Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ελ. Επιτροπής και Αντ/πων στην Ομοσπονδία

Αγαπητοί  συνάδελφοι , 

    Είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε τη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής καθώς και Αντιπροσώπων για την Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ μετά την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 21/02/2017 ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00.

    Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν  στις  30 και 31/03/2017  ημέρες  Πέμπτη και Παρασκευή  στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Η  κάλπη θα ανοίξει στις 10:00 το πρωί  και θα κλείσει στις  18:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ομοίως θα ισχύσει το ίδιο ωράριο και την επόμενη μέρα των εκλογών.  Το ωράριο θα τηρηθεί αυστηρά , γι΄αυτό καλείστε να είστε  εκεί  εγκαίρως. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για υποψηφιότητα είναι σύμφωνα με το καταστατικό η  20-03-2017  ημέρα  Δευτέρα.

    Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα όπως αποστείλουν τις αιτήσεις τους   στο FAX της Ένωσης μας (2107489706)  καθώς και να διασταυρώνουν  τη σωστή παραλαβή της μέσω τηλεφώνου με οποιοδήποτε μέλος του πρώην Δ.Σ , είτε να προσέρχονται στα γραφεία της ένωσης είτε να έρχονται σε επαφή με κάποιο μέλος του Δ.Σ.

    Απαραίτητη  προϋπόθεση για να ασκήσει κάποιος εγγεγραμμένος  στην  Ένωση το εκλογικό  του δικαίωμα: να είναι οικονομικά τακτοποιημένος και να φέρει την αστυνομική του   ταυτότητα.

    Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ.

Πηγή:posyfy.gr

Ζητείται ... Άσυλο στο Παρανέστι

Στην επιλογή των συνεχόμενων και σχεδόν καθημερινών μεταγωγών απο το ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου προς τις Υπηρεσίες Ασύλου Αλεξανδρούπολης, είναι υποχρεωμένοι οι συνάδελφοι να πραγματοποιούν απο το να μεταβαίνει ένας Υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου στο Κέντρο.

Χιλιάδες χιλιόμετρα με παλαιά οχήματα που χαλάνε συνεχώς, με απασχόληση πολλών συναδέλφων στις μεταγωγές και με τους κινδύνουν που διατρέχουν αυτές οι μεταγωγές, καθιστούν ΑΜΕΣΑ την δημιουργία Υπηρεσίας Ασύλου στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου.


Πηγή:posyfy.gr

Η δικαίωση των αστυνομικών που διώχθηκαν και από τον διοικητή τους

Σήμερα, σε μια ατέλειωτη ημέρα, η δικαιοσύνη έκανε το χρέος της. Στις δικαστικές αίθουσες της Βέροιας, δύο συνάδελφοι μου, που πριν λίγα χρόνια είχαν
κατηγορηθεί απο τον προιστάμενό τους και είχαν διαπομπευθεί, δικαιώθηκαν.

Αν και απαιτήθηκε και τελικά επετεύχθη να απομακρυνθούν άμεσα απο την Υπηρεσία τους με ότι συνεπάγεται αυτό, αφού οι "καταγγελίες" ήταν ανώνυμες, σήμερα δικαιώνονται και αποκαθίσταται η Τιμή τους.

Απέναντι σε έναν προιστάμενό τους, αναγκάσθηκαν να προσφύγουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη εναντίον του για να αποκαλυφθούν τα αυτονόητα. Συνήθως οι αδικίες που συντελούνται στο κατώτερο προσωπικό απο προισταμένους καταλήγουν ...στα αζήτητα. Εμείς επιμένουμε πως ολοι μας θα πρέπει να λειτουργούμε μέσα απο τους κανονισμούς και τους νόμους του κράτους. 

Τα "αστέρια" και οι βαθμοί δεν δινουν επιπλέον δικαιώματα και παρεκκλίσεις για τις συμπεριφορές μας. Απλα ακόμη και σήμερα θα πρέπει να τραβήξει ο καθένας το δικό του γολγοθά για να δικαιωθεί, οταν βέβαια πρόκειται για κατώτερο προσωπικό ! Οι ευαισθησίες και τα αντανακλαστικά της Φυσικής μας Ηγεσίας ας είναι πιο άμεσα για να μπορούν να προλαμβάνουν ...


το κείμενο αναρτήθηκε χθες στο facebook από τον πρόεδρο της ΠΟΣΥΦΥ, Παναγιώτη Χαρέλα

Η εκδήλωση συνοριοφυλάκων Καστοριάς για τη γυναίκα

Βίντεο και ρεπορτάζ για την εκδήλωση των Συνοριακών Φυλάκων Καστοριάς για την ημέρα της γυναίκας δηλώσεις της υπεύθυνης τύπου της κ. Δέσποινας Σαββίδου. https://youtu.be/73vX6Sh3qT0Οδηγίες στους στρατιωτικούς για την εγκληματικότητα στα hot spots!

Ωρολογιακή βόμβα θυμίζει το Μεταναστευτικό. Η κατάσταση με τη διαμονή περίπου 60.000 προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας και στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα παραμένει χαοτική.

Σε συνολικά 44 «δομές διαχείρισης» που συντονίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις διαμένουν 19.371 πρόσφυγες ή και μετανάστες. Στα περισσότερα στρατόπεδα, ωστόσο, σημειώνονται σε καθημερινή βάση περιστατικά που μαρτυρούν αύξηση της εγκληματικότητας, με κλοπές ή άλλες παράνομες πράξεις, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν δημοσιοποιούνται. Η αύξηση της εγκληματικότητας στις περιοχές όπου λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχει θορυβήσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτικό είναι το σήμα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» και με το οποίο δίνονται συμβουλές γενικού περιεχομένου για την ασφάλεια των στρατιωτικών στελεχών!  Για να αποτραπούν παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος αξιωματικών και υπαξιωματικών, αλλά και προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ευκαιρίες να καταστούν οι στρατιωτικοί θύματα μιας εγκληματικής πράξης, το ΓΕΑ καλεί το προσωπικό να λαμβάνει παθητικά μέτρα προστασίας.

Συμβουλές του ΓΕΑ για αυτοπροστασία των στελεχών της Αεροπορίας, όπως φαίνονται στο έγγραφο


Μεταξύ άλλων, η στρατιωτική ηγεσία συμβουλεύει τα στελέχη:

■ Να αποφεύγουν να κυκλοφορούν πεζή κατά μόνας.
■ Να προτιμούν πολυσύχναστους δρόμους αποφεύγοντας απομονωμένες οδούς και σοκάκια, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.
■ Να αποφεύγουν να φέρουν τιμαλφή αντικείμενα, καθώς και μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία έλκουν την προσοχή τρίτων ατόμων.
■ Να ενημερώνουν για τις επικείμενες δραστηριότητές τους τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα.
■ Να έχουν στις ταχείες κλήσεις του κινητού τηλεφώνου τους το αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου κινούνται.
■ Να βρίσκονται σε εγρήγορση για την περίπτωση που κάποιος τους παρακολουθεί. Σε τυχόν υποψία ότι συμβαίνει αυτό να μεταβαίνουν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και όχι στην οικία τους.

Πέραν του προληπτικού χαρακτήρα τους, οι οδηγίες για την ασφάλεια και την αυτοπροστασία του στρατιωτικού προσωπικού αποκαλύπτουν ότι για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ο κίνδυνος κλιμάκωσης της εγκληματικότητας μέσα και γύρω από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων δεν αξιολογείται ως ένα απίθανο ενδεχόμενο. Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου η τουρκική κυβέρνηση αφήνει να αιωρείται η απειλή ότι μπορεί και να... πλημμυρίσει τα νησιά του Αιγαίου με δεκάδες χιλιάδες περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η ευρωπαϊκή οικογένεια αντιμετωπίζει τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό με καχυποψία.

Το πρόσφατο δημοσίευμα του «Guardian» αφήνει σαφείς υπόνοιες για κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και κακοδιαχείριση της διεθνούς βοήθειας που διοχετεύθηκε στην Ελλάδα από το 2015 μέχρι και σήμερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες που «ξέμειναν» στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. «Πού πήγαν τα λεφτά; Πώς η Ελλάδα τα έκανε μπάχαλο με την προσφυγική κρίση», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής ιστοσελίδας. Οπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του «Guardian», «πριν από δύο χρόνια, 57.000 πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι όταν έκλεισαν τα νότια σύνορα της Ευρώπης. Αυτό που ακολούθησε έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ακριβή ανθρωπιστική ανταπόκριση στην Ιστορία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί προς την Ελλάδα 803 εκατ. δολάρια, ποσά που προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ταμείο Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και από ιδιωτικές δωρεές.

Το συνολικό ποσό των 803 εκατ. δολαρίων είναι η πιο ακριβή ανθρωπιστική ανταπόκριση στην Ιστορία. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν υπολογίσει κανείς ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών 1.030.000 ανθρώπων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το 2015, το κόστος ανά δικαιούχο αγγίζει τα 780 δολάρια. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Guardian», το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των αναγκών τουλάχιστον 57.000 ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου 2016 και, με βάση αυτά τα δεδομένα, το κόστος ανά δικαιούχο εκτοξεύεται στα 14.088 δολάρια! Μη κατονομαζόμενος ανώτερος αξιωματούχος στον τομέα της βοήθειας υποστηρίζει μάλιστα ότι για κάθε 100 δολάρια που δαπανώνται για την Ελλάδα χάνονται έως και 70 δολάρια! Με δήλωσή του ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι οι αποκαλύψεις του «Guardian» αναδεικνύουν με αριθμούς το εύρος της κακοδιαχείρισης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώνονται αυτά που επισημαίνουμε εδώ και καιρό: ότι διαχειρίστηκαν ως λάφυρο τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καταλήγει ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ., επικρίνοντας τον Γιάννη Μουζάλα και την κυβέρνηση συνολικά ότι με τους χειρισμούς τους «βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».

Πηγη:protothema.gr


Νεκρός εντοπίστηκε Τούρκος ο οποίος επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα

Το πτώμα ενός Τούρκου, ο οποίος σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα, εντοπίστηκε στον Έβρο, κοντά στην Αδριανούπολη.
Πρόκειται για μηχανικό υπολογιστών, ο οποίος διώκονταν στην Τουρκία για σχέσεις με Γκιουλενιστές.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο μηχανικός, είχε διαφύγει με την οικόγενειά του σε χωριό της επαρχίας Αδριανούπολης. Κατά τη διάρκειά της προσπάθειάς του να περάσει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, εντοπίστηκε και ξεκίνησε καταδίωξή του από αστυνομικές αρχές. Προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη βούτηξε στον Έβρο.
Το πτώμα του εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο και ύστερα από ιατροδικαστική εξέταση, επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του. Πηγή:thrakinea.gr

Πάνω από 1,2 εκ. αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ το 2016 με αύξηση 339% στην Ελλάδα Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/341663/pano-apo-12-ek-aitiseis-asulou-stin-ee-to-2016-me-auxisi-339-stin-ellada/#ixzz4bZaFrBeu Follow us: @skaigr on Twitter | skaig

Κατά 339% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για άσυλο που δέχτηκε η Ελλάδα το 2016, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια και η ευρω-τουρκική συμφωνία για το προσφυγικό εμπόδισαν πολλούς να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Ελλάδα δέχτηκε συνολικά 49.900 αιτήσεις από πρόσφυγες που στο παρελθόν δεν είχαν ξαναζητήσει άσυλο, ήτοι 38.500 περισσότερες σε σχέση με το 2015. Ήταν μακράν η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ε.Ε. πέρυσι, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες αγκομαχούν ώστε να διαχειριστούν τον όγκο αιτήσεων που εκκρεμούν.

Ο αριθμός των αιτούντων ήταν ελαφρά μειωμένος, κατά 53.000 άτομα, συγκριτικά με το απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015. Ωστόσο, σχεδόν 1,1 εκατομμύρια αιτήσεις από το 2016 και όλα τα προηγούμενα έτη παραμένουν σε εκκρεμότητα, καταδεικνύοντας το μέγεθος των προκλήσεων που έχει προκαλέσει η κρίση σε γραφειοκρατικό επίπεδο.Η Γερμανία ήταν ο προορισμός για έξι στους δέκα πρόσφυγες, δεχόμενη 722.300 αιτήσεις. Η Ελλάδα έλαβε το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων, δηλαδή 4%, που αναλογεί σε 49.900.

Αναλογικά με τον πληθυσμό, η Ελλάδα έλαβε τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο αιτήσεων ασύλου, με 4.625 υποβολές ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Το μεγαλύτερο βάρος και σε αυτή την περίπτωση το σήκωσε η Γερμανία, με 8.789 αιτήσεις ανά εκατομμύριο.

Στον αντίποδα, τις λιγότερες αιτήσεις δέχτηκαν η Σλοβακία, με μόλις 18 ανά εκατομμύριο κατοίκους, και η Πορτογαλία, με 69 ανά εκατομμύριο.

Για μία ακόμα χρονιά, οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή ήταν ο «κινητήρας» των μετακινήσεων προς την Ευρώπη. Είκοσι-οκτώ στους εκατό αιτούντες άσυλο το 2016 ήταν από τη Συρία, το 15% κατάγεται από το Αφγανιστάν και το 11% από το Ιράκ.

Πηγή: skai.gr

Καταπέλτης οι ΜΚΟ για τα κέντρα μεταναστών: 9χρονα παιδιά προσπαθούν να αυτοκτονήσουν για να γλιτώσουν από τη δυστυχία

Υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «δοκιμαστικό σωλήνα» - Κάνουν λόγο για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες υπερπληθυσμου για ατελείωτους μήνες

Καταπέλτης για την κατάσταση στα κέντρα μεταναστών στα ελληνικά νησιά ήταν η έκθεση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Χαρακτηριστική η αναφορά από την οργάνωση Save the Children και Γιατροί Χωρίς Σύνορα οι οποίοι έκαναν λόγο για αυξημένα κρούσματα μεταναστών με ψυχολογικά προβλήματα. Όπως ανέφεραν, μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιστατικά με παιδιά ηλικίας 9 ετών που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας και χρήση ναρκωτικών προκειμένου να γλιτώσουν από την «δυστυχία χωρίς τέλος».

Τα κρούσματα αυτού του είδους αυξάνονται συνεχώς «λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας», σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children.

Από την πλευρά τους το Norwegian Refugee Council, η International Rescue Committee και η Oxfam στη δική τους έκθεση εκτιμούν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως «δοκιμαστικός σωλήνας» για πολιτικές ασύλου που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους υπήρξαν θάνατοι, απόπειρες αυτοκτονίας, άνθρωποι που έθεσαν εαυτούς σε κίνδυνο και παιδιά και γυναίκες που εκτέθηκαν σε βια και σεξουαλική κακοποίηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους.

Οι ΜΚΟ, όπως αναφέρει ο Guardian, υποστηρίζουν ότι η πραγματικότητα στα νησιά περιλαμβάνει ανθρώπους που αναζητούν άσυλο και υποχρεώνονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες υπερπληθυσμου για ατελείωτους μήνες. Προσθέτουν δε, ότι η πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου είναι περιορισμένη προσθέτοντας ότι συχνά ακόμα και νομικοί δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις αλλαγές σε ένα σύστημα το οποίο είναι αδύνατο να χειριστούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

«Φοβόμαστε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για κρίσεις και αλλού στον κόσμο. Πέρα από την βαθιά ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα, η ΕΕ στοχεύει στην αντιγραφή του συστήματος αυτού και αλλού και με αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλο τον κόσμο» αναφέρουν οι ΜΚΟ

Σε ξεχωριστή δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει, τέλος, ότι η συμφωνία δεν έχει μόνο αποτυχεί όσον αφορά τους στόχους που η ίδια έθεσε αλλά έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα εκτεθειμένους σε μη ασφαλείς συνθήκες.

Πηγή:protothema.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «επιστρέφει» στην Ελλάδα τους μετανάστες

Όσοι καταθέτουν στο εξής αίτημα ασύλου και έχουν χρησιμοποιήσει ως πύλη εισόδου την ελληνική επικράτεια, θα παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής - Επί της ουσίας επανέρχεται το «Δουβλίνο» - Τι σημαίνουν οι εξελίξεις για την Ελλάδα

Νέα σύσταση, βάσει της οποίας οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να «επιστρέφουν» στην Ελλάδα τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο, εξέδωσε την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Επί της ουσίας, η απόφαση-σύσταση της ΕΕ ισοδυναμεί με την επαναφορά των σκληρών κανόνων του «Δουβλίνου» και αφορά τους μετανάστες που χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα όχι μόνο δεν προσβλέπει, πλέον, σε αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας μέσω του συστήματος της μετεγκατάστασης, το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε στην ουσία του, αλλά, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες αύξησης των μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν από το 2015 μέσω της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετακινήθηκαν προς τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης αγγίζει το ένα εκατ. Η νέα «χάρτα» ωστόσο αφορά όσους από σήμερα Τετάρτη ζητήσουν άσυλο και έχουν χρησιμοποιήσει ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα. Από τη νέα οδηγία εξαιρούνται οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά.

Η σύσταση βασίζεται στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο. Διευκρινίζεται, δε, πως όσοι μετανάστες είχαν καταθέσει αίτημα ασύλου πριν τις 15 Μαρτίου, εξακολουθούν να έχουν τα δικαιώματά τους στις χώρες που έχουν υποβάλει την αίτηση.

Τι σημαίνει η επαναφορά του «Δουβλίνου»

Σύμφωνα με το «Δουβλίνο», η επεξεργασία για την παροχή ασύλου γίνεται από και στη χώρα ππου καταφθάνει ευθύς εξ αρχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μετανάστης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κανόνας αυτός είναι «απαραίτητος για την κανονική λειτουργία» των 26 εθνών της Ευρώπης, που περιλαμβάνονται στη Ζώνη του Σένγκεν, η οποία ξεκίνησε το 1995.

Ανεστάλη το 2011 και το 2015 παραβιάστηκε καθ' ολοκληρία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μετακινήθηκαν μέσω του Αιγαίου και της Μεσογείου (Ελλάδα και Ιταλία) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να κατασκευαστούν φράκτες στα σύνορα πολλών χωρών.

Ο παράλληλος κίνδυνος εξ ανατολής

Παράλληλα, η ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ -κυρίως- της Γερμανίας και της Ολλανδίας με την Τουρκία, αλλά και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας για το Προσφυγικό. Η τουρκική κυβέρνηση, μέσω δηλώσεων και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνει λόγο για επανεξέταση της συμφωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα ολικής κατάρρευσής της.

Το προηγούμενο διάστημα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως τις Βρυξέλλες για αθέτηση της συμφωνίας στο Προσφυγικό, δηλώνοντας πως δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί, ενώ συνέδεσε το συγκεκριμένο ζήτημα με το θέμα της ένταξης στην ΕΕ.

Σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας στο Προσφυγικό, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς αν ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα, θα εισρεύσουν στη χώρα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, την ίδια στιγμή που τα σύνορα είναι ερμητικά κλειστά και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται άλλες αιτήσεις.
Πηγή:protothema.gr

Στη Μυτιλήνη έφτασαν 52 πρόσφυγες έπειτα από 15 ημέρες μηδενικής ροής

Με 52 πρόσφυγες, όλους Σύριους, στην περιοχή της Αγριλιάς νότια της Μυτιλήνης, σήμερα Παρασκευή στις 4.00 τα χαράματα, έσπασε μια περίοδος 15 ημερών με μηδενικές ροές μεταναστών και προσφύγων, από τα απέναντι τουρκικά παράλια, προς τη Λέσβο. Πέραν τούτων, το τελευταίο 24ωρο, από χθες Πέμπτη έως και σήμερα το πρωί, πέρασαν στη Χίο 60 άτομα, ενώ στη Σάμο πέρασαν 14 άτομα.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές βρίσκονται 8.399 άτομα. Από αυτά 3.350 στη Λέσβο, 3.311 στη Χίο και 1.738 στη Σάμο. Πηγή:zougla.gr

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Δίπλα στους συναδέλφους σε Καβάλα και Δράμα η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

Περιοδεία την περασμένη βδομάδα πραγματοποίησε η ΠΟΣΥΦΥ σε Δράμα και Καβάλα για τα προβλήματα των συναδέλφων.

Επίσκεψη και στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου το κλιμάκιο της Ομοσπονδίας.


 

 Νεα διαταγή με δαπάνες δημοσίου για ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στην Κω

Με νεα διαταγη της ΕΛΑΣ ζηταει εθελοντες αστυνομικους που επιθυμούν να αποσπαστουν με δαπάνες δημοσίου για την λειτουργία Προαναχωρισιακου Κεντρου Κρατησης Αλλοδαπώνστην Κω.

Πληροφορίες στις γραμματείες των υπηρεσιών μέχρι 15/03/2017 Πηγή:posyfy.gr