Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Επίδομα Παραμεθορίου : Η απάντηση του Υπουργού γιατί δεν δίνεται σε ολόκληρη την παραμεθόριο


Η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου σε Ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Δαβάκη Αθανάσιο, σχετικά με τον ορισμό του Επιδόματος παραμεθορίου και γιατί δεν δίδεται σε όλη την παραμεθόριο.

Φ.900α/1271/15570/ 12 Ιουλίου 2017
       
Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα «Σχετικά με τον ορισμό της παραμεθορίου όσον αφορά το επίδομα του άρθρου 127 περίπτωση Ε του Ν.4472/2017» σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
 
Κατ’ αρχήν οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι οι αρμοδιότητες για την πολιτική μισθών ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.
   
Σε ό,τι αφορά στο επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών καταβάλλεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του νόμου 4354/2015 (ΦΕΚ τ. Α’176)  στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε προβληματικές περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά από τις οικείες διατάξεις και κοινές υπουργικές αποφάσεις, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν και αποτελεί κίνητρο παραμονής στις υπηρεσίες των περιοχών αυτών.
   
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διέπονται από διαφορετικό θεσμικό μισθολογικό καθεστώς και επομένως δεν είναι συγκρίσιμη η αναλογική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αμοιβών, που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς. Το μισθολόγιο τους είναι ειδικό και ρυθμίζει τις αποδοχές με συγκεκριμένα κριτήρια σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες, τη φύση, τον τρόπο και το χώρο της προσφερόμενης εργασίας.
   
Ειδικότερα, με το άρθρο 127 περίπτωση Ε’ του νόμου 4472/2017 θεσπίστηκε το εν λόγω επίδομα σε αντιστάθμισμα της καταργηθείσας ημερήσιας αποζημίωσης που ελάμβαναν, κατά τις διατάξεις του Άρθρου 13 παρ.3 περ. θ Π.Δ.200/93 (ΦΕΚ τ. Α’ 75), όλα τα στελέχη που υπηρετούσαν στις αναφερόμενες περιοχές και περιοριστικά τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσαν σε συγκεκριμένες Μονάδες της Π.Α.
   
Περαιτέρω, κρίθηκε ότι οι συγκεκριμένοι γεωγραφικοί προσδιορισμοί εξακολουθούν να δικαιολογούν την καταβολή αποζημίωσης και την ανάγκη ύπαρξης κίνητρων, λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών τους, ενώ τα πρόσθετα καθήκοντα με τα οποία οι στρατιωτικοί έχουν επιφορτιστεί π.χ. λόγω των προσφυγικών ροών, ενισχύουν την άποψη και την αναγκαιότητα αυτή.
   
Τέλος επειδή ενδιαφέρεστε, ορθώς, για το επίδομα παραμεθορίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σας καταθέτω συνημμένα πίνακα της ΔΟΙ του ΓΕΣ όπου εμφαίνονται οι χορηγηθείσες Ημέρες Εκτός Έδρας ετών 2012-2017 προκειμένου να έχετε πλήρη εικόνα της καταλυτικής διαφοράς και της εργώδους προσπάθειας της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, (κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση)


να σας υπενθυμίσω δε ότι από την 25η Ιουνίου 2013 μέχρι την 9η Ιουνίου 2014 διατελέσατε ΥΦΕΘΑ οπότε, όπως προκύπτει, ο απολογισμός σας στο συγκριμένο ζήτημα αποδεικνύεται απογοητευτικός και συνεπώς είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μέμφεστε την παρούσα πολιτική ηγεσία.
Δείτε σχετικά και την Ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Λακωνίας κ. Δαβάκη Αθανάσιο : 


Ο Βουλευτής ΝΔ Δαβάκης Παναγιώτη Αθανάσιος, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών (Αρ. Πρωτ. 6576/22-06-2017) με θέμα: «Σχετικά με τον ορισμό της παραμεθορίου όσον αφορά το επίδομα του άρθρου 127 περίπτωση Ε του Ν. 4472/2017».

Με το άρθρο 127 περίπτωση Ε' του Ν. 4472/2017 θεσπίζεται επίδομα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) που υπηρετεί σε ορισμένες μόνο από τις συνοριακές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, η ακριβής διατύπωση του πρώτου εδαφίου της ανωτέρω περίπτωσης είναι η ακόλουθη (η υπογράμμιση προστέθηκε):

«Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στο Νομό Έβρου και στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και στο ένστολο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί ή είναι αποσπασμένο στη Σκύρο, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό ευρώ (100 €).»

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας απέδωσε στο συγκεκριμένο επίδομα τον τίτλο «επίδομα παραμεθορίου», παρά το γεγονός ότι το ίδιο το κείμενο του νόμου δεν του αποδίδει - όπως φαίνεται και από το ανωτέρω απόσπασμα - κάποιον τίτλο ή άλλο χαρακτηρισμό.  

Σχετικά, ολόκληρη η Ερώτηση :  http://staratalogia.blogspot.gr/2017/06/blog-post_744.html

 Επιστολή του δημάρχου Λέσβου προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για αποσυμφόρηση της Μόριας


Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και στους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Μουζάλα, Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα, Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, επιστολή με θέμα τα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας.
Ο κ. Γαληνός, ζητά την άμεση αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ. Μόριας, καθώς και την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ασύλου τόσο για εκείνους που τα αιτήματά τους γίνονται δεκτά, όσο και για εκείνους που τα αιτήματά τους απορρίπτονται σε  β’ βαθμό.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Λέσβου, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, γίναμε για ακόμα μια φορά μάρτυρες εκτεταμένων επεισοδίων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας, τα οποία κατέληξαν σε καταστροφή μέρους του κέντρου από φωτιά που προκλήθηκε από διαμένοντες αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν από αιτούντα άσυλο, ο οποίος έλαβε απορριπτική απόφαση σε β’ βαθμό για την αίτηση ασύλου την οποία είχε καταθέσει και βρισκόταν σε διαδικασία μεταφοράς στο προαναχωρησιακό κέντρο που λειτουργεί εντός του Κ.Υ.Τ Μόριας.
Δυστυχώς, ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία την οποία εξέφραζα επανειλημμένα σε σχετικές επιστολές μου, σχετικά με την γενικότερη επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με σκοπό την αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ Μόριας επιβεβαιώνεται. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό στη Λέσβο όπου αγωνιζόμαστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να ανοικοδομήσουμε την εικόνα του νησιού μας τέτοια μεθοδευμένα επεισόδια αποτελούν ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ορθή, και χωρίς εντάσεις λειτουργία της Μόριας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης ομαλότητας στη Λέσβο καθώς μέσα από δημοσιεύματα διεθνούς τύπου δίνεται η λανθασμένη εντύπωση ότι ολόκληρο το νησί βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης.
Η τοπική κοινωνία της Μόριας είναι καταπονημένη από τα συνεχόμενα προβλήματα που παρουσιάζει η λειτουργία του Κ.Υ.Τ. Η επικινδυνότητα τέτοιων επεισοδίων είναι δεδομένη καθώς οι πυρκαγιές στο εσωτερικό του Κέντρου μπορούν ανά πάσα στιγμή να επεκταθούν ανεξέλεγκτα προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Το  ίδιο όμως ισχύει και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να επανέλθει στην κανονικότητα. Είναι ανεπίτρεπτο, λοιπόν, μια ολόκληρη κοινωνία να είναι όμηρος παραβατικών συμπεριφορών και προβληματικών διαδικασιών στο Κέντρο της Μόριας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,
Με δεδομένες τις μικρές αλλά σταθερές νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο και μεταναστών θα ήθελα να επαναφέρω ξανά το πάγιο αίτημά μας για :
  • άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας
  • επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ασύλου τόσο για εκείνους που τα αιτήματά τους γίνονται δεκτά όσο και για εκείνους που τα αιτήματά τους απορρίπτονται σε β’ βαθμό
Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να ζει υπό την ομηρία τέτοιων επεισοδίων τα οποία αμαυρώνουν την εικόνα της και υποδαυλίζουν κάθε προσπάθειά μας για ανάκαμψη. Αναμένω τις άμεσες ενέργειές σας σχετικά με τα παραπάνω αιτήματα και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός
Πηγή: LESVOSnews.gr

Ασφυκτικά και πάλι γεμάτο το Hotspot της Μόριας… Δεν δέχονται άλλους μετανάστες καταγγέλλουν οι Λιμενικοί


Ασφυκτικά γεμάτο είναι και πάλι το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Μόριας,  αφού το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από την Τουρκία αυξάνονται σταδιακά κάθε ημέρα, έχοντας φθάσει κατά μέσο όρο τις 80 αφίξεις μεταναστών.
Ο Σύλλογος Λιμενικών Λέσβου επισημαίνει μέσω των μελών του Δ.Σ. τον έντονο προβληματισμό τους, αφού όσους μετανάστες συλλαμβάνουν για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένοι να τους κρατούν σε αφύλακτους χώρους και κάτω από βάρβαρες συνθήκες – καύσωνας κλπ – αφού οι υπεύθυνοι στο Hotspot της Μόριας, αρνούνται να τους παραλάβουν, ισχυριζόμενοι έλλειψη χώρου φιλοξενίας – κράτησης.
Σήμερα μόνο έφτασαν στη Λέσβο από τις Τουρκικές ακτές περίπου 100 μετανάστες, από τους οποίους κάποιοι μεταφέρθηκαν και επιτηρούνται από άνδρες του Λιμενικού Σώματος σε χώρο φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας στη Σκάλα Συκαμινιάς και οι υπόλοιποι φυλάσσονται στο Λιμάνι της Μυτιλήνης.
Οι Λιμενικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων από την πολιτεία.
Πηγή:LESVOSnews.gr

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»: Δραματική επιδείνωση των συνθηκών για αιτούντες άσυλο στη Λέσβο

Για σοβαρές ανεπάρκειες και κενά στο σύστημα αξιολόγησης της ευαλωτότητας των αιτούντων άσυλο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, όπου διαμένουν 3.000 
άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα είναι για 2.500 άτομα, και της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, κάνουν λόγο οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», στη νέα τους έκθεση «Δραματική επιδείνωση των συνθηκών για αιτούντες άσυλο στη Λέσβο». Επίσης, εξαιτίας αλλαγών στις διαδικασίες, πληθυσμοί που χρήζουν βοηθείας, κινδυνεύουν να επιστρέφονται στην Τουρκία.

Από τις ιατρικές συνεδρίες που πραγματοποίησαν οι ομάδες της οργάνωσης από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Ιουνίου του 2017 προκύπτει ότι:


Από τους 154 ασθενείς ψυχικής υγείας, που αξιολόγησαν οι ομάδες των ΓχΣ, 80% πληρούσαν τα κριτήρια σοβαρότητας, ώστε να παραπεμφθεί για περίθαλψη στην οργάνωσή, ωστόσο μόνο 14% αυτών των ανθρώπων είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως ευάλωτες περιπτώσεις.

Τα δύο τρίτα των ασθενών ψυχικής υγείας ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα βίας πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα και το ένα πέμπτο δήλωσαν ότι έχει υποστεί βασανιστήρια.

Ομοίως, μόνο 28% από τους 54 ασθενείς-θύματα βασανιστηρίων, που περιέθαλψαν οι ομάδες της οργάνωσης, είχαν επίσημα αναγνωριστεί ως ευάλωτα άτομα και από τους 22 που παραπέμφθηκαν στην Αθήνα, μόνο 6 έφτασαν και ήταν σε θέση να εισαχθούν στην εξειδικευμένη κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θεραπεία και αποκατάσταση.

Σε παρόμοιες διαπιστώσεις κατέληξε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλώντας για «κρίση που συντελείται εις βάρος των ψυχικά ασθενών» στα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο. Επιπλέον, αναφέρει το Παρατηρητήριο, ότι η άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ο εγκλωβισμός και η ελλιπής φροντίδα επιδεινώνουν τα ψυχικά τραύματα που «κουβαλάει» ο κόσμος από τις εμπόλεμες ζώνες, δημιουργώντας, συχνά, και νέα.

Περίπου οι μισές γυναίκες από τις 245, που προσήλθαν στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για γυναικολογική εξέταση, είχαν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας. Οι περισσότερες εξήγησαν, ότι δεν είχαν αποκαλύψει την εμπειρία σεξουαλικής βίας που αντιμετώπισαν. Το γεγονός τούτο αποκαλύπτει, ότι οι τρέχουσες μέθοδοι αξιολόγησης για την ευαλωτότητα δεν είναι προσαρμοσμένες, ώστε να εντοπίζουν περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, όπως η απουσία γυναικείου ιατρικού προσωπικού και εκπαιδευμένων διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών.

Να σημειωθεί, πως το ιατρείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα, που λειτουργεί στη Μυτιλήνη, αρχικά απευθυνόταν σε όλο τον πληθυσμό του νησιού, αλλά, λόγω των αυξημένων αναγκών πια εξετάζει μόνο πρόσφυγες.

Οι πολιτικές της Ε.Ε. και της Ελλάδας, πιθανόν, να έχουν ως αποτέλεσμα να επιστρέφονται ευάλωτοι άνθρωποι πίσω στην Τουρκία

Ο Απόστολος Βεϊζής, γιατρός και διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζει τη Μόρια «η ανοιχτή φυλακή της Ευρώπης», όπου η ταλαιπωρία, ο συνοστισμός και ο πόνος είναι πια στην καθημερινότητα όλων.

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, τα ευάλωτα άτομα πρέπει να εξαιρούνται από την ταχεία συνοριακή διαδικασία και να τους χορηγείται πρόσβαση στην τυπική διαδικασία χορήγησης ασύλου. Όμως, εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πίεση, προειδοποιώντας, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι χαρακτηρίστηκαν ως ευάλωτοι, μένοντας έτσι εκτός του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Τον Μάιο του 2017, μια αλλαγή στις διαδικασίες προέβλεπε, ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι θα έπρεπε να παραμένουν στα νησιά μέχρι την πρώτη συνέντευξή τους για το άσυλο - αντί να μεταφέρονται άμεσα στην ηπειρωτική χώρα, όπως ίσχυε ως τότε. Τον Ιούνιο του 2017, η ΕΕ δήλωσε, ότι συνεργαζόταν με το υπουργείο Υγείας για να καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις περιπτώσεις ιατρικής ευαλωτότητας. "Επειδή η διαδικασία έβγαζε πολλούς ανθρώπους ευάλωτους, προσπάθησαν να συντάξουν μια πιο εξειδικευμένη λίστα", εξηγεί ο κ. Βεϊζής.

Οι συστάσεις του Κοινού Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή της δήλωσης/συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, υποδεικνύουν, ότι τα ευάλωτα άτομα δεν απαλλάσσονται πλέον από την εξέταση του παραδεκτού και μπορούν δυνητικά να επιστραφούν στην Τουρκία.

Αύξηση αφίξεων, αλλά μείωση του ιατρικού ελέγχου


Ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στα νησιά τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αυξημένη ροή και καθώς η δυνατότητα των υπεύθυνων φορέων για την παροχή ιατρικής περίθαλψης και τον εντοπισμό των ευάλωτων ανθρώπων μειώθηκε κατά το ήμισυ, η κατάσταση για τα ευάλωτα άτομα στη Λέσβο πήγε από το κακό στο χειρότερο, επισημαίνει κ. Βεϊζής.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου του 2017, 785 άνθρωποι έφτασαν στην Λέσβο, σε σύγκριση με 230 ανθρώπους τον Απρίλιο και 530 τον Μάιο. Ως το Μάιο του 2017, οι Γιατροί του Κόσμου ήταν ο κύριος πάροχος υγείας στη Μόρια. Πραγματοποιούσε τον ιατρικό έλεγχο και τον έλεγχο ευαλωτότητας, και παρείχε ιατρικές υπηρεσίες μέσα στον καταυλισμό. Με την αποχώρηση των Γιατρών του Κόσμου από τη Μόρια, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε αυτές τις ιατρικές δραστηριότητες, ωστόσο με δραστικά μειωμένους πόρους, ωράρια και προσωπικό.

Για παράδειγμα, ενώ έως τον Μάρτιο του 2017 υπήρχαν ανά βάρδια τέσσερις γιατροί, άνδρες και γυναίκες, τέσσερις νοσηλευτές, τρεις ψυχολόγοι, τρεις κοινωνικοί λειτουργοί, πολιτισμικοί διαμεσολαβητές, συντονιστής προγράμματος και συντονιστής ιατρικών δραστηριοτήτων στο πεδίο, εφτά ημέρες την εβδομάδα από τις 08.00 ως τις 23.00 σε δυο σημεία στον καταυλισμό, από τις 23 Ιουνίου 2017 βρίσκεται 1,5 γιατρός ανά βάρδια, μόνο άνδρας, 08.00 με 16.00, σε ένα σημείο στον καταυλισμό, πέντε ήμερες την εβδομάδα, χωρίς κανέναν συντονιστή προγράμματος, ούτε συντονιστή ιατρικών δραστηριοτήτων, με έναν νοσηλευτή, έναν ψυχολόγο, ένα κοινωνικό λειτουργό και κανέναν πολιτισμικό διαμεσολαβητή.

Έλλειψη προετοιμασίας για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού

Ανησυχία δημιουργείται υπό το πρίσμα των αυξανόμενων θερμοκρασιών και την έλλειψη προσαρμογής των καταλυμάτων (κοντέινερ, σκηνών κ.λπ.) σε αυτή την αύξηση των θερμοκρασιών.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού του 2016, οι ακραίες θερμοκρασίες αποτέλεσαν κίνδυνο για την υγεία και την προστασία του πληθυσμού, που βρισκόταν εγκλωβισμένος στα νησιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν συχνές διακοπές στην παροχή νερού στο κέντρο υποδοχής της Λέσβου, ενώ περιέθαλψαν ανθρώπους που υπέφεραν από θερμοπληξία και αφυδάτωση. 

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθούν άμεσα προσαρμογές για τη στέγαση των ανθρώπων. «Να βελτιωθούν οι συνθήκες για να μην έχουμε θύματα, όπως τον Ιανουάριο στη Μόρια» ανησυχεί ο κ. Βεϊζής.

Συμφόρηση και κίνδυνοι για τους διαμένοντες στη Σάμο

Περίπου 1.300 άνθρωποι βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, όταν η χωρητικότητα για αξιοπρεπή διαβίωση δεν ξεπερνά τα 600 άτομα, αναφέρει ο κ. Βεϊζής.

Υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τους διαμένοντες, ειδικά στο χώρο που χτίζεται και προορίζεται ως κέντρο κράτησης. Οι άνθρωποι έχουν μετακινηθεί σε ένα σημείο με πολύ εύφλεκτα υλικά, όπως ξύλινες παλέτες, τέντες κλπ. ανάμεσα σε δέντρα, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση για την Πυροσβεστική, και χωρίς να έχει δοθεί πλάνο εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.

Επίσης, το μοναδικό κατάλυμα ασυνόδευτων ανήλικων κλείνει, λόγω μη συνέχισης της χρηματοδότησης, οπότε τα παιδιά θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ.


Πηγη:zougla.gr

BBC: Το πιο φιλόξενο μέρος της Ευρώπης για τους πρόσφυγες, η Τήλος

Σε εκτενές ρεπορτάζ το βρετανικό κανάλι παρουσιάζει ξεριζωμένους που έχουν αρχίσει μια καινούργια ζωή στο ελληνικό ακριτικό νησί

Η φιλοξενία των Σύρων προσφύγων στην Τήλο προξένησε το ενδιαφέρον του BBC. Σε εκτενές ρεπορτάζ το βρετανικό κανάλι παρουσιάζει ξεριζωμένους που έχουν αρχίσει μια καινούργια ζωή στο ελληνικό ακριτικό νησί.

Είναι η Τήλος το πιο φιλόξενο μέρος στην Ευρώπη αναρωτιέται το BBC στο ρεπορτάζ του με αφορμή την πρωτοβουλία της δημάρχου του νησιού να βοηθήσει Σύρους πρόσφυγες να ξεκινήσουν μία νέα ζωή σε αυτή την απομακρυσμένη γωνιά του Αιγαίου.

Ο δημοσιογράφος του BBC Γκάβιν Λι μεταδίδει: Πενήντα πρόσφυγες επιλέχθηκαν από όλη την Ελλάδα, που είναι έτοιμοι να εργαστούν, που είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν στο νησί, κυρίως οικογένειες, με αντάλλαγμα τη διαμονή και την άδεια παραμονής τους.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο παρουσιάζει την καθημερινότητα των προσφύγων σε ένα νησί που έσπευσε να τους αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή. Νιώθοντας ευπρόσδεκτοι κι έχοντας εξασφαλίσει μία δουλειά, κάποιοι τολμούν ακόμη και να ονειρευτούν.

Ο Μαχα Μπαράκα, πρόσφυγας από τη Σύρια λέει: «Ίσως αγοράσω σπίτι στην Τήλο. Ισως… Η τουλάχιστον ονειρεύομαι να αγοράσω σπίτι στην Τήλο ή ένα εστιατόριο για τον άνδρα μου».

Άλλος πρόσφυγας ο Κιουσέ Αλ Νταμάντ δηλώνει: «Όταν έφθασα στην Τήλο όλη η ζωή μου άλλαξε. Αυτή δεν είναι Τήλος. Το όνομά της δεν είναι Τήλος. Είναι η γη των ονείρων».

Οι Σύροι πρόσφυγες μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα για να διευκολυνθεί η ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

«Το κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου της Τήλου βρίσκεται στο πώς η νέα γενιά των προσφύγων θα εγκατασταθεί εδώ κι εάν θα συνεχίσουν να νιώθουν ευπρόσδεκτοι και μέρος της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια», καταλήγει στο ρεπορτάζ το BBC.

Πηγή: ΕΡΤ1     https://youtu.be/qCR967hCT9E?t=7


Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Φέρες: «Τσίμπησαν» δυο Ιρακινούς, που προωθούσαν 12 λαθρομετανάστες με τα πόδια

Δυο νεαρούς Ιρακινούς, «τσίμπησε» τα ξημερώματα της Τετάρτης η αστυνομία στην περιοχή των Φερών, γιατί διακινούσαν προς το εσωτερικό της χώρας 12 παράνομους μετανάστες και μάλιστα το έκαναν χωρίς αυτοκίνητο και τους κατηύθυναν με τα πόδια.

Με βάση όσα ανακοίνωσε η αστυνομία: «Συνελήφθησαν χθες (12-7-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε αγροτική περιοχή των Φερών Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής  Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης δύο υπήκοοι Ιράκ, ηλικίας 33 και 24 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες. Επτά (7) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Ιράν, τρεις υπήκοοι Πακιστάν και δύο (2) υπήκοοι Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να καθοδηγούν, πεζοί, δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες, προωθώντας τους με αυτό τον τρόπο παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.
Πηγή:evrosnews.gr

Βέμπερ: Εν ανάγκη και με όπλα κατά των διακινητών προσφύγων

«Το απάνθρωπο εμπόριο της μαφίας των πλοιαρίων πρέπει να καταπολεμηθεί εν ανάγκη και με τη χρήση όπλων για να προστατευτούν και οι πρόσφυγες», είπε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής της
κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ), σε συνέντευξή του στην σημερινή Bild.
O γερμανός πολιτικός θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «αντιμετώπισαν με μισή καρδιά» τους λαθροδιακινητές και τάχθηκε υπέρ «της αύξησης της δύναμης της FRONTEX έως και σε 10.000 άντρες καθώς επίσης και υπέρ της περιπολίας πλοίων του ΝΑΤΟ στις λιβυκές ακτές, ούτως ώστε να αποθαρρύνονται οι διακινητές προσφύγων».
Κατά τον χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτή «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανακτήσει και πάλι τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν κενά στα εξωτερικά σύνορα», τάχθηκε δε υπέρ της αντιμετώπισης των λαθροδιακινητών «με όμοιο τρόπο όπως στη περίπτωση της αντιμετώπισης των πειρατών στις ακτές της Σομαλίας. Απαιτείται εντολή του ΟΗΕ ώστε να μπορούμε να επιχειρήσουμε στα λυβικά χωρικά ύδατα. Εκεί μπορούν να αντιμετωπισθούν οι λαθροδιακινητές πριν φέρουν τα πλοία τους στις ακτές της Λιβύης», όπως τόνισε.
Δήλωσε επίσης απογοητευμένος από την μέχρι τώρα «μη λειτουργούσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ε.Ε. Για αυτό πρέπει να εξευρεθούν λύσεις όπως είναι λ.χ. οι χρηματικές καταβολές ή η συμμετοχή τους με περισσότερο προσωπικό για τις επιχειρήσεις».
Ο κ. Βέμπερ τάχθηκε πάντως κατά της περικοπής των επιδοτήσεων για χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες: «Αντί να συνδέονται αυτά τα θέματα θα πρέπει να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις. Ελπίζω ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατανομή των προσφύγων, η οποία ανεμένεται να εκδοθεί, να συνετίσει τις χώρες οι οποίες αρνούνται την υποδοχή προσφύγων», κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση τζιχαντιστών στην Αθήνα: Άσκηση με έξι σενάρια στο μέγαρο της Κατεχάκη

Επίθεση με βαν σε πεζούς, πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους στο κέντρο της πρωτεύουσας, εκρήξεις σε χώρους συνάθροισης και χώρους διασκέδασης και άλλα σενάρια περιλάμβανε η άσκηση επί χάρτου της ΕΛ.ΑΣ

Όλες οι επιθέσεις τζιχαντιστών που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό σε ευρωπαϊκές πόλεις, «αναβίωσαν» χθες, σε μία μεγάλη άσκηση επί χάρτου, που πραγματοποιήθηκε από τις ελληνικές Αρχές στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Η άσκηση, με την επωνυμία «Τυφώνας», έγινε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και την παρακολούθησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Η άσκηση περιελάμβανε έξι σενάρια, που στην πραγματικότητα ήταν μεταφορά στην Ελλάδα όλων των επιθέσεων, όλων των ειδών, που έχουν γίνει από τζιχαντιστές στην Ευρώπη, όπως επίθεση με βαν σε πεζούς, πυροβολισμούς εναντίον του πλήθους στο κέντρο της Αθήνας, εκρήξεις σε χώρους συνάθροισης και χώρους διασκέδασης, κ.ά.

Σκοπός της άσκησης ήταν να διαπιστωθεί η αντιτρομοκρατική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις με κλιμακούμενη δυσκολία και συμμετείχαν δεκάδες αξιωματικοί από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, στελέχη της ΕΥΠ και της Διεύθυνσης Πληροφοριών, καθώς και από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Τα συμπεράσματα της άσκησης θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων.  Πηγή:protothema.gr

Στην Ιταλία οι 3.500 μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης

Πάνω από 3.500 μετανάστες που διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά της Λιβύης άρχισαν να φθάνουν σήμερα στην Ιταλία, ή αναμένονται τις επόμενες ημέρες, την ώρα που η Ρώμη ασκεί πιέσεις σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν τα λιμάνια τους.

Το πρωί στη Σικελία ένα πλοίο του ιταλικού λιμενικού σώματος ελλιμενίστηκε στο Ποτσάλο, στο νότιο τμήμα του νησιού, με 481 μετανάστες, ενώ το πλοίο Phoenix της ΜΚΟ Moas, η οποία έχει έδρα τη Μάλτα, άρχισε να αποβιβάζει άλλους 422 μετανάστες στο Τράπανι, στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Ταυτόχρονα πλοία άλλων τεσσάρων ΜΚΟ — των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), της SOS Méditerranée, της Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) και της ProActiva Open Arms — έπλεαν προς τη Σικελία με συνολικά 2.700 και πλέον μετανάστες που διασώθηκαν χθες Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων αυτών που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.Τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συντόνισε το ιταλικό λιμενικό.

Καθένα από αυτά τα πλοία μεταφέρει έναν μεγάλο αριθμό μικρών παιδιών και εφήβων που συγκαταλέγονται στους μετανάστες που διασώθηκαν. Ο νεαρότερος διασωθείς είναι ένας μικρός Καμερουνέζος, που ονομάστηκε Christ (Χριστός): η μητέρα τον γέννησε χθες Τρίτη πάνω στο γεμάτο μετανάστες μικρό πλεούμενο στο οποίο είχε επιβιβαστεί, πριν διασωθούν.

Η νεαρή Καμερουνέζα, ο σύντροφος της οποίας κρατείται ακόμη στη Λιβύη, κατάφερε λίγο μετά να σηκωθεί μόνη της, προκαλώντας τον θαυμασμό και τις επευφημίες του πλοίου διάσωσης, και να ανέβει τη σκάλα του Aquarius, του πλοίου που έχουν μισθώσει οι SOS Méditerranée και MSF.

Ήταν μια μαία των MSF, η Αλίς Γκοτρό, εκείνη που έκοψε τον ομφάλιο λώρο: «ο μικρός Χριστός πάει πολύ καλά. Κι η μητέρα επίσης», είπε, προσθέτοντας πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα κι η νεαρή να μην αναγκαστεί «να γεννήσει μέσα στη μέση της Μεσογείου, ανάμεσα σε μια εκατοστή άνδρες», όπως έγραψε η Γκοτρό στο Twitter.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες η Ρώμη εντείνει τις εκκλήσεις της για βοήθεια, εξορκίζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους της να κάνουν μια μεγαλύτερη συμβολή ώστε να μειωθούν οι αναχωρήσεις των μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης και πάνω απ' όλα για την καλύτερη κατανομή των στίχων που διασώζονται στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνατότητες υποδοχής μεταναστών στη χώρα του δεν είναι «απεριόριστες», αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με την άρνηση των εταίρων του να ανοίξουν τα λιμάνια τους.

Το ζήτημα επρόκειτο να βρεθεί στο επίκεντρο των τριμερών συζητήσεων που αναμενόταν να κάνουν το απόγευμα στην Τεργέστη ο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πράσινο φως» για τις αποζημιώσεις στους μετανάστες της Μανωλάδας

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αποζημιώσεων στους μετανάστες της Μανωλάδας καθώς έχει καταστεί πλέον οριστική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα για την υπόθεση αυτή η οποία «στιγμάτισε» διεθνώς τη χώρα μας. 

Μετά την ανάκληση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της αίτησης που είχε υποβάλει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την επανεξέταση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεώρησε «ως μη υποβληθείσα» την σχετική αίτηση. Έτσι, η απόφαση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέστη οριστική από τις 30 Ιουνίου του 2017.


Έτσι, ανάβει οριστικά το πράσινο φως για να πάρουν οι μετανάστες-εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο οι οποίες ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η σχετική προσφυγή είχε κατατεθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εν αγνοία, σύμφωνα με πληροφορίες, του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην εκπνοή της τρίμηνης προθεσμίας που είχε λάβει το ελληνικό κράτος για την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Πηγή:zougla.gr

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης η ευθύνη της διαχείρισης και του συντονισμού των υπηρεσιών των ΜΚΟ για τους πρόσφυγες

Την 1η Αυγούστου η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση και το συντονισμό των υπηρεσιών, που παρέχονται στους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά και στους ασυνόδευτους ανήλικους σε όλη την Ελλάδα.

Εφτά μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), (CARE, Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης-IRC, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η «Save the Children» (Σώστε τα Παιδιά) και η αλληλεγγύη-Solidarity Now), οι οποίες δραστηριοποιούνται έως τώρα σε αυτές τις υπηρεσίες, επικροτούν τη μετάβαση, ωστόσο διατυπώνουν κάποιες ανησυχίες, σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Καθώς η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής δώσει λίγες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο, που θα γίνει αυτή η μετάβαση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταδιακά περιορίζει την οικονομική της υποστήριξη της προς τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ), αυξάνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης», επισημαίνουν οι οργανώσεις.

Περίπου 14.000 άτομα, που αναζητούν διεθνή προστασία, βρίσκονται σήμερα στα νησιά της Ελλάδας και δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα λόγω της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -Τουρκίας. Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 9.500 πρόσφυγες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά για να ζητήσουν προστασία στην ΕΕ. Σε όλη την Ελλάδα, περίπου 1.000 ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν χωρίς ασφαλές καταφύγιο. Δίχως ένα μεταβατικό σχέδιο, το οποίο να εφαρμόζεται με διαφάνεια και σε στενή συνεργασία με οργανισμούς, που παρέχουν σήμερα βοήθεια, οι ευάλωτοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, χωρίς τις υγειονομικές, νομικές και άλλες υπηρεσίες και την ασφάλεια που χρειάζονται και έχουν δικαίωμα, αναφέρουν οι οργανώσεις.

Οι εφτά ΜΚΟ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να συμβουλεύεται τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, τις ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών για την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης για τη μεταβατική περίοδο και όχι μόνο. Επίσης, να προχωρήσει σε μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη εναλλακτική φροντίδα για ασυνόδευτα παιδιά.

Ακολούθως, ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίζει να παρέχει τεχνική και συντονιστική υποστήριξη, διασφαλίζοντας, ότι τα κεφάλαιά της είναι διαθέσιμα, ώστε να μη διακοπούν βασικές υπηρεσίες.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι οργανισμοί, που διαθέτουν πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού, καταλήγουν οι οργανώσεις, να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των υπηρεσιών υγείας, ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, καθώς και των νομικών υπηρεσιών στα νησιά, αλλά επίσης να υπάρξουν και κατάλληλες εναλλακτικές επιλογές περίθαλψης για ασυνόδευτα παιδιά σε όλη την Ελλάδα.Πηγή: iefimerida.gr Έκτακτο: Αστυνομικός έχει άμεση ανάγκη από αιμοπετάλια

Έκκληση απευθύνει η Ένωση Αξιωματικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω της ιστοσελίδας nomosnews.gr  για αστυνομικό, ο οποίος εισήλθε χθες στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και χρήζει άμεσης ανάγκης από αιμοπετάλια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για τον Αστυνόμο Β΄ ΠΑΠΑΛΟΠΟΥΛΟ Δημήτριο.

Παρακαλείται όποιος θέλει να βοηθήσει, να απευθυνθεί στην Αιματολογική κλινική του Π.Γ.Ν Λάρισας, αναφέροντας μόνο  ότι θέλει να δώσει αιμοπετάλια στο όνομα του ασθενούς.  Πηγή:nomosnews.gr

Έβρος: Νέα σύλληψη διακινητή μεταναστών - Έβαλε σε αυτό το βανάκι 17 άτομα

Στα χέρια της αστυνομίας ο 38χρονος δράστης. Το βανάκι που βλέπετε με τις ολλανδικές πινακίδες κυκλοφορίας ακινητοποιήθηκε...

Συνελήφθη
χθες (10-7-2017) το πρωί, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ένας 38χρονος Βούλγαρος που προωθούσε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, 17 μετανάστες. Δεκαέξι από τους διακινούμενους ήταν Ιρακινοί και ένας από τη Συρία. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί όχημα, με ολλανδικές πινακίδες κυκλοφορίας και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα τους 17 άντρες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και 2 κινητά τηλέφωνα. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.

Άγριοι βασανισμοί μεταναστών από τα κυκλώματα λαθροδιακινητών (βίντεο)

Σας παρουσιάζουμε δύο πολύ σκληρά βίντεο από τις περιπτώσεις κράτησης μεταναστών υπηκόων Πακιστάν, τους οποίους τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών βασανίζουν
άγρια, βιντεοσκοπούν, προκειμένου να στείλουν τις εικόνες στις οικογένειές τους και να ζητήσουν χρήματα για την απελευθέρωσή τους. https://youtu.be/ZdnvswEsDi0
https://youtu.be/ER1vxEJqvNQ Πηγη:bloko.gr

Βαρβιτσιώτης για Μόρια: Ανίκανος ο υπουργός να αποσυμφορήσει τα νησιά

Καλεί την κυβέρνηση να καταλάβει «πως όσο δεν προχωρά την γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και όσο καθυστερεί τις επιστροφές παράνομων μεταναστών προς τη Τουρκία, τόσο τα προβλήματα θα συνεχίζονται»

Για «ανικανότητα» και «ολιγωρία» κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανακοίνωσή του για τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου.

«Για πολλοστή φορά, οι Έλληνες πολίτες στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο θεατές: Τα νησιά του Βορείου Ανατολικού Αιγαίου "βουλιάζουν" από παράνομους μετανάστες και - εξαιτίας της υπερβολικής συγκέντρωσής τους - πυροδοτείται, σήμερα, ακόμα μία εξέγερση» αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, «ο αρμόδιος υπουργός "βουλιάζει" στο τέλμα της ανικανότητας και της ολιγωρίας του να προχωρήσει στην ουσιαστική αποσυμφόρησή των νησιών».

Καλεί τέλος την κυβέρνηση να καταλάβει «πως όσο δεν προχωρά την γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και όσο καθυστερεί τις επιστροφές παράνομων μεταναστών προς τη Τουρκία, τόσο τα προβλήματα θα συνεχίζονται». Πηγή:protothema.gr

Κάλεσμα της Δούρου σε ιδιώτες να επενδύσουν στο Πεδίον του Άρεως

Η Περιφερειάρχης Αττικής στηρίζει το σχέδιό της για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας του μεγάλου πάρκου στο κέντρο της Αθήνας, στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα

Στους ιδιώτες επενδυτές στρέφεται η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικτρή κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως, ο χώρος του οποίου έχει μετατραπεί σε άντρο ανομίας. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η κυρία Δούρου απηύθυνε κάλεσμα τους ιδιώτες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στο πάρκο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προέτρεψε τις εταιρείες φύλαξης να αναλάβουν δράση, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, επηρεάζοντας μία τεράστια περιοχή στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Ο σχεδιασμός για τις επόμενες κινήσεις και το μέλλον του χώρου παρουσιάστηκε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου. 

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το πάρκο των 230 στρεμμάτων έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία. Ο κατήφορος ξεκίνησε με τα υποτιθέμενα έργα ανάπλασης, εξαιτίας των οποίων το πάρκο έμεινε για μεγάλο διάστημα κλειστό. Ακολούθησε η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα το Πεδίον του Άρεως να μετατραπεί σε μία τεράστια πιάτσα διακίνησης ναρκωτικών και πορνείας ανηλίκων, ενώ η κατάσταση εντάθηκε με την ανεξέλεγκτη παρουσία των προσφύγων και μεταναστών.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας τόνισαν με κάθε τρόπο ότι για την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα είναι αρμόδιοι να μιλήσουν η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ετσι, αρνήθηκαν και να σχολιάσουν στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. όπως εκείνο που δείχνει ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2017 έγιναν μόλις 18 επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στο Πεδίον του Αρεως, έναντι 75 στο ίδιο διάστημα του 2016 και 200 συνολικά στο δωδεκάμηνο του παρελθόντος έτους. 

Η εντεταλμένη σύμβουλος Β. Λάσκαρη παραδέχθηκε ότι το προσωπικό είναι ελάχιστο, δηλαδή 10 άτομα (έναντι 80 στο μακρινό παρελθόν), εκ των οποίων 7 ενεργοί, συν 4 συμβασιούχοι που τώρα θα απολυθούν. Ετσι, τα κενά καλύπτονται από 25 υπαλλήλους μέσω των εργολαβιών (ετήσιου κόστους 1,5 εκατ. ευρώ) που υπογράφονται για την 24ωρη φύλαξη, τον καθαρισμό και τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Η ίδια είπε ότι στο πλαίσιο της εξασφάλισης πόρων θα διατεθούν προς αξιοποίηση το παλιό θέατρο Οικονομίδη που ανακαινίσθηκε, τα δύο κεντρικά περίπτερα και το Γκριν Παρκ, που αναμένεται επίσης να ανακαινισθεί μέσα στο 2018.

Η δε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε υπέρ των «εμπορικών χρήσεων στα πάρκα» εφόσον αυτές λειτουργούν με έλεγχο.  Πηγή:protothema.gr