Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Η Ισπανία είναι η νέα πύλη εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη -Υπερδιπλασιάστηκαν οι αφίξεις

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη επιλέγουν έναν νέο θαλάσσιο δρόμο προς την Ισπανία, όπου οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στη Λιβύη.

Από την Τετάρτη οκτώ πλοιάρια που μετέφεραν 380 ανθρώπους έχουν διασωθεί στα ανοικτά της Ανδαλουσίας, στη θάλασσα του Αλμποράν μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας.

«Ανησυχούμε διότι παρατηρούμε αριθμούς που δεν βλέπαμε εδώ και χρόνια. Και είναι μια επικίνδυνη περιοχή, όπου τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά», αναφέρει ο Μικέλ Αράγουας εκπρόσωπος της SOS Ρατσισμός Ισπανίας.

Στην αρχή της εβδομάδας ένα κύμα ανέτρεψε ένα φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν 52 πρόσφυγες. Μόνο τρεις άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί. «Η χειρότερη τραγωδία της τελευταίας δεκαετίας για την ισπανική Μεσόγειο», ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σύμφωνα με την οποία η αύξηση στις αφίξεις προσφύγων επιβαρύνει ήδη τις ανεπαρκείς για την υποδοχή μεταναστών υποδομές της Ισπανίας.

Μεταξύ του Ιανουαρίου και του τέλους Ιουνίου περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι έχουν διασωθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ ολόκληρο το 2016 ο αριθμός τους έφτασε μόλις τις 8.100.

Αφρικανοί από τη Γουινέα, τη Γκάμπια, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν και τη Μπουρκίνα Φάσο, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας της πολιτικής ή οικονομικής ασταθειας, φαίνεται να αποφεύγουν πλέον τον δρόμο μέσω του Νίγηρα και της Λιβύης προς την Ιταλία.

Κάθε χρόνο οι μεταναστευτικές οδοί αλλάζουν: μετά το κλείσιμο τον Μάρτιο του 2016 της «Βαλκανικής οδού», οι μετανάστες στράφηκαν στη Λιβύη και την Ιταλία.

Όμως πλέον κάποιοι γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο και ότι οι έλεγχοι εκεί είναι «ολοένα και πιο αυστηροί», σύμφωνα με την Ελένα Μαλένα Γκαρσόν της Caminando Fronteras, μιας οργάνωσης που βοηθά τους πρόσφυγες.

Οι δραματικές μαρτυρίες για την κατάσταση στη Λιβύη, που είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αυξάνονται.

Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι πουλήθηκαν σε «σκλαβοπάζαρα», σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Η UNHCR αναφέρει μαρτυρίες για «φρικτές» συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης προσφύγων. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει βασανιστήρια και φυλακίσεις.

Οπότε πολλοί επιλέγουν να φτάσουν στο Μαρόκο ή την Αλγερία και στη συνέχεια να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ισπανία. Τους προσελκύει το πιο σύντομο και πιο φθηνό ταξίδο.

«Οι τιμές έχουν πέσει και κυμαίνονται πλέον γύρω στα 900 ευρώ ανά άτομο, έναντι 1.500 με 2.000 ευρώ το 2016. Και με τα ίδια χρήματα έχουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν τρεις φορές να περάσουν στην Ισπανία», εξηγεί ο Άντρες Γκαρσία Λόρκα, αξιωματούχος της επαρχίας Αλμέρια.

«Οι άνθρωποι πλέον μιλάνε για την Ισπανία. Μοιάζει να είναι πιο ασφαλές να περάσει κανείς μέσω του Μαρόκου στην Ισπανία, απ' ό,τι μέσω της Λιβύης. Η διαφορά είναι ότι η Λιβύη δεν έχει πρόεδρο και το Μαρόκο έχει, δεν υπάρχουν όπλα όπως στη Λιβύη», διηγείται ο Μπούμπα Φουμπάρεχ, ένας 27χρονος από τη Γκάμπια που προσπάθησε αλλά απέτυχε να περάσει στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης νωρίτερα φέτος.

Στους Αφρικανούς που αποφεύγουν τη Λιβύη προστίθενται και οι Μαροκινοί από την επαρχία Ριφ, επίκεντρο ενός λαϊκού κινήματος που ζητεί την ανάπτυξη αυτής της περιθωριοποιημένης επαρχίας, με συχνές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και συλλήψεις.

Μέχρι στιγμής η Ισπανία αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις εκκλήσεις της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέπει στα πλοία που σώζουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της και να βοηθήσει στην υποδοχή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι (η κυβέρνηση της Ισπανίας) πρέπει να προετοιμαστεί. Δεν μπορούν να βρεθούν απροετοίμαστοι. Αυτό που άρχισε να συμβαίνει αλλού στην Ευρώπη το 2015 δεν μπορεί να συμβεί εδώ», τόνισε η Μαρία Χεσούς Βέγα εκπρόσωπος της UNHCR στην Ισπανία.

«Προς το παρόν δεν πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχουν υποδομές εδώ για να αντεπεξέλθουν σε περισσότερες αφίξεις», τόνισε.

(AΠΕ-ΜΠΕ)
Χίος: Μάζεψαν τις σκηνές προσφύγων από την παραλία της Σούδας -Αλλαξε όψη

Μια διαφορετική από αυτήν που είχε εδώ και πολύ καιρό, παρουσιάζει η παραλία της Σούδας στην Χίο.

Η παραλία δεν έχει πια σκηνές και πρόχειρα καταλύματα προσφύγων, καθώς τις τελευταίες ημέρες έγινε προσπάθεια απομάκρυνσής τους, με πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται εντός του καταυλισμού.

Οπως αναφέρει το «astraparis.gr», οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη και πλέον περίπου 840 πρόσφυγες και μετανάστες μένουν μέσα στα όρια του καταυλισμού.

Η τοπική ιστοσελίδα υπογραμμίζει πως η εκκαθάριση της παραλίας κατέστη δυνατή λόγω και των μηδενικών αφίξεων προσφύγων στο νησί, αλλά και του σταδιακού εφοδιασμού προσφύγων με τα απαραίτητα έγγραφα για να φύγουν προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οπως είναι η παραλία σήμερα:

Οπως ήταν πριν μερικούς μήνες:

Φωτογραφίες: astraparis.grΠηγή: iefimerida.gr 

"Δεν ειναι η πρωτη φορά που ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τα βάζει με συνδικαλιστή"

Γράφει και σχολιάζει ο γεν γραμματέας της ΠΟΣΥΦΥ, Γιάννης Τοτονίδης

"Δεν ειναι η πρωτη φορά που ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τα 
βάζει με συνδικαλιστή. Ακόμη απο πέρσι, δίνουμε το δικό μας αγώνα αθόρυβα για όλες τις κατηγορίες που μας είχε προσάψει ο Υπουργός τότε. Η αλήθεια θα φανεί και η προσπάθεια φίμωσης θα πέσει στο κενό. Ως τότε θα μιλάμε μέ στοιχεία και θα υποστηρίζουμε οποιονδήποτε έρχεται στη θέση μας με τις συνδικαλιστικές διώξεις που δεν έχουν προηγούμενο".

Ο κ. Τοτονίδης παραπέμπει σε ρεπορτάζ της Καθημερινής στις 19 Απριλίου 2016, με τίτλο "«Πόλεμος» Τόσκα - συνοριοφυλάκων με αφορμή το προσφυγικό" και το ακόλουθο περιεχόμενο.

Οργισμένη απάντηση στους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, οι οποίοι καταλόγισαν λανθασμένες επιλογές στην κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων (χωρίς πλέον συνοριοφύλακες οι οποίοι έχουν γίνει κανονικοί αστυνομικοί) σε μία προσπάθεια συντεχνιακής ανάδειξης, μας υποδεικνύει την εθνική πολιτική για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Με σωρεία ανακριβειών και ψεμάτων όπως "ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα τζιχαντιστές", βλάπτουν τη χώρα. Οι πράξεις αυτών που διαδίδουν τέτοια ψεύδη, αλλά και όσων τους βοηθούν, είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν».
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου της ΠΟΣΥΦΥ στη διάρκεια της οποίας το προεδρείο της Ομοσπονδίας σχολίασε δηκτικά την απόφαση η φύλαξη των συνόρων να ανατεθεί στον Frontex, όταν σε Ελληνες συνοριοφύλακες ανατίθενται καθήκοντα άσχετα με την εκπαίδευσή τους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Χαρέλας χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση στα hotspot, λόγω έλλειψης αστυνομικής δύναμης και αποκάλυψε ότι μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν να επιστρέψουν άτυπα στην Τουρκία, ώστε να μην καταγραφούν στην Ελλάδα. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν περάσει τζιχαντιστές ή αν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στο μέλλον ο κ. Χαρέλας δήλωσε «θα περάσουν τζιχαντιστές από την Ελλάδα κι αυτό δεν το αρνείται πλέον κανείς».
Πάντως, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζοντας με ανακοίνωση όσα μεταδίδονται σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και αποδίδονται σε συνέντευξη εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, κάνουν λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς που στερούνται πραγματικής βάσης και ενδεχομένως να υποκρύπτουν ή να εξυπηρετούν σκοπιμότητες και που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Ανακοινώνεται μάλιστα η εκκίνηση της διαδικασίας διοικητικής διερεύνησης για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων δηλώσεων.
«Είναι προφανές ότι όποιος διαθέτει και αναφέρεται σε τέτοια στοιχεία, έχει νομική υποχρέωση να τα υποβάλλει άμεσα στις αρμόδιες Αρχές, άλλως ενδεχομένως διαπράττει σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα. Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κινείται η διαδικασία της διοικητικής διερεύνησης για το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών, ενώ όλο το υλικό θα υποβληθεί άμεσα στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές για περαιτέρω ποινική αξιολόγηση», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Πηγή:bloko.gr

Πακιστανοί οι μεταφορείς μεταναστών

Συνελήφθησαν σήμερα (7-7-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 35, 27 και 24 ετών,  οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο (2) διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Επτά (7) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και ένας (1) υπήκοος Μπανγκλαντές.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 35χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αυτούς.

Λίγο πιο κάτω, ο 35χρονος εξήλθε από την Εγνατία Οδό, ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον 24χρονο συνοδηγό του οχήματος επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί, πλην όμως ακινητοποιήθηκαν άμεσα και συνελήφθησαν.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 27χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα έναν (1) μη νόμιμο μετανάστη.

Συνολικά κατασχέθηκαν 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 3 κινητά τηλέφωνα. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Πηγή:faros24.gr

3 συλλήψεις διακινητών σε 1 ημέρα στη Ροδόπη

Συνελήφθησαν χθες 7 Ιουλίου τις πρώτες πρωινές ώρες, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 35, 27 και 24 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο (2) διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Επτά (7) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και ένας (1) υπήκοος Μπανγκλαντές.υνελήφθησαν χθες 7 Ιουλίου τις πρώτες πρωινές ώρες, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 35, 27 και 24 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο (2) διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Επτά (7) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και ένας (1) υπήκοος Μπανγκλαντές.

Συνολικά κατασχέθηκαν 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 3 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Πηγή:alexpoli.gr

Παναγιώτης Χαρέλας: Νέες διόδους από τον Έβρο αναζητούν οι λαθροδιακινητές

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας μίλησε στο xronos.gr και στο ραδιόφωνο Χρονος 87,5  στην Κομοτηνή, στον Δήμο Μπακιρτζάκη για το τι γίνεται στον Έβρο και τα νησιά με τις μεταναστευτικές ροές. 

Ως έχουσα στο ανατολικό άκρο της τον Έβρο που αποτελεί το χερσαίο ελληνοτουρκικό σύνορο, η περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι το επίκεντρο αυτών των επιχειρήσεων και ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm εξηγώντας όλες τις προσπάθειες που γίνονται για τη διαχείριση του ζητήματος. 

Αρχικά, ο Παναγιώτης Χαρέλας εξήγησε τι συμβαίνει με το λεγόμενο πρόγραμμα «Ασπίδα», το οποίο κατά καιρούς έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις: «να θυμίσω ότι πριν χρόνια είχαμε μια μεγάλη είσοδο μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο την οποία καταφέραμε το 2012 και βάλαμε σε τάξη. Από τότε υπάρχει η λεγόμενη επιχείρηση «Ασπίδα». Καταβάλαμε όλοι μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτή την διαχείριση όπως έπρεπε τουλάχιστον από την πλευρά του Έβρου. Η επιχείρηση «Ασπίδα» λειτουργεί περισσότερο με κονδύλια της ΕΕ μέσω του Frontex και είναι μια πολυετής προσπάθεια, αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Κάποια στιγμή λοιπόν αδρανοποιήθηκε, είδαμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, τελικώς όμως έστω και την ύστατη στιγμή κατάφερε το αρχηγείο το δικό μας και της ελληνικής αστυνομίας να κρατήσει την δύναμη εκεί».

Αυτό που επισημαίνει ο κος Χαρέλας είναι το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ταυτοποίηση των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα –δηλαδή να διευκρινίζεται αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες- και επίσης να δοθεί έμφαση στις συλλήψεις των διακινητών αυτών των ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι που η ελληνική αστυνομία θεωρεί πολύ σημαντικό, όπως περιγράφει ο κος Χαρέλας: «Αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι πάρα πολλές συλλήψεις των διακινητών γιατί η μεγάλη προσπάθεια είναι και σε αυτό το κομμάτι.
Και στις Σάπες, και στον Ίασμο, στην περιοχή σας γενικότερα και στην Ξάνθη και στην περιοχή της Ροδόπης, ακόμη και στην Καβάλα βλέπουμε τελικά ότι έχουμε πολλές συλλήψεις λαθροδιακινητών. Κυρίως εθνικότητας πακιστανικής, οι οποίοι προσπαθούνε να φτάσουνε μέχρι την περιοχή του Έβρου, να φορτώσουν και να επιστρέψουν προς το εσωτερικό της χώρας να τους μεταφέρουν στα κυκλώματα εκεί για να μπορέσουν να τους περάσουν ενδεχομένως προς την Ευρώπη. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι, οι έλεγχοι είναι εντατικοί στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη»

Ο κος Χαρέλας παρατηρεί ακόμη ότι η παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων δεν είναι εφικτή στα νησιά γι' αυτό και τα κυκλώματα των διακινητών αναζητούν διόδους στον Έβρο: «Από τα νησιά είναι δύσκολο να ξεφύγουν. Άρα λοιπόν έχει μια λογική το γεγονός να θέλουν να μπούνε στην ηπειρωτική χώρα από τον Έβρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της αστυνομίας και της συνοριακής φύλαξης για να φτάσουν εκεί όπου θέλουν να φτάσουν»

Αυτό που σημειώνει κλείνοντας ο κος Χαρέλας είναι το έργο της φύλαξης των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να γίνεται μόνο με την καλή θέληση των αστυνομικών και των συνοριακών φυλάκων. Χρειάζεται –λέει ο ίδιος- να υπάρξει και η πολιτική βούληση εκείνη, που θα εξοπλίσει την αστυνομία με τα απαραίτητα υλικά ώστε να είναι αποδοτική στο έργο που καλείται να επιτελέσει.  

πηγη xronos.gr

ΑΡΣΙΣ: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα

Σε συνθήκες εξευτελιστικές και απάνθρωπες, χωρίς καθαριότητα, με χαλασμένα κλιματιστικά και τουαλέτες, κάποιοι σε στρώματα στο πάτωμα χωρίς σεντόνια, κρατούνται 25 ασυνόδευτοι ανήλικοι
πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, σύμφωνα με κλιμάκιο της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.
Η οργάνωση σημειώνει ότι ένας ανήλικος κρατούμενος έκανε τη Δευτέρα απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας σαμπουάν.
Η απόφασή τους να κρατηθούν προς απέλαση παραβιάζει τη νομοθεσία για τους ασυνόδευτους ανήλικους, που αποτελούν ευάλωτη ομάδα και δεν απελαύνονται.
Σύγχυση και σοβαρά κενά εντοπίζει η οργάνωση και στη διαδικασία παραπομπής των ανήλικων στις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτους ανήλικους στα κέντρα φιλοξενίας.
Η ανακοίνωση της οργάνωσης έχει ως εξής:
Σοβαρές Ανησυχίες για την Διαδικασία αλλά και τις Συνθήκες Κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας
«Είκοσι πέντε –25– ασυνόδευτοι ανήλικοι καταγράφηκαν την Τρίτη 4/7/2017, από την κινητή ομάδα της ΑΡΣΙΣ, Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων (1 κοινωνική λειτουργός, 1 δικηγόρος, 1 ψυχολόγος και 1 διερμηνέας), στο πλαίσιο της τακτικής επίσκεψής τους προκειμένου να παρέχουν νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους ανήλικους κρατούμενους στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, κατάσταση η οποία εγείρει σοβαρές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία όσο και για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Συγκεκριμένα:
»Η κράτηση των ως άνω ανηλίκων χαρακτηρίζεται παράνομη καθώς οι περισσότεροι εξ΄ αυτών αντί να υποβληθούν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και στη συνέχεια να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές για ανηλίκους, συνελήφθησαν και εναντίον τους εκδόθηκε απόφαση επιστροφής χωρίς να ληφθεί υπόψη η ευαλωτότητά τους ως ανήλικοι (ηλικίας 15-17 ετών, από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ιράν, Αφγανιστάν, Μαρόκο και Αλβανία). Στη συνέχεια δε τέθηκαν υπό κράτηση (κατά την πάγια πρακτική των αρχών σύλληψης που θέτουν υπό κράτηση ανηλίκους συχνά με το πρόσχημα της "προστατευτικής φύλαξης"). Πολλοί εκ των ως άνω ανήλικοι υποβλήθηκαν στο καλούμενο "τεστ ανηλικότητας" με πρωτοβουλία αναρμόδιου φορέα, ήτοι από την ελληνική αστυνομία, έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, εγγύηση και διαδικασία.
»Στους ως άνω ανηλίκους δεν έχει οριστεί επίτροπος ούτε παρέχεται καμία ψυχοκοινωνική στήριξη και διερμηνεία από το κράτος, ενώ πλημμελείς είναι οι παρεχόμενες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Σημειωτέον δε, ότι ασυνόδευτος ανήλικος έκανε τη Δευτέρα 3/07/2017) το βράδυ απόπειρα αυτοκτονίας με κατάποση σαμπουάν και έχει διακομιστεί σε νοσοκομειακό ίδρυμα.
»Τρεις από τους ως άνω ανηλίκους κρατούνται για διάστημα πέραν του ένος μήνα (ένας ανήλικος κρατείται πάνω από δύο μήνες) σε τέσσερα (4) κοντέινερ όπου λειτουργικά είναι δύο (2) εξ αυτών, με αποτέλεσμα έξι (6) ανήλικοι να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα, χωρίς σεντόνια, μόνο με κουβέρτες οι οποίες είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο συχνά πλένονται. Επιπλέον, υπάρχουν μόνο τρία (3) κλιματιστικά που λειτουργούν στα δύο από τα τέσσερα κοντέινερ. Σημειωτέον δε πως το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε υπήρχε καύσωνας και η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.
»Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες, καθώς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει συνεργείο καθαρισμού, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται τα κοντέινερ ούτε οι τουαλέτες. Επιπλέον λειτουργικές είναι μόλις δύο (2) τουαλέτες και τρία (3) ντους, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του συνόλου των ανηλίκων.
»Στους ανηλίκους δεν παρέχεται καμία αθλητική ή άλλου τύπου ψυχαγωγική δραστηριότητα.
»Παρότι έχει ανακοινωθεί η λειτουργία περισσοτέρων "ασφαλών ζωνών" προστασίας για τους ανήλικους (safe spaces) εντός των Ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας (π.χ. Ελαιώνας, Σχιστό), μέχρι και σήμερα δεν είναι σαφής η αρμοδιότητα από πλευράς δημοσίων φορέων για την παραπομπή των παιδιών στις ζώνες αυτές, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και δραματικές καθυστερήσεις. Σημειωτέον δε ότι, ενώ για τουλάχιστον εννιά (9) από τους ανηλίκους έχει βρεθεί χώρος φιλοξενίας εδώ και αρκετές ημέρες, υπάρχει καθυστέρηση για τις νόμιμες ενέργειες συνοδείας τους σε αυτές.
»Καλούμε τις αρμόδιες αρχές των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου να λήξει η παράνομη και απάνθρωπη κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων και να συνοδευτούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και προσβάλλει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας».
Πηγη:efsyn.gr

Πρέβεζα: Συνελήφθη 36χρονη που συμμετείχε σε κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται πλέον μια 36χρονη που εντοπίστηκε στην Πρέβεζα από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας και του τμήματος Ζηρού. Η γυναίκα με καταγωγή από τη Βουλγαρία συμμετείχε σε κύκλωμα που διευκόλυνε την έξοδο μεταναστών από τη χώρα.

Η 36χρονη είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης. Όμως, είχε καταδικαστεί ερήμην και η απόφαση εκκρεμούσε σε βάρος της, καθώς δεν είχε εντοπιστεί παρά τις αναζητήσεις. 


Τελικά, η 36χρονη εντοπίστηκε στην Πρέβεζα συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ο οποίος έδωσε εντολή για τον εγκλεισμό της στη φυλακή.  Πηγή:zougla.gr

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Στο στόχαστρο όλοι οι συνδικαλιστές των ενστόλων


Η πειθαρχική δίωξη εναντίον του προέδρου των Ειδικών Φρουρών ΝΤΟΥΜΑ Βασίλη , για δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το άβατο της περιοχής των Εξαρχείων , δεν ξάφνιασε κανέναν από όσους γνωρίζουν τον υπουργό προστασίας του πολίτη.

Ο κος Τόσκας περνάει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όντας ο μοναδικός υπουργός που κατόρθωσε να συγκρουστεί με ΟΛΟΥΣ τους συνδικαλιστές που δρουν στο υπουργείο του. Το στοιχείο αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τον κύριο υπουργό, έχει διαφορετική αντίληψη από τους συνδικαλιστές και καλά κάνει ως ένα σημείο να έρχεται σε συγκρούσεις με αυτούς. Το κακό για τον κύριο Τόσκα είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να συγκρουστεί . Όταν λοιπόν ο κος υπουργός στριμώχνεται από τους συνδικαλιστές, δεν διστάζει να «διατάξει» την πειθαρχική δίωξη αυτών.

Η αρχή των διώξεων σε συνδικαλιστές έγινε πέρυσι -παρόλο που δεν δημοσιεύτηκε και εκκρεμεί ακόμη η απόφαση της ποινής - με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Χαρέλα Παναγιώτη, επειδή δήλωσε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες , ενδέχεται να διέρχονται ακραία εγκληματικά στοιχεία (το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία και η δημόσια παραδοχή από υπουργούς της Κυβέρνησης ότι διήλθαν από την Χώρα τρομοκράτες , επιβεβαίωσε πανηγυρικά τον συνδικαλιστή) . Το αμέσως επόμενο σοβαρό επεισόδιο παρεμβατισμού στη συνδικαλιστική δράση των ενστόλων έρχεται με την απαγόρευση της συγκέντρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στα Εξάρχεια στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών για ανοιχτές πόλεις. Μόλις προχθές ο υπουργός επιτίθεται φραστικά στον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής κατηγορώντας τον για ανυπόστατες δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την κρατούσα κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα, για να καταλήξουμε χθες στην τελευταία χρονικά δίωξη του προέδρου των Ειδικών Φρουρών.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο κος υπουργός αντιδρά σπασμωδικά όταν οι συνδικαλιστές τολμούν να μιλήσουν στον Τύπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους αλλά και η κοινωνία. Ίσως ακόμα να είναι επηρεασμένος από την θητεία του ως αξιωματικός στις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας, εκεί που οι  διαταγές του -ορθώς- απαγορεύονταν να αμφισβητούνταν. Ο υπουργός όμως οφείλει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας καριέρας που επέλεξε να ακολουθήσει, καθώς ο πολιτικός επιβάλλεται να αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και ιδιαίτερα των εκλεγμένων.


Ο θυμόσοφος λαός μας έχει μία παροιμία η οποία πρέπει να προβληματίσει τον κο υπουργό και να αναρωτηθεί αν είναι στραβά ο γιαλός ή στραβά αρμενίζει…      

BorderNews.gr

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ στο "Χ" για Έβρο και νησιά

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας μίλησε στο xronos.gr και στο ραδιόφωνο Χρονος 87,5  στην Κομοτηνή, στον Δήμο Μπακιρτζάκη για το τι γίνεται στον Έβρο και τα νησιά με τις μεταναστευτικές ροές. 

Ως έχουσα στο ανατολικό άκρο της τον Έβρο που αποτελεί το χερσαίο ελληνοτουρκικό σύνορο, η περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι το επίκεντρο αυτών των επιχειρήσεων και ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm εξηγώντας όλες τις προσπάθειες που γίνονται για τη διαχείριση του ζητήματος. 

Αρχικά, ο Παναγιώτης Χαρέλας εξήγησε τι συμβαίνει με το λεγόμενο πρόγραμμα «Ασπίδα», το οποίο κατά καιρούς έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις: «να θυμίσω ότι πριν χρόνια είχαμε μια μεγάλη είσοδο μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο την οποία καταφέραμε το 2012 και βάλαμε σε τάξη. Από τότε υπάρχει η λεγόμενη επιχείρηση «Ασπίδα». Καταβάλαμε όλοι μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτή την διαχείριση όπως έπρεπε τουλάχιστον από την πλευρά του Έβρου. Η επιχείρηση «Ασπίδα» λειτουργεί περισσότερο με κονδύλια της ΕΕ μέσω του Frontex και είναι μια πολυετής προσπάθεια, αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Κάποια στιγμή λοιπόν αδρανοποιήθηκε, είδαμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, τελικώς όμως έστω και την ύστατη στιγμή κατάφερε το αρχηγείο το δικό μας και της ελληνικής αστυνομίας να κρατήσει την δύναμη εκεί».

Αυτό που επισημαίνει ο κος Χαρέλας είναι το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ταυτοποίηση των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα –δηλαδή να διευκρινίζεται αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες- και επίσης να δοθεί έμφαση στις συλλήψεις των διακινητών αυτών των ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι που η ελληνική αστυνομία θεωρεί πολύ σημαντικό, όπως περιγράφει ο κος Χαρέλας: «Αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι πάρα πολλές συλλήψεις των διακινητών γιατί η μεγάλη προσπάθεια είναι και σε αυτό το κομμάτι.
Και στις Σάπες, και στον Ίασμο, στην περιοχή σας γενικότερα και στην Ξάνθη και στην περιοχή της Ροδόπης, ακόμη και στην Καβάλα βλέπουμε τελικά ότι έχουμε πολλές συλλήψεις λαθροδιακινητών. Κυρίως εθνικότητας πακιστανικής, οι οποίοι προσπαθούνε να φτάσουνε μέχρι την περιοχή του Έβρου, να φορτώσουν και να επιστρέψουν προς το εσωτερικό της χώρας να τους μεταφέρουν στα κυκλώματα εκεί για να μπορέσουν να τους περάσουν ενδεχομένως προς την Ευρώπη. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι, οι έλεγχοι είναι εντατικοί στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη»

Ο κος Χαρέλας παρατηρεί ακόμη ότι η παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων δεν είναι εφικτή στα νησιά γι’ αυτό και τα κυκλώματα των διακινητών αναζητούν διόδους στον Έβρο: «Από τα νησιά είναι δύσκολο να ξεφύγουν. Άρα λοιπόν έχει μια λογική το γεγονός να θέλουν να μπούνε στην ηπειρωτική χώρα από τον Έβρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της αστυνομίας και της συνοριακής φύλαξης για να φτάσουν εκεί όπου θέλουν να φτάσουν»

Αυτό που σημειώνει κλείνοντας ο κος Χαρέλας είναι το έργο της φύλαξης των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να γίνεται μόνο με την καλή θέληση των αστυνομικών και των συνοριακών φυλάκων. Χρειάζεται –λέει ο ίδιος- να υπάρξει και η πολιτική βούληση εκείνη, που θα εξοπλίσει την αστυνομία με τα απαραίτητα υλικά ώστε να είναι αποδοτική στο έργο που καλείται να επιτελέσει.  

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. για την δίωξη του Προέδρου του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών

                                                                                                         Θεσσαλονίκη     05 . 07 . 2017
Αριθμ. Σχετ . : 12  /2017

                             Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ     
Απόλυτη στήριξη στο ΣΕΦΕΑΑ απέναντι στις συνδικαλιστικές διώξεις που δέχεται.

               Εν έτη 2017 σε μια περίοδο όπου η συνδικαλιστική έκφραση θα πρέπει να προσδιορίζεται και να περιγράφεται με όρους ελευθερίας και δημοκρατικότητας, κάποιοι εξακολουθούν και κοιτούν στο παρελθόν και να επιδιώκουν την φίμωσή και τον βάναυσο τραυματισμό της προκειμένου να μην υπάρχει αντίλογος αλλά και αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της χώρας.

             Στηρίζουμε απόλυτα και θέτουμε εαυτό στη πρώτη γραμμή αντίδρασης και συνδικαλιστικής αντίστασης στις επιβολές νέων στερεοτύπων στον ένστολο συνδικαλισμό με απούσα την αρχή της ελεύθερης έκφρασης και δημοκρατικότητας.

             Στηρίζουμε τον συνδικαλιστικό φορέα των Ειδικών Φρουρών Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) και τον πρόεδρό του, μετά την συνδικαλιστική δίωξη που ξεκίνησε εναντίον τους μετά την δημόσια τοποθέτηση τους περί “άβατου” των Εξαρχείων.

             Γνωρίζουμε πολύ καλά από ιδία εμπειρία σε τι αποσκοπούν τέτοιου είδους ενέργειες. Ακριβώς πριν ένα χρόνο, ως Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ “τολμήσαμε” να επαναλάβουμε δημοσίως ότι ακριβώς είχε εκφράσει και ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δημοσίως “περί εισόδου στη χώρα ακραίων εγκληματικών στοιχείων μαζί με μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές” και ασκήθηκε σε βάρος μας αντίστοιχα πειθαρχική δίωξη.

           Με τις προσωπικές επιλογές του, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας θέτει απέναντί του ολόκληρο τον συνδικαλιστικό κόσμο των ένστολων (ειδ. Φρουρούς, Συνοριακούς, Αστυνομικούς, Πυροσβέστες) και τούτο δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης και λόγου απέναντι σε κάθε κατάσταση που βιώνει η χώρα και τον εκθέτει.

          Στις ήδη υπάρχουσες συνδικαλιστικές διώξεις αλλά και στις νέες που πιθανότατα θα επακολουθήσουν απαντούμε με την διατύπωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας την οποία αντιγράφουμε “Η αλήθεια είναι ο καλύτερος οδηγός”. Αυτήν την αλήθεια θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε και να την εκφράζουμε.
   

Πειθαρχική δίωξη Προέδρου ΣΕΦΕΑΑ για δημόσιες τοποθετήσεις του

Σε έκτακτη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. , αναφορικά με την κίνηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του Προέδρου του, για δηλώσεις του στα πλαίσια Συνδικαλιστικής έκφρασης με απειλή επιβολής ανώτερης πειθαρχικής ποινής (Αργία με απόλυση ή αργία με πρόσκαιρη παύση), ομόφωνα αποφάσισε τα εξής :

1) Καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την ολοκληρωτική προσπάθεια φίμωσης του ελεύθερου, υγιούς και μαχόμενου Συνδικαλιστικού λόγου.

2) Οι δηλώσεις του Προέδρου εξέφραζαν απολύτως και χωρίς καμία παρέκκλιση την ψηφισμένη θέση του Σωματείου αναφορικά με την απαγορευμένη εκδήλωση των αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και την εγκληματική ανοχή της πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη απέναντι στα "άβατα" και το "κράτος " των Εξαρχείων.

3) Εκφράζει την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράσταση στο πρόσωπο του Προέδρου.-

4) Δηλώνει ότι δεν θα διολισθήσει σε κανένα πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης από την άκαιρη , ακραία επίδειξη ισχύος των πολιτικών προϊσταμένων , όταν μάλιστα διακυβεύονται καθημερινά η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων αλλά και η ασφάλεια και εσωτερική ειρήνη των πολιτών.

5) Συνιστά στον υποκινητή της πειθαρχικής δίωξης, Υπουργό Προστασίας του πολίτη να επικεντρωθεί στα καθήκοντα του και να αντιμετωπίσει επιτέλους το εγνωσμένο ζήτημα του "αβάτου " στην Αττική και να αφήσει ανεμπόδιστα τα Συνδικάτα και τους εκπροσώπους τους να ακολουθούν τους δικούς τους δρόμους, εξυπηρετώντας τα μέλη τους και το κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς τους και Νόμους.

Επισημαίνουμε ότι :

Τέτοιες ακραίες τακτικές δεν αποτελούν προϊόν πολιτικής ή συνδικαλιστικής απειρίας που τόσο συχνά επικαλείται ο κ. Υπουργός, αλλά μάλλον αποτυπώνουν την ποιότητα της Δημοκρατικής του συνείδησης σε συνδυασμό με μια έκφραση αλαζονικής συμπεριφοράς

Η δίωξη εκπροσώπου εργαζομένων για την νόμιμη δράση του και τον απαγγελτικό λόγο του ,είναι τιμητική για τον ίδιο και σίγουρα ωφέλιμη για τα μέλη που εκπροσωπεί. Αντίθετα οι προσωπικές εμπαθείς συμπεριφορές μελών της Κυβέρνησης , προσβάλλουν τους θεσμούς και πισωγυρίζουν την όποια πρόοδο με κόπο έχει επιτευχθεί .Επιπλέον εξαντλούν την υπομονή των κρινομένων και την αντοχή των κριτών τους ....

Εμείς από τη μεριά μας κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, ενάντια σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν αυτή προέρχεται, καλώντας σε συμπαράσταση και συστράτευση όλους του Συναδέλφους . Καλούμε επίσης, σε συμπαράσταση και την Φυσική μας Ηγεσία έχοντας την πεποίθηση ότι αυτή, δεν θα ακολουθήσει διολισθαίνοντας σε επικίνδυνα αντιδημοκρατικά μονοπάτια .

ΓΙΑ ΤΟ Δ Σ 
Ο                                                         Ο
ΑΝΤΙΠΡΟΕΡΔΟΣ                                ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΡΕΤΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                         ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Πηγή
    :policenet.gr

Σάμος: Αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό μεταναστών

Αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό από την υπηρεσία ασύλου και πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία οργανώθηκε στη Σάμο, υπό την αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η αντιστράτηγος ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, προ δεκαημέρου αποφασίστηκε και με τη συμμετοχή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, να γίνει η επιχείρηση αυτή, στη βάση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν απορριπτικό ασύλου, που σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Κατά την κ. Τσιριγώτη, Σάμος και Χίος «έχουν μια ιδιαιτερότητα και μια δυσκολία: Δεν διαθέτουν χώρους προσωρινής κράτησης, όπως έχουν η Κως και η Μυτιλήνη, κι αυτό δυσκολεύει την ανεύρεση και την προσωρινή κράτηση των μεταναστών που πρέπει να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής».

Στην επιχείρηση που έλαβε χώρα πήραν μέρος 140 αστυνομικοί, τρεις διμοιρίες υποστήριξης, δύο ομάδες ΟΠΚΕ και στατικές δυνάμεις, παρουσία δικαστικού λειτουργού. Ελέγχθηκαν όλα τα άτομα που διαμένουν μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, περίπου 900, με αποτέλεσμα να γίνουν 138 προσαγωγές. Οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, καθώς για ορισμένους από αυτούς είχε απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό, αλλά και γιατί για κάποιους άλλους εκκρεμούσαν σε βάρος τους άλλες κατηγορίες.

Βάσει της συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας, οι συλληφθέντες πρέπει να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη, στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), που λειτουργεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η επαναπαπροώθησή τους, με τη συνδρομή της Frontex.

«Το προναχωρησιακό κέντρο στη Μυτιλήνη δεν μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες και από τα γύρω νησιά. Ωστόσο, κάναμε αυτή την επιχείρηση για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους μετανάστες στη γειτονική χώρα ότι και στη Σάμο, όταν έρθετε, πάλι θα συλληφθείτε, πάλι θα γυρίσετε πίσω. Είναι μια τακτική που εφαρμόσαμε και στην Κω. Το τελευταίο δίμηνο έχουν επιστραφεί περίπου 150 μετανάστες κι έχουν αυξηθεί οι εθελούσιες επιστροφές, που έφθασαν σε περίπου 200 άτομα» σημείωσε η κ. Τσιριγώτη.

Πηγη:to vima.gr

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προέδρου τών Ειδικών Φρουρών

Τον πρόεδρο του ΣΕΦΕΑΑ, Βασίλη Ντούμα, ο οποίος αντιμετωπίζει πειθαρχική δίωξη, στηρίζουν τα μέλη του Σωματείου με ανακοίνωση που εξέδωσαν: Σε έκτακτη συνεδρίαση του το Διοικητικό 
Συμβούλιο του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. , αναφορικά με την κίνηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του Προέδρου του, για δηλώσεις του στα πλαίσια Συνδικαλιστικής έκφρασης με απειλή επιβολής ανώτερης πειθαρχικής ποινής (Αργία με απόλυση ή αργία με πρόσκαιρη παύση), ομόφωνα αποφάσισε τα εξής :

1) Καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την ολοκληρωτική προσπάθεια φίμωσης του ελεύθερου, υγιούς και μαχόμενου Συνδικαλιστικού λόγου.
2) Οι δηλώσεις του Προέδρου εξέφραζαν απολύτως και χωρίς καμία παρέκκλιση την ψηφισμένη θέση του Σωματείου αναφορικά με την απαγορευμένη εκδήλωση των αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και την εγκληματική ανοχή της πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη απέναντι στα "άβατα" και το "κράτος " των Εξαρχείων.
3) Εκφράζει την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράσταση στο πρόσωπο του Προέδρου.-
4) Δηλώνει ότι δεν θα διολισθήσει σε κανένα πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης από την άκαιρη , ακραία επίδειξη ισχύος των πολιτικών προϊσταμένων , όταν μάλιστα διακυβεύονται καθημερινά η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων αλλά και η ασφάλεια και εσωτερική ειρήνη των πολιτών.
5) Συνιστά στον υποκινητή της πειθαρχικής δίωξης, Υπουργό Προστασίας του πολίτη να επικεντρωθεί στα καθήκοντα του και να αντιμετωπίσει επιτέλους το εγνωσμένο ζήτημα του "αβάτου " στην Αττική και να αφήσει ανεμπόδιστα τα Συνδικάτα και τους εκπροσώπους τους να ακολουθούν τους δικούς τους δρόμους, εξυπηρετώντας τα μέλη τους και το κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς τους και Νόμους.
Επισημαίνουμε ότι :
Τέτοιες ακραίες τακτικές δεν αποτελούν προϊόν πολιτικής ή συνδικαλιστικής απειρίας που τόσο συχνά επικαλείται ο κ. Υπουργός, αλλά μάλλον αποτυπώνουν την ποιότητα της Δημοκρατικής του συνείδησης σε συνδυασμό με μια έκφραση αλαζονικής συμπεριφοράς
Η δίωξη εκπροσώπου εργαζομένων για την νόμιμη δράση του και τον απαγγελτικό λόγο του ,είναι τιμητική για τον ίδιο και σίγουρα ωφέλιμη για τα μέλη που εκπροσωπεί. Αντίθετα οι προσωπικές εμπαθείς συμπεριφορές μελών της Κυβέρνησης , προσβάλλουν τους θεσμούς και πισωγυρίζουν την όποια πρόοδο με κόπο έχει επιτευχθεί. Επιπλέον εξαντλούν την υπομονή των κρινομένων και την αντοχή των κριτών τους...
Εμείς από τη μεριά μας κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, ενάντια σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν αυτή προέρχεται, καλώντας σε συμπαράσταση και συστράτευση όλους του Συναδέλφους . Καλούμε επίσης, σε συμπαράσταση και την Φυσική μας Ηγεσία έχοντας την πεποίθηση ότι αυτή, δεν θα ακολουθήσει διολισθαίνοντας σε επικίνδυνα αντιδημοκρατικά μονοπάτια .
ΓΙΑ ΤΟ Δ Σ 
Ο                                                         Ο
ΑΝΤΙΠΡΟΕΡΔΟΣ                                ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΡΕΤΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                         ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Πηγη:bloko.gr