Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ν. Μπαλούρδος Τέλος η "Ασπίδα" στον Έβρο ( ; )

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. Νίκος Μπαλούρδος  θέτει τον προβληματισμό του για το μέλλον της επιχείρησης ¨ΑΣΠΙΔΑ¨ στον Έβρο.Με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε για το ενδεχόμενο μη ανανέωσης των αστυνομικών δυνάμεων που οι αποσπάσεις τους λήγουν την 13 Ιουνίου απο την περιοχή του Έβρου.

Η Ομοσπονδία άμεσα ήρθε σε επαφή με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου και ενημερώθηκε πως πράγματι η αστυνομική δύναμη με δαπάνες δημοσίου που επιχειρούσε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στον Έβρο δεν θα ανανεωθεί καθώς υπάρχει προς το παρόν αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων.

Παράλληλα ενημερωθήκαμε πως αναζητείται τρόπος να εξευρεθούν κονδύλια ώστε είτε να συνεχιστεί η παρούσα δύναμη είτε στο άμεσο μέλλον να ενισχυθεί εκ νέου η επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΑ" .

Σε κάθε περίπτωση, ως ΠΟΣΥΦΥ γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι συνάδελφοι στην περιοχή αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα που υπάρχουν. Πολύ σύντομα θα κληθούν να καλύψουν και τα τεράστια κενά των συναδέλφων που θα αποχωρήσουν. Και δυστυχώς αυτά δεν είναι μικρά καθώς η δύναμη που θα αποχωρήσει συνολικά θα ξεπερνά τους 120 άντρες και γυναίκες συνοριακούς αστυνομικούς.

Απο πλευράς μας θα επιμείνουμε στην Ηγεσία να εξευρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα καθώς οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις μας είναι δυσοίωνες.


Ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή να υπάρξει λύση στο πρόβλημα καθώς η πίεση που υπάρχει απο τις μεταναστευτικές ροές στην περιοχή είναι μεγάλη. Αυτό εξάλλου δείχνουν και οι καθημερινές συλλήψεις των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης.

Στρεβλώσεις και αδικίες για τους Αστυνομικούς του νομού Φλώρινας

Στρεβλώσεις  και αδικίες για τους Αστυνομικούς του νομού Φλώρινας καταγγέλει βουλευτής του νομού με ερώτησή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη: Ο Νομός Φλώρινας 
-όπως γνωρίζετε- βρίσκεται στην εσχατιά της πατρίδας μας στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας και έχει την ιδιαιτερότητα να γειτνιάζει με δύο διαφορετικές χώρες, την Αλβανία και τη FYROM, διαθέτοντας δυο πύλες εισόδου (τελωνεία).

Σήμερα υπηρετούν στη Φλώρινα  περί τους 580 αστυνομικούς οι οποίοι στελεχώνουν τις διάφορες υπηρεσίες της Α.Δ Φλώρινας, εκ των οποίων οι 300 και πλέον προέρχονται από την κατηγορία των Συνοριακών Φυλάκων. Με το τελευταίο νόμο τον 4472/2017, που ψηφίσατε στις 18 Μαΐου 2017 χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, δημιουργείτε αστυνομικούς τεσσάρων ταχυτήτων, επιτυγχάνοντας παράλληλα μειώσεις στους μισθούς των χαμηλόβαθμων που ξεπερνάει τον ένα βασικό μισθό ετησίως, ενώ μακροπρόθεσμα δημιουργείτε μια μισθολογική στασιμότητα αυξάνοντας παράλληλα τις κρατήσεις. Να σας θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι με αποφάσεις  του Σ.Τ.Ε. έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.   
Παράλληλα, δημιουργούνται ανισότητες στο Σώμα, κατατάσσοντας τους Αστυνομικούς που προέρχονται από τους Συνοριακούς Φύλακες και τους Ειδικούς Φρουρούς στην Γ΄ Κατηγορία προσωπικού την ίδια στιγμή που ομοιόβαθμοι τους Αστυνομικοί που προέρχονται από μη παραγωγικές σχολές εντάσσονται στη Β΄ Κατηγορία. Όπως γνωρίζετε, οι πρώην Συνοριακοί Φύλακες και Ειδικοί Φρουροί με τον νόμο 3686/08 άρθρο 13 ονομάζονται αστυφύλακες με τη συμπλήρωση οχτώ ετών υπηρεσίας. Έχουν τα ίδια δικαιώματα, υποχρεώσεις και γενικά αστυνομικά καθήκοντα με το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό για τα οποία έχουν λάβει και την ανάλογη εκπαίδευση. Για αυτούς τους λόγους και στελεχώνουν επιτυχώς εδώ και εννιά χρόνια όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και όχι μόνο τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης.
 Με το νόμο που πρόσφατα ψηφίσατε τιμωρείτε τους χαμηλόβαθμους αστυνομικούς που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο καθώς τους κρατάτε μισθολογικά στάσιμους και με απώλεια εισοδήματος. Διαιρείτε το προσωπικό σε κατηγορίες δημιουργώντας αισθήματα αδικίας μεταξύ συναδέλφων με άμεση συνέπεια την περαιτέρω φτωχοποίηση τους και την απώλεια του ηθικού τους,  το οποίο καταρρακώνεται σε μια ιδιαίτερη και νευραλγική περιοχή όπως είναι ο νομός Φλώρινας, με τα γνωστά προβλήματα που γεννούν οι εθνικιστικές εξάρσεις των βορείων γειτόνων μας.
Μια ακόμα στρέβλωση του παρόντος νομοσχεδίου είναι η εξαίρεση του συνόλου των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των Στρατιωτικών  του νομού Φλώρινας από το επίδομα των 100 ευρώ που δίνεται στους αστυνομικούς  παραμεθόριων  περιοχών όπως ο Έβρος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος τα Δωδεκάνησα και η  Σαμοθράκη. Η Φλώρινα των δύο τελωνείων και των χιλιάδων προβλημάτων που δημιουργεί η γειτνίαση της με την Αλβανία και τη FYROM δεν θεωρείται παραμεθόρια; 
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις 1125-1128/2016 του Σ.Τ.Ε και να επαναφέρει τους μισθούς των ένστολων στην προ της 01/08/2012 κατάστασης;
  2. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την τεράστια αδικία σε βάρος των Αστυνομικών που προέρχονται από τους Συνοριακούς Φύλακες και τους Ειδικούς Φρουρούς, εντάσσοντας τους στην Β΄ Μισθολογική  Κατηγορία;
  3. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε να χορηγηθεί το επίδομα των 100 ευρώ (αρ. 127 παρ. Ε) στους Στρατιωτικούς, Πυροσβέστες και Αστυνομικούς του Νομού Φλώρινας όπως το χορηγείται και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές;

Ο ερωτών βουλευτής
 

Γιάννης Αντωνιάδης
Πηγή:bloko.gr

Τα ‘τύμπανα του Έβρου’ και άλλα παραμύθια....

Μία από τις πιο συχνές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Έβρο είναι αυτή με τα γνωστά 'τύμπανα του πολέμου'. Στο τοπικό αυτό 'μύθο' αναφέρεται σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Όπως αναφέρεται, σχεδόν το σύνολο των φαντάρων στα ακριτικά σύνορά μας, έχει ακούσει τα περιβόητα αυτά 'τύμπανα'. Τι γίνεται λοιπόν όταν αυτά χτυπούν;

Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών, όταν τα «τύμπανα χτυπούν» δίπλα ακριβώς στις όχθες του ποταμού Έβρου όσοι έχουν σκοπιά πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια καθώς, όπως ανυπόστατα λέγεται, εκείνη την στιγμή περνούν ναρκωτικά και γίνεται διακίνηση μεταναστών! Βεβαίως, τέτοια περιστατικά, όπως αναφέρουν κατά καιρούς και τα αστυνομικά δελτία συμβαίνουν, σίγουρα όμως δεν χρησιμοποιούνται 'τύμπανα' για να δώσουν σήμα στους φαντάρους μας να … σφυρίξουν αδιάφορα.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τα τύμπανα;
Στην Τουρκική πλευρά του Έβρου την περίοδο του ραμαζανιού, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα κατά τη διάρκεια της μέρας και τρώνε το πρώτο γεύμα μόλις πέσει ο ήλιος (το λεγόμενο ιφταρ). Επειδή φυσικά δεν μπορούν να αντέξουν μόνο με ένα γεύμα όλη τη μέρα, ξυπνάνε μέσα στη νύχτα (γύρω στις 4-5 το πρωί -ανάλογα και με την εποχή) και τρώνε το δεύτερο γεύμα πριν ξημερώσει.
Για να ξυπνήσουν οι άνθρωποι, υπάρχει έθιμο με νταουλτζήδες που γυρνάνε στις γειτονίες και ξυπνάνε με το χτύπημα των τυμπάνων προκειμένου να σηκωθεί για να φάει. Αν και αυτό πλέον έχει ατονήσει στις μεγάλες πόλεις, στα χωρία όπου και υπάρχουν οι πιο συντηρητικοί μουσουλμάνοι γίνεται ακόμα. Και δίπλα στον Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας, υπάρχουν πολλά χωριά…

Πηγή:alexpoli.gr

Με αυτοκίνητα δύο Πακιστανοί μετέφεραν 15 μετανάστες

Συνελήφθησαν σήμερα (9-6-2017), στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 33 και 17 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο (2) διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκαπέντε (15) μη νόμιμους μετανάστες. Οκτώ (8) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν, τέσσερις (4) ήταν υπήκοοι Μπανγκλαντές, δύο (2) υπήκοοι Σομαλίας και ένας (1) υπήκοος Αφγανιστάν.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Καβάλας, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 17χρονο, διότι, οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, συνελήφθη ο 33χρονος, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να  μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος των δραστών περιλαμβάνουν παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθόσον αυτοί στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Συνολικά κατασχέθηκαν 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 2 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κοτύλης Ξάνθης.

Πηγή:faros24.gr

Ένα θεατρικό εργαστήρι για έφηβους πρόσφυγες φιλοξενεί η νέα παιδική σκηνή του Εθνικού

Η παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανανεώνεται και μετονομάζεται σε «Μικρό Εθνικό», απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε παιδιά και εφήβους όλων των ηλικιών.

Το Μικρό Εθνικό ξεκινά τις δράσεις του με ένα πιλοτικό θεατρικό εργαστήρι στα ελληνικά, που απευθύνεται σε έφηβους πρόσφυγες, ηλικίας 13-18 ετών από ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και από ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στον χώρο του Εθνικού Θεάτρου καθημερινά Δευτέρα-Πέμπτη για έναν μήνα.


Οκτώ επεισόδια-μικρές παραστάσεις μιας ιστορίας, παρουσιάζονται από επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, και λειτουργούν ως αισθητική εμπειρία που εμπλέκει και συγκινεί, αλλά και ως αφορμή για θεατρικό παιχνίδι και αναπαραστατικές τεχνικές.

Το σύνολο των επεισοδίων συνιστά μια ιστορία βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα». Το έργο μιλά για το ταξίδι του μικρού Ναζ από τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι του για να γλιτώσει τον πόλεμο, μέχρι την άφιξή του στο Βερολίνο, όπου συναντά το μεγάλο του αδελφό.

Το πρόγραμμα αυτό προωθεί τη μάθηση που στηρίζεται στην επικοινωνιακή προσέγγιση. Εστιάζει, όχι σε γραμματικούς κανόνες και δομές, αλλά στη χρήση της γλώσσας ζωντανά και στη βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας των παιδιών. Στόχος του είναι μέσα από τη θεατρική εμπειρία και τη συλλογική δημιουργία, να ενθαρρύνει την υιοθέτηση και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους συμμετέχοντες - γεγονός που θα διευκολύνει την προσαρμογή τους στο νέο πολιτισμικό περιβάλλον και την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο.

Υπεύθυνες για τον σχεδιασμό του προγράμματος και τη σκηνοθεσία, είναι η Σοφία Βγενοπούλου (σκηνοθέτης και καλλιτεχνική υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού) και η 'Αρτεμις Μάνου (ηθοποιός και φιλόλογος).

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Αργυρώ Ανανιάδου, Αλέξης Κοτσόπουλος, Αμαλία Τσεκούρα, Λευτέρης Αγγελάκης, Μαλαματένια Γκότση, Νικόλας Αναστασόπουλος, Νίκος Καρύδης, Χρήστος Σουγάρης, Μαρία Σαββίδου. Αρτεμις Μάνους και Μιχάλης Φωκάς. Πηγή:zougla.gr

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ο Π.Χαρέλας συγχαίρει τους νέους αξιωματικούς Τ.Ε.Μ.Α. στις τάξεις των οποίων βρίσκονται και τρεις γυναίκες που προέρχονται από Συνοριοφύλακες


Ο πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. συγχαίρει τους νεοεξερχόμενους υπαστυνόμους ΤΕΜΑ, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία για τις τρεις γυναίκες οι οποίες προέρχονται από τις τάξεις των Συνοριακών Φυλάκων.


Οι πρώτοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με αφετηρία στο Σώμα από το βαθμό του Συνοριακού Φύλακα
Τρείς γυναίκες συνάδελφοί μας, με κοινή αφετηρία την πρόσληψή τους ως συνοριακοί φύλακες, Σήμερα ορκίστηκαν ως νέοι Υπαστυνόμοι μετά την εκπαίδευσή τους στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας. Είχα την τιμή να προσκληθώ και παραβρέθηκα στην τελετή ορκωμοσίας και στην επίδοση ξιφών στους νέους Υπαστυνόμους από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντ/γο κ. Δραγατάκη.

Έπρεπε να περάσουν 17 χρόνια, για να μπορέσουν κάποιοι συνάδελφοι μου μέσα από την επιμονή τους και το πείσμα τους να ορκιστούν σήμερα ως οι πρώτοι αξιωματικοί στην Ελληνική Αστυνομία με αυτή την αφετηρία. Γνωρίζω πολύ καλά τα δεκάδες προβλήματα και εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά τους μέσα από ένα σύστημα που δεν επέτρεπε τόσα χρόνια την βαθμολογική εξέλιξη κάνοντας το δρόμο δυσκολότερο για όσους θα επιδίωκαν κάτι τέτοιο. Τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και η μεγάλη βαθμολογική στασιμότητα τόσων ετών συντέλεσαν μαζί και με «άλλους» παράγοντες ένα τέτοιο όνειρο να φαίνεται απλησίαστο.

Τίποτε όμως τελικά δεν μπορεί να είναι άπιαστο αν υπάρχει επιμονή και μεθοδικότητα στο πώς να πετύχεις τον στόχο σου. Αυτό μας απέδειξαν οι συναδέλφισσές μας με την πορεία τους και το πείσμα τους. Είμαι βέβαιος πως τον δρόμο αυτό ακολουθούν και άλλοι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν ως συνοριακοί φύλακες. Είμαι επίσης πεπεισμένος, πως και ως νέοι αξιωματικοί και μέσα από την υπηρεσιακή διαδρομή τους και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν θα σταθούν ικανά και επάξια στο Σώμα ως  αξιωματικοί πλέον.

Ακούγοντας με προσοχή την Ημερήσια Διαταγή του κ. Διοικητού της Σχολής Δ. Κούγκα, στάθηκα στην προτροπή του προς τους νέους αξιωματικούς « ..να θυμάστε πάντα πως το ξίφος δεν συμβολίζει το δίκαιο του ισχυρού αλλά την ισχύ του δικαίου..» , και έχει απόλυτο δίκιο.

Συγχαρητήρια σε όλους τους νέους Αξιωματικούς αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ από την ΠΟΣΥΦΥ για την επιμονή αυτών των συναδέλφων που αποδεικνύουν πως τα όνειρα δεν είναι «άπιαστα» δείχνοντας τον δρόμο σε όλους μας.

Καλή σταδιοδρομία !
Ευχαριστήρια επιστολή αστυνομικού ΛΟΑΤ προς άλλον αστυνομικό για την έμπρακτη στήριξη του

Ο Υ/Α Μιχάλης Λώλης  απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον συνδικαλιστή της ΠΟΑΣΥ Φωτεινό Παγιαύλα για την έμπρακτη στήριξη του στην Ελληνική κοινότητα ΛΑΟΔ

Με μια ανοιχτή επιστολή προς το συνάδελφο του, ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων και συνδικαλιστή Φωτεινό Παγιαύλα- με πολλούς περισσοτέρους «αποδεκτες», ωστόσο- απευθύνεται ο Υπαστυνόμος της ΕΛΑΣ Μιχάλης Λώλης, ως ΛΟΑΤ Αστυνομικός και ο ίδιος.
«Φωτεινέ, φίλε και συνάδελφε.
Είμαστε περήφανοι για εσένα και σε ευχαριστούμε ολόψυχα, που χρόνια τώρα παλεύεις κόντρα σε όλους και όλα, μιλώντας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ειδικά τα ΛΟΑΔ.
Δικαιώματα τα οποία για χιλιάδες συναδέλφους που είμαστε Λεσβιές, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιλοφυλόφιλοι και Τρανς αστυνομικοί και ζούμε στο φόβο και μας επιβάλλουν να κρυβόμαστε, τα στερούμαστε.
Αν δε, μιλήσουμε για τα Δικαιώματά μας αυτά, βιώνουμε το χλευασμό, την απαξίωση και κυρίως την ομοφοβία, από ανθρώπους και το χειρότερο από συναδέλφους, που δεν μας γνωρίζουν προσωπικά και δεν δούλεψαν δίπλα μας, παρόλα αυτά επειδή είμαστε περήφανοι ως ΛΟΑΔ Αστυνομικοί, στάθηκαν σε αυτό και εκδηλώνουν το μίσος τους, τόσο στο πρόσωπό μας, όσο και απέναντι σε όλα τα ΛΟΑΔ άτομα, το οποίο μας εκθέτει ανεπανόρθωτα ως Αστυνομία στην κοινωνία.
Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει όμως, ούτε με το μίσος του, την έλλειψη παιδείας και ανθρωπιάς, ούτε με την ομοφοβία του να είμαστε ορατοί, να υπάρχουμε και να μιλάμε ανοιχτά για το Σεξουαλικό Προσανατολισμό μας, δηλαδή ότι ζούμε, ερωτευόμαστε, αγαπάμε και δεν κάνουμε μόνο σεξ με ανθρώπους του ίδιου φύλου.
Συνάδελφοι σαν εσένα μας δίνουν ότι κυρίως στερούμαστε, την Αποδοχή, το Σεβασμό και κυρίως την Ελπίδα ότι η Αστυνομία αλλάζει.
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ».
Πηγή:http://www.nantiareport.gr

Ευχαριστήρια επιστολή Α.Σ.Φοίβου Κω στην Ειδικό Φρουρό Σ.Στάκκου για τον επαγγελματισμό της

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ. ¨ΦΟΙΒΟΣ ΚΩ¨ εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο συγχαίρει την Ειδικό Φρουρό Σ.Στάκκου, που υπηρετεί στο στο Α.Τ. Κω,για τον επαγγελματισμό που έδειξε συλλαμβάνοντας άτομο το οποίο νωρίτερα είχε αφαιρέσει από τα αποδυτήρια της ομάδας  τηλέφωνο και πορτοφόλι,, ενώ η ίδια ήταν εκτός υπηρεσίας.


  Με το παρόν δελτίο τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου «ΦΟΙΒΟΣ ΚΩ», επιθυμεί να εκφράσει τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς την Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου και ιδιαιτέρως στην Ειδική Φρουρό Στάκκου Σταματία για την εξαίρετη πράξη θάρρους και αυταπάρνησης που επέδειξε την Τρίτη 9 Μαίου 2017 στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου της Κω.
Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 9 Μαίου 2017 και περί ώρα 20:00, η Εδική Φρουρός Στάκκου Σταματία της δυνάμεως του Α.Τ. Κω, ευρισκόμενη για προσωπικούς λόγους, εκτός υπηρεσίας, στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου, αντιλήφθηκε ύποπτο νεαρό ο οποίος νωρίτερα είχε διαπράξει κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου και ενός πορτοφολιού από τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου που ανήκαν σε αθλητές του συλλόγου και εκείνη την ώρα προπονούνταν στον αγωνιστικό χώρο.
Ο φύλακας του γυμναστηρίου, που επίσης αναλήφθηκε τον νεαρό άντρα να εξέρχεται από τον χώρο των αποδυτηρίων, του ζήτησε να σταματήσει αλλά αυτός τράπηκε σε φυγή για να αποφύγει τον έλεγχο. Η Ειδική Φρουρός Στάκκου Σταματία επιδεικνύοντας αυταπάρνηση, θάρρος και μεγάλη αίσθηση καθήκοντος, κατεδίωξε τον νεαρό δύο τετράγωνα μακριά κατορθώνοντας να τον συλλάβει και επιστρέφοντας τα κλοπιμαία στους κατόχους τους.
Η παραπάνω πράξη της Ειδική Φρουρού είναι άξια θαυμασμού και επαίνου, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αναδεικνύει το υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης που επιδεικνύουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ συγχρόνως εδραιώνει το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες και δίνει ελπίδα για το μέλλον της κοινωνίας μας.
Σας ευχαριστούμε θερμά.

Με εκτίμηση
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Του Δ.Σ. του Α.Σ. Φοίβος Κω

Μιμερίνης Νικόλαος


Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ν.Καραδήμας προς ΠΟΑΣΥ, τι θα γίνει με την τριετία Κονδύλη ?

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο facebook ο συνδικαλιστής ΕΛ.ΑΣ. Ν.Καραδήμας εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την τριετία Κονδύλη

Ερωταται η ομοσπονδία συνδυαστικα, με την τελευταία εγκύκλιο για τις προυπάρχουσες διατάξεις για τα 
πλασματικα χρόνια!
Τώρα που επέστρεψαν στον κατεχόμενο βαθμό όλοι: με τα χρόνια Κονδύλη τι γίνεται ?
Πέρασε απ το μυαλό σας?
Για τους παλιούς ασφαλισμένους φυσικά,μη μπερδευεστε!


Ήρθε κι έδεσε το κερασάκι σήμερα!
Απ την μία τρικυμία εν κρανίω, ήταν οι απαντήσεις του/των
ομοσπονδιακών στην Άρτα. 
Σε συνδυασμό με την γνωστή σε όλους έπαρση,όπου μπλέχτηκαν τα χρόνια του 'Κονδύλη" με την νίκη της Ομοσπονδίας σε βάρος του τέως Υπουργού Κατρούγκαλου , όταν τα όρια ηλικίας πήγαν 60 και όχι 58.
Παρά τον πόλεμο, που όπως ειπώθηκε γίνεται απo "γνωστούς" μέσω των social media!

Στον απόηχο αυτής της δημιουργικής πρωινης ασάφειας ήρθε το απόγευμα ή κραυγή απ το άλλο συνδικάτο για τα 63 έτη!
Αντε για δουλειά , να δείτε πως βγαίνει το μεροκάματο που έχετε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες...........
Ο πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Αττικής Β.Βράτζας δικαιολογεί την πρόταση σου για την αύξηση των ορίων ηλικίας στους αξιωματικούς ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής Β. Βράτζας επανέρχεται και αιτιολογεί την πρόταση που υπέβαλλε ,στην πρώτη Γενική Συνέλευση Αξιωματικών Νοτίου Αιγαίου,για αύξηση των ορίων ηλικίας.

«Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως»
Επειδή ενδεχομένως δεν κατανοήθηκαν επαρκώς , παρότι ήταν σαφέστατα, όσα ανέφερα στην
ομιλία μου στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με τα όρια ηλικίας αυτεπάγγελτης αποστρατείας των αξιωματικών, επανέρχομαι στο θέμα τονίζοντας ότι, η πρότασή μου αφορά τους συναδέλφους αξιωματικούς που δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εξαντλήσουν την ιεραρχία στους βαθμούς του Αστυνομικού Διευθυντή, Ταξιάρχου κτλ., καθόσον τους καταλαμβάνει το όριο ηλικίας (για τους Αστυνομικούς Διευθυντές τα 60 έτη και για τους Ταξιάρχους τα 62 έτη) και η Υπηρεσία τους αποστρατεύει υποχρεωτικά. 

Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που εισήχθησαν στην Σχολή Αξιωματικών σε σχετικά μεγάλη ηλικία, με αποτέλεσμα να μην τους δίνεται η δυνατότητα εξάντλησης της βαθμολογικής ιεραρχίας και ενώ επιθυμούν να παραμείνουν, η Υπηρεσία τους αποστρατεύει αυτεπαγγέλτως εφόσον καταλαμβάνονται από τα προαναφερόμενα όρια ηλικίας και όχι γιατί δεν είναι ικανοί και παραγωγικοί. Επί της ουσίας οι συνάδελφοι αυτοί είναι αξιωματικοί με «ημερομηνία λήξης» αναγκαστικά, κυρίως, στον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή, παρότι είναι απόφοιτοι της παραγωγικής σχολής των αξιωματικών, παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια ισονομίας και ίσων ευκαιριών για υπηρεσιακή ανέλιξη στους ανώτατους βαθμούς της ιεραρχίας ακόμη και μεταξύ συναδέλφων ιδίας σειράς εξόδου από την σχολή.

Υ.Γ.: Ο υπογράφων διανύει ήδη το πεντηκοστό τέταρτο (54) έτος της ηλικίας του, φέρων τον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντού (στο δεύτερο έτος) και όπως εύκολα γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω αναγραφόμενα, ουδόλως με αφορά η προτεινόμενη ρύθμιση. Το τονίζω για ενδεχόμενες κακοπροαίρετες σκέψεις ότι διεκδικώ για προσωπικό όφελος.

Πηγή: http://www.bloko.gr

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Γύρω στο 70% η μείωση των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στα σύνορα του Έβρου

Σημαντική είναι η μείωση στον αριθμό των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στον Έβρο, το τρίτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το τρίτο τρίμηνο του 2017, στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης συνελήφθησαν 306 άτομα, ενώ το ίδιο τρίμηνο του 2016 είχαμε 775 συλλήψεις (μείωση 60%).Στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους συνελήφθησαν 160 άτομα, όταν το τρίτο τρίμηνο πέρσι 681 (μείωση 76%). Σε ό,τι αφορά στις συλλήψεις διακινητών, η αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης κατέγραψε σημαντική άνοδο στον αριθμό των συλληφθέντων διακινητών, αφού το τρίτο τρίμηνο του 2017 συνέλαβε 30 άτομα, ενώ πέρσι το ίδιο διάστημα μόλις 11. Στην περιοχή ευθύνης της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας είχαμε μείωση, με 13 συλλήψεις έναντι 33 πέρσι. Πηγή:alexpoli.gr

Τελωνείο Κήπων- Έφερναν από την Τουρκία σπρέι παράλυσης!!!

Συνελήφθησαν χθες (4-6-2017), το μεσημέρι, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, δύο  αλλοδαποί, υπήκοοι Αγίου Μαρίνου, ηλικίας 25 και 22 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, οι δράστες, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο με πινακίδες κυκλοφορίας των αρχών Αγίου Μαρίνου, μετέβησαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν είσοδο στη χώρα.

Κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, εντόπισαν, επιμελώς κρυμμένα, στο εσωτερικό του οχήματος εκατόν σαράντα επτά (147) φιαλίδια σπρέι παράλυσης, τα οποία και κατέσχεσαν.

Κατασχέθηκε επίσης το παραπάνω όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Κήπων.

Πηγή:faros24.gr

Σκοτώθηκαν σε τροχαίο 10 μετανάστες στην Βουλγαρια

Θέλησαν να ξεφύγουν από τον θάνατο και τη φρίκη στην πατρίδα του, αλλά η μοίρα τους ακολούθησε… Δέκα μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν βρήκαν τραγικό θάνατο στη Βουλγαρία, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε ξέφυγε από την πορεία του και σχεδόν διαλύθηκε σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το όχημα οδηγούσε ένας 16χρονος Βούλγαρος, ο οποίος δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, πόσω μάλλον λεωφορείου. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο νεαρός φάνηκε να τον έχει πάρει ο ύπνος.

Το τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο εκτός των νεκρών, τραυματίστηκαν άλλοι επτά άνθρωποι, συνέβη στον αυτοκινητόδρομο Παζαρντζίκ, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κανείς από τους μετανάστες δεν έφερε ταξιδιωτικά έγγραφα. Από τις ανακρίσεις ωστόσο, διαπίστωσαν ότι προέρχονται από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Τα δέκα άτομα που σκοτώθηκαν ήταν ο 16χρονος οδηγός και οι εννιά μετανάστες. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ο νεαρός που οδηγούσε το λεωφορείο είχε φάκελο με ανάλογα παραπτώματα.

Πηγή:faros24.gr

Νέο "πλήγμα" σε διακινητές μεταναστών από τους Αστυνομικούς της Καστοριάς

Συνελήφθησαν σήμερα, (07-06-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές της Καστοριάς, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 36, 43 και 45 χρόνων και δύο (2) γυναίκες υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 38 και 68 χρόνων, για μεταφορά -3- μη νόμιμων μεταναστών, σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος (Ο.Π.Δ.Ε.) του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας Καστοριάς σε περιοχή της Καστοριάς , διαπιστώθηκε ότι ο 45χρονος οδηγός του οχήματος, από κοινού με τον 36χρονο συνοδηγό, μετέφεραν προς το εσωτερικό της χώρας, -2- υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 32 και 41 χρόνων, οι οποίοι είχαν εισέλθει προηγουμένως παράνομα στη χώρα.

Σε βάρος του 41χρονου εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης -6- μηνών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Στη δεύτερη περίπτωση σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς σε περιοχή της Καστοριάς , διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος οδηγός του οχήματος, από κοινού με την 38χρονη και την 68χρονη, μετέφεραν προς το εσωτερικό της χώρας, 28χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει προηγουμένως παράνομα στη χώρα.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

  •  -2- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και
  •  -12- κινητά τηλέφωνα.

Προανακρίσεις για τις ανωτέρω υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας και Κορεστίων Καστοριάς, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Πηγή:policenet.gr

Μουζάλας: Στην Ελλάδα θα μείνουν τελικά 25.000 πρόσφυγες αν αντέξει η συμφωνία με την Τουρκία

Οχτώ στους δέκα που μπαίνουν στην Ελλάδα είναι πλέον οικονομικοί μετανάστες δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα θα μείνουν τελικά 20-25.000 μετανάστες από τους περισσότερους από 60.000 που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα διατύπωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας «εάν εξακολουθήσει να ισχύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ οι 60.000 δεν θα μείνουν στη χώρα. «Έχουμε περίπου 10.000 που δικαιούνται relocation και 6-7.000 που δικαιούνται επανένωση οικογενειών» είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι «από το κλείσιμο της Ειδομένης εδώ ή εκεί, για καλύτερη ζωή λέω εγώ, 25.000 ανθρώπους».

Όσον αφορά την ιδιότητα όσων πλέον μπαίνουν στην Ελλάδα ο κ. Μουζάλας είπε ότι πλέον «το 70%-80% είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες». «Όποιος έρχεται κάνει αίτηση ασύλου και από εκείνη τη στιγμή η υπηρεσία πρέπει να κρίνει αν είσαι οικονομικός μετανάστης ή πρόσφυγας» εξήγησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προσθέτοντας ότι αν και μπορεί να κάνει και έξι μήνες για να υπάρξει μια τελική απόφαση «λειτουργούμε πλέον πιο γρήγορα».

Εξήγγειλε, τέλος, ότι «το πλάνο είναι το 2018 να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων ασύλου κατά 30%».

Πηγή:protothema.gr

Τραγικές εικόνες από τη Χίο: Σε λίγο οι σκηνές θα επιπλέουν στη θάλασσα

«Μοιάζει με κόλαση» λένε ο μετανάστες - Δεκάδες αρουραίοι βγαίνουν από τον υπόνομο και κυκλοφορούν ανάμεσα στις σκηνές - Μόλις χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωνε πως το 70%-80% όσων μπαίνουν πλέον στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες

Απίστευτες εικόνες, που μόνο αγανάκτηση προκαλούν, έρχονται στο φως από τον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο ένα μόλις 24ωρο μετά τις θριαμβολογίες του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος χθες αναφορικά με την ιδιότητα όσων μπαίνουν στην Ελλάδα δήλωνε πως πλέον «το 70%-80% είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες».

Ο εγκλωβισμός των μεταναστών στο νησί έχει ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος υπαίθριος καταυλισμός στην παραλία της Σούδας.

Όσοι τον έχουν πλησιάσει αντιλαμβάνονται ότι το εσωτερικό του καταυλισμού της Σούδας μοιάζει μπροστά στον καταυλισμό της παραλίας με... πεντάστερο ξενοδοχείο, σημειώνει το politischios. 

Ζωντανά λύματα καταλήγουν ανάμεσα σε σκηνές και χύνονται στη θάλασσα. Λίγα εκατοστά μακρύτερα δεκάδες αρουραίοι βγαίνουν από τον υπόνομο και κυκλοφορούν ανάμεσα στις σκηνές των μεταναστών, την ώρα που ακριβώς δίπλα πολλοί από αυτούς επιλέγουν να ψήσουν υπαίθρια το φαγητό τους. 

«Μοιάζει με κόλαση», λένε οι ίδιοι με το φωτογραφικό αφιέρωμα του politischios.gr να τους επιβεβαιώνει πλήρως.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο 

 

 

 

 

 

 

  Πηγή:protothema.gr

Ενημερωτική εκστρατεία του ΔΟΜ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινάει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με στόχο «τη συζήτηση και τη διεύρυνση τρόπων συνεργασίας με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Δανιήλ Εσδράς, συνοδευόμενος από στελέχη του οργανισμού θα βρίσκεται στη Λέρο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης». Η ενημερωτική εκστρατεία, εξηγεί ο ΔΟΜ, αποσκοπεί στη συνέχιση της επιτυχούς εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος.


Το γραφείο του ΔΟΜ στην Ελλάδα «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη των προγραμμάτων Εθελοντικής Επιστροφής κι Επανένταξης, έχοντας βοηθήσει από το 2010 έως και σήμερα περισσότερους από 35.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» επισημαίνει ο οργανισμός.

Σημειώνεται, ότι από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 31 Μαΐου του 2017, 5.944 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν επιστρέψει εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους. Εξ αυτών, οι 1.236 επιστροφές έχουν πραγματοποιηθεί από τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Κω, της Λέρου και της Κρήτης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΔΟΜ Ελλάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδοτούμενο κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνολικά 270 πρόσφυγες στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο πενθήμερο

Συνολικά 270 πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έως και το πρωί της Τρίτης. Από αυτούς οι 75 έφθασαν στη Λέσβο και οι 195 στη Χίο, ενώ στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές. 

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά, σε καταυλισμούς και άλλες δομές, βρίσκονται πλέον 9.081 άτομα, και συγκεκριμένα 3.138 στη Λέσβο, 3.993 στη Χίο και 1.950 στη Σάμο. 


Στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής, έγιναν οκτώ επεμβάσεις σε ισάριθμες προσπάθειες περάσματος προσφύγων σε ελληνικά νησιά. Στα τουρκικά παράλια επαναπροωθήθηκαν και οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς 273 άτομα, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές. 

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το ελληνικό συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, σε όλη τη χώρα βρίσκονται 62.168 πρόσφυγες, εκ των οποίων 7.595 στην Αττική.   Πηγή:zougla.gr

Συναγερμός και στην Ελλάδα για επικίνδυνους τζιχαντιστές


Δίχτυ ασφαλείας στήνουν οι αρχές σε εκδηλώσεις και συναυλίες του καλοκαιριού - Με ειδικό εγχειρίδιο αναγνώρισης τζιχαντιστών ψάχνουν για ύποπτες κινήσεις 

Ολόκληρο επιχειρησιακό πλάνο έχουν στήσει οι ελληνικές αρχές σε ανοικτή γραμμή με τη Europol και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη Ευρωπαίων ή μη πολιτών που έχουν περάσει τη λεπτή κόκκινη γραμμή του ISIS. Σήματα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πιθανών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, «δεύτερη γραμμή ελέγχου» στα αεροδρόμια με ειδικές συνεντεύξεις ανίχνευσης τζιχαντιστών, ακόμη και έκδοση ειδικού εγχειριδίου αναγνώρισης τζιχαντιστών περιλαμβάνει το σχέδιο. 

Έτσι μ' ένα βιβλιαράκι χρώματος μπλε στην τσέπη κυκλοφορούν πλέον οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και οι συνάδελφοί τους στην Άμεση Δράση, με τη βοήθεια του οποίου θα εντοπίζουν από εδώ και στο εξής υπόπτους για εξτρεμισμό, εκκολαπτόμενους τρομοκράτες και επικίνδυνους τζιχαντιστές στην ελληνική επικράτεια.  

Παράλληλα αναλύοντας κάθε δεδομένο από το δαιδαλώδες δίκτυο πληροφοριών που έχουν στήσει στα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών και έχοντας ανοικτή την ατζέντα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και παραστάσεων του καλοκαιριού οι αρχές ασφαλείας της Ελλάδας στήνουν ένα δίχτυ αποτροπής πιθανών εξτρεμιστικών ενεργειών από τζιχαντιστές. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για τέτοιου είδους χτυπήματα στη χώρα μας εντούτοις τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και για το λόγο αυτό εδώ και δύο μήνες οι έρευνες έχουν εντατικοποιηθεί σε όλες τις δομές και έχουν ερευνηθεί χωρίς να έχει προκύψει κάτι τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις ύποπτων ατόμων. «Μετά το αιματηρό σκηνικό στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο εστιάζουμε ξεχωριστά σε κάθε εκδήλωση, συναυλία ή πολιτιστικό γεγονός που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Η κάθε εκδήλωση αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη περίπτωση, αναλύονται τα δεδομένα και οι συνθήκες και ανάλογα θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας» αναφέρει στο protothema.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Αντιτρομοκρατική, η Κρατική Ασφάλεια και το Λιμενικό σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από παρακρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών προκειμένου να πληγεί ο τουρισμός και να «τσαλακωθεί» το αίσθημα ασφαλείας στην Ελλάδα.    

Οι έρευνες στα κέντρα κράτησης

Από την ώρα που έκλεισαν τα σύνορα της Ελλάδος τον Μάρτιο του 2016 και περισσότεροι από 60.000 μετανάστες εγκλωβίστηκαν στο ελληνικό έδαφος δημιουργήθηκαν υπόνοιες ότι ίσως κάποιοι προσπαθήσουν να στρατολογήσουν απελπισμένους και παράλληλα φανατικούς μουσουλμάνους στα κέντρα κράτησης για να δημιουργήσουν «μοναχικούς λύκους». Σε πρώτη φάση η Κρατική Ασφάλεια διείσδυσε σε όλα τα κέντρα κράτησης, «χαρτογράφησε» τους αρχηγούς και αυτούς που έκαναν κουμάντο στους χώρους ασκώντας επιρροή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να μπορεί να αντλεί άμεσα πληροφορίες για τις κινήσεις τους. 

Παράλληλα, οι αρχές ασφαλείας άρχισαν να στήνουν ένα εκτεταμένο δίκτυο άντλησης πληροφοριών με σκοπό να προσεγγιστούν και να ελεγχθούν περιθωριακά ή μεμονωμένα άτομα που εκδήλωναν περίεργη συμπεριφορά. Μάλιστα, από το περασμένο καλοκαίρι ηΕΛ.ΑΣ. υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Europol για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την παράνομη είσοδο, διέλευση και διαμονή μεταναστών στην Ελλάδα ενώ θα έφθαναν στη χώρα μας και ένα κλιμάκιο από τους συνολικά 200 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στόχος, να μπουν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας και να πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στις δομές. Με τον τρόπο αυτό, εντοπίζονται άμεσα πρόσωπα που  υπάγονται στην «κόκκινη» λίστα της Europol για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ελληνικών αρχών ασφαλείας εντατικοποιήθηκε από τις αρχές Μαρτίου καθώς, λένε οι πληροφορίες, στρατολογήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας με σκοπό να προσεγγίζουν ομοεθνείς τους, να βολιδοσκοπούν κινήσεις και προθέσεις και το κυριότερο να εντοπίζουν φανατικούς μουσουλμάνους που δείχνουν πρόθυμοι να ενταχθούν στα εξτρεμιστικά δίκτυα των τζιχαντιστών. Από τις αρχές του χρόνου περισσότερα από δέκα άτομα κρίθηκαν ύποπτα, ανακρίθηκαν από κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής χωρίς όμως για κάποιο από αυτά να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο. 

Η Αστυνομία εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά και να γνωρίζει αν ετοιμάζεται κάτι από πυρήνες τζιχαντιστών ή στρατολογημένους «μοναχικούς λύκους» σε ελληνικό έδαφος. 
Εγχειρίδιο αναγνώρισης τζιχαντιστών 

Αλλαγές στο ντύσιμο, γενειάδα, ξυρισμένο κεφάλι, τατουάζ, είναι, μεταξύ άλλων, στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης, που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών ώστε να διακρίνουν σε πρώιμο στάδιο αποκλίνουσες συμπεριφορές, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού στον προθάλαμο της τρομοκρατίας. Πρόκειται για το βοηθητικό εγχειρίδιο θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης, που μοίρασε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τις τελευταίες μέρες σε 2.000 μάχιμους αστυνομικούς, στελέχη της ΕΥΠ, σωφρονιστικούς, λιμενικούς και υπαλλήλους στα hot spots, με στόχο να ενισχύσει τα αντανακλαστικά τους απέναντι σε αρχόμενα φαινόμενα εξτρεμισμού αλλά και σε ώριμες καταστάσεις παραβατικότητας. Ειδικότερα, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας(ΚΕ.ΜΕ.Α) της Ελληνικής Αστυνομίας ολοκλήρωσε και παρέδωσε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας το πρόγραμμα, «Δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού», που αποτελούν προτεραιότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Συνολικά 62 εκπαιδευτές εκπαίδευσαν 130 στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Χανιά και Αλεξανδρούπολη, προχωρώντας στη έκδοση του παραπάνω οδηγού τσέπης για υπηρεσιακά στελέχη καθώς και οδηγού ενημέρωσης του κοινού. «Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη του φαινομένου» ενώ η επιστροφή των «αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών» από τις εμπόλεμες ζώνες σε ευρωπαϊκό έδαφος «μπορεί να αποτελέσει και θρυαλλίδα για την έκρηξη ριζοσπαστικοποίησης συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στους σκοπούς του προγράμματος.  Η ριζοσπαστικοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα πρόσωπο αποδέχεται την χρήση βίας για την επίτευξη πολιτικών, ιδεολογικών ή θρησκευτικών στόχων. Η πολιτική ριζοσπαστικοποίηση διακρίνεται στην ακροαριστερή-αναρχική και την ακροδεξιά ενώ η θρησκευτικά υποκινούμενη ριζοσπαστικοποίηση εστιάζεται στην ισλαμιστική τρομοκρατία. 

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος προέρχεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, «το γεγονός ότι ριζοσπαστικοποιείται κάποιος δεν σημαίνει ότι κατ'ανάγκη θα οδηγηθεί στο βίαιο εξτρεμισμό ή ότι θα γίνει τρομοκράτης. Μπορεί να φτάσει εκεί όμως μπορεί και όχι. Ο τρομοκράτης όμως έχει περάσει από το στάδιο της ριζοσπαστικοποίησης». Σύμφωνα με τον οδηγό τσέπης για τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής, η πυραμίδα της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης περιλαμβάνει 6 στάδια ξεκινώντας από το αίσθημα αδικίας, που διακατέχει ορισμένα άτομα. Ακολουθεί η ταύτιση με ριζοσπαστική ιδεολογία, η ένταξη σε οργάνωση, η νομιμοποίηση της βίας και η ανάληψη δράσης, ο βίαιος εξτρεμισμός, με την τρομοκρατία να αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας. Ο κ. Χρονόπουλος υπογραμμίζει ότι «αν και η διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης κυμαίνεται από 2 έως 3 χρόνια και μπορεί να φτάσει έως και τα 10 χρόνια, πλέον μέσω του διαδικτύου συντομεύεται κατά πολύ ο σχετικός χρόνος και συνεπώς ελαχιστοποιείται ο χρόνος εντοπισμού τέτοιων περιπτώσεων και παρέμβασης». Για τον λόγο αυτό, οι αστυνομικοί με επιχειρησιακά καθήκοντα επιφορτίζονται με τον εντοπισμό ενδείξεων ριζοσπαστικοποίησης σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον οδηγό, στα σημάδια αυτά περιλαμβάνονται η αλλαγή ονομάτων και η χρήση ψευδωνύμων, η ξαφνική υιοθέτηση διαφορετικής ενδυμασίας, η αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση και στη συμπεριφορά και η αλλαγή του κουρέματος-μερικό ή ολικό ξύρισμα κεφαλής. Ακολουθούν η υπερβολική ενασχόληση με βίαιες μαχητικές πολεμικές τέχνες, η αλλαγή του τρόπου διασκέδασης, η απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους, η αιφνίδια διακοπή του σχολείου, ο περιορισμός συναναστροφών αποκλειστικά στα άτομα συγκεκριμένης ομάδας.  Στο ίδιο πλαίσιο, η συμμετοχή σε κλειστές συναντήσεις-εκδηλώσεις είτε θρησκευτικού είτε ιδεολογικού χαρακτήρα, η εντατική επίσκεψη συγκεκριμένων ιστοσελίδων, η αλλαγή στον λόγο-χρησιμοποίηση πιο βίαιου λόγου, η εξτρεμιστική ορολογία, η εξύμνηση της βίας και η κατοχή υλικού εξτρεμιστικού περιεχομένου, με τα ταξίδια σε άλλες περιοχές να εξετάζονται υπό το πρίσμα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. «Οταν ο αστυνομικός αστυνομεύει μία συγκεκριμένη περιοχή μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εντοπίσει κάποιες αλλαγές σε έναν άνθρωπο. Αν δηλαδή ξαφνικά ένα παιδί αρχίζει να φοράει μόνο μαύρα ρούχα, αφήνει μακρύ μούσι, ή ξυρίζει το κεφάλι του εντελώς, έχουμε να κάνουμε με παράγοντες, που πρέπει να εξεταστούν συνδυαστικά ώστε σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών να παρέμβουμε», θα πει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Όσον αφορά στο ώριμο στάδιο και στις ενδείξεις προπαρασκευής τρομοκρατικής ενέργειας ή βίαιης εξτρεμιστικής δράσης εντάσσονται τα πλαστά έγγραφα, η εύρεση δρομολογίων διαφυγής ή η κατόπτευση ενός συγκεκριμένου χώρου. Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η αναγνώριση συγκεκριμένων συμβόλων από τα υπηρεσιακά στελέχη είτε ως τατουάζ είτε αποτυπωμένα σε έγγραφα. Σε αυτή την έγχρωμη λίστα περιλαμβάνονται τα σύμβολα της εγχώριας και ισλαμιστικής τρομοκρατίας καθώς και άλλα σύμβολα, όπως το πεντάκτινο αστέρι, που χρησιμοποιούν κάποιες κομμουνιστικές οργανώσεις και συμβολίζει τα 5 δάκτυλα του εργάτη, η σβάστικα, άλλα ναζιστικά σύμβολα, σειρά αριθμών, όπως ο αριθμός 88, που, σημαίνει «Heil Hitler» ή ακρωνύμια, όπως η λέξη, «Orion», που θα πει, «η φυλή μας είναι το έθνος μας». Στο μεταξύ, στον οδηγό τσέπης αναλύεται και το περίφημο «φιδάκι» του Βρετανού ειδικού επί θεμάτων τρομοκρατίας και συμβούλου του υπουργείου Άμυνας της χώρας του Dave Sloggett.  Η εικόνα του γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού με τα φίδια και τις σκάλες αποτυπώνει κατά των Βρετανό ειδικό την προσωπική διαδρομή ενός ατόμου μέχρι να φτάσει στην ριζοσπαστικοποίηση και στον εξτρεμισμό. Οι σκάλες χρησιμοποιούνται από τα εξτρεμιστικά δίκτυα για να ωθήσουν ένα περιθωριοποιημένο άτομο να ανέβει βαθμίδα στη διαδικασία ένταξής του στο εξτρεμιστικό κίνημα ενώ τα φίδια αποτελούν τους ανασταλτικούς παράγοντες, που θέτει μια οργανωμένη πολιτεία.

Πηγή: http://www.protothema.gr