Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Νέα νίκη για τα Ειδικά Μισθολόγια από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Επιστρέψτε περικοπές δύο ετών

Αντισυνταγματική θεωρεί το Α΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τη νομοθετική διάταξη που προέβλεψε στα τέλη του 2014 την «κουτσουρεμένη» και καθυστερημένη επιστροφή των 
αναδρομικών στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, ύστερα από τη δικαστική ακύρωση ως αντισυνταγματικών των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/12, από τον Αύγουστο του 2012, στους εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Διαπιστώνοντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4307/14, καθώς και την αντίθεσή του προς διεθνείς συμβάσεις, το κλιμάκιο αποφάσισε να στείλει στην Ολομέλεια του ΕΣ σχετικό προδικαστικό ερώτημα, προκειμένου να γίνει πιλοτική δίκη για ένα θέμα που σχετίζεται με το ύψος των συντάξεων ευρείας κατηγορίας δικαιούχων και το οποίο μπορεί να έχει «προφανείς και σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο.
Μολονότι η υπόθεση αφορά καταρχήν τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, τυχόν επιβεβαίωση της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και για τις διεκδικήσεις που προβάλλουν αντίστοιχα και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και κυρίως οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί κ.ά.), οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικό (αναμένεται η απόφαση) και το νεότερο μισθολόγιό τους, γιατί δεν συμμορφώθηκε πλήρως προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ, που τους δικαίωσαν.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Συνελήφθη 23χρονος ημεδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 21 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (2-3- 2017) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 23χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας είκοσι ένα (21) μη νόμιμους μετανάστες. Δεκαεννέα (19) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας, ένας (1) υπήκοος Ιράκ και ένας (1) υπήκοος Ιράν.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 23χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα είκοσι ένα (21) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού.


Πηγή:e-evros.gr

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για ΜΚΟ που διαβίβασε ο Μουζάλας στη Βουλή

Αίσθηση για το ποιος τελικά διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση στη χώρα και γιατί, εγείρουν τα αναλυτικά στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας σχετικά με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο και το προσωπικό που απασχολούν, καθώς και τις προσλήψεις που έχει κάνει το ίδιο το κράτος για την αντιμετώπιση των ροών, καθώς η ζυγαριά στη σύγκριση των αριθμών ευνοεί τις ΜΚΟ, οι οποίες δεν είναι όλες καταγεγραμμένες ώστε να παρακολουθούνται.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε σχετική ερώτηση του Γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια απασχολούνται 1.404 άτομα ενώ οι προσλήψεις που έχουν γίνει για την κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού/μεταναστευτικού ανέρχονται σε 689, εκ των οποίων οι 311 είναι μόνιμοι υπάλληλοι και οι 378 εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή οι 38 μόνιμοι είναι αποσπασμένοι σε άλλη υπηρεσία ή τελούν σε μακροχρόνια άδεια, χωρίς να γνωρίζει κανείς το γιατί ή τουλάχιστον χωρίς να αποκαλύψει ο κος Μουζάλας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισομέρειας που υπάρχει μεταξύ ΜΚΟ και κρατικών υπηρεσιών αποτελούν τα νησιά. Μόνο στη Λέσβο για παράδειγμα στις 8 ΜΚΟ απασχολούνται 705 άτομα όταν το προσωπικό που έχει προσληφθεί για το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου ανέρχεται στα 37 άτομα εκ των οποίων οι 4 μόνιμοι και οι 33 συμβασιούχοι.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται από τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο κος Μουζάλας και στη Χίο, όπου έναντι των 194 απασχολούμενων στις ΜΚΟ εργάζονται στο Γραφείο Ασύλου 32 άτομα (3 μόνιμοι, 29 συμβασιούχοι).


Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη κι έτσι οι προσλήψεις που έχουν γίνει για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου επικεντρώνονται στην περιοχή της Αττικής, όπου ενδεχομένως να συσσωρεύονται τελικά όλες οι αιτήσεις, καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί στην Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου έχουν προσληφθεί 88 μόνιμοι και 73 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και 97 μόνιμοι και 45 συμβασιούχοι στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής.

Σαφώς μικρότερος είναι ο αριθμός των προσληφθέντων σε επαρχιακούς νομούς όπου έχουν δημιουργηθεί κέντρα φιλοξενίας για να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που παραθέτει ο Γιάννης Μουζάλας στον κο Αυγενάκη σχετικά με τις ΜΚΟ που έχουν εγγραφεί ως οφείλουν στο ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο, προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση και να παρακολουθείται η δράση τους, δεδομένου ότι καταδεικνύεται ότι αρκετές από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται η κυβέρνηση δεν έχουν λάβει ακόμη το απαιτούμενο πιστοποιητικό καθώς βρίσκονται τώρα σε φάση εγγραφής τους.

Συγκεκριμένα, 30 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός των δομών φιλοξενίας προσφύγων έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο/Μητρώο. Από την έναρξη λειτουργίας του στις 5/12/2016 έως 30/1/2017 έχουν υποβάλλει αίτηση για εγγραφή 77 ΜΚΟ εκ των οποίων 64 ελληνικές και 13 ξένες και σε τελικό στάδιο ένταξης είναι μόλις 19.Πηγή: skai.gr

Άρτα: Μπλόκο σε 143 κιλά κάνναβης σε δύο αστυνομικές επιχειρήσεις

Ποσότητα 143 κιλών κάνναβης, κατασχέθηκε χθες, σε δύο αστυνομικές επιχειρήσεις, στην Άρτα και την Πρέβεζα, ενώ ακολούθησαν και οι συλλήψεις, ενός 29χρονου Αλβανού και ενός Έλληνα 53 ετών.

Χθες το πρωί, στο 2-ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 29χρονος Αλβανός και έπειτα από έρευνα που έγινε, εντοπίστηκαν σε κρύπτες σε διάφορα μέρη του οχήματος, στις πόρτες, τον κινητήρα, τους αεραγωγούς, τις ζάντες τροχών και κάτω από τα καθίσματα και στον πίσω προφυλακτήρα, 22 δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους 16 κιλών και 129 γραμμαρίων.


Εξάλλου, χθες το απόγευμα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους, του Τμήματος Τροχαίας Άρτας, κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και συντονισμένης επιχείρησης, έστησαν μπλόκο στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Αντίρριου στο ύψος του Κομποτίου. Όταν επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο, σε ύποπτο αυτοκίνητο, ο οδηγός του, δεν συμμορφώθηκε στο σήμα των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη και λίγο αργότερα, στο ύψος του Ρίβιου Αιτωλοακαρνανίας, ο 53χρονος οδηγός του οχήματος το εγκατέλειψε και επιχείρησε να διαφύγει πεζός. Όμως, συνελήφθη με τη συνδρομή και αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας και του Σταθμού Τροχαίας Αμφιλοχίας.

Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν στα πίσω καθίσματα και στον χώρο των αποσκευών, 106 συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 126 κιλών και 690 γραμμαρίων, καθώς και μία συσκευασία με κατεργασμένη κάνναβη, «σοκολάτα», βάρους 171,58 γραμμαρίων.Και στις δύο περιπτώσεις εκτός από τα ναρκωτικά, κατασχέθηκαν και τα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι συλληφθέντες, οι οποίοι με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Πηγή:zpougla.gr


Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που λειτουργούσε σε έναν άξονα μεταξύ Αιγύπτου – Αθήνας – Κρήτης και Ιταλίας εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό στο Ηράκλειο, προβαίνοντας σε 19 συλλήψεις, κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης.

Μεταξύ των συλληφθέντων, Ελλήνων και αλλοδαπών, και ένας 47χρονος αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετούσε σε υπηρεσία της Κρήτης. Κατά την επιχείρηση εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τρία πιστόλια, τέσσερα κυνηγετικά όπλα, gps, ασύρματοι, ακόμη και κοσμήματα που ενδεχομένως να έχουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.


Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, ο 47χρονος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Στοιβαγμένοι σε μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 93 ψυχές

Σε μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα έχει αναδειχθεί το θέμα της παραμονής των 93 από τους συνολικά 113 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε σπηλιές και σε στάνες σε διάφορες περιοχές του νομού ΗρακλείουΤην ίδια ώρα, σε μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα έχει αναδειχθεί το θέμα της παραμονής των 93 από τους συνολικά 113 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε σπηλιές και σε στάνες σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

Με εξαίρεση 20 άτομα που αναχώρησαν ήδη για την Αθήνα από χθες το βράδυ με το πλοίο της γραμμής προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, οι υπόλοιποι 93 άνδρες, γυναίκες και παιδιά παραμένουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου.

Μετά από την πολυήμερη ταλαιπωρία στα χέρια των διακινητών, το μέλλον τους είναι αβέβαιο και άγνωστο για τους περισσότερους από αυτούς.

Οι 93 ψυχές ζουν το τελευταίο 24ωρο σε ένα χώρο με έντονη δυσοσμία από την συνύπαρξη τόσων ανθρώπων, κοιμούνται σε στρώματα ανάμεσα στις καρέκλες του συνεδριακού κέντρου, ενώ ακόμη και στην τουαλέτα πηγαίνουν με … σειρά προτεραιότητας. 

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός του cretapost:

 
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ


Λεπτομέρειες της υπόθεσης παρουσιάστηκαν στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου η ενημέρωση του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης υποστράτηγου Κωνσταντίνου Λαγουδάκη και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφαλείας και προστασίας θαλασσίων συνόρων του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχου Παναγιώτη Στουρνάρα, σχετικά με την εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Παρών στην παρουσίαση είναι και ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου, αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Δουβής.Στην επίσημη ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΑΣ για τον τρόπο δράσης του διεθνούς κυκλώματος αλλά και για την επιχείρηση των αρχών με την οποία εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση, επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:«Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα προς την Ιταλία και από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μέσω Κρήτης.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το National Crime Agency του Ηνωμένου Βασιλείου.

Της εξάρθρωσης προηγήθηκε συστηματική έρευνα και όπως διακριβώθηκε η δράση του εγκληματικού δικτύου συνίστατο τόσο στη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από το ελληνικό έδαφος, δια θαλάσσης, όσο και στη διευκόλυνση εισόδου τους στη χώρα μας από την Αίγυπτο, μέσω Κρήτης.

Πιο αναλυτικά, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία. Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου αναλάμβαναν τον εντοπισμό υπηκόων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια αφού τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία πραγματοποιείτο αρχικώς η μεταφορά τους στα παράλια της νότιας Κρήτης. Στη συνέχεια αφού συγκεντρωνόταν ικανοποιητικός αριθμός μεταναστών μεριμνούσαν για εύρεση πλοίου μεγάλης χωρητικότητας και την μεταφορά τους στην Ιταλία.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Αθήνας, αναλάμβαναν τον εντοπισμό ενδιαφερομένων υπηκόων τρίτων χωρών, τους οποίους και συγκέντρωναν σε χώρους για την προσωρινή διαμονή τους, ενώ στη συνέχεια αφού τους εφοδίαζαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τους επιβίβαζαν σε πλοίο τη γραμμής από Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης αναλάμβαναν την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και κατάλληλων χώρων προσωρινής διαμονής (οικίες, αποθήκες κλπ), των μεταναστών που είχαν αφιχθεί από την Αίγυπτο και από την Αθήνα, ενώ μεριμνούσαν για τον εφοδιασμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων των μεταναστών που είχαν αφιχθεί από την Αίγυπτο. Στη συνέχεια αφού συγκεντρωνόταν ικανοποιητικός αριθμός ατόμων, τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης, ύστερα από συνεννόηση με μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου καθόριζαν το χρόνο και το σημείο άφιξης του πλοίου που θα ερχόταν στα νότια παράλια της Κρήτης από την Αίγυπτο με σκοπό τη μεταφορά των μεταναστών στην Ιταλία.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Ιταλίας, ύστερα από συνεννόηση με ηγετικά στελέχη των «πυρήνων» της Αιγύπτου και της Κρήτης, παραλάμβαναν τους μετανάστες που έφταναν ακτοπλοϊκώς στα νότια παράλια της Ιταλίας και ακολούθως τους προωθούσαν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-4.000 ευρώ, κατ' άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), το οποίο υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ.

Ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι διακινούμενοι καθώς και της εξουσίας που τους ασκούσαν οι διακινητές είναι το γεγονός ότι τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, ενώ τους εκφόβιζαν με την απειλή όπλων, όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης ή εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν.

Από τη συνολική διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνδυασμό με τον τρόπο διάρθρωσης και δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει οργανωμένη δομή λειτουργίας της με χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου. Επιπλέον, όπως εξακριβώθηκε, δραστηριοποιούνταν συστηματικά τουλάχιστον από το Μάιο του 2016, με διαπιστωμένες, μέχρι τώρα, πέντε περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών.

Για την πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου εξελίχθηκε από τις πρωινές ώρες χθες (03 Μάρτιου 2017) οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν οι Ομάδες Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, αστυνομικοί Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ηρακλείου και Ρεθύμνου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, με τη συνεργασία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν δεκαεννέα (19) άτομα και συγκεκριμένα, τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 46, 40, 27, 26 ετών και δεκατέσσερις αλλοδαποί (εννέα υπήκοοι Αφγανιστάν ηλικίας από 17 έως και 38 ετών, τρείς υπήκοοι Συρίας ηλικίας 29, 31 και 24 ετών, 37χρονη υπήκοος Βουλγαρίας και 29χρονος υπήκοος Πακιστάν).

Στους ημεδαπούς συλληφθέντες περιλαμβάνεται ακόμη 47χρονος Αρχιφύλακας, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Κρήτης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, κατ΄ επάγγελμα τέλεση πλαστογραφίας, παραβάσεις περί όπλων και παράνομη βία.

Από τις διενεργηθείσες έρευνες σε οικίες, αποθήκες και σε σπήλαιο ορεινής περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, βρέθηκαν συνολικά (113) μη νόμιμοι μετανάστες, υπήκοοι Τουρκίας, Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Παλαιστίνης, Σομαλίας και Συρίας.

Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

3 πιστόλια και 4 κυνηγετικά όπλα,
3 γεμιστήρες και φυσίγγια,
ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet),
2 φορητοί ασύρματοι και συσκευή πλοήγησης (GPS),
54 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας, κοσμήματα και αντικείμενα πιθανόν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, χάρτης της Κρήτης με σημειωμένες τοποθεσίες,
2 καταγραφικά μηχανήματα,
4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων,
ζεύγος κιάλια,
αποκόμματα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ολόκληρα εισιτήρια, κάρτες και βιβλιάριο διαφόρων τραπεζικών καταστημάτων, διάφορα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών και αποδείξεις συναλλαγών,
7.460 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
7 οχήματα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Ηρακλείου ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης».

Πηγή: Cretapost.gr

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΑΘΑΝΑΤΟΙ: Ανατριχίλα την στιγμή που τα ηχεία μετέδιδαν τη συνομιλία της ΔΙΑΣ με το κέντρο

Ρίγη συγκίνησης και λυγμούς προκάλεσε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα στο ετήσιο μνημόσυνο για τα 6 χρόνια από την άγρια δολοφονία των δυο ειδικών φρουρών
Ιωάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργιου Σκυλογιάννη μετά από άγρια καταδίωξη στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη η μετάδοση του ηχητικού ντοκουμέντο από κέντρο της Άμεσης Δράσης με τις εμπλεκόμενες ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. Η αγωνία, η ένταση και οι 4 χτυπημένοι από πυρά κακοποιών αστυνομικοί εκ των οποίων οι δυο θανάσιμα καταγράφηκε στην αγωνία του συναδέλφου τους που καλούσε απεγνωσμένα για ασθενοφόρο.
Φυσική πολιτική ηγεσία, οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ., αλλά και απλοί πολίτες έδωσαν το βροντερό παρόν τους φωνάζοντας "Αθάνατοι" στο μικρό στενό του παράδρομου του Κηφισού.
Τραγική φιγούρα η μητέρα του Γιώργου Σκυλογιάννη αλλά και δεκάδες συνάδελφοι των αδικοχαμένων νέων παιδιών που έπεσαν ηρωικά από τα άνανδρα πυρά από τα καλάσκικοφ των αδίστακτων κακοποιών  που καταδίωκαν.
  
 


:Πηγή:policenews.eu

Νέα διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. - σύσταση νέων διμοιριών αποκλειστικά για τα νησιά και τις μεταναστευτικές ροές.

Με σημερινή διαταγή απο τον κλάδο Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ ζητούνται εθελοντές αστυνομικοί που συμμετέχουν ήδη ή έχουν εκπαιδευτεί για τις τοπικές διμοιρίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας που έχουν οργανική θέση.

Με βάση τις προυποθέσεις που τίθονται στη διαταγή οι Διευθύνσεις είναι υποχρεωμένες σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εθελοντές να προτείνουν τρείς (3) αστυνομικούς με συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος έως έως 4.3.2017 στον κλάδο του Αρχηγείου.

Περισσότερα στις Γραμματείες των Υπηρεσιών.

Πηγή:posyfy.gr

Επιχείρηση της αστυνομίας στη Softex: 63 προσαγωγές προσφύγων

Σαράντα άτομα, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, εντοπίστηκαν σε αστυνομική επιχείρηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της 
επιχείρησης, που έγινε σύμφωνα με πληροφορίες στη δομή της Softex, προσήχθησαν συνολικά 63 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 40 παρελήφθησαν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, για περαιτέρω ενέργειες, καθώς στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επίσης, συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλων διατάξεων, διότι - σύμφωνα με την Αστυνομία - στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μικροδέματα κάνναβης, συνολικού βάρους 16 γραμμαρίων.


Πηγη:protothema.gr

Spiegel: Ολοένα περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

«Ως στρατιωτικοί, επίλεκτοι. Ως πρόσφυγες, πρόβλημα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel Online αναφορικά με την υπόθεση των δύο Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι, μετείχαν πιθανώς σε επίλεκτη ομάδα που είχε αποφασιστικό ρόλο στο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και οι οποίοι πρόσφατα παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές της Ορεστιάδας ζητώντας άσυλο. Κάνοντας εκτενή αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών το Spiegel θέτει το ερώτημα: «Ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος που έπαιξαν σε εκείνες τις δραματικές ημέρες του Ιουλίου του 2016; Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς μέχρι η Τουρκία να καταθέσει επίσημα αίτημα για την έκδοσή τους. (…) Oι ελληνικές αρχές κρατούν απόρρητη την υπόθεση μέχρι στιγμής. Οι δύο στρατιώτες βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση και διαμένουν σε μυστική τοποθεσία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν».

Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα «η εχεμύθεια που τηρείται, υποδηλώνει τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση – εμφανώς πιο σοβαρά σε σχέση με την υπόθεση των 'οκτώ'. Eιδικά εάν αποδειχθεί ότι τα όσα λέγονται για εμπλοκή τους στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν ευσταθούν. Οι πιθανότητες είναι πολλές. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση εδώ και χρόνια. Σχεδόν καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Αιγαίο». To Spiegel αναφέρει ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές βλέπουν πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις ένα «σχέδιο Ερντογάν» προκειμένου να αποσπάσει ψήφους στο επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Στο μεταξύ «πολλοί Τούρκοι» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα «αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel η ελληνική αστυνομία και η Frontex «συνέλαβαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες 40 Τούρκους πολίτες. Προφανώς η Τουρκία πιέζει να μάθει τα στοιχεία τους. Κάτι τέτοιο όμως η Ελλάδα αρνείται να κάνει». Τέλος το Spiegel αναφέρεται στην περίπτωση μιας δικηγόρου από την Αλεξανδρούπολη, η οποία πρόσφατα ανέλαβε την υπόθεση Τούρκου φοιτητή Νομικής, ο οποίος ανήρτησε τον Δεκέμβριο αρνητικά σχόλια για τον Ερντογάν στο twitter. Υπέστη bullying στο διαδίκτυο από οπαδούς του τούρκου προέδρου, ενώ αργότερα τον αναζήτησησε η τουρκική αστυνομία στο σπίτι του, αλλά δεν τον βρήκε. Στη συνέχεια ο ίδιος πέρασε παράνομα τον Έβρο και πλέον ζητά άσυλο στην Ελλάδα. «Υποθέσεις ασύλου που αφορούν φοβισμένους Τούρκους πολίτες; Αυτό για μένα είναι σχεδόν ρουτίνα!», λέει χαρακτηριστικά η ελληνίδα δικηγόρος.

Pro Asyl: Η γερμανική ολιγωρία οξύνει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα


Για την όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα ευθύνεται και η Γερμανία, εκτιμά ο επικεφαλής της οργάνωσης Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ, λόγω των καθυστερήσεων στην υποδοχή προσφύγων. Όπως γράφει η Tagesspiegel του Βερολίνου η ανθρωπιστική ΜΚΟ κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για «έλλειψη πολιτικής βούλησης», σημειώντας:

«Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκετάστασης αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται ακινητοποιημένοι στην Ελλάδα και την Ιταλία, η συμμετοχή της Γερμανίας είναι ανεπαρκής, ανέφερε ο Γκ. Μπούρκχαρντ. Από τους αρχικά 27.500 πρόσφυγες που έπρεπε να δεχθεί η Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν φτάσει στη Γερμανία λιγότεροι από το 10%. Η Γερμανία καθυστερεί την συμφωνηθείσα υποδοχή προσφύγων, λέει επικριτικά και ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων της Pro Asyl, Kαρλ Κοπ. Με τον τρόπο αυτό επιτείνεται η 'ανθρωπιστική κρίση' στην Ελλάδα. Παράλληλα μια αντίστοιχη ανθρωπιστική κρίση απειλεί να ξεσπάσει και στην Ιταλία».

«Αισιόδοξοι Έλληνες»

Κλείνοντας, η Süddeutsche Ζeitung σε ένα σύντομο δημοσίευμα αναφέρεται στη μεγάλη αισιοδοξία που επικρατεί στους κόλπους του ελληνικού τουριστικού κλάδου ενόψει του καλοκαιριού. Ο αριθμός των τουριστών που αναμένονται φέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, παρουσιάζει αύξηση κατά δύο εκατομμύρια, αγγίζοντας στο σύνολο τα 27 εκατομμύρια επισκέπτες.

«Στη φετινή θερινή σεζόν η Ελλάδα θέλει να επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στη Μεσόγειο. Σε αντίθεση με την Τουρκία και την Αίγυπτο η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής προορισμός. Η Ισπανία έχει ξεπεράσει τα όρια της και οι τιμές έχουν αυξηθεί. Τα πρώτα στοιχεία για την Ελλάδα κάνουν λόγο για αυξημένη ζήτηση από τη Γερμανία», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.


Πηγή: skai.gr

Αιχμές Αβραμόπουλου για τους χαμηλούς ρυθμούς επαναπροωθήσεων μεταναστών

Αιχμές «κατά ορισμένων κρατών» για τους χαμηλούς ρυθμούς επαναπροωθήσεων των μεταναστών άφησε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος διαμηνύοντας πως «οι αποφάσεις για επαναπροώθηση πρέπει να εφαρμόζονται».

«Eπί του παρόντος επαναπροωθείται μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων οι οποίοι ειδοποιούνται ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Oι επαναπροωθήσεις είναι ουσιώδες στοιχείο της (ενν. μαθηματικής) εξίσωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας επίτροπος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

«Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τις επαναπροωθήσεις και τη συνεργασία των χωρών προέλευσης των παράτυπων μεταναστών, πρέπει να εξασφαλίσουμε καταρχάς ότι λειτουργεί το σύστημα επαναπροώθησης στην ΕΕ» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος. 

«Οι αποφάσεις για επαναπροώθηση πρέπει να εφαρμόζονται. Εάν κάποιος κρύβεται σκοπίμως, τα κράτη - μέλη έχουν το δικαίωμα να δράσουν και θα όφειλαν και να το κάνουν. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται λαμβανομένων, πλήρως, υπόψη του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου και στον βαθμό που εφαρμόζουμε αυτούς τους κανόνες καλύτερα θα βελτιωθεί και η πολιτική μας των επαναπροωθήσεων» τόνισε ακόμη ο επίτροπος Μετανάστευσης. 


Πηγή: skai.gr

Ιστιοφόρο με 85 παράνομους μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Πύλου

Περισυνελέγησαν όλοι από παραπλέον πλοίο που τους μεταφέρει στην Καλαμάτα

Ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 85 παράτυποι μετανάστες, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επιχείρηση του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου.

Οι παράτυποι μετανάστες περισυνελέγησαν με ασφάλεια από παραπλέον πλοίο και μεταφέρονται στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιος από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα με κινητό τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα της Καλαμάτας και ανέφερε ότι το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν αντιμετώπιζε πρόβλημα.

Ειδοποιήθηκε άμεσα το λιμενικό σώμα και ξεκίνησαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από τρία πλωτά και τρία πλοία που έπλεαν στην περιοχή.

Το ιστιοφόρο με τους παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε τελικά από παραπλέον πλοίο. Πηγή:protothema.gr

Σάμος: Συνελήφθη ο Τούρκος διακινητής 71 μεταναστών

Ο εγκλωβισμός τόσων ανθρώπων στα νησιά επί πολλούς μήνες έχει επιτρέψει τη λειτουργία ενός κυκλώματος διακίνησης πλαστών εγγράφων με τα οποία οι εγκλωβισμένοι πιθανά θα μετακινηθούν στην Αθήνα και στη συνέχεια στην άλλη Ευρώπη

Από χθες Τρίτη μέχρι και σήμερα Τετάρτη το πρωί στη Σάμο έφθασαν 71 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ συνελήφθη από το Λιμενικό Σώμα και ο Τούρκος μεταφορέας τους.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έχοντας καταθέσει άιτημα ασύλου ζουν 9.209 άτομα. Από αυτούς 4.152 σε καταυλισμούς στη Λέσβο, 3.362 στη Χίο και 1.695 στη Σάμο.

Εν τω μεταξύ ο εγκλωβισμός τόσων ανθρώπων στα νησιά επί πολλούς μήνες έχει επιτρέψει τη λειτουργία ενός κυκλώματος διακίνησης πλαστών εγγράφων με τα οποία οι εγκλωβισμένοι πιθανά θα μετακινηθούν στην Αθήνα και στη συνέχεια στην άλλη Ευρώπη. 

Χθες «φορτωμένος» με έγγραφα ασύλου ήταν ένας 44χρονος Σύρος, ο οποίος συνελήφθη στη Μυτιλήνη αποβιβαζόμενος από το πλοίο από Πειραιά. Στην κατοχή του βρέθηκαν 10 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία τρίτων προσώπων και 10 έγχρωμα φωτοαντίγραφά τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών

Συνολικά 62.313 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον πίνακα. Πηγη:zougla.gr

Oι dealer της Μόριας ήταν εργαζόμενοι στον καταυλισμό

Στη σύλληψη δύο εργαζομένων σε υπηρεσίες στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας προχώρησε ομάδα ανδρών του Λιμενικού Σώματος, στο σπίτι τους στην περιοχή της Θερμής.

Στην κατοχή τους βρέθηκε ποσότητα ινδικής κάνναβης βάρους 300 περίπου γραμμαρίων την οποία και πουλούσαν σε πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό. Πηγή:zougla.gr

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ανανεωση διαταγης για τα νησια για δυο μήνες

Με νέα διαταγή της ΕΛΑΣ συνεχίζει να ενισχύεται η αστυνομική -συνοριακή δυναμη στα νησια.Ειδικότερα για το χρονικό διάστημα απο 1/3/2017 εως και 30/4/2017 θα μετακινηθούν 70 αστυνομικοί

 

 

 


Σχεδόν ένας τόνος χασίς η "σοδειά" της αστυνομίας το τριήμερο στην 'Ηπειρο

Κοντά στον έναν τόνο έφεραν μόνο το Σαββατοκύριακο, καθώς κατασχέθηκαν πάνω από 450 κιλά χασίς στην Ήπειρο και περισσότερα από 350 κιλά στη δυτική Μακεδονία, όπου «μεταφορείς» σε μία

 περίπτωση ήταν τέσσερα μουλάρια και σε άλλη ένα φορτηγάκι παραποιημένο, έτσι ώστε να μοιάζει με όχημα του ΟΤΕ (!!!).
Μόλις σε ενάμιση μήνα οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 1,5 τόνο, όταν όλο το 2016 είχαν κατασχέσει 3,7 τόνους χασίς.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν στο «Εθνος» ότι οι διακινητές εκτίμησαν πως λόγω του τριημέρου της Αποκριάς τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα θα ήταν χαλαρά και αποδύθηκαν σε ένα μπαράζ μεταφοράς ναρκωτικών.
Ενας 45χρονος Αλβανός φόρτωσε με 110 δέματα χασίς, συνολικού βάρους 340 κιλών, ένα φορτηγάκι, τα χαρακτηριστικά του οποίου είχαν αλλοιωθεί, ώστε να μοιάζει με όχημα του ΟΤΕ. Στη διασταύρωση Καλπακίου αστυνομικοί και συνοριοφύλακες από την Κόνιτσα ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο, που όπως διαπιστώθηκε έφερε πλαστές πινακίδες και αποξεσμένο αριθμό πλαισίου και βρήκαν σε αυτό τα 340 κιλά χασίς, τα οποία κυριολεκτικά... ξεχείλιζαν από παντού.
Επιστράτευσαν μουλάρια
Τρεις Αλβανοί διακινητές οδηγούσαν τέσσερα μουλάρια φορτωμένα με χασίς στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Οι δράστες μπήκαν από αφύλακτο σημείο και εντοπίστηκαν σε δασική περιοχή στο Ανταρτικό Φλώρινας. Οι δύο από τους δράστες κατάφεραν και διέφυγαν, εκμεταλλευόμενοι το δύσβατο της περιοχής, την ομίχλη και τη νεροποντή -εκτιμάται ότι επέστρεψαν στην πατρίδα τους-, ο τρίτος όμως, ένας 21χρονος, συνελήφθη. Τα τέσσερα μουλάρια ήταν φορτωμένα με 16 σάκους, συνολικού βάρους άνω των 312,5 κιλών χασίς.
Ζευγάρι Ελλήνων, ηλικίας 48 και 55 χρόνων, συνελήφθη χθες στο Κομπότι Αρτας, καθώς στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν είχαν στοιβάξει 58 σάκους με 109 κιλά χασίς.
Ενας 27χρονος Αλβανός εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής να οδηγεί ένα ύποπτο όχημα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής. Στο σήμα των συνοριοφυλάκων να σταματήσει, όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με το αυτοκίνητο στις προστατευτικές μπάρες και να συλληφθεί. Μέσα στο όχημα βρέθηκαν δύο ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν συνολικά κοντά στα 43 κιλά χασίς.
Πηγη:ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ - ethnos.gr