τη θέση:
δεν κατάφερε να απορροφήσει και να αξιοποιήσει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η χώρα μας έκθετη

δεν μπόρεσε να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του ζητήματος

δεν επεδίωξε να υπάρξει μια ειλικρινής συνεργασία της Κεντρικής Εξουσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι οι Δήμοι σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα οι Δήμοι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, επέδειξαν αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, χωρίς να έχουν βοήθεια από το Κράτος

δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου ή την επαναπροώθηση των προσφύγων

παρέδωσε κρίσιμες αρμοδιότητες και ευθύνες του Κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού στις Μ.Κ.Ο., τις οποίες μετέτρεψε σε μηχανισμούς πρόσληψης προσωπικού στην κομματική του πελατεία 

επέτρεψε να στηθεί με αφορμή την ανάγκη διαχείρισης του προσφυγικού ένα πάρτυ συμφερόντων ( από τη σίτιση των προσφύγων μέχρι και τη στέγαση τους) με στελέχη του  κυβερνώντος κόμματος, όπως κατήγγειλαν στη Βουλή ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δυστυχώς για τη χώρα, ο κ. Μουζάλας έχει αποδειχθεί εντελώς ανεπαρκής για την κρίσιμη θέση που κατέχει. Η παραίτησή του είναι μονόδρομος, αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε κι άλλες ανθρώπινες ζωές προσφύγων. Πηγη:protothema.gr

Πάνω από 10.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Από την Πέμπτη το πρωί μέχρι και σήμερα Σαββάτο το πρωί, πέρασαν στη Λέσβο 105 άτομα, στη Χίο 56 και στη Σάμο 11

Συνολικά 172 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 48ωρο. 

Από την Πέμπτη το πρωί μέχρι και σήμερα Σαββάτο το πρωί, πέρασαν στη Λέσβο 105 άτομα, στη Χίο 56 και στη Σάμο 11.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι-αιτούντες άσυλο 10.145 άτομα. 

Από αυτούς 4.795 σε καταυλισμούς στη Λέσβο, 3.471 στη Χίο και 1.879 στη Σάμο. Πηγή:protothema.gr

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Οι συνοριοφύλακες του Έβρου συναντήθηκαν με τον υποστράτηγο Μενεξίδη

Κλιμάκιο του Δ/Σ της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, είχε συνάντηση με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜ-Θ Υποστράτηγο κ. Μενεξίδη Νικόλαο στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Η ανακοίνωση της Ένωσης:

 Αφού μεταφέρθηκαν στον ίδιο οι ευχές όλων των συνάδελφων για την άξια προαγωγή του, ακολούθησε διάλογος οπού συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που απασχολούν όλους μας. 

Μεταξύ άλλων ενημερώσαμε τον κ. Υποστράτηγο για τα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, αναλύοντας λεπτομερώς για το καθένα Τ.Σ.Φ.  ξεχωριστά.

Πάρα τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της Χώρας, συμφωνήσαμε ότι τόσο ο καθένας από την πλευρά του όσο και μέσα από την ειλικρινή συνεργασία μας θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων,  προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίζουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία την ασφάλεια που δικαιούται. Πηγή:bloko.gr


Μουζάλας για πρόσφυγες: Απαιτούμε η Ευρώπη να εκπληρώσει την υπόσχεσή της

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν δεσμευτεί το φθινόπωρο του 2015 να αναδιανείμουν 160.000 αιτούντες άσυλο εντός δύο ετών, εκ των οποίων 63.300 από την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μόνο 8.400

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχρεώσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες από τη χώρα. «Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Ιωάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt», λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την πολιτική για τους πρόσφυγες, στη Μάλτα. «Κανείς δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και να αξιώνει να έχει δικαιώματα, χωρίς να αναλαμβάνει και τα σχετικά καθήκοντά» τόνισε ο κ.Μουζάλας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν δεσμευτεί το φθινόπωρο του 2015 να αναδιανείμουν 160.000 αιτούντες άσυλο εντός δύο ετών, εκ των οποίων 63.300 από την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μόνο 8.400. «Απαιτούμε η Ευρώπη να εκπληρώσει τελικά την υπόσχεσή της», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης. Κάθε χώρα θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον το 50 τοις εκατό της ποσόστωσής της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το επιβάλει.

«Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορεί κανείς να απλά να το σταματήσει. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια νόμιμη, ανθρωπιστική διαδρομή για τους μετανάστες. Και όχι μόνο σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

55χρονος Τούρκος συνελήφθη στην Εγνατία για μεταφορά μεταναστών

Συνελήφθη χθες (1-2-2017) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 55χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Τέσσερις (4) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και δύο (2) υπήκοοι Ινδίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των 80 ευρώ και 3 κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Πηγη:faros24.gr

Κισσάριο – Πολύωρη επιχείρηση της Αστυνομίας για διακίνηση μεταναστών

Συνελήφθησαν χθες (1-2-2017) το πρωί, στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάριου Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, τέσσερις (4) αλλοδαποί, δύο υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 45 και 34 ετών και δύο υπήκοοι Ιράκ, ηλικίας 29 και 21 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες. Εννέα (9) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και ένας υπήκοος Συρίας.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τέσσερις αλλοδαπούς, διότι οι δύο από αυτούς, ηλικίας 29 και 21 ετών, μετέφεραν παράνομα, με πλαστική βάρκα, από την Τουρκία στην χώρα μας, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους στη συνέχεια καθοδήγησαν, πεζή, στο εσωτερικό της χώρας και τους επιβίβασαν σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν οι άλλοι δύο αλλοδαποί.

Κατασχέθηκαν 1 Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και 6 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας. Πηγή:faros-24.gr


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Επίθεση κατά ειδικού φρουρού στο Υπουργείο Πολιτισμού

Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα στον ειδικό φρουρό ο οποίος βρισκόταν έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ στο σημείο σπεύδει αυτή τη στιγμή διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ειδικός φρουρός δεν τραυματίστηκε από την επίθεση. 

Πηγή: skai.gr

Και δεύτερος πρόσφυγας νεκρός στη Μόρια

Δεύτερος νεκρός, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Μόρια. 

Σήμερα το πρωί βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους 46χρονος Σύρος. 

Στο σημείο μεταβαίνει ιατροδικαστής, ενώ να σημειωθεί πως πριν λίγες μέρες στον ίδιο καταυλισμό είχε βρεθεί νεκρός στη σκηνή του και ένας 22χρονος Αιγύπτιος.

Πηγή: skai.gr

Αλλοι 58 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μέσα σε τρεις ημέρες Πηγή: Αλλοι 58 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μέσα σε τρεις ημέρες

Μέσα σε τρεις ημέρες, από την Πέμπτη έως και το πρωί της Κυριακής, έφτασαν άλλοι 58 μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, 47 από αυτούς πέρασαν στη Λέσβο και άλλοι 11 στη Σάμο. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, το πρωί της Κυριακής οι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου φτάνουν τους 10.124.

Από αυτούς, 4.903 σε καταυλισμούς στην Λέσβο, 3.418 στην Χίο και 1.803 στην Σάμο.Πηγή: iefimerida.gr

Η Τουρκία απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς

Η Τουρκία απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με την καταγγελία της συμφωνίας για το Προσφυγικό. Έτσι αντέδρασε την Παρασκευή,27 Ιανουαρίου 2017, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την άρνηση της ελληνικής Δικαιοσύνης να συμφωνήσει στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών.

Οι στρατιωτικοί, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είχαν διαφύγει στην Ελλάδα. Οι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο (Άρειος Πάγος) αποφάσισαν, ότι οι οχτώ στρατιωτικοί δεν πρόκειται να τύχουν στην Τουρκία μιας έντιμης δίκης. Η Άγκυρα από την Πέμπτη,  μετά την ανακοίνωση της απόφασης, είχε κιόλας απειλήσει με την επανεξέταση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 προβλέπει την επαναπροώθηση των Σύρων προσφύγων, που φτάνουν στην Ελλάδα, στην Τουρκία με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντιστάθμισμα η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνεται να δέχεται έναν Σύρο για κάθε επαναπροωθούμενο πρόσφυγα. Έτσι η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επηρεάζεται άμεσα από την Τουρκία.

-ΠΗΓΗ:Από το γερμανικό περιοδικό FOCUS ONLINE

Η γιορτή των Συνοριακών Φυλάκων της Καστοριάς (φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός για την κοπή βασιλόπιτας των ακριτών αστυνομικών της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων  του Ν. Καστοριάς, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός των αστυνομικών των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης αλλά και των υπόλοιπων Υπηρεσιών του νομού, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κα Τεληγιορίδου Ολυμπία, η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας κα Αντωνίου Μαρία, ο Αστυνομικός Διευθυντής του Ν. Καστοριάς κ.  Αμαραντίδης Ευθύμιος, Αξιωματικοί και Διοικητές των Υπηρεσιών ΕΛ.ΑΣ. του νομού, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Καστοριάς.

 Στον όμορφο χώρο του Nautical Hall, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, η διασκέδαση κράτησε ως το πρωί, τουλάχιστον … για αυτούς που την επόμενη ημέρα δεν εργαζόταν! 


Πηγή:bloko.gr

Χίος: Μετανάστρια όρμησε με μανία σε αστυνομικό

Άρχισε να... γδέρνει το πρόσωπό του με τα νύχια της και στη συνέχεια άρχισε να του πετά πέτρες και ξύλα 

Εις... διπλούν δέχθηκε επίθεση ένας αστυνομικός που υπηρετεί στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο, από μια εξαγριωμένη νεαρή μετανάστρια που διαμένει στον καταυλισμό! Η επίθεση έγινε πάνω στην διαδικασία της καταγραφής από τον ένστολο που εκτελούσε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας.

Εκτός εαυτού, η νεαρή αλλοδαπή όρμησε κατά πάνω του και άρχισε να... γδέρνει το πρόσωπό του με τα νύχια της! Πριν καλά- καλά προλάβει να συνέλθει ο αστυνομικός από την αδικαιολόγητη μανία της, του επιτέθηκε για δεύτερη φορά πετώντας εναντίον του πέτρες και ξύλα, ευτυχώς χωρίς να τον τραυματίσει σοβαρά.

Η μετανάστρια συνελήφθη από τους συναδέλφους του αστυνομικού, ο οποίος υπέβαλλε μήνυση εναντίον της στο τμήμα για πρόκληση σωματικών βλαβών και στην συνέχεια πήγε μόνος του στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι λόγοι της άγριας επίθεσης, παραμένουν άγνωστοι. Πηγη:protothema.gr


Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και κλοπές στη Χίο

Αλλεπάλληλα περιστατικά τόσο στον καταυλισμό της Σούδας, όσο και εκτός

Ούτε ανάσα δεν παίρνουν οι αστυνομικοί στη Χίο με τα αλλεπάλληλα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν, τόσο στον καταυλισμό της Σούδας με τις συχνές συμπλοκές μεταξύ μεταναστών, όσο και με τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών.

Οι άνδρες της Ασφάλειας ερευνούν με προσοχή την καταγγελία που δέχθηκαν από δύο Αλγερινούς ηλικίας 18 και 36 χρόνων, ότι το βράδυ της Παρασκευής δέχθηκαν επίθεση με ρόπαλα και σιδερολοστούς από άλλους αλλοδαπούς, οι οποίοι τους τραυμάτισαν σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής και η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο η Ασφάλεια επιλήφθηκε σε τρεις διαρρήξεις στο κέντρο της πόλης της Χίου. Η πρώτη έγινε στο κατάστημα ενός 46χρονου όπου οι δράστες παραβίασαν μια βοηθητική είσοδο και άρπαξαν 150 ευρώ από την ταμειακή μηχανή, η δεύτερη στο κατάστημα μιας 54χρονης όπου παραβίασαν το παράθυρο και έκλεψαν 60 ευρώ και η Τρίτη στο κατάστημα ενός 41χρονου όπου οι παραβίασαν μια εξωτερική κατασκευή αλλά δεν μπόρεσαν να κλέψουν κάτι. Πηγή:protothema.gr


Καλά στην υγεία τους οι μετανάστες που διασώθηκαν στον Γερολιμένα Λακωνίας

Ένα άτομο από το σκάφος κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112

Επιχείρηση διάσωσης άγνωστου αριθμού παράνομων μεταναστών που επέβαινε σε θαλαμηγό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή του Γερολιμένα Λακωνίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.
Οι μετανάστες διασώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους. 

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, ένα άτομο από το σκάφος κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112. Στο σημείο έσπευσε ένα φορτηγό πλοίο και δύο πλωτά του λιμενικού και αλιευτικό.

Στη θαλάσσια περιοχή επικρατούν βορειανατολικοί άνεμοι 7 μποφόρ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ