Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο των Αστυνομικών γιατί μετέφερε μετανάστες

Συνελήφθη χθες (4-5-2017) το μεσημέρι, σε αγροτική περιοχή της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 21χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, δεκατρείς (13) μη νόμιμους μετανάστες. Δώδεκα (12) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και ένας (1) υπήκοος Παλαιστίνης.

Ειδικότερα, στην παλαιά Εθνική Οδό Σαπών – Κομοτηνής, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 21χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από αυτούς.

Ακολούθως, το όχημα κατευθύνθηκε σε παράδρομο του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων της Εγνατίας Οδού και στη συνέχεια σε παρακείμενη αγροτική οδό, όπου ο δράστης το εγκατέλειψε και διέφυγε πεζός, πλην όμως ακινητοποιήθηκε άμεσα και συνελήφθη.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος διαπιστώθηκε ότι ο 21χρονος μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δεκατρείς (13) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.  Πηγή:faros24.gr


Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες διακίνησης αλλοδαπών - Δείτε πού έκρυβαν τους μετανάστες

Οι σπείρες συνεργάζονταν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων κοινών μελών - Για κάθε διακινούμενο λάμβαναν περίπου 6.000 ευρώ, έχοντας αποκομίσει συνολικά πάνω από 180.000 ευρώ

Δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης εξάρθρωσαν με συντονισμένες  επιχειρήσεις το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία. Οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις έχουν  κοινά χαρακτηριστικά και μεθοδολογία δράσης, και  διασυνδέονταν και συνεργάζονταν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων κοινών μελών.
 
Ο σχεδιασμός  έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.).

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από πολύμηνη συνδυαστική έρευνα και αναζητήσεις κατάφερε να συλλάβει σε Αττική, Κατερίνη και Προμαχώνα 17 μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Πρόκειται για 12 υπηκόους Ιράκ, τρεις Έλληνες, έναν υπήκοο Ιρανό  και έναν Πολωνό.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 10 άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους οι 4 είναι  αλλοδαποί έγκλειστοι στη φυλακή καθώς και δύο Έλληνες  και ένας  Ιρακινός, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και τρία  άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.

Φωτογραφία της κρύπτης οχήματος όπου κρύβονταν οι αλλοδαποίΟι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την 1 και 2 Μαΐου 2017, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.
 
«Οι δύο ομάδες συστήθηκαν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2017 και αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών από το ελληνικό έδαφος, με προορισμό την Ιταλία και τη Βόρεια Ευρώπη, μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.


 

Μάλιστα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών επεδίωξαν τη διακίνηση τουλάχιστον εκατό (100) αλλοδαπών, προσδοκώντας κέρδη που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ο οποίος τόνισε για την 1η Εγκληματική Οργάνωση:
 
«Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εφάρμοζαν τη μέθοδο της απόκρυψης των διακινούμενων σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες φορτηγών οχημάτων και επεδίωξαν σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά περιστατικά διακίνησης, τη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα τουλάχιστον (29) αλλοδαπών, με προορισμό την Ιταλία. 

Αναφορικά με τους ειδικότερους ρόλους των μελών της οργάνωσης, προκύπτει ότι ορισμένα μέλη ήταν «μεσολαβητές» των διακινήσεων, καθώς εντόπιζαν τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς και «μεσολαβούσαν» μεταξύ των ηγετικών μελών της οργάνωσης και των διακινούμενων.

Φωτογραφία από την ενημέρωση της ΕΛΑΣ


 
Για τον εντοπισμό και την επιλογή των υπό διακίνηση αλλοδαπών, οι «μεσολαβητές» είχαν αναπτύξει ένα ευρύ «κοινωνικό δίκτυο» σε καταστήματα (καφετέρια, εστιατόριο και περίπτερο) που διατηρούσαν ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούμενο τόσο από ομοεθνείς, όσο και από αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων.

Η εγκληματική οργάνωση για κάθε διακινούμενο λάμβανε περίπου 6.000 ευρώ, έχοντας αποκομίσει συνολικά πάνω από 180.000 ευρώ.

Η καταβολή των χρημάτων, πραγματοποιούνταν με κατάθεση των χρηματικών ποσών σε επαγγελματικούς χώρους, που διατηρούσαν άλλα μέλη της οργάνωσης (καφετέρια, εστιατόριο περίπτερο κ.λπ.).

Ένα από τα οχήματα που μετέφεραν τους αλλοδαπούς

 

Μάλιστα, τα χρήματα παρέμεναν στους προαναφερόμενους χώρους με τη μορφή «εγγυητηρίων», ενώ τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα ανάληψής τους μόνο μετά την ολοκλήρωση της διακίνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των χρημάτων, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στην «περισυλλογή» των διακινούμενων από προκαθορισμένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και τους μετέφεραν σε οικίες που διατηρούσε η οργάνωση για το σκοπό αυτό.
Με την ολοκλήρωση της διακίνησης και την άφιξη στην Ιταλία, οι «μεσολαβητές» επικοινωνούσαν με τους «εγγυητές», οι οποίοι είχαν το διακριτό ρόλο να κρατάνε τα χρήματα, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους για την «απελευθέρωση» τους. Εν συνεχεία, οι «εγγυητές» ενημέρωναν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την παραλαβή των χρημάτων».
   
Πηγή:protothema.gr

Πάνω από 100 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες σε Λέσβο και Χίο

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές

Μηδενικές οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου από χθες Πέμπτη 4 Μαΐου μέχρι και σήμερα Παρασκευή στις 7.00 το πρωί.

Μετά τις 7.00 το πρωί όμως σε δυο περιστατικά σε Λέσβο και Χίο διαπιστώθηκε η άφιξη 105 ατόμων. Συγκεκριμένα στη διάσωση 45 προσφύγων και μεταναστών που εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή των Κεραμείων προέβη το πλήρωμα του ρουμάνικου σκάφους της Frontex. 

Επίσης άλλοι 60 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα χωρίς να υπολογισθούν οι νέες σημερινές αφίξεις αφού ακόμα δεν έχουν μεταφερθεί στα Κέντρα Υποδοχής και Πιστοποίησης των νησιών, βρίσκονται 8.566 άτομα. Από αυτά 3.019 βρίσκονται στη Λέσβο, 3.829 στη Χίο και 1.718 στη Σάμο.  Πηγή:protothema.gr

Δύο συλλήψεις για μεταφορά 30 κιλών κάνναβης στους Νεγράδες Ιωαννίνων

Συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στους Νεγράδες Ιωαννίνων, μετά από επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, δύο αλλοδαποί, ένας 43χρονος υπήκοος Ρουμανίας και ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενοι για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στους Νεγράδες Ιωαννίνων, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 43χρονος δράστης με συνοδηγό τον 41χρονο και μετά από έρευνα στο εσωτερικό του οχήματος, βρέθηκε ένας ταξιδιωτικός σάκος που περιείχε τρία δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 30 κιλών και 900 γραμμαρίων.Επιπρόσθετα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 41χρονος αλλοδαπός στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

-ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 30.900 γραμμαρίων.

-το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

-τέσσερα κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. Πηγή:zougla.gr

Κυνηγητό λιμενικών με μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρας

Καθημερινά είναι τα περιστατικά έντασης στο λιμάνι της Πάτρας, μεταξύ ανδρών του Λιμενικού Σώματος και μεταναστών, καθώς οι τελευταίοι προσπαθούν να κρυφτούν σε νταλίκες που επιβιβάζονται στα πλοία με προορισμό την Ιταλία.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

 Πηγή: Korinthostv


Ιωάννινα: Εγκαινιάστηκε η Δομή Στέγασης «Αγία Ελένη» στη Ζίτσα

Με τους πρώτους 97 φιλοξενούμενους-αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες, από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, η αναστηλωμένη ιστορική Παιδόπολη της «Αγίας Ελένης» στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων εγκαινιάστηκε το μεσημέρι ως Δομή Στέγασης, από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, παρουσία του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λεκλέρκ και των τοπικών αρχών.

«Βρήκαμε μια λευκή καρδιά στην Ελλάδα, δηλαδή αγνή όπως εννοούμε στη γλώσσα μας». Με αυτά τα λόγια ο Τζομά, Κούρδος από τη Συρία που έφτασε στη Ζίτσα μέσω Χίου, Σμύρνης, Λιβάνου..., ευχαρίστησε τους Έλληνες γιατί μετά από 4,5 χρόνια προσφυγιάς και περιπλάνησης βρήκε ένα ήρεμο καταφύγιο για εκείνον και την οικογένειά του.


Στην ομιλία του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ευχαρίστησε την κοινωνία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, γιατί όπως είπε έδειξε μία μεγάλη καρδιά και δεν δημιούργησε δυσκολίες. «Οι κατατρεγμένοι βρήκαν "άσυλο" στην Ηπειρώτικη ψυχή», τόνισε χαρακτηριστικά και επίσης ευχαρίστησε τον Στρατό, την Εκκλησία, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία με την χρηματοδότηση της ΕΕ ολοκλήρωσε αυτό το έργο, τους ανθρώπους του υπουργείου Μετανάστευσης.

Ο Γιάννης Μουζάλας αφού έκανε αναφορά «στην 18μηνη φάση "σώζουμε ζωές", την Ειδομένη, τα camp της ανάγκης», είπε πως εξασφαλίστηκε ένα καινούργιο πρόγραμμα, που ξαναδίνει αξιοπρέπεια σε ανθρώπους οι οποίοι ζητάνε άσυλο, σύμφωνα με το οποίο κλείνουν τα camp και μεταφέρονται σε διαμερίσματα. Προσέθεσε ότι χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίστηκε ακόμη ένα πρόγραμμα, με το οποίο καταργούνται τα συσσίτια και δίνονται χρήματα, μία κίνηση που δίνει αυτονομία σε πρόσφυγες και μετανάστες, «ώστε να μην λειτουργούν ιδρυματικά, να προσπαθούν να πάρουν τη ζωή και πάλι πάνω τους».

«Περάσαμε δυσκολίες αλλά και τώρα η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Πήραμε μια ανάσα, αλλά θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος, σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια, έδωσε στοιχεία με αριθμούς, για την κινητικότητα στο ζήτημα μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ειδικότερα είπε:

«Σε όλο το διάστημα, παράλληλα με τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, έχουν μετεγκασταθεί σε χώρες της Ευρώπης 12.500 και υπολογίζουμε πως το ίδιο θα γίνει με ακόμη 10.000. Έχουν μετακινηθεί στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης 6.500 και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο 6.000 επιπλέον. Επίσης, 6.500 άνθρωποι έχουν δεχτεί να επιστρέψουν οικιοθελώς στις πατρίδες τους, στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες, και υπολογίζουμε ότι αυτό θα διπλασιαστεί».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τον χαιρετισμό της, απέδωσε τα εύσημα στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αναστήλωση της παλιάς παιδόπολης, στο υπουργείο Άμυνας, την Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ που αγκάλιασε την ιδέα και το Δήμο Ζίτσας.

Ως αρχιτέκτονας, η κ. Φωτίου παρατήρησε πως η «Αγία Ελένη» έχει το πρόσημο της νεότερης αρχιτεκτονικής του τόπου, καθώς όπως είπε, αποτελεί το αποτύπωμα του «μοντερνισμού» που συνδυάζει την πέτρα με το γυμνό μπετόν.

Η αναπληρώτρια υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί το κτιριακό συγκρότημα, θα αποτελέσει έναν φιλόξενο τόπο στέγασης ανθρώπων ξεριζωμένων από τους πολέμους και την προσφυγιά.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λεκλέρκ χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα των εγκαινίων της Δομής Στέγασης συμβολική, γιατί όπως είπε εδώ και πολύ καιρό, μαζί με τον υπουργό, τον κ. Μουζάλα, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Λεκλέρκ θύμισε πως το 2015 και το 2016 περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και επισήμανε ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ένας αριθμός ανθρώπων παρέμειναν στην Ελλάδα.

«Τώρα βρισκόμαστε σε φάση μεγαλύτερης σταθερότητας, έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε τις επόμενες κινήσεις, προχωράμε μέσω προγραμμάτων στα διαμερίσματα και σε χώρους φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «Αγία Ελένη» είναι ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει σημαντική διαδρομή προσφοράς τόσο στην κοινωνική προστασία.

Το συγκρότημα ανακαινίστηκε μέσα σε ένα χρόνο και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Αποτελείται από 20 κτίρια πολλαπλών χρήσεων. Παρέχει πλήρως εξοπλισμένους χώρους διαμονής και εστίασης για τις οικογένειες που θα φιλοξενηθούν, καθώς και υπαίθριους και κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Πηγή:zougla.gr

Ο δήμαρχος Λέρου καταδικάζει τις επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες

Να συνεργαστούν με τον διοικητή και τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος Λέρου καλεί με σχετική «επιστολή» - ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, τους άγνωστους δράστες των ξενοφοβικών επιθέσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο νησί εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

«Η δημοτική αρχή Λέρου καταδικάζει απερίφραστα τις ρατσιστικές επιθέσεις αγνώστων δραστών εναντίον προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας» αναφέρει ο δήμαρχος Λέρου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στα σπίτια των κατοίκων της Λέρου δεν υπάρχει χώρος για ξενοφοβία.


Απεναντίας, αναφέρει ο δήμαρχος «έχουμε δείξει εμπράκτως εδώ και δεκαετίες ότι οι αξίες του λεριακού λαού συμπεριλαμβάνουν την αλληλεγγύη, την συνεργασία και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Με αυτές τις αξίες πορευόμαστε όλα τα χρόνια, καταδικάζοντας τα μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας απ' όπου κι αν προέρχονται.

Καλώ τους δράστες που πραγματοποίησαν τις άνανδρες και ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον των προσφύγων - αναφέρει ο κ. Κόλιας - να συνεργαστούν άμεσα με τον διοικητή και τα στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, ώστε να υπάρξει επιείκεια στις προβλεπόμενες από το νόμο ποινές και εφιστώ την άμεση και διαρκή εγρήγορση της Πολιτείας, της οποίας χρέος είναι να προστατεύει αποτελεσματικά, τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους κατοίκους της Λέρου». Πηγή:zougla.gr

Συνελήφθησαν 13 άτομα για τα επεισόδια στο hotspot και στην πόλη της Χίου

Συνολικά 13 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων συνελήφθησαν από την αστυνομία σε επιχειρήσεις στην ΒΙΑΛ και στην πόλη της Χίου κατά την διάρκεια των επεισοδίων και των συμπλοκών μεταξύ αντιμαχομένων ομάδων, το βράδυ της Πέμπτης, 4 Μαΐου 2017.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για τα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης και της απείθειας.Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, στο hot spot της ΒΙΑΛ, στην περιοχή του Χαλκειούς, όπου έγιναν συμπλοκές συμμετείχαν οι οκτώ από τους παραπάνω δράστες.

Οι υπόλοιποι πέντε συλληφθέντες, εντοπίστηκαν να κινούνται σε δημοτική οδό στην πόλη της Χίου και κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των αστυνομικών και προσπάθησαν να διαφύγουν της σύλληψης.

Στον απολογισμό της η αστυνομική διεύθυνση Χίου αναφέρει, επίσης, ότι κατά την διάρκεια των επεισοδίων, πραγματοποιήθηκαν ακόμα τρεις προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν συνολικά έξι άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις από τους συλληφθέντες για την συμμετοχή τους στις συμπλοκές της ΒΙΑΛ.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Χίου, διερευνώνται τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού των δύο άλλων, οι οποίοι – να υπενθυμίσουμε – τραυματίσθηκαν με μαχαίρι, ο ένας στον μηρό και ο άλλος στην πλάτη.

Δικογραφία σε βάρος πέντε Αφγανών

Για άλλο επεισόδιο, που συνέβη στις 2 Μαΐου 2017 σε βάρος ενός Παλαιστινίου, από το αστυνομικό τμήμα Χίου σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος πέντε υπηκόων Αφγανιστάν, ηλικίας από 16 έως 42 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι προαναφερόμενοι δράστες, από κοινού με άλλους αλλοδαπούς αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, επιτέθηκαν σε 30χρονο υπήκοο Παλαιστίνης και του προκάλεσαν σωματικές βλάβες.

Πηγή: astraparis.gr

Αυξήθηκαν οι πρόσφυγες στις 34 πλέον δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις

Αυξήθηκαν κατά 629 άτομα, οι πρόσφυγες-μετανάστες που διαμένουν στις 34 πλέον δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Χθες καταγράφηκαν 19.256 στις 34 δομές έναντι 18.627 ατόμων την περασμένη Πέμπτη στις 38 δομές φιλοξενίας. Η δυνατότητα φιλοξενίας των δομών παραμένει στα 21.164 άτομα.Οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχαν 12.748 μερίδες φαγητού, από τις οποίες, 1.550 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους.

Το ΓΕΕΘΑ υπενθύμισε ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις ανωτέρω δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς (ΜΚΟ), με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες-μετανάστες.

Για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων-μεταναστών, διατίθενται 25 ιατροί και 17 νοσηλευτές, ενώ υφίσταται και περιοδική κάλυψη με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ. παιδίατροι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι). Πηγη:zougla.gr

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

69 συλλήψεις διακινητών σε 3 μήνες…

H περιοχή του Εβρου παραμένει, παρά τα συνεχή «μπλόκα», μία από τις κύριες πύλες εισόδου στη χώρα, ενώ στον τραγικό απολογισμό θανάτων του 2017 ήδη έχουν καταγραφεί δύο νεκροί. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Μόνο για το α' τρίμηνο του 2017 οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 69 διακινητές και συνέλαβαν παράλληλα 753 μη νόμιμους μετανάστες.

Οπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» έμπειρος αστυνομικός που υπηρετεί στον Εβρο «παρόλο που τα μπλόκα είναι πάρα πολλά αρκετοί είναι εκείνοι που καταφέρνουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. Οι έλεγχοι τα τελευταία χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί κατά μήκος του ποταμού στην ελληνική πλευρά, όπου στήνονται μπλόκα με θερμικές κάμερες, καθώς η διακίνηση γίνεται τη νύχτα. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα μας μέσω Εβρου, καθότι είναι αδύνατον να συλληφθούν όλοι, αφού έχουν βρει διάφορους τρόπους να ξεφεύγουν από τις Αρχές και φυσικά η φύση των συνόρων λειτουργεί υπέρ τους».

Μία από τις κύριες δυσκολίες ελέγχου του ποταμού είναι η μεγάλη του έκταση. Ο περίφημος φράχτης στον Εβρο -μήκους 12,5 χιλιομέτρων- ναι μεν έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, ωστόσο βρίσκεται σε ένα κομμάτι όπου τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι χερσαία χωρίς να μεσολαβεί ο ποταμός.

«Αυτή η έκταση δεν είναι καθόλου μικρή (σ.σ.: Η συνολική λεκάνη απορροής του Εβρου έχει επιφάνεια 53.000 τ.χλμ. εκ των οποίων το 66,2% ανήκει στη Βουλγαρία, το 27,5% στην Τουρκία και το 6,3% στην Ελλάδα). Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αστυνομικός σε κάθε σημείο του ποταμού», εξηγεί η ίδια πηγή.

Οι ταρίφες

Οι όχθες του ποταμού από την ελληνική και την τουρκική πλευρά «κρύβουν» καλά τις κινήσεις και τα μυστικά των διακινητών, υπό το πέπλο του απόλυτου σκοταδιού. Το «Εθνος» κατάφερε να διεισδύσει σε ένα από τα κυκλώματα που με έδρα την Αθήνα διοργανώνει τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών από την Τουρκία στη χώρα μας. Στο ραντεβού μας εμφανίστηκε ο -κατά δήλωσή του- Αμπντούλ, παρουσία άλλων μελών του κυκλώματος. Η δική του ομάδα, όπως μας είπε, αναλαμβάνει κυρίως όσους έχουν ιρακινή ή συριακή υπηκοότητα, ενώ επιλέγουν ένα προς ένα τα άτομα που διακινούν. «Ο κόσμος που μεταφέρουμε έρχεται από την Τουρκία. Πρώτα φτάνουν Κωνσταντινούπολη και από εκεί τους βάζουμε σε ένα αυτοκίνητο και τους πάμε στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Μετά τους περνάμε με μία μικρή βάρκα στον Εβρο στην ελληνική πλευρά. Ολα αυτά γίνονται νύχτα», αποκαλύπτει.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό «ντίλερ», που μιλά σπαστά ελληνικά και επίσης γνωρίζει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα, υπάρχουν πολλές επιλογές που προσφέρονται σε εκείνους που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα μας μέσω του ποταμού Εβρου. «Κάθε δρόμος έχει διαφορετική τιμή. Ο φθηνός κοστίζει 1.000 ευρώ και τον επιλέγουν αυτοί που θα έρθουν με τα πόδια στα σύνορα και δεν έχουν λεφτά. Μπορεί να περπατάνε και τέσσερις και πέντε μέρες μέχρι να φτάσουν στο σημείο συνάντησης από την Κωνσταντινούπολη», σημειώνει, εξηγώντας ότι από εκεί και έπειτα είναι στο χέρι τους εάν θα καταφέρουν να προχωρήσουν προς την ενδοχώρα χωρίς να τους πιάσει η Αστυνομία. Με βάση τον Αμπντούλ μία άλλη επιλογή για εκείνους που διαθέτουν περισσότερα χρήματα είναι το πιο ακριβό «πακέτο» που περιλαμβάνει τη μεταφορά με αυτοκίνητο από την Κωνσταντινούπολη, το «εισιτήριο» για τη βάρκα με την οποία θα διασχίσουν τον Εβρο και τη «θέση» τους σε όχημα που θα τους παραλάβει, λίγη ώρα αφότου φτάσουν στην ελληνική πλευρά, και θα τους μεταφέρει στην ενδοχώρα.
«Μόλις βγουν από τη βάρκα θα χρειαστεί να περπατήσουν κανένα δεκάλεπτο ή το πολύ μισή ώρα, για να πάνε στο μέρος όπου τους περιμένει αυτοκίνητο για να ταξιδεύσουν, ας πούμε, Θεσσαλονίκη. Αυτοί θα πληρώσουν από 2.000 μέχρι 2.500 ευρώ το άτομο», λέει σχετικά.

Συνεργασία με τις Αρχές

Οπως επισημαίνει οι «δουλειές» αυτές δεν γνωρίζουν από εποχές, ενώ το κύκλωμα έχει βρει τρόπους να κινείται με τη συνεργασία «δικών» του μέσα από τις τουρκικές και τις ελληνικές Αρχές. «Και καλοκαίρι και χειμώνα περνάνε. Οι περισσότεροι, όμως, έρχονται το καλοκαίρι. Τη μέρα περνάνε ανάλογα από 20 μέχρι 100 ή και 200. Η Αστυνομία θα πιάσει μερικούς, αλλά όχι όλους. Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ?λαδώνουμε?. Πολλές φορές στην Ελλάδα έχει Αστυνομία, αλλά οι δικοί μας ξέρουν πού είναι οι αστυνομικοί και έτσι τους πάνε σε άλλο σημείο», αποκαλύπτει, υπερηφανευόμενος ότι κανείς από όσους έχει μεταφέρει το κύκλωμά του παράνομα στη χώρα μας δεν έχει χάσει τη ζωή του. «Αυτοί που πεθαίνουν είναι αυτοί που πάνε μόνοι τους», τονίζει.
Το 2017 στη μακρά λίστα των νεκρών που επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας μέσω του ποταμού Εβρου προστέθηκαν δύο νεαροί άνδρες με τους θανάτους τους να καταγράφονται λίγες ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο Παύλος Παυλίδης, ιατροδικαστής στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «τα συγγενικά πρόσωπα όσων ταξιδεύουν γνωρίζουν πότε και από ποιο σημείο του Εβρου περνάει ο δικός τους άνθρωπος, οπότε εάν δεν δώσει σημεία ζωής τον αναζητούν. Ο ένας εκ των δύο νεκρών αναγνωρίστηκε, ενώ ο άλλος παραμένει στα ψυγεία μας».

Αιτίες θανάτου

Ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης υπολογίζει ότι στον ποταμό Εβρο έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους πάνω από 1.100 με 1.200 άτομα. Κύρια αιτία θανάτου αποτελεί ο πνιγμός. Μέχρι το 2008 η δεύτερη αιτία θανάτου ήταν οι νάρκες, που αφαιρέθηκαν, ενώ τη θέση τους έκτοτε κατέχει η υποθερμία.

Το 2016 στην περιοχή καταγράφηκαν οκτώ με δέκα θανατηφόρα περιστατικά. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο ίδιος «σε εμάς έρχονται μόνο τα περιστατικά που βρίσκονται από την ελληνική πλευρά.

Οσοι βρεθούν από την άλλη πλευρά πηγαίνουν στην Τουρκία. Από το 2000 και μετά στη δική μας πλευρά μόνο εγώ έχω εξετάσει γύρω στα 360 περιστατικά. Υποθέτω ότι τόσα είναι περίπου και από την άλλη πλευρά, αλλά τα πτώματα τα οποία είναι μέσα στον ποταμό Εβρο και δεν βγαίνουν ποτέ είναι πολύ περισσότερα».
Αυτό, με βάση τον ιατροδικαστή, συμβαίνει καθώς ο συγκεκριμένος ποταμός είναι βαθύς και έχει πολλή λάσπη. «Πολλοί από τους νεκρούς τρώγονται από τα ψάρια, όπου έχουμε τις λεγόμενες μεταθανάτιες κακώσεις.

Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι έχασαν οικείους τους, όταν οι βάρκες στις οποίες επενέβαιναν ανατράπηκαν, και αυτοί οι άνθρωποι δεν βρέθηκαν ποτέ. Υποθέτουμε ότι δεν τους έχει βγάλει στην επιφάνεια το ποτάμι».

Πηγη: ΕΘΝΟΣ


Καλαμάτα: Ένταση στο νέο δημαρχείο - Μετανάστης απείλησε να αυτοπυρποληθεί

Μία γυναίκα αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο - Αντιδρούν στη μεταφορά τους σε κέντρο της Σάμου

Έντονη είναι η αντίδραση των 19 μεταναστών - ανάμεσά τους 9 ανήλικοι-, που τις τελευταίες ημέρες στεγάζονται στο κτίριο της πρώην Νοσηλευτικής στο χώρο του νέου δημαρχείου Καλαμάτας και έχει ήδη δρομολογηθεί η μετακίνησή τους σε κλειστό κέντρο κράτησης σε νησί του Αιγαίου.

Πρόκειται για Κούρδους, Ιρακινούς και Σύρους, που φαίνεται ότι αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρώντας απάνθρωπες τις συνθήκες, που επικρατούν στους χώρους κράτησης. Ανάμεσά τους και ένας νεαρός, ο οποίος απειλούσε να αυτοπυρποληθεί, εάν μεταφερόταν σε τέτοιο κέντρο στη Σάμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μία μετανάστρια αυτομαχαιρώθηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ μία ακόμα γυναίκα έχει χάσει τις αισθήσεις τις. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και γίνονται προσπάθειες για αποκλιμάκωση, ώστε να προχωρήσει η μεταφορά τους με μέριμνα της Αστυνομίας σε κέντρο κράτησης στη Σάμο.

 


Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

Χίος: Πρόσφυγας από τη Συρία επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί!

O 21χρονος περιλούστηκε με βενζίνη και απειλούσε να αυτοπυρποληθεί - Η προσπάθεια του αποσοβήθηκε από την ετοιμότητα και η ψυχραιμία, αλλά και την άμεση επέμβαση δύο ανθρώπων από το προσωπικό του καταυλισμού της Σούδας - 

Η ετοιμότητα και η ψυχραιμία, αλλά και η άμεση επέμβαση δύο ανθρώπων από το προσωπικό του καταυλισμού της Σούδας, καθώς και άλλων προσφύγων και μεταναστών, αποδείχθηκαν σωτήριες για 21χρονο Σύριο, ο οποίος επιχείρησε να θέσει τέρμα στην ζωή του.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος astraparis.gr, το περιστατικό συνέβη στον καταυλισμό της Σούδας, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Μαΐου 2017, όταν – σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες – ο 21χρονος περιλούστηκε με βενζίνη και απειλούσε να αυτοπυρποληθεί.

Στο σημείο είχαν σπεύσει εργαζόμενοι του δήμου Χίου φύλακες στον καταυλισμό, καθώς και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες, που με μια αστραπιαία κίνηση ακινητοποίησαν τον επίδοξο αυτόχειρα και μάλιστα τον πέταξαν και στην θάλασσα, για να είναι σίγουροι ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό.

Μετά την ακινητοποίησή του ο Σύριος παραδόθηκε στην αστυνομία, η οποία τον μετέφερε στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου, ενώ πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με το νοσοκομείο Χίου για πιθανή μεταφορά του.

Πηγή: astraparis.gr

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο

Συνολικά 91 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε Λέσβο και Χίο το τελευταίο 24ωρο. Εξ αυτών οι 90 αφίχθησαν στη Λέσβο και ο ένας στη Χίο.

Από τους 90 της Λέσβου οι 25 εντοπίστηκαν στην ακτή Λαγκάδα στο βορειοανατολικό νησί και οι 65 στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Στην πρώτη περίπτωση εντοπίσθηκαν και δύο διακινητές που προσπαθούσαν να διαφύγουν προς την Τουρκία, οι οποίοι και συνελήφθησαν.


Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά, σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.600 άτομα, εκ των οποίων 3.030 στη Λέσβο, 3.852 στη Χίο και 1.718 στη Σάμο.  Πηγή:zougla.gr

Πρόσφυγες εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από σκάφος της Frontex

Χωρίς τέλος είναι οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας. Όπως έγινε γνωστό έξι πρόσφυγες οι οποίοι είχαν αποβιβάσει με φουσκωτή λέμβο σε βραχώδη περιοχή της Μεγίστης εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από σκάφος της Frontex την Πέμπτη.

Παράλληλα, ο 30χρονος φερόμενος ως διακινητής μεταφέρθηκε μαζί με τους πρόσφυγες στο λιμάνι του νησιού και στη συνέχεια συνελήφθη.


Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή από τις 07.00 το πρωί της Τετάρτης 03/05/2017 έως 07.00 το πρωί της Πέμπτης 04/05/2017 διεσώθησαν 65 πρόσφυγες - μετανάστες σε ένα περιστατικό έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου.  Πηγή:zougla.gr

Εξαρθρώθηκαν εγκληματικές οργανώσεις που σχετίζονται με τη διακίνηση μεταναστών

Δύο εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες σχετίζονται με την διακίνηση μεταναστών προς την Ιταλία και την Βόρεια Ευρώπη εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία και το λιμενικό.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί 17 άτομα εκ των οποίων τα τέσσερα είναι κοινά και στις δύο οργανώσεις.


Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και αναζητούν ακόμα 10 άτομα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται με την υπόθεση. 

Οι συμμορίες έστελναν τους μετανάστες στις χώρες του εξωτερικού με φορτηγά αλλά και με σκάφη.

Ανακοινώσεις σχετικά με την εξάρθρωση των οργανώσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν από την ΕΛ.ΑΣ..  Πηγή:zougla.gr

Η βάρκα ήταν φορτωμένη με 100 κιλά χασίς- Καταδίωξη στο Δέλτα Έβρου

Συνελήφθη  το βράδυ της Τετάρτης , στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 55χρονος ημεδαπός που διαμένει στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος επιχείρησε να εξάγει από την Ελλάδα στην Τουρκία πάνω από 100 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και περί όπλων, καθώς επίσης για τα αδικήματα της αντίστασης και της απείθειας.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 55χρονο στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, να επιχειρεί να μεταφέρει, με τη χρήση βάρκας, από τη Χώρα μας στην Τουρκία, συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη.

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να ακινητοποιήσουν τον δράστη, αυτός δεν υπάκουσε στις υποδείξεις τους και επιχείρησε να διαφύγει με τη βάρκα, απορρίπτοντας ταυτόχρονα στο ποτάμι όλες τις συσκευασίες με την ακατέργαστη κάνναβη.

Τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον 55χρονο, ο οποίος επίσης αντιστάθηκε, ενώ από το ποτάμι περισυνελέγησαν έντεκα (11) αεροστεγώς κλεισμένες συσκευασίες, που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 100,3 κιλών.

Στη συνέχεια, σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι παραπάνω αστυνομικοί μαζί με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης και τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, στην καλύβα που διατηρεί ο δράστης στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Έβρου, εντόπισαν και κατέσχεσαν:

  • 4 γυάλινα βάζα, 3 πλαστικά κυτία και 1 συσκευασία, τα οποία περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 452 γραμμαρίων
  • 1 συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη και σπόρους κάνναβης, βάρους 6,6 γραμμαρίων
  • 10 ναρκωτικά δισκία
  • 1 γυάλινο βάζο με καπνό, βάρους 425 γραμμαρίων, για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί
  • 1 αυτοσχέδιο τσιγάρο με ακατέργαστη κάνναβη αναμεμειγμένη με καπνό
  • 2 πίπες καπνίσματος
  • 1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
  • 1 κυνηγετικό όπλο
  • 4 κυνηγετικά φυσίγγια

Κατασχέθηκαν επίσης μία (1) βάρκα με εξωλέμβια μηχανή, ένα (1) όχημα και το χρηματικό ποσό των 65 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης.


Πηγή:faros24.gr

Κισσάριο Έβρου – Σύριοι με πλαστική βάρκα περνούσαν από το ποτάμι Σύριους…

Συνελήφθησαν χθες (3-5-2017) το μεσημέρι, στην παρέβρια περιοχή του Κισσαρίου Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, τέσσερις (4) αλλοδαποί, υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 28, 24, 23 και 21 ετών, οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη Χώρα σε πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τέσσερις (4) διακινητές, διότι τους εντόπισαν να μεταφέρουν παράνομα, με πλαστική βάρκα, από την Τουρκία στη χώρα μας, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Με τη σύλληψη των δραστών απετράπη η παράνομη είσοδος στο ελληνικό έδαφος σε άλλους 40 περίπου μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι ανέμεναν επί του τουρκικού εδάφους.

Κατασχέθηκαν μια (1) πλαστική βάρκα, το χρηματικό ποσό των 1.400 ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Πηγή:faros24.gr