Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Εντοπίστηκε σκάφος με 120 πρόσφυγες στην Κάρπαθο

Ξύλινο σκάφος με 120 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε στη διάρκεια της νύχτας σε θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου. 

Κάποιος από τους επιβαίνοντες του σκάφους, που παρουσίασε μηχανική βλάβη, κάλεσε σε βοήθεια μέσω κινητού τηλεφώνου στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.

Αμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τρία πλωτά του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό και δύο ιδιωτικά για τον εντοπισμό του. 

Τελικά, το σκάφος με τους μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αμμοοπή και ρυμουλκήθηκε από αλιευτικό στο λιμάνι του νησιού.

Πηγη:protothema.gr


Εγκλωβισμένοι στη Σάμο

 Μπάσμα αποφεύγει να κυκλοφορεί στον καταυλισμό. Μόνο την ώρα του φαγητού αφήνει το μικρό ISO box στο οποίο διαμένει μαζί με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Σύρων και την 23χρονη Αμινέ από το
Ιράκ. Ακόμα και στο μπάνιο ποτέ δεν πηγαίνει μόνη. Από τότε που δύο άντρες τής επιτέθηκαν και αποπειράθηκαν να τη βιάσουν, όπως ισχυρίζεται, μέσα στη σκηνή όπου έμενε όταν πρωτοέφθασε στη Σάμο, φοβάται πολύ και ανησυχεί ότι κάτι πολύ χειρότερο μπορεί να της συμβεί. Κάτι που θα κοστίσει την ίδια της τη ζωή.
Μολονότι η ίδια κατήγγειλε το περιστατικό της επίθεσής της στην αστυνομία, στους φερόμενους δράστες δεν ασκήθηκε ποτέ καμία δίωξη. Ήταν ο λόγος της εναντίον του δικού τους. Δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία αποφάνθηκε η αστυνομία. Στο μεταξύ εκείνοι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Και έκτοτε δεν έπαψαν να τη θεωρούν υπεύθυνη γι' αυτό και να την απειλούν με συνεχή μηνύματα στο κινητό της. «Θα σε βρούμε όπου κι αν πας. Και θα σε σκοτώσουμε».
Η Μπάσμα είναι 28 χρονών με καταγωγή από την Αλγερία και μια δύσκολη ζωή ήδη από τα 14 της, όταν οι γονείς της την ανάγκασαν σε ένα γάμο παρά τη θέλησή της ενώ η ίδια ένιωθε διαφορετική. «Δεν ήθελα να παντρευτώ αλλά δεν μπορούσα να τους πω τον πραγματικό λόγο. Εγκατέλειψα το σύζυγό μου μία εβδομάδα μετά το γάμο και το έσκασα. Πήγα σε μία φίλη μου και κρύφτηκα για να μη με βρουν και με σκοτώσουν για να ξεπλύνουν την οικογενειακή ντροπή», εξομολογείται. Λίγα χρόνια αργότερα πεθαίνει η μητέρα της. Από «τη στεναχώρια της», όπως λέει η ίδια. Τη βρίσκει ο αδελφός της και τη βοηθάει να στηριχθεί οικονομικά. Της ανοίγει κομμωτήριο αλλά ταυτόχρονα την παρακολουθεί άγρυπνα. Γιατί οι γυναίκες στην Αλγερία δεν επιτρέπεται να είναι μόνες. Έχουν πάντα κηδεμόνα. Το σύζυγο, τον αδελφό, τον πατέρα.
Όταν ο αδελφός της θα ανακαλύψει την κρυφή της σχέση με μια άλλη γυναίκα, θα υποστεί έντονη σωματική και ψυχολογική βία. Ξυλοδαρμοί, βρισιές και κατάρες. Την κλειδώνει σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Μόνο νερό και τροφή της επιτρέπονται. Το γεγονός αυτό και η απόδρασή της σηματοδοτούν για εκείνη την αρχή μιας άλλης περιπέτειας, της ελευθερίας αλλά και της προσφυγιάς. Αυτής που την έφερε τον Ιανουάριο του 2017 στη Σάμο.
Από τότε ζει στον καταυλισμό της Σάμου, μαζί με χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες που ζουν εγκλωβισμένοι. Εκεί ένιωσε η ίδια την ανάγκη να εξομολογηθεί τη ζωή της σε μία άλλη νεαρή γυναίκα και από τότε στιγματίστηκε για τη διαφορετικότητά της. «Όπου περνώ ακούω να μου λένε στα μούτρα "η λεσβία, η λεσβία" και όλες οι κοπέλες στον καταυλισμό με αποφεύγουν. Καμία δε μου μιλάει γιατί φοβούνται πως αν τις δουν μαζί μου θα βγάλουν κι αυτές κακό όνομα. Νιώθω μόνη και αβοήθητη. Κάθε βράδυ όταν πέφτω να κοιμηθώ κλαίω από απελπισία». Άνθρωποι σαν την Μπάσμα που κυνηγήθηκαν εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού υπάρχουν και άλλοι που ζουν στους καταυλισμούς. Και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το διπλό στιγματισμό: του πρόσφυγα και του μέλους της ΛΟΑΤΙ κοινότητας. Μετά την άμεση παρέμβαση του SolidarityNow, η Μπάσμα μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό της Σάμου και στεγάζεται σήμερα με ασφάλεια σε κατάλυμα στο πλαίσιο του προγράμματος Safe Refugee* που υλοποιεί η οργάνωση για τους ΛΟΑΤΙ πρόσφυγες.
pho
Οι «εκπτώσεις» μίας Συμφωνίας
Από το Μάρτιο του 2016, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και τέθηκε σε ισχύ, ο στόχος ήταν να μειώσει τις προσφυγικές ροές μέσω της Ελλάδας. Για μία περίοδο αυτό λειτούργησε ή φάνηκε πως λειτουργεί και οι 850.000 πρόσφυγες που έφθασαν στη χώρα το 2015, αντικαταστάθηκαν από μία σταθερή, αλλά σαφώς μικρότερη ροή. Η συμφωνία ωστόσο όπως αποδείχθηκε όχι μόνο δεν πέτυχε, αλλά οδήγησε το καθεστώς υποδοχής και ασύλου στα σύνορα της Ε.Ε. σε πρωτοφανείς εκπτώσεις: σε επίπεδο νομικό, σε επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας και πρωτίστως, σε επίπεδο ανθρωπιστικό.
H Σάμος, το νησί αυτό του νοτιοανατολικού Αιγαίου, το κοντινότερο στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης -μία στενή λωρίδα θάλασσας μόλις 750 μέτρων- έχει υποδεχθεί μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι τον Απρίλη του 2017.
Βρίσκονται τόσο κοντά οι δύο τόποι που ο 39χρονος Νατζίμ από το Ιράκ, που ζει μαζί με την οικογένειά του στον καταυλισμό της Σάμου, ακούει τις προσευχές του ιμάμη απέναντι. Κι έχει κι εκείνος τη δική του προσευχή να πει. «Θέλω να ζήσω ως ελεύθερος άνθρωπος. Να πάρω την οικογένειά μου μακριά από εδώ, να τη φροντίσω σωστά και να προσφέρω στα παιδιά μου μία κανονική ζωή. Να τα ξαναδώ να πηγαίνουν σχολείο».
Ο Νατζίμ έφυγε από το Ιράκ μαζί με τη γυναίκα του και τα πέντε τους παιδιά εξαιτίας της βίας, ρισκάροντας τη ζωή τους για την ασφάλεια και την ειρήνη. Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά και αίτησή του για άσυλο δεν έχει ακόμα εξετασθεί.
Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το Βαθύ της Σάμου, οι περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες - σχεδόν 70% από τη Συρία- ζουν στοιβαγμένοι και κάτω από δυσχερείς συνθήκες στον καταυλισμό του νησιού. Αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τη χωρητικότητα του κέντρου υποδοχής που είχε αρχικά προβλεφθεί να προσφέρει προσωρινή στέγη σε 700 ανθρώπους. Πολλοί από τους οποίους ζουν εδώ περισσότερους από 9 μήνες με περιορισμένη και ελλιπή πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Και η κατάσταση μόνο να χειροτερέψει προβλέπεται. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια σταδιακά σταματούν, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου μεγαλώνουν, οι διεθνείς οργανώσεις στην πλειοψηφία τους αποσύρονται και το ανθρωπιστικό έργο περνά στην ελληνική κυβέρνηση.
Ένα μωσαϊκό εθνικοτήτων αναγκασμένοι να ζουν σε καταυλισμούς -62.000 συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα-, σε ένα αβέβαιο παρόν και με τις ελπίδες τους για άσυλο ή για να φθάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, να εξανεμίζονται. Εγκλωβισμένοι σε μια πραγματικότητα που δεν επέλεξαν.
Μοιάζει λες και η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα επιθυμούν να αφήσουν πίσω τους την ξεχασμένη προσφυγική κρίση. Να τη σκουπίσουν κάτω από το χαλάκι της εξώθυρας. Ήδη στην Αγγλία, οι συντηρητικοί στις προεκλογικές εξαγγελίες τους έθεσαν την πιθανότητα να επανεξετάσουν τους «διεθνείς νομικούς ορισμούς του ασύλου και του καθεστώτος του πρόσφυγα». Οι φωνές αντιπάθειας προς τους πρόσφυγες σταθερά αυξάνονται -εντός και εκτός συνόρων-, με τις εγχώριες φωνές να κάνουν λόγο για «πλήγμα στον τουρισμό της χώρας». Οι πορείες οργισμένων κατοίκων, πρόσφατα στη Χίο αλλά και αλλού, δεν είναι μόνο ξενοφοβικές και εμφανώς ρατσιστικές αλλά συχνά οργανώνονται από μέλη της ακροδεξιάς.
Ο Νατζίμ, που πίσω στη χώρα του ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας με τη δική του δουλειά, ένας «σωστός οικογενειάρχης» όπως λέει η ίδιος, ένας αφοσιωμένος πατέρας, βλέπει τα πράγματα απλά. «Εμείς δε θέλουμε να αναστατώσουμε τους πολίτες της Σάμου. Καταλαβαίνουμε ότι κι εκείνοι μπορεί να φοβούνται. Όπως φοβόμαστε κι εμείς. Έχω ζήσει στην Ελλάδα πριν χρόνια. Και τώρα έφερα εδώ την οικογένειά μου. Διακινδυνέψαμε πολύ όταν πήραμε την απόφαση να μπούμε σε μια βάρκα. Το μόνο που θέλω είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά μου. Και μετά εγώ θα βρω την άκρη. Να ανοίξω τη δική μου δουλειά εδώ. Αγαπώ αυτόν τον τόπο και νομίζω πως μπορούμε να δώσουμε πολλά».
----------------------------------------------------
To SolidarityNow συνεχίζοντας να αποτυπώνει την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, βρέθηκε στη Σάμο και παρουσιάζει το δεύτερο κατά σειρά ντοκιμαντέρ 360ο με τίτλο «Εγκλωβισμένοι στη Σάμο» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το βραβευμένο φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη.
Η ιστορία του Νατζίμ γίνεται το έναυσμα για το SolidarityNow ώστε να μιλήσει ανοιχτά μέσα από ένα ντοκιμαντέρ, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για το κλείσιμο των καταυλισμών και την άμεση μεταφορά των ευάλωτων πληθυσμών σε ανεξάρτητες δομές στέγασης και φιλοξενίας στην ενδοχώρα, σε συνθήκες ασφάλειας.
Πηγη:huffingtonpost.gr

Σε αστυνομικό κλοιό το Λιμάνι της Πάτρας

Με εντολή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αυξάνονται σημαντικά τα μέτρα τάξης και ασφάλειας στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.
 Ηδη είναι σε ισχύ αυξημένα μέτρα προκειμένου να απομακρύνονται μετανάστες που βρίσκονται σε όλο το μήκος της Ακτής Δυμαίων, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες "πηγές" ο αριθμός τους φαίνεται να έχει αυξηθεί σημαντικά.
Οι περιπολίες αστυνομικών στην Ακτή Δυμαίων μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη, προγραμματισμένα και όχι περιστασιακά όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, γεγονός που ενισχύει την άποψη σύμφωνα με την οποία η κατάσταση στην Λιμενική ζώνη σε σχέση με τις προσπάθειες μεταναστών να κινηθούν προς τα πλοία της γραμμής Πάτρας- Ιταλίας, αλλά και σε σταθμευμένα οχήματα εντός του Λιμένος, έχουν πολλαπλασιαστεί.
Μάλιστα , οι σχετικές διαταγές στα έγγραφα, έχουν τον χαρακτηρισμό ως "επείγον" κάτι που δημιουργεί προβληματισμό καθώς η Πάτρα είναι μια περιοχή που το μεσαίο έγκλημα κυριαρχεί δίχως να αντιμετωπίζεται απο την ΕΛ-ΑΣ. Ταυτόχρονα τα μέτρα λαμβάνουν και χαρακτήρα αντιτρομοκρατικών καθώς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι , ενδεχομένως να βρίσκονται εδώ ως φυγάδες - πρόσφυγες, άτομα απο την Συρία που υποστηρίζουν το ισλαμικό κράτος.
Πηγη:achaianews.gr

«Συνεργασία» Ιράκ-Συρίας στα Λαγυνά Σουφλίου, αλλά τους «τσίμπησε» η αστυνομία

Την συνεργασία που κάνουν στη Νέση Ανατολή το Ιράκ με την Συρία για την αντιμετώπιση του ISIS φαίνεται ότι θέλησαν να μεταφέρουν και στον Έβρο ένας 40χρονος Ιρακινός και 6 Σύριοι παράνομοι μετανάστες, αλλά τους «τσίμπησε» η αστυνομία.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη 40χρονος υπήκοος Ιράκ κατηγορούμενος για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών και πλαστογραφία. Αυτό έγινε χθες Παρασκευή 23-6-2017 το μεσημέρι, σε δασική περιοχή των Λαγυνών Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 40χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταβαίνει σε δασική περιοχή στον Έβρο, προκειμένου να παραλάβει έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Σημειώνεται ότι ο δράστης κατείχε και επέδειξε στους αστυνομικούς ένα πλαστό δελτίο αιτήσαντος διεθνή προστασία. Κατασχέθηκαν ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ένα (1) πλαστό έγγραφο και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.

Πηγη:evros news.gr

Μυτιλήνη: Σε ένα μόλις μήνα έφτασαν ακόμη 634 μετανάστες

Σε δοκιμασία η λειτουργία του καταυλισμού στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια που λειτουργεί οριακά

Στους 3.717 έφτασαν οι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο μετανάστες και πρόσφυγες, μετά τις 68 νέες αφίξεις στο νησί το τελευταίο 48ωρο. Αντίθετα στη Χίο και στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι σε ένα μόλις μήνα, από τις 20 του περασμένου Μαΐου έως σήμερα, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο νησί αυξήθηκε κατά 634 άτομα (3.083 στις 22 Μαΐου). Γεγονός που θέτει σε δοκιμασία τη λειτουργία του καταυλισμού στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια που λειτουργεί οριακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, σήμερα Παρασκευή 23 Ιουνίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές, βρίσκονται 9.487 άτομα. Από αυτά 3.717 στη Λέσβο, 3.872 στη Χίο και 1.898 στη Σάμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Οι Συνοριακοί Καστοριάς για 14η χρονιά διοργανώνουν το ποδοσφαιρικό τουρνουά μνήμης ¨Ιωάννης Παμπουκίδης¨

Τουρνουά ποδοσφαίρου στην μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου τους Ιωάννη Παμπουκίδη  διοργανώνουν οι Συνοριακοί της Καστοριάς.

Στις 27 Ιουνίου του 2000 , η Ελληνική Αστυνομία δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα , με τη δολοφονία του συνοριακού φύλακα ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΜΠΟΥΚΙΔΗ , Από Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών στην Ελληνική μεθόριο στην περιοχή της Καστοριάς.
Από τότε έως και σήμερα η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Καστοριάς , έχει θεσπίσει και διοργανώνει με επιτυχία το τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 "ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΙΔΗΣ" .


Στις Δημοτικές Κατασκηνώσεις Παγγαίου Καβάλας θα φιλοξενηθούν τα παιδιά αστυνομικού-πολιτικού προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. της Β. Ελλάδος


ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 7 ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Νομού ΘεσσαλονίκηςΕίμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι μετά τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε αποφασίστηκε η φιλοξενία των παιδιών Αστυνομικού – Πολιτικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας (εν ενεργεία & εν αποστρατεία που διαμένουν σ΄ αυτούς), καθώς και των Συνοριακών Φυλάκων & Ειδικών Φρουρών της Βορείου Ελλάδος, στις Δημοτικές κατασκηνώσεις του Δήμου Παγγαίου Καβάλας , στην περιοχή αμμολόφων της Νέας Περάμου και συγκεκριμένα στους Νομούς: Έβρου – Ροδόπης – Ξάνθης – Καβάλας – Δράμας – Σερρών – Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής – Κιλκίς – Πέλλας – Ημαθίας – Φλώρινας – Καστοριάς – Κοζάνης – Πιερίας & Γρεβενών . 

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν 300 παιδιά ηλικίας 7 έως 16 ετών και κατά το χρονικό διάστημα από 21-8-2017 έως 30-8-2017, το κόστος της φιλοξενίας των παιδιών (50€ ανά παιδί το 10ήμερο) θα καλυφθεί εξ΄ολοκλήρου από το Ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας» κατόπιν αιτήσεως μας προκειμένου να υπάρχει ισοτιμία μεταξύ όλων των τέκνων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά α. την ηγεσία του Ιδρύματος ΕΞΟΧΩΝ ΕΛ.ΑΣ. καθώς και όλο το προσωπικό, β. το Διοικητικό Συμβούλιο ως σώμα και το κάθε μέλος ξεχωριστά , γ. τη Δημοτική αρχή του Δήμου Παγγαίου και πάνω από όλα τον Αρχηγό μας – θεματοφύλακα της υπηρεσίας μας. 

Σε τελική ανάλυση, συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά κάτι πολύ θετικό για τα τέκνα μας και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την φετινή κατασκηνωτική περίοδο όσο και για τις επόμενες στο μέλλον να οργανωθούν τα πάντα στο καλύτερο δυνατό επίπεδο επ΄ωφελεία των παιδιών!

                                                       Μετά τιμής,            
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    
     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΧΑΣΕΚΙΔΗΣ                                                   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ 

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Νέο κάλεσμα της ΠΟΑΣΥ για τη συγκέντρωση αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων

Νέο κάλεσμα προς όλους τους αστυνομικούς και τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις, να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων, απηύθυνε και σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΑΣΥ αναφέρει:


«Σας καλούμε όπως παραβρεθείτε σύσσωμοι, τόσο με τη συμμετοχή των Διοικητικών σας Συμβουλίων όσο και των Αντιπροσώπων σας, καθώς και κάθε μέλους σας που επιθυμεί, στη δημόσια εκδήλωση με θέμα "Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις" που διοργανώνει η Ομοσπονδία μας στην πλατεία Εξαρχείων την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:00, προκειμένου να αναδειχθούν οι πτυχές του προβλήματος και να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις από κοινού με όλους τους κοινωνικούς φορείς για την επίλυσή τους».

Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ότι με νεώτερη ανακοίνωση θα καθορισθούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την οργάνωση της εκδήλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο

Σημαντική αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο υπήρξε το τελευταίο 20ήμερο με το συνολικό αριθμό των εγκλωβισμένων στο νησί να φτάνει σήμερα το πρωί τους 3.653 όταν την 1η Ιανουαρίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν στους 3.181.

Από την 1η Ιουνίου και μέχρι σήμερα το πρωί στη Λέσβο πέρασαν 682 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια περίοδο στη Χίο πέρασαν 308 και στη Σάμο μόλις 48. Την τελευταία εβδομάδα είναι μηδενικές οι ροές προς τη Χίο και τη Σάμο. Το γεγονός ερμηνεύεται, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση τουριστών στα ξενοδοχεία στα μικρασιατικά παράλια απέναντι από τη Χίο και τη Σάμο (περιοχές Τσεσμέ και Κουσάντασι), κάτι που δεν συμβαίνει στις ακτές απέναντι από τη Λέσβο που είναι φτωχές σε τουριστικές υποδομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σήμερα Τετάρτη 21 Ιουνίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 9.459 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 3.653 βρίσκονται, όπως αναφέραμε, στη Λέσβο, 3.898 στη Χίο και 1.908 στη Σάμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Σύλληψη δύο αλλοδαπών - Είχαν συλλέξει από δασική περιοχή της Φλώρινας πάνω από 8 κιλά τσάι βουνού

Χθες (21-06-2017) το μεσημέρι σε περιοχή της Φλώρινας, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών, συνέλαβαν δυο (2) υπηκόους Αλβανίας, 25 και 62 χρόνων, μη νόμιμους μετανάστες, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αστυνομικοί εντόπισαν σε δασική περιοχή του Δήμου Πρεσπών Φλώρινας τους προαναφερόμενους αλλοδαπούς να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, να εκριζώνουν και να συλλέγουν από κοινού τσάι βουνού, βάρους -8- κιλών και -150- γραμμαρίων που περιέχονταν σε -2- τσουβάλια.

Ανωτέρω ποσότητα τσαγιού κατασχέθηκε, ενώ προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών.

Πηγή:svoura news.gr

Επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι Πακιστανοί, αλλά αυτοί τους «μπαγλάρωσαν»

Μόνο σύλληψη… ρουτίνας δεν ήταν αυτή που έκαναν οι αστυνομικοί προχθές Τρίτη 20-6-2017 το μεσημέρι, σε παρέβρια περιοχή του Τυχερού. Κι αυτό γιατί οι δυο Πακιστανοί διακινητές ηλικίας 36 και 23 ετών, όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία τους αντιστάθηκαν και τους επιτέθηκαν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπάθησαν να χρησιμοιποιήσουν εκτός από τα χέρια και τα πόδια τους και τα κουπιά από τις πλαστικές βάρκες, αλλά οι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης δεν φοβήθηκαν ούτε στιγμή και τους «μπαγλάρωσαν»

Συνέλαβαν λοιπόν τους δύο δράστες που προσπάθησαν να μεταφέρουν παράνομα με τη χρήση δύο πλαστικών βαρκών, από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, δέκα (10) μη νόμιμους συμπατριώτες τους μετανάστες από το Πακιστάν.

Έτσι η σχετική δικογραφία σε βάρος των δύο (2) διακινητών περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της αντίστασης, για τον τρόπο που αντέδρασαν κατά τη σύλληψη τους.

 

Πηγη:evros news.gr

Δαδιά Σουφλίου- Σκοπιανός μετέφερε 5 Σύριους

Συνελήφθη σήμερα (22-6-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε αγροτική οδό πλησίον της Εθνικής Οδού Αρδανίου – Ορμενίου (διασταύρωση Δαδιάς), από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 41χρονος αλλοδαπός, υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν το δράστη να οδηγεί ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και 2 κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου Αλεξανδρούπολης.

Πηγή:faros24.gr

Το Τυχερό διάλεξαν για να περάσουν τους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (21-6-2017) το μεσημέρι, σε παρέβρια περιοχή του Τυχερού, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 36 και 23 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο δράστες, διότι τους εντόπισαν να μεταφέρουν παράνομα, με τη χρήση δύο πλαστικών βαρκών, από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία σε βάρος των δύο (2) διακινητών περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της αντίστασης, καθόσον αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψη τους.

Κατασχέθηκαν :

  • 2 πλαστικές βάρκες
  • 4 κουπιά
  • το χρηματικό ποσό 130 ευρώ
  • 1 κινητό τηλέφωνο

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού Αλεξανδρούπολης.

Πηγή:faros24.gr

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Συνελήφθη ο 34χρονος εγκέφαλος της οργάνωσης, ο 43χρονος άμεσος συνεργάτης του και άλλα πέντε άτομα - Ένα τροχαίο αποκάλυψε τη δράση τους

Ένα θανατηφόρο τροχαίο αποκάλυψε τη δράση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με έδρα τη Θεσαλονίκη. Μετά από συντονισμένες ενέργειες, η αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει το κύκλωμα, που είχε εξαπλωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια και να συλλάβει ηγετικά του στελέψη, μεταξύ των οποίων και έναν 34χρονο, ο οποίος λογίζεται ως ο εγκέφαλος της μεγάλης μηχανής που είχε στηθεί.

Πιο συγκεκριμένα συνελήφθησαν ένας 34χρονος Έλληνας, ο οποίος φέρεται να είχε την ευθύνη της διεύθυνσης και έναν 43χρονο Έλληνα σε βάρος των οποίων, αλλά και πέντε ακόμη συνεργών τους, σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για Σύσταση και Συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση, Παράνομη μεταφορά – Προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη, από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής και θάνατος.

Στο πλαίσιο των ερευνών, διαπιστώθηκε η συμμετοχή του 34χρονου άντρα σε έντεκα περιπτώσεις παράνομης διακίνησης αλλοδαπών (ολοκληρωμένες και σε απόπειρα), από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τις 20 Ιουνίου 2017. Ο διευθύνων την οργάνωση συντόνιζε τις διακινήσεις και κατηύθυνε τους οδηγούς-μεταφορείς των αυτοκινήτων, ενώ ο 43χρονος είχε το ρόλο του προπομπού και της ανεύρεσης οδηγών.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, προέκυψε ότι, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ως προπομπούς για τον εντοπισμό αστυνομικών μπλόκων καθώς και οχήματα μεγάλου κυβισμού για τις διακινήσεις, προκειμένου να διαφύγουν σε εντοπισμό και πιθανή καταδίωξή τους. Επιπλέον, για την αποφυγή εντοπισμού και σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους πλήθος διαφορετικών τηλεφωνικών συνδέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι διακινητές στοίβαζαν τους αλλοδαπούς στους αποθηκευτικούς χώρους των αυτοκινήτων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Σε μία περίπτωση διακίνησης στην περιοχή της Ροδόπης, ένα όχημα μεταφοράς εξετράπη της πορείας του, με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό ενός εκ των διακινούμενων αλλοδαπών.

Κατά τις συλλήψεις των δύο Ελλήνων που πραγματοποιήθηκαν χθες σε διαδοχικές αστυνομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά Πέλλας, κατασχέθηκαν ένα όχημα ως μέσο μεταφοράς αλλοδαπών, οκτώ κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, 14 κάρτες SIM και χρηματικό ποσό.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό κι άλλων μελών της οργάνωσης, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.  Πηγή:protothema.gr

Ξεσηκωμός στη Λέσβο: Μετανάστης από το Μπανγκλαντές ασέλγησε σε ανήλικo κορίτσι

Την παρέσυρε από την παιδική χαρά - Γνωστός στις αρχές ο 33χρονος, καθώς είχε εμπλακεί σε υπόθεση εκβιασμού - Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 33χρονος μετανάστης από το Μπανγκλαντές, ο οποίος κατηγορείται ότι παρέσυρε ένα ανήλικο κορίτσι από το Πάρκο Αγίας Ειρήνης όπου έπαιζε στην παιδική χαρά, σε απόμερο χώρο του πάρκινγκ Μυτιλήνης και προχώρησε σε ασελγείς πράξεις επάνω της.

Η σύλληψη του 33χρονου έγινε μετά από καταγγελία της μητέρας του κοριτσιού, το οποίο αναγνώρισε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου τον φερόμενο ως δράστη.

Ο 33χρονος μετανάστης, ήταν μικροπωλητής και είχε απασχολήσει ξανά τις αστυνομικές αρχές, αφού εμπλεκόταν σε υπόθεση εκβιασμού εις βάρος ομοεθνή του, καθώς μαζί με άλλους συνεργάτες, προσπάθησαν να του αποσπάσουν χρηματικό ποσό.

Το περιστατικό συνέβη στις 8.30 περίπου προχθές το βράδυ, ενώ σήμερα ο φερόμενος ως δράστης θα οδηγηθεί ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, για να απολογηθεί για τις κακουργηματικές πράξεις τις οποίες του αποδίδονται.

Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν από τις αστυνομικές αρχές περισσότερο και ουσιαστικότερο έλεγχο, καθώς θα πρέπει να διαχωριστούν οι πραγματικοί μετανάστες, από τα εγκληματικά στοιχεία.  Πηγή:protothema.gr

Πήγαινε με νταλίκα τους μετανάστες στην ΒουλγαρίαΣυνελήφθη χθες (20-6-2017) το απόγευμα, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ορμενίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος μετέφερε παράνομα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με πινακίδες κυκλοφορίας των αρχών της Σλοβακίας και να κατευθύνετε στην έξοδο της χώρας μας προς Βουλγαρία. Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στην καρότσα του φορτηγού, διαπίστωσαν ότι ο 24χρονος είχε αποκρύψει ανάμεσα σε παλέτες με εμπορεύματα, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, το οποίους σκόπευε να μεταφέρει στη Βουλγαρία.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και 2 κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου Ορεστιάδας.
Πηγή:faros-24.gr

Ανταπαντούν οι Συνοριακοί στον Χατζηαναγνώστου με αποδείξεις!!!


Στην αντεπίθεση φαίνεται να περνούν οι Συνοριακοί μετά την καταγγελία στο www.bloko.gr/2017/06/blog-post_897.html του πρώην προέδρου των αστυνομικών της Ένωσης Αλεξανδρούπολης Κώστα Χατζηαναγνώστου. 
Συγκεκριμένα αλιεύσαμε από την σελίδα της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ στο facebook κείμενο του Προέδρου Παναγιώτη Χαρέλα και διαλόγους μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στους οποίους υπάρχει φωτογραφικό υλικό αλλά και η ανακοίνωση που είχε δημοσιευτεί εκείνη την περίοδο, σχετικά με το πρόβλημα που είχε προκύψει με την στέγαση των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν διατεθεί προς ενίσχυση, για την φύλαξη των συνόρων.Η αλήθεια φαίνεται, δεν ορίζεται.
Σχετικά με τον πρωταγωνιστικό ρόλο συνδικαλιστή το 2012 στον Έβρο, η αλήθεια δεν περιγράφεται ούτε παραποιείται. Απλά φαίνεται. Και για του λόγου το αληθές, όταν τον Αύγουστο του 2012, εμεις ως ΠΟΣΥΦΥ συναντούσαμε τον τοτε Αρχηγό στον Έβρο για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ( φώτο Μάνδρα ΠΟΣΥΦΥ 11.8.2012), οι συνάδελφοι συνδικαλιστές απο τον άλλο φορέα, κατήγγειλαν γιατι δεν τους είδε κάν ο Αρχηγός. Με μία λεπτομέρεια : Σε όλη την περιοδεία του Αρχηγού τότε, συνοδεία είχε τον τότε πρόεδρο της τοπικής Ένωσης των Αστυνομικών ( που σήμερα απαντά θιγόμενος) ο οποίος την στιγμή εκείνη της συνάντησης μας στον δρόμο, δεν βγήκε κάν απο το περιπολικό που περίμενε !!!. Βέβαια κατόπιν, αμέσως μετά την αναχώρηση του Αρχηγού από την περιοχή, δήλωνε και κατήγγειλε πως θα πάνε να κάνουν κατάληψη στο γραφείο του Αρχηγού γιατί δεν τους είδε καν. Αυτά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τότε συνδικαλιστών.
Το γεγονός πως ως ΠΟΣΥΦΥ θεωρούμε πως υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές στις συνδικαλιστικές εκφράσεις μας αυτό δεν αμφισβητείται. Τις τηρούμε και τις ορίζουμε εμείς αναλαμβάνοντας και το κόστος. Τζάμπα μάγκες δεν είμαστε. Και βέβαια δεν θα ακολουθήσουμε και τέτοιου είδους αντιδικίες γιατί δεν έχουν νόημα. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν. Παραποιήσεις δεν δεχόμαστε όμως.
Παναγιώτης Σβερώνης Βρε Παναγιώτη οι πρόεδροι των τοπικών σωματείων της ποσυφυ ήταν αποσπασμένοι στον Έβρο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους δεν ήταν σε συνοδευτικά της τροχαίας κατά την επίσκεψη του αρχηγού!!!!!!!!

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση
3
18 ώρες
Αφαίρεση

Panagiotis Charelas φαγαμε την ψυχή μας τότε πρόεδρε... και οι τρικλοποδιές πολλές κάτω απο το τραπέζι. Και σήμερα, κολέγιο οι αποσπάσεις και οι "αξιοκρατικές" επιλογές τους

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση
2
18 ώρες
Αφαίρεση
Παναγιώτης Σβερώνης Πλήρωσαμε από την τσέπη μας χρήματα κάποιοι όπως καλά ξέρεις, τεράστιος αγώνας και για τα υπομνηματα και τώρα όλοι οι αστυνομικοί στις αποσπάσεις είναι το ίδιο αλλά είμαστε στην τρίτη κατηγορία οι προερχόμενοι από ΣΦ.

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση
1
18 ώρες
Αφαίρεση
Panagiotis Charelas Και να θέλανε οι προεδροι μας να μην πάνε Παναγιώτης Σβερώνης δεν γινόταν.... πήγαν άπαντες απο τα ΤΣΦ και ΤΔΛ. Σοβαρά τώρα, ναι πήγαν όλοι ..γι αυτο και η προσπάθεια ήταν μεγάλη στο συνδικαλιστικό πεδίο. Βεβαια μετα απο κανα δυο χρονια πηγαν ...και άλλοι πρόεδροι !!!

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση7 ώρεςΤροποποιήθηκε
Λευτέρης Μαυρίδης Θυμάμαι ένα περιστατικό που συνέβει εκείνο το διάστημα όταν ζητήθηκε να δούμε τον τότε αρχηγό και πρέπει να το καταθέσω.
Ο τότε αρχηγός είχε χαρακτηριστικά πει ότι θέλει να δει τους μάχιμους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σημεία και τα μέρη όπου δουλεύουν.
Ετσι και επιλέχθηκε από τον ίδιο το ΣΤΕΚ της Μάνδρας.

Από μόνο του αυτό και μόνο λέει πολλά!

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση
3
18 ώρεςΤροποποιήθηκε
Αφαίρεση
Γιάννης Τοτονίδης Ευτυχώς που τα γραπτά μένουν. Την ώρα που πραγματοποιούνταν οι κινητοποιήσεις για τις συνθήκες διαμονής απο την ΠΟΑΣΥ, την ίδια ώρα απαίτησαν και συμφώνησαν τότε να πάνε μόνο 1881 αποσπασμένοι προερόμενοι απο την ΠΟΑΣΥ. Κατά τα άλλα, στο κάλεσμα να βρούμε καταλύματα ή να παρέμβουμε άμεσα στο Αρχηγείο, επέμεναν τότε να παραμείνουν έξω απο την ΔΑ Ορεστιάδας και να περιμένουν καλύτερες συνθήκες !!!. Η ΠΟΣΥΦΥ έτρεξε και σε συνεργασία με την φυσική Ηγεσία βρήκε και πρότεινε την ίδια ημέρα 120 κλίνες όπου και μετακινήθηκαν, οι συναδελφοί μας την ίδια ημέρα. Αυτά για την ιστορία http://posyfy.gr/.../268-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF...

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
ΑπάντησηΑφαίρεση προεπισκόπησης
3
18 ώρες

BorderNews.gr