Σάββατο 27 Μαΐου 2017

5 Εβρίτες αστυνομικοί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πετοσφαίρισης

Την πρώτη νίκη στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πετοσφαίρισης Αστυνομικών Ανδρών που διεξάγεται στην Βάρνα της Βουλγαρία πήρε η Εθνική Ομάδα, στην οποία μετέχουν και 5 Εβρίτες αστυνομικοί – βολεϊμπολίστες, αφού επικράτησε με 3-0 σετ της Αυστρίας και το Σάββατο παίζει τα ρέστα της με την Γαλλία.

Στην Εθνική Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, που είχε πάρει την πρόκριση από τον όμιλο της Σίδνου τον περασμένο Φεβρουάριο και στην Εθνική ομάδα αστυνομίας μετέχουν ο Δημήτρης Γραμματικάκης που φέτος αγωνίστηκε στην ομάδα των Σερρών, ο παίκτης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Χατζόπουλος, ο Σουφλιώτης αθλητής του Άθλου Ορεστιάδας Χρήστος Τσιαμήτας, ο λίμπερο του Μίλωνα Χαράλαμπος Μουσίκας που κατάγεται επίσης από το Σουφλί και ο Κώστας Τεμελούδης που εδώ και αρκετά χρόνια είναι μέλος του τεχνικού επιτελείου του ΑΟ Νέας Βύσσας. Πηγή: thrakisports.gr


TRAFFICKING Μαρτυρίες-σοκ από τους μετανάστες

Πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται αιχμάλωτοι στα χέρια ένοπλων ομάδων, υφίστανται σωματική βία, εξαναγκάζονται σε απλήρωτη εργασία ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης προκειμένου να αγοράσουν την ελευθερία τους, ενώ κάποιοι υποχρεώνονται ακόμη και να δώσουν αίμα, όργανα ή μέλη του σώματός τους για να εξασφαλίσουν μετρητά.

Οι σοκαριστικές μαρτυρίες για πρακτικές σύγχρονης δουλείας στους μεταναστευτικούς δρόμους προς την Ευρώπη καταγράφονται σε πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για το trafficking, η οποία έγινε σε δείγμα 2.387 προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο φέτος μέσω των θαλάσσιων περασμάτων της Μεσογείου.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως πάνω από τους 7 στους 10 (72%) όσων ακολούθησαν τις ροές της Κεντρικής Μεσογείου υπέστησαν σωματική βία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Το 64% των τελευταίων δήλωσαν πως κρατήθηκαν αιχμάλωτοι παρά τη θέλησή τους σε σπίτια ή γκαράζ από ενόπλους που δεν ανήκουν στις επίσημες κρατικές αρχές, με ελάχιστο φαγητό και νερό. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν περιστατικά που συνέβησαν στη Λιβύη και έπονται η Τουρκία και το Σουδάν.

Ενας στους δύο (49%) δήλωσε πως υποχρεώθηκε να εργαστεί ή να παράσχει απλήρωτες υπηρεσίες (καθαριότητα, κηπουρική, οικιακά, γεωργία, μεταφορές, κατασκευές και μεταποίηση), ακόμα και υπό την απειλή όπλου από τον εργοδότη ή συνεργάτη του. Και εδώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν τη Βόρειο Αφρική (Λιβύη, Αλγερία), αλλά καταγράφηκαν ορισμένες μαρτυρίες για ανάλογα κρούσματα απλήρωτης εργασίας και στην Ελλάδα από το 1% των ερωτηθέντων.

Το 1,75% των προσφύγων και μεταναστών που ρωτήθηκαν ανέφερε περιπτώσεις ατόμων που προσεγγίστηκαν κατά μήκος της διαδρομής από άτομα που προσέφεραν μετρητά με αντάλλαγμα αίμα, όργανα ή μέλη του σώματός τους. Το 1,5% δήλωσε πως γνωρίζει περιστατικά ατόμων που εξαναγκάστηκαν να δώσουν όργανα, και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι περιπτώσεις εμπορίας οργάνων αναφέρθηκαν κυρίως στη Λιβύη (72%), και ακολουθούν η Αίγυπτος (7%), αλλά και η γειτονική μας Βουλγαρία (7%).

Ενας στους τέσσερις ανέφερε περίπτωση ατόμου που απειλήθηκε με σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ ένα μικρό ποσοστό γυναικών δήλωσε ότι προτάθηκε προσυμφωνημένος γάμος στις ίδιες ή σε κοντινό συγγενικό τους πρόσωπο.

Καταγγελίες
Οι καταγγελίες για κρούσματα βίας και ανθρώπινης εκμετάλλευσης είναι λιγότερες στις χώρες που ακολουθούν τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου και αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα περιστατικά που έγιναν στην Τουρκία (84%), αλλά δεν αφήνουν στο απυρόβλητο και την Ελλάδα (7%), όπου καταγγέλθηκαν περιστατικά σωματικής βίας και εξαναγκασμός σε εργασία, σε Αθήνα και Μυτιλήνη.

Οπως αναφέρεται, όσοι βρίσκονται στην Τουρκία περιμένοντας να μετακινηθούν, περνούν κάποιο διάστημα σε τοποθεσίες υπό τον έλεγχο των διακινητών ώσπου να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση του ταξιδιού τους. Εχει αναφερθεί ότι μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν λύτρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα περιστατικά συμβαίνουν σε παραμεθόριες περιοχές ή αμέσως μετά το πέρασμα των συνόρων Ιράν-Τουρκίας.

Τα δίκτυα των διακινητών βάζουν στο στόχαστρο και πρόσφυγες εγκατεστημένους στην Τουρκία, οι οποίοι πείθονται να μεταναστεύσουν εκ νέου, με την υπόσχεση ασφαλούς και γρήγορου περάσματος στη Δυτική Ευρώπη. Οι ερωτηθέντες απάντησαν πως οι διακινητές τους απάγουν και ζητούν λύτρα, αφού λάβουν την αρχική συγκατάθεση για τη διαδικασία μετακίνησης. Στο τμήμα της που αφορά στις μεταναστευτικές διαδρομές της Ανατολικής Μεσογείου, η έρευνα διενεργήθηκε σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, σε δείγμα 1.221 ερωτηθέντων 54 διαφορετικών εθνικοτήτων από συνολικά 47 χώρες.

Τα θύματα trafficking και άλλων μορφών εκμετάλλευσης στη διαδρομή αυτή είναι κυρίως Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, ενώ οι περισσότεροι κατέδειξαν τη Βουλγαρία ως τη χώρα όπου κρατήθηκαν παρά τη θέλησή τους. 

Πηγή: ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ethnos.gr


Σε κρίσιμη φάση το προσφυγικό στη Χίο

Το κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη μεταφορά τους στην έκταση που έχει υποδείξει ο Σταμάτης Κάρμαντζης στο «18» στο Αίπος καθώς και η ταυτόχρονη 
 δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι η επίσημη πρόταση της Χίου προς το τελεσίγραφο του Υπουργού Νίκου Τόσκα, που εκπνέει την Κυριακή.

Σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των δύο Βουλευτών, του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπων των νοτιοχώρων και των δημοτικών συνδυασμών (προσήλθε μόνο ο Π. Λαμπρινούδης)αναλύθηκαν εκτενώς όλες οι διαστάσεις του ζητήματος.

Όπως ειπώθηκε η δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου από μόνη της δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σταμάτης Κάρμαντζης, εισηγήθηκε την συνολική λύση του ζητήματος, δηλαδή τη δημιουργία μίας και μοναδικής δομής στο «18» και σταδιακό κλείσιμο της Σούδας και της ΒΙ.ΑΛ. με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Αν πούμε ναι στο ΧΑΔΑ τότε πολύ φοβάμαι ότι το φράγμα παρά τις προσπάθειες τόσων ετών θα ακυρωθεί. Το είχα πει στο Μαξίμου, το λέω και σήμερα.», ανέφερε ο κ. Κάρμαντζης με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη να σημειώνει ότι πιθανά το Υπουργείο να αρνηθεί τη δημιουργία της δομής στο συγκεκριμένο σημείο εξαιτίας της δύσκολης οδικής πρόσβασης.

Από την πλευρά του πάντως ο Μανώλης Βουρνούς τόνισε ότι εδώ και 1 χρόνο η Κυβέρνηση αρκείται σε φθηνές δικαιολογίες χωρίς επί της ουσίας να προσφέρει τίποτα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.

Τέλος ο Νότης Μηταράκης εστίασε στην αναξιοπιστία της Κυβέρνησης λέγοντας ότι εδώ και 1 χρόνο έχει χαθεί εξαιρετικά πολύτιμος χρόνος κάτι που καθιστά τους Υπουργούς και την Κυβέρνησης αναξιόπιστούς.

Τελικά μετά από συζήτηση 3 ωρών, Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχες, Βουλευτές, πλην των Π. Λαμπρινούδη που αποχώρησε από την αίθουσα αρνούμενος τη δημιουργία νέας δομής, του Γ. Γεωργούλη από το Επιμελητήριο, του ανεξάρτητου συμβούλου Μ. Κοντούδη και του Προέδρου της Βέσσας, αποφασίστηκε αντιπροσωπεία της Χίου να μεταβεί στην Αθήνα το πρωί του Σαββάτου προκειμένου να συναντηθεί με τον Νίκο Τόσκα και να αναλυθεί διεξοδικά η αντιπρόταση της Χίου για μία ενιαία δομή στο «18».

 πηγή: politischios 

Διάσωση προσφύγων στο Φαρμακονήσι

Στον εντοπισμό και στη διάσωση 16 προσφύγων προέβησαν το πρωί του Σαββάτου στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση.


Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του εν λόγω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των προσφύγων.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Πρώην δημοτικοί αστυνομικοί νυν Ειδικοί Φρουροί: Ευχαριστήρια επιστολή προς την Επιθεωρητή κα Τσιριγώτη για το καλωσόρισμα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου των Δημοτικών Αστυνομικών της Ελληνικής Αστυνομίας:


Με αφορμή την λήξη της θεωρητικής εκπαίδευσης των δοκίμων Ειδικών Φρουρών στην Σχολή Μετεκπαίδευσης Ελληνικής Αστυνομίας, είχαμε την χαρά να μας απευθύνει χαιρετισμό και να μας καλωσορίσει στην οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ., η  Γενική επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντ/γος κα Τσιριγώτη Ζαχαρούλα.

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό, ένα από τα πιο καταρτισμένα και καταξιωμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, βραβευμένη από ευρωπαϊκούς και διεθνείς αστυνομικούς φορείς, να αναγνωρίζει την ποιότητα του προσωπικού που εκπαιδεύεται και με τον δικό της μοναδικό τρόπο, να εξυψώνει το ηθικό και την διάθεση όλων, ώστε με όρεξη και θέρμη, να εφαρμόσουμε στην πράξη, όλα αυτά για τα οποία εκπαιδευτήκαμε.

Η αντιστράτηγος, ως φάρος ενότητας και ελπίδας, μας ενημέρωσε για τις δυσκολίες που ταλανίζουν πολλά χρόνια την ΕΛ.ΑΣ., αλλά μας διαβεβαίωσε πως με σκληρή δουλειά, τιμιότητα, κατάρτιση, αλληλεγγύη και συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, η δουλειά μας, θα βρει ανταπόκριση και αναγνώριση από τους συναδέλφους και κυρίως από τους πολίτες.

Τέτοιου είδους αξιωματικοί, που η φήμη  και το αστυνομικό τους εκτόπισμα, συνοδεύουν το όνομά τους, είναι εκείνοι για τους οποίους αξίζει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Είναι εκείνοι που ως παράδειγμα αξιωματικού, συναδέλφου και ανθρώπου, σε κάνουν να αποδίδεις τα μέγιστα, ίσως και κάτι παραπάνω.

Εκ μέρους και των 90 δόκιμων ειδικών φρουρών, σας εκφράζουμε την αμέριστη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή την οποία νιώσαμε που ήσασταν σήμερα (σ.σ. 25/05/2017) μαζί μας.ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Πρόεδρος
Λεπίδας Σπυρίδων


Ο Γεν. Γραμματέας
Αλεβίζος Παναγιώτης
Πηγή:bloko.gr

Ολοκληρώνεται η καταγραφή των προσφύγων στο Ελληνικό

Ολοκληρώνεται σήμερα η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, που διαμένουν στους τρεις χώρους του Ελληνικού (γήπεδα Χόκεϊ και Μπέιζμπολ και αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου το 20% των ατόμων εντάσσεται στις ευάλωτες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ιατρικά περιστατικά) και θα χρειαστούν ειδική μεταχείριση κατά τη μεταφορά τους από τη δομή.


Στόχος είναι, εξάλλου, βάσει της καταγραφής και ανάλογα με το προφίλ των προσφύγων, να γίνει και η σχετική τοποθέτησή τους σε δομές (για παράδειγμα οι οικογένειες θα μείνουν μαζί).

Πηγές αναφέρουν, ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες ήταν θετικοί στη μετακίνησή τους από τη δομή.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό.

Την ίδια ώρα το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με ανακοίνωσή του αναφέρει την ανάγκη της μεταφοράς των ανθρώπων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στα πρότυπα της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, ωστόσο κάνει λόγο για «εσπευσμένη δρομολόγηση της εκκένωσης του χώρου» και για «ξαφνική και άμεση απομάκρυνση των οργανώσεων που παρείχαν υπηρεσίες στους εκεί φιλοξενούμενους».

Καθώς το ΕΣΠ όλο το προηγούμενο διάστημα παρείχε υπηρεσίες νομικής και κοινωνικής συνδρομής στους φιλοξενούμενους του Ελληνικού, επισημαίνει πως για τα πρόσωπα, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, θα πρέπει να υπάρξει η κατ' εξαίρεση συνέχιση της παρακολούθησής τους, προκειμένου να διασφαλιστούν θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Το ΕΣΠ προσθέτει, ότι κατά τη διαδικασία μεταφοράς του πληθυσμού του Ελληνικού σε άλλες δομές, πρέπει να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητά τους και η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις των αιτούντων στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, η απρόσκοπτη παρακολούθηση και υποστήριξη των υποθέσεών τους είναι απολύτως αναγκαία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Το ΕΣΠ, ακόμα, τονίζει ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας τα πρόσωπα εκείνα, που έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες δομές για την ασφάλειά τους (περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας), ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση και εκ νέου συνύπαρξη θυτών και θυμάτων στην ίδια δομή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Παναγιώτης Χαρέλας : Οι αγώνες απαιτούν ισχυρή φωνή και συσπείρωσηΟ Πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. σε άρθρο σχετικό με το νέο τεσσάρων ταχυτήτων μισθολόγιο που έφερε προ ημερών η Κυβέρνηση με την ψήφιση του Ν. 4472/2017, αναφέρεται στην ανάγκη για συσπείρωση και ισχυρή φωνή μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων όλων των αστυνομικών που προέρχονται από τις τάξεις των Συνοριακών Φυλάκων, καθώς για άλλη μια φορά η ομογενοποίηση φαίνεται να είναι μόνο ως προς τις υποχρεώσεις.

Λίγες ημέρες έχουν περάσει από την ψήφιση του Ν.4472/2017 που αφορά το νέο μισθολόγιο των ένστολων. Ένα μισθολόγιο που αδιαμφισβήτητα για το σύνολο του εργαζομένων περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές. Τις περιέγραψε η ΠΟΣΥΦΥ σε όλα τα έγγραφά της ποιες είναι και τι ποσά αφορά. Μόνο οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης δεν θέλουν να το πιστέψουν ή αλλιώς προσπαθούν να τις αποκρύψουν. Είναι όμως επιβεβαιωμένες και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσουμε όλοι μας στην πραγματικότητα. Όμως τότε, θα έχει περάσει το θέμα, θα είναι πλέον παρελθόν και δεν θα ασχολείται κανείς με το τι κόπηκε. Όλοι θα ασχολούνται με τις μεθοδεύσεις πώς να ξαναβάλουν χέρι στο μισθολόγιο για να κοπούν και άλλα. Η κατηγοριοποίηση, είναι προφανές πως διευκολύνει τις περικοπές στα χαμηλότερα κλιμάκια. Αυτά είναι τα γνωστά.

Το ζητούμενο όμως είναι άλλο. Τι κάνουμε εμείς. Ήδη ο διαχωρισμός του προσωπικού σε 4 κατηγορίες δημιουργεί μισθολόγια ταχυτήτων. Το κατώτερο προσωπικό που βρίσκεται στο δρόμο αμείβεται χαμηλότερα. Και η προέλευση του, δημιουργεί ακόμη έναν διαχωρισμό. Κατώτεροι των κατωτέρων όσοι λοιπόν είναι στον δρόμο. Όσοι προσλήφθηκαν ως συνοριακοί φύλακες και ειδικοί φρουροί.

Χρόνια τώρα, φωνάζαμε πως η ομογενοποίηση δεν επετεύχθη. Οι διαχωρισμοί σε όλα τα επίπεδα ήταν πολλοί. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα πλέον και με την σφραγίδα του νέου μισθολογίου. Εκφραστές αυτής της άποψης, καθίσαμε και αγωνιστήκαμε τόσο να το αναδείξουμε στους συναδέλφους όσο και να το αντιμετωπίσουμε. Ως συνδικαλιστικός φορέας, επισημάναμε πολλές φορές τις ανισότητες στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και σήμερα πλέον και στο μισθολογικό. Το ζητούμενο είναι τι κάνει ο συνάδελφος. Σαφώς και τα συμφέροντα είναι σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα. Το καθεστώς της πρόσληψής μας, και όλο το θεσμικό πλαίσιο που μας διέπει, δεν αφήνει περιθώρια να σκεφτεί κανείς πως τα δύσκολα τώρα ξεκινούν και οι αγώνες θα είναι δύσκολοι. Αγώνες που απαιτούν πλέον ισχυρή φωνή και συσπείρωση. Η εκπροσώπησή σου να είναι αντιπροσωπευτική και η διεκδίκηση για το δίκαιο των αιτημάτων σου να είναι σθεναρή. Ας σκεφθεί ο κάθε συνάδελφος που κατατάχθηκε ως συνοριακός φύλακας, μετά και τον τελευταίο διαχωρισμό του μισθολογίου πως πρέπει να εκπροσωπηθεί. Καλώς ή κακώς πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.


Παναγιώτης Χαρέλας
Πρόεδρος Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

Bordernews.gr

Ο Μουζάλας πάει στον Αρειο Πάγο πλήρη φάκελο για τις καταγγελίες σε βάρος ΜΚΟ

Τον πλήρη φάκελλο με τα στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε βάρος της υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για εγκληματικές πράξεις, αναμένεται να προσκομίσει αύριο ή τη Δευτέρα, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Γιάννης Μουζάλας.

«Υπήρξε μια καταγγελία για κάποιους που δουλεύανε σε μια ΜΚΟ από την ίδια την ΜΚΟ. 
Ήρθα σε επαφή με την ΕΕ, με τους ίδιους τους ανθρώπους της ΜΚΟ και η έρευνα θα περάσει, με βάση τον νόμο, στο ελληνικό κράτος», ανέφερε στο περιθώριο συνάντησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη οργάνωση για την οποία υπήρξε καταγγελία, δεν ήταν απλώς καταγεγραμμένη αλλά είναι μία από τους εταίρους του ECHO, (δηλαδή του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σε ένα από τα ανθρωπιστικά του έργα.

«Μία παρατήρηση μόνο», πρόσθεσε ο υπουργός, «αυτή η σκιά να μην βαρύνει τους πάντες και να μην έχει καθολική ισχύ», συμπληρώνοντας ότι οι καταγγελθείσες πράξεις αφορούν σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και σε κατάχρηση χρημάτων για τους πρόσφυγες.Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παιδική Θεατρική Παράσταση για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Καρδίτσας

Μια πολύ σημαντική δράση διοργανώνει η τοπική μας διοίκηση με το 10ο δημοτικό σχολείο, με σκοπό την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου της πόλης μας. Με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας και της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 26/5/2017 και ώρα 10:15 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο η παράσταση «Μικρές Ιστορίες και Τραγούδια της Γειτονιάς μας» με πρωταγωνιστές παιδιά της 3ης, της 4ης και της 6ης τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, που με την καθοδήγηση των δασκάλων τους θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια παράσταση, που έχει ήδη αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την έχουν παρακολουθήσει.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 24/5 ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος κάλεσε όλους τους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν την παράσταση ενισχύοντας το κοινωνικό παντοπωλείο, ο πρόεδρος της τοπικής διοίκησης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Γιώργος Ζαρχανής, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Έφη Μητσιάδη, ο Δ/ντης του 10ου Δημοτικού Σχολείου κ. Βασίλης Μηλίτσης και εκ μέρους της ομάδας έργου του κοινωνικού παντοπωλείου η κ. Κατερίνα Καφαντάρη αναφέρθηκαν στη σημασία της ενίσχυσης του κοινωνικού παντοπωλείου αλλά και στην ποιότητα της παράστασης που αξίζει να δουν οι συμπολίτες μας. Πηγή:bloko.gr

Στα ελληνοαλβανικά σύνορα βρήκαν τον φυγόποινο ληστή

Εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στο Δελβινάκι Ιωαννίνων

Διέφυγε στην πατρίδα του παρά την καταδίκη του για ληστεία και άλλα αδικήματα, αλλά είπε να... επιστρέψει ένας 31χρονος Αλβανός! Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστεί από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στο Δελβινάκι Ιωαννίνων και να οδηγηθεί στη φυλακή με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα.

Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον αλλοδαπό που είχε περάσει παράνομα στη χώρα παρ' όλο που σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου, αλλά από τον έλεγχο των στοιχείων του διαπίστωσαν ότι ήταν και φυγόποινος. Συγκεκριμένα, είχε καταδικαστεί με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών σε κάθειρξη πέντε ετών και 14 μηνών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ για ληστεία κατά συναυτουργία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, παράνομη οπλοφορία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.  Πηγή:protothema.gr

Μυτιλήνη: Επίσκεψη 13 ευρωβουλευτών στον καταυλισμό της Μόριας

Συνολικά 13 ευρωβουλευτές της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη (LIBE) βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Κω και στη Λέσβο, στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης τους. 

Όπως δήλωσαν, αναγνώρισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πίτερ Νιντερμιούλερ στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η Ελλάδα δέχεται συνεχή πίεση για το προσφυγικό και δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. 


«Το προσφυγικό είναι ζήτημα που αφορά συνολικά την Ε.Ε. και η πίεση από την Επιτροπή προς τα κράτη- μέλη είναι στην κατεύθυνση να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η Ελλάδα» σημείωσε.

Οι συνθήκες διαβίωσης όσων παραμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου της Μόριας έχουν βελτιωθεί αισθητά μετά την τοποθέτηση λυόμενων οικίσκων, εξέλιξη που διαπίστωσε και ο Πίτερ Νιντερμιούλερ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα στη βελτίωση της διαχείρισης της κατάστασης. Εμείς, ως επιτροπή, υπογραμμίζουμε πως η πίεση προς την Ελλάδα είναι συνεχής, γι' αυτό και δεν θα πρέπει να αφήνεται μόνη της από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη».

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια μαζί με τους ευρωβουλευτές βρέθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ το αίτημά τους για γρήγορη εξέταση των αιτημάτων ασύλου εξέφρασε στο κλιμάκιο των ευρωβουλευτών αντιπροσωπεία προσφύγων και μεταναστών. 

Επίσης, μια άλλη ομάδα υψώνοντας πλακάτ ζήτησε να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στα νησιά του Αιγαίου. Τέλος, κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν για υπηρεσιακά ζητήματα από την αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και τον συντονιστή του Κέντρου Γιάννη Μπαλπακάκη.  Πηγή:zougla.gr

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Συμπλοκή μεταναστών στην Πάτρα -Στο νοσοκομείο οι τραυματίες

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ μεταναστών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Ειδικότερα, οι μεταξύ τους συμπλοκές σημειώθηκαν στην Ακτή Δυμαίων μπροστά
από το νότιο λιμάνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε το περιστατικό διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.


Πηγη:iefimerida.gr 

Αυξάνονται και πάλι οι ροές μεταναστών: 173 άτομα πέρασαν από την Δευτέρα στα νησιά

Από αυτούς οι 58 πέρασαν στη Χίο και οι 115 στη Σάμο

Συνολικά 173 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί του Δευτέρας 22 Μαΐου έως σήμερα το πρωί, Τετάρτη 24 Μαΐου. 

Από αυτούς οι 58 πέρασαν στη Χίο και οι 115 στη Σάμο. Οι ροές προς τη Λέσβο το ίδιο διάστημα ήταν μηδενικές.
 
Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά, σε καταυλισμούς και άλλες δομές, σήμερα βρίσκονται 8.892 άτομα. Από αυτά 3.083 στη Λέσβο, 3.889 στη Χίο και 1.920 στη Σάμο. Πηγή:protothema.gr

Καθοριστική υπήρξε η μετανάστευση στην αύξηση του πληθυσμού της Αυστρίας

Η μετανάστευση υπήρξε καθοριστική, και μάλιστα σε ποσοστό 90%, για την αύξηση, κατά 72.394 πρόσωπα μέσα στην περασμένη χρονιά, του πληθυσμού στην Αυστρία, η οποία την 1η Ιανουαρίου του 2017 αριθμούσε 8.772.865 κατοίκους, ενώ θετικό ήταν και το "ισοζύγιο" γεννήσεων-θανάτων, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύονται σήμερα.

Η Βιέννη καταγράφει εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού από όλα τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, και το 2016 η αύξηση ήταν κατά 1,5% σε σχέση με το 2015, με τον πληθυσμό της αυστριακής πρωτεύουσας να ανέρχεται την 1η Ιανουαρίου 2017 σε 1.867.582 κατοίκους, και η Βιέννη να είναι η δεύτερη σε πληθυσμό γερμανόφωνη πόλη στον κόσμο, μετά το Βερολίνο.


Συνολικά την 1η Ιανουαρίου 2017 ζούσαν στην Αυστρία 1.341.930 άνθρωποι που δεν έχουν την αυστριακή υπηκοότητα και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 15,3 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας (14,6% το 2015).

Σχεδόν το ήμισυ των κατοίκων της Αυστρίας που δεν έχουν την αυστριακή υπηκοότητα (ποσοστό 49,5% ή 664.729 πρόσωπα) προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών), ενώ ο αριθμός των κατοίκων με καταγωγή από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και ΕΖΕΣ, ανερχόταν την 1η Ιανουαρίου 2017 σε 677.201 πρόσωπα και αντιπροσώπευε το 50,5% του συνόλου των ξένων υπηκόων.

Από τους κατοίκους της Αυστρίας με ξένη υπηκοότητα και προέλευση μία χώρα της ΕΕ ή της ΕΖΕΣ, 181.618 πρόσωπα (ποσοστό 13,5%) είναι Γερμανοί υπήκοοι, 92.095 Ρουμάνοι, 73.334 Κροάτες και 70.584 Ούγγροι, ενώ από την ομάδα των τρίτων χωρών στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Σέρβοι με 118.454 πρόσωπα και ακολουθούν οι Τούρκοι υπήκοοι με 116.383 και οι Βόσνιοι με 94.611.

Από τους υπηκόους εκτός Ευρώπης που κατοικούν στην Αυστρία, σε 45.259 ανέρχονταν ο αριθμός των Σύρων υπηκόων και σε σε 41.672 εκείνος των υπηκόων του Αφγανιστάν.

Στο σύνολο του πληθυσμού της Αυστρίας, την 1η Ιανουαρίου 2017 οι 4.312.441 ήταν άνδρες και οι 4.460.424 γυναίκες, ενώ 1.717.725 των κατοίκων ήταν παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών, που αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό 20% του συνολικού πληθυσμού. Πηγή:zougla.gr

Μετανάστες πάνε και έρχονται…

Συνελήφθη χθες (22-5-2017) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 56χρονος αλλοδαπός, υπήκοος ΦΥΡΟΜ, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας είκοσι τρεις (23) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί όχημα και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, είκοσι τρεις (23) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Συνελήφθησαν 2 υπήκοοι Πακιστάν, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 6 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν σήμερα (23-5-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε αγροτική περιοχή της Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 26 και 18 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, οι παραπάνω αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 26χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, προκειμένου να το ακινητοποιήσει. Αυτός όμως δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης και Καβάλας.

Ακολούθως, στο ύψος του κόμβου Ζαρκαδιάς, ο 26χρονος ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον 18χρονο συνοδηγό, τράπηκαν πεζή σε φυγή, κινούμενοι σε αγροτική περιοχή, πλην όμως εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές, μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ και 1 κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

Συνελήφθη 29χρονος ημεδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 11 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη σήμερα (23-5-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας, 29χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Ιράκ.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη διότι, οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα, έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ και 1 κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας.  Πηγή:faros24.gr

ειδικός γραμματέας ΠΟΑΣΥ Θεόφιλος Παπαδάκης: θα προσφύγουμε εκ νέου νομικά για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς μισθολογίου
video από την συνέντευξη του ειδικού γραμματέα Π.Ο.ΑΣ.Υ.


Την απόφαση τους να προσφύγουν εκ νέου νομικά για την διεκδίκηση της επιστροφής του καθεστώτος των προηγούμενων μισθολογίων αποκαλυψαν 
οι αστυνομικοί δια στόματος του εκπροσώπου τους, ειδικού γραμματέα της ΠΟΑΣΥ Θεόφιλου Παπαδάκη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Ακου να δεις” στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.‘Βάλτε λίγο πλάτη’! Πλέον έχουμε καμπουριάσει.Την οργή και αγανάκτηση του συνδικαλιστή Θεόδωρου Τσαϊρίδη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προκάλεσε η χθεσινή διαταγή του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. για έκτακτη μετακίνηση διμοιρίας στη Χίο λόγω υπηρεσιακών αναγκών

Η διαταγή του Αρχηγείου για μετακίνηση διμοιρίας εκτάκτως για υπηρεσιακές ανάγκες στη Χίο, προκάλεσε την αντίδραση του ένστολου προσωπικού.
«Βαρέθηκα να ακούω την φράση προς τις διμοιρίες ‘Βάλτε λίγο πλάτη’! Πλέον έχουμε καμπουριάσει.
Είναι αδιανόητο και πέρα για πέρα για πέρα αντιεπαγγελματικό και αντισυναδελφικό να διατάζεις 19.00 διμοιρία που ήταν σε προγραμματισμένη νυχτερινή βάρδια ότι την επομένη θα μεταβεί εκτάκτως στην Χίο για άγνωστες μέρες, λες και σε αυτήν την ζωή έχουμε μόνο την υπηρεσία.
Να παραιτηθούν οι γυναίκες από την δουλειά, να σταματήσουν τα παιδιά από το σχολείο, να εγκατασταθούν οι γονείς από την επαρχία σπίτια μας για να καλύπτουν τον λάθος σχεδιασμό σας.
ΕΛΕΟΣ»
* Θοδωρής Τσαϊριδης, Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης
Πηγή:nantiareport.gr

Τα νέα επιδόματα επικινδυνότητας και ειδικών αποζημιώσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Δείτε το ΦΕΚ που καθορίζει το ύψος,τους δικαιούχους και τις προυποθέσεις για την χορήγηση επιδομάτων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ.841/26/38463 Σ.7925/2017 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1762/Β/22-5-2017 καθορίζεται το ύψος, οι δικαιούχοι και οι προυποθέσεις χορήγησης για τα επιδόματα κινδύνου, Πτητικό επίδομα, Επίδομα Πτώσεως Αλεξιπτωτιστών, Επίδομα Υποβρυχίων Καταστροφέων, Καταδυτικό Επίδομα, Επίδομα Δυτών, Επίδομα Εξουδετέρωσης Ναρκών, Ειδική αποζημίωση ΤΕΝΞ, Ειδική Αποζημίωση Πυροτεχνουργών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο και κατεβάστε το ΦΕΚ της Κ.Υ.Α. Φ.841/26/38463 Σ.7925/2017 - ΦΕΚ 1762/Β/22-5-2017
 Πηγή:policenet.gr

Τι είναι το σύνδρομο mobbing


Τι είναι το σύνδρομο mobbing , που εμφανίζεται κυρίως στο αστυνομικό προσωπικό. Μας αναλύει ο ΠΑΣΠΑΛΑΡΗΣ Αθανάσιος Αν Γενικός Γραμματέας και Οργανωτικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής

-Φοβάμαι μη βρεθώ κατηγορούμενος!
-Φοβάμαι μη με αποσπάσουν!
-Φοβάμαι μη 
μπω φυλακή...
-Φοβάμαι μήπως με στείλει σε μέτρα!

Οι παραπάνω τέσσερις φράσεις είναι ίσως οι συνηθέστερες και οι συχνότερες, που απασχολούν τη σκέψη του Έλληνα αστυνομικού στην υπηρεσιακή καθημερινότητά του.
Επεξεργαζόμενοι αυτές τις φράσεις,καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι προτάσεις αυτές, αποτελούν την «τροφή» με την οποία θα χορτάσει το...πεινασμένο σύνδρομο mobbing, ένα σύνδρομο που αποτελεί έκφραση μιας ψυχοσωματικής επαγγελματικής παθολογίας, χαρακτηρίζεται δε ως ψυχική νόσος και πλήττει μεγάλο μέρος των Ελλήνων αστυνομικών,ενός επαγγέλματος που από την ίδια του τη φύση και τις απαιτήσεις του, είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο.

Ετυμολογικά, το mobbing προέρχεται από την αγγλική λέξη mob, η οποία σημαίνει γενικά εγκλωβίζομαι.Αφορά στον συστηματικό εκφοβισμό και στην άσκηση ψυχολογικής βίας από πρόθεση στον εργασιακό χώρο.Το mobbing περιλαμβάνει συμπεριφορές που σχετίζονται με επαναλαμβανόμενα αρνητικά σχόλια, κριτική, κοροιδίες και σταδιακά, με απομόνωση του εργαζόμενου εκείνου που «θυματοποιείται». Το άτομο που ασκεί το mobbing από την άλλη, δεν ασκεί βία σωματική, αλλά συμπεριφέρεται υποτιμητικά εκ προθέσεως. Τα στάδια του mobbing είναι τέσσερα: αρχικά, παρατηρείται μια καθημερινή διένεξη του ανώτερου με τον υφιστάμενό του και όταν το φαινόμενο παγιώνεται πια, ξεκινά το mobbing(δεύτερο στάδιο).Έπειτα, συμμετέχει μεγαλύτερη μερίδα ατόμων, η οποία δημοσιοποιεί στο ευρύτερο εργασιακό περιβάλλον τη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τον εργαζόμενο-θύμα, την απόδοσή του στην εργασία και εν τέλει τη γενική διαγωγή του στον χώρο της εργασίας.Σταδιακά, το άτομο που δέχεται το mobbing μόνο του ή από το υπόλοιπο σύνολο, οδηγείται στον αποκλεισμό, γεγονός το οποίο έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον ίδιο. Η αντοχή του στο άγχος μειώνεται, οι καταχρήσεις παντός είδους ξεκινούν, η δυσκολία στην συνεργασία με συνυπαλλήλους εντείνεται, όλα αυτά, φέρνουν μια ψυχοσωματική δυσφορία και δεν είναι λίγα τα άτομα που καταφεύγουν ως και στην ψυχοθεραπεία.

Γνωρίζουμε πως η εργασία επιδρά στην υγεία μας με πολλούς τρόπους και σίγουρα το ίδιο το mobbing είναι η τρανή επιβεβαίωση πως η ψυχολογική τρομοκρατία στο εργασιακό πλαίσιο, -εκτός του ότι μειώνει την απόδοση του εργαζόμενου κατά 80% σύμφωνα με τα στατιστικά- τραυματίζει ανεπανόρθωτα το προφίλ του ατόμου ως εργαζόμενο, αλλά και την προσωπικότητα και την ψυχή του ως άνθρωπο. Η οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ., πλήττεται από το σύνδρομο. Αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε παράξενο, αφού, το σύνδρομο «κατοικεί» σε εκείνες τις «οικίες», στις οποίες η ιεραρχική σχέση, η σχέση εξουσίας- υπακοής δεσπόζει. Αναφερόμαστε βέβαια στην σχέση προϊσταμένου με υφιστάμενο και στον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι εντολές- διαταγές από τον πρώτο στον δεύτερο. Η συνεχόμενη και εσκεμμένη ειρωνεία, η προσβολή, οι ταπεινώσεις, οι δυσφημίσεις, οι συκοφαντικές δηλώσεις και η εμπάθεια του προϊστάμενου απέναντι στον κατώτερό του αποτελούν στην πράξη το ίδιο το σύνδρομο mobbing και κάποια από αυτά τα στοιχεία, απαντώνται και στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. Η επαγγελματική σχέση του ανώτερου με τον αστυνομικό είναι μια καθαρή σχέση εξουσίας με τα περιθώρια ελιγμού του δεύτερου να είναι πραγματικά ελάχιστα. Ο αστυνομικός οφείλει να ακούει τον ανώτερό του και να εκτελεί τις διαταγές που του δίνονται κάθε φορά. Η παραδοχή αυτή από μόνη της είναι άκρως και ιδιαιτέρως πιεστική. Πόσο μάλλον όταν ο ανώτερος έχει το δικαίωμα να εμπαίζει τον κατώτερο(ιεραρχικά), να τον εκφοβίζει, να τον προσβάλλει, να τον μειώνει, σε πιο τραβηγμένες καταστάσεις ακόμα και να τον απειλεί και να τον τρομοκρατεί!

Ο απλός αστυνομικός δεν μπορεί να κάνει τίποτα όταν ο ανώτερος του θα του αναθέσει μια επουσιώδη εργασία που μειώνει την προσωπικότητά του ή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπηρεσία του.Ο απλός αστυνομικός δεν κάνει τίποτα όταν στέλνεται σε σεμινάρια επαγγελματικής επιμόρφωσης(άμυνα, σκοποβολή κλπ..) που υποτίθεται ότι τον εξελίσσουν επαγγελματικά, αλλά δε του προσφέρουν τίποτε στο πεδίο της δράσης. Ο απλός αστυνομικός σιωπά όταν οι προτάσεις του σε συγκεκριμένα θέματα απορρίπτονται εσκεμμένα από τον προϊστάμενό του, μόνο και μόνο λόγω της ανώτερης στην κλίμακα θέσης του. Ο απλός αστυνομικός, στέκει αδύναμος μπροστά στις υπερβολικές ενέργειες που του αναθέτουν να εκτελέσει, οι οποίες καλύπτουν τεράστιο εύρος θεμάτων και τις περισσότερες φορές πρέπει να εκτελούνται εντός προθεσμίας, πράγμα σχεδόν αδύνατον σε κάποιες περιπτώσεις!

Δυστυχώς, καθημερινά στην υπηρεσία, ανώτεροι, αλλά ακόμα και συνάδελφοι, ασκούν το mobbing σε συναδέλφους που και πιστοί και μάχιμοι αστυνομικοί είναι,είτε λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, είτε λόγω φύλου,κάποιας αναπηρίας, είτε λόγω της εθνικότητάς τους, και ως εκ τούτου είναι περισσότερο ευάλωτοι σε ένα είδος πολέμου στην εργασία.Το ασκούν, με την πεποίθηση ότι δικαιωματικά βρίσκονται στην ανώτερη θέση που βρίσκονται.Πολλοί όμως, βρίσκονται εκεί χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και δεν έχουν άλλον τρόπο να διευθύνουν παρά μονάχα να εμφυτεύσουν τον φόβο μέσα στο μυαλό του εργαζόμενου τροφοδοτώντας τον με μια συμπεριφορά τρομοκρατική.
Το λυπηρό φαινόμενο είναι πως ακόμα και τα άτομα που έχουν υποστεί το mobbing στην υπηρεσία, όταν επιτέλους βρίσκονται στη θέση ενός ανώτερου ή προϊστάμενου, συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς αναξιοπρεπή τρόπο απέναντι στους υφιστάμενούς τους, πράγμα που υποδηλώνει την ανεπανόρθωτη «ζημιά» που έχει υποστεί η προσωπικότητά τους όταν υπήρξαν θύματα του συνδρόμου.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Έλληνας αστυνομικός μεταφέρει σε μεγάλο ποσοστο το εργασιακό του άγχος στο σπίτι. Δεν είναι τυχαίο ότι παρουσιάζει μερικά από τα συμπτώματα του συνδρόμου: σωματική κόπωση, επιθετικότητα, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, τάσεις αυτοκτονίας..

Σκέψου λοιπόν συνάδελφε αστυνομικέ:
-Εσύ φοβάσαι για την θέση σου στην υπηρεσία;
-Νιώθεις εκτεθειμένος σχετικά με την νομική κατοχύρωση των πράξεων αλλά και των τυχόν παραλείψεών σου;
-Η αποτελεσματικότητα και η απόδοσή σου έχουν επηρεαστεί ή και μειωθεί;
- Το άγχος σου επηρεάζει την προσωπική σου ζωή (οικογένεια) και τον ευρύτερο κοινωνικό σου περίγυρο (φίλοι-κοινωνία);
- Σε διακατέχει μόνιμα ο φόβος και η αρνητικότητα;
- Μήπως εγκλωβίζεσαι ψυχολογικά από τις συστηματικές διενέξεις και τον ψυχολογικό καταναγκασμό στον οποίο σε υποβάλλει ο προϊστάμενος-ανώτερός σου;
Σκέψου....
Μήπως πάσχεις και εσύ από το σύνδρομο mobbing; 


ΠΑΣΠΑΛΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο Καρδιτσιώτης Αν Γενικός Γραμματέας και Οργανωτικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής


Πηγή:bloko.gr