Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Συναγερμός στην Interpol: 173 τζιχαντιστές περιμένουν να αιματοκυλήσουν την Ευρώπη

Αναδημοσίευση protothema.gr 22/7/2017

Σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, η Interpol έχει τη λίστα με τα ονόματά τους έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες κι έγραφα που εντόπισαν σε κρησφύγετα της τρομοκρατικής οργάνωσης στις 27 ΜαΐουΑνθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Interpol για τον εντοπισμό 173 μαχητών των Ισλαμικού Κράτους που έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως για να αιματοκυλήσουν την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι επίδοξοι ισλαμιστές τρομοκράτες δεν έχουν διαβεί το κατώφλι της Γηραιάς Ηπείρου.   
  
Σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, η Interpol έχει τη λίστα με τα ονόματά τους έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες κι έγραφα που εντόπισαν σε κρησφύγετα της τρομοκρατικής οργάνωσης στις 27 Μαΐου. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες θέλουν να πάρουν εκδίκηση για τις στρατιωτικές ήττες τους στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Guardian". 
 
Αρχικά, οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, παραδόθηκαν στο FBI και στη συνέχεια έφτασαν στα χέρια των αξιωματικών της Interpol για να προωθηθούν στις αστυνομικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο.  
 
Η Interpol φέρεται να ζήτησε από τα συνεργαζόμενα κράτη να μοιραστούν πληροφορίες, φωτογραφίες ή βιομετρικά δεδομένα των υπόπτων που εμφανίζονται στη λίστα. Ωστόσο,μέχρι στιγμής,η Ιnterpol δεν πιστεύει ότι κάποιος από τους επίδοξους τρομοκράτες έχει καταφέρει να βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά προτρέπει τις αρχές να είναι σε επιφυλακή.  
     
Η λίστα που έχει στα "χέρια" της η Interpol, έχει το "who' s who" των ισλαμιστών τρομοκρατών:από την ημερομηνία γέννησης και τους γονείς τους όπως και πολλές φωτογραφίες τους. 
 
Η Ιντερπόλ κρούει τον κώδωνα τους κινδύνου επισημαίνοντας πως, με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει,οι ισλαμιστές τρομοκράτες "έχουν εκπαιδευτεί για να κατασκευάζουν και να τοποθετούν στρατηγικά εκρηκτικούς μηχανισμούς με στόχο να προκαλέσουν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς». Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η Interpol όπως και οι ευρωπαϊκές αρχές  θεωρούν ότι, "οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν διεθνώς για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις". 


ΠΗΓΗ WWW.PROTOTHEMA.GR

Ειδικά Μισθολόγια: Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος!Δημοσιεύτηκε η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ του ΥΠΟΙΚ με θέμα: Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του Μέρους ΣΤ΄ του ν.4472/2017 (Α’ 74) «Μισθολογικές ρυθμίσεις ειδικών κατηγοριών λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής».
Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού διαμορφώνονται οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί στα στελέχη που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια ανά κατηγορία προέλευσης, ως εξής:
Η μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των στελεχών των ανωτέρω κατηγοριών σε Μ.Κ.απεικονίζεται στους κάτωθι πίνακες:
Με τις διατάξεις της παρ.5 προβλέπεται ότι:
α. Οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (Δ.Ε.Α.) λαμβάνουν το 53% του Μ.Κ. 25 της Α΄ Κατηγορίας (834,75 €).
β. Οι Ανθυπολοχαγοί εκ Δ.Ε.Α. λαμβάνουν το 71% του Μ.Κ. 25 της Α΄ Κατηγορίας (1.118,25 €).
Με τις διατάξεις της παρ.6 ορίζεται η Μισθολογική κατάταξη μαθητών των κάτωθι Σχολών, ως εξής:
α. Ενόπλων Δυνάμεων:
αα. Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) λαμβάνουν το 10% του Μ.Κ. 25 της Α’ Κατηγορίας (157,50 €).
αβ. Μαθητές Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνουν το 8% του Μ.Κ. 17 της Β΄ Κατηγορίας (118,80 €).
β. Σωμάτων Ασφαλείας:
αα. Δόκιμος Αστυφύλακας και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 33% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (325,05 €) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης και το 35% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (344,75 €) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης.
ββ. Δόκιμος Υπαστυνόμος και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 54% του Μ.Κ. 35 της Α’ Κατηγορίας (623,70 €) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης, το 56% του Μ.Κ. 35 της Α’ Κατηγορίας (646,80 €) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης και το 58% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας (669,90 €) κατά το τέταρτο έτος φοίτησης.
γ. Μαθητές που προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχεί στον εκάστοτε βαθμό που κατέχουν.
Με τις διατάξεις της παρ.7 ορίζεται ότι οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (μέχρι τριών ετών) λαμβάνουν το Μ.Κ.19 της Γ΄ Κατηγορίας (1.079 €).
Β. Επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας, οριζόμενο ως εξής:

Τα ποσά του ανωτέρω επιδόματος για τα έγγαμα στελέχη χωρίς τέκνα και για τα στελέχη με τέκνα που δικαιολογούν την λήψη οικογενειακής παροχής διαμορφώνονται ως εξής:
 Πατήστε το link για να δείτε όλη την εγκύκλιο
 https://www.scribd.com/document/354375070/%CE%95%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%93%CE%B9%CE%B1-%CE%9D%CE%AD%CE%BF-%CE%9C%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-2017#from_embed

Πηγή:policenet.gr
Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη

Οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη μέλους συμμορίας, που ενέχεται στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών. Πρόκειται για 52χρονο αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου, καθώς και σε βάρος δυο συνεργών του που αναζητούνται, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμορίας, παράβασης νομοθεσίας που αφορά σε παράνομη μεταφορά – προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, παράνομη είσοδο στη χώρα, αντίσταση, απείθεια, απλή σωματική βλάβη και παράβαση που αφορά στον Κ.Ο.Κ..

Ειδικότερα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος του Γαλλικού ποταμού, αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα επιχειρώντας να διαφύγει.

Ακολούθησε καταδίωξη στην Επαρχιακή Οδό Χαλάστρας – Κυμίνων, κατά την οποία ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα να βγει από το δρόμο. Ακολούθησε πεζή καταδίωξη, κατά την οποία συνελήφθη τελικά ο 52χρονος οδηγός, ο οποίος προέβαλε σθεναρή αντίσταση.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο όχημα που επέβαιναν ο συλληφθείς και ένας συνεργός, διαπιστώθηκε η παράνομη μεταφορά 8 αλλοδαπών, οι οποίοι στερούνταν εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελληνική επικράτεια. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο και για τη μεταφορά τους θα κατέβαλαν κατά την άφιξή τους στην Αθήνα 1.000 ευρώ έκαστος.  Πηγη:ert.gr


Κατεβαίνοντας σε απεργία πείνας στη Μόρια

Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο. Οι συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας είναι άθλιες και κάποιοι καταφεύγουν σε απεργία
πείνας. Όπως τα αδέρφια Αράς και Αμίρ Χαμπέι.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Αράς Χαμπέι από το Ιράν είναι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και μήνες στη Λέσβο, χωρίς διέξοδο. Όταν έμαθε ότι ο αδερφός του και μερικοί ακόμη πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, δεν δίστασε ούτε λεπτό να τους ακολουθήσει. Ο ίδιος βέβαια έκανε τη δική του απεργία πείνας στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης. Σταμάτησε να τρώει στις αρχές Ιουνίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα: «Οι πρόσφυγες δεν είναι εγκληματίες». Θέλησε να τραβήξει έτσι την προσοχή του κόσμου.
Ο Αράς ήρθε στην Ελλάδα με τον αδερφό του Αμίρ. Ο πρώτος έλαβε τελικά άσυλο, ενώ ο δεύτερος όχι. Ο Αμίρ προσέβαλε την απόφαση απόρριψης της αίτησης ασύλου του και έκτοτε παραμένει εγκλωβισμένος στη Μόρια. Μαζί με άλλους δύο πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργία πείνας για να καταγγείλουν την άτυπη φυλάκισή τους για διοικητικούς λόγους στον «τομέα Β» της Μόριας, όπου στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται. Ο Αράς από τον άλλη, παρ' όλο που ο ίδιος κατάφερε να λάβει άσυλο, δεν σταματά τον αγώνα για τον αδερφό του. «Ανησυχώ για την υγεία του αδερφού μου» λέει ο Αράς δείχνοντας φωτογραφίες του αδερφού του και των άλλων απεργών πείνας. Και ο Αράς κάνει πια απεργία πείνας, αλλά όπως τονίζει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλέσει έναν γιατρό, αφού βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Οι υπόλοιποι απεργοί πείνας μέσα στη Μόρια όμως όχι. Είναι αποκλεισμένοι σε έναν χώρο που ήταν στο παρελθόν φυλακή, πάνω στην κορυφή ενός βουνού, ώστε να μη φθάνουν τα βλέμματα των νησιωτών και των τουριστών.
Η προσφυγική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2016. Τότε έκλεισε και η λεγόμενη Βαλκανική Οδός για τους πρόσφυγες. Έκτοτε χιλιάδες πρόσφυγες άρχισαν να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, συνολικά περί τους 14.000 –αν και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο για μικρότερο αριθμό. Όσοι πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά δεν μπορούν τα ταξιδέψουν προς άλλον προορισμό μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να τους χορηγήσει ειδική προσφυγική ταυτότητα, κάτι που διαρκεί μήνες. Ωστόσο κάποιοι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι τέτοιες ταυτότητες μπορούν να αγοραστούν και στη μαύρη αγορά με 700 και 1.000 ευρώ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Στο μεταξύ, όσοι πρόσφυγες εξακολουθούν να μένουν στα υπερπλήρη προσφυγικά καταλύματα, όπως αυτό στη Μόρια, υποφέρουν. Οι αφίξεις σε αυτά μάλιστα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου έχει μειωθεί δραστικά μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας.
Η ιστορία των δύο αδερφών Χαμπέι είναι ενδεικτική της κατάστασης που ζουν πολλοί πρόσφυγες. Όταν απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου του Αμίρ, ο ίδιος εστάλη στη Μόρια με σκοπό να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία. Τελικά την τελευταία στιγμή, με προσωρινή απόφαση του ΕΔΔΑ, πάγωσε η όλη διαδικασία επαναπροώθησης. Από την άλλη πλευρά ο αδερφός του, Αράς, γνωστός ακτιβιστής, φωτογράφος και σκηνοθέτης στο Ιράν, ο οποίος λόγω της πολιτικής του δράσης στην πατρίδα του υπέστη διώξεις και βασανιστήρια, έφτασε στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2016. Ήθελε να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο και αντ' αυτού βρήκε την κόλαση του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. «Δεν είχαμε ρεύμα, ούτε θέρμανση. Μια μητέρα με την κόρη της κάηκαν στη σκηνή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν. Γρήγορα καθάρισαν το σημείο και έστησαν νέα σκηνή. Κανείς δεn ζήτησε συγγνώμη», αναφέρει ο Αράς. Τους πέντε μήνες που ο ίδιος έζησε στη Μόρια μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου του έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Στη συνέχεια κατάφερε να μεταφερθεί σε ένα κανονικό διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, χωρίς όμως τον αδερφό του. Η δική του απεργία πείνας στο κέντρο του νησιού γίνεται σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας μέσα στη Μόρια και γενικά τους πρόσφυγες των νησιών που ζουν ακόμη τη δική τους Οδύσσεια.
Πηγή: Deutsche Welle, aixmi.gr

Πάνω από 100 μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε δύο ημέρες

Ειδικότερα, στη Λέσβο πέρασαν 61 άτομα, στη Σάμο 47 ενώ στη Χίο οι ροές ήταν μηδενικές

Τα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 108 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας έως σήμερα Τετάρτη το πρωί.

Ειδικότερα, στη Λέσβο πέρασαν 61 άτομα, στη Σάμο 47 ενώ στη Χίο οι ροές ήταν μηδενικές.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου στα νησιά σήμερα βρίσκονται συνολικά 9.914 άτομα που έχουν αιτηθεί ασύλου (9.170 τη 1η Ιουνίου). Από αυτούς 4.310 στη Λέσβο (3.182 την 1η Ιουνίου), 3.471 στη Χίο (3.953 την 1η Ιουνίου) και 2.127 στη Σάμο (2.033 την 1η Ιουνίου).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ξανά μετά από μήνες: Σχεδόν 10.000 οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Σε δύο ημέρες συνολικά 212 έφτασαν στα νησιά 

Συνολικά 212 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε 48 ώρες, από το Σαββάτο μέχρι σήμερα Δευτέρα το πρωί.

Από αυτούς οι 89 πέρασαν στη Λέσβο, οι 68 στη Χίο και οι 55 στη Σάμο. Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στα νησιά σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου αγγίζει για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες τους 10.000 (τόσοι ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου). Συγκεκριμένα σήμερα, Δευτέρα, στη Λέσβο βρίσκονται 4.378 άτομα, στη Χίο 3.461 και στη Σάμο 2.095.
Διαμαρτυρίες

Στο μεταξύ από σήμερα το πρωί καθιστική διαμαρτυρία έξω από τους χώρους της υπηρεσίας ασύλου μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια πραγματοποιούν ομάδες μεταναστών κυρίως από χώρες της κεντρικής Αφρικής. Διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου που σε πολλές περιπτώσεις όπως υποστηρίζουν, ξεπερνά τον έναν χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Κρατούσαν μετανάστες ομήρους και ζητούσαν χρήματα για να τους απελευθερώσουν

Τρεις νεαροί συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης για υπόθεση παράνομης κράτησης μεταναστών.

Οι δράστες κρατούσαν κλειδωμένους σε αποθήκη 13 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και έναν ανήλικο, ζητώντας χρηματικό ποσό για την απελευθέρωσή τους.


Πρόκειται για τρεις αλλοδαπούς, 21, 18 και 27 ετών, σε βάρος των οποίων, καθώς και τριών συνεργών τους, σχηματίσθηκε δικογραφία κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση και παραχώρηση καταλύματος σε μη νόμιμους μετανάστες, με σκοπό τη διακίνηση και αρπαγή.

Ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αστυνομικοί προσέγγισαν αποθήκη σε αγροτική περιοχή της Μαγνησίας Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας του 27χρονου, η οποία φυλασσόταν από τους άλλους δύο συλληφθέντες. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών Αρχών, σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό της αποθήκης βρέθηκαν οι 13 αλλοδαποί, που παρακρατούνταν μέχρι να καταβληθεί στους δράστες χρηματικό ποσό για την απελευθέρωση τους.  ΠΗΓΗ:zougla.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική πρεσβεία από πρόσφυγες και μετανάστες

Περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, ζητώντας άσυλο και διαμαρτυρόμενοι για τους περιορισμούς που έχει θέσει η Γερμανία στον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται στη χώρα για οικογενειακή επανένωση.Οι πρόσφυγες και μετανάστες, που, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμένουν κυρίως στις δομές της Ριτσώνας και του Σκαραμαγκά, κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, όπως «Όχι στους γερμανικούς νόμους που εμποδίζουν την επανένωση», «Θέλουμε να φύγουμε», «Περιμένουμε αρκετά».Την είσοδο στην πρεσβεία είχαν αποκλείσει αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων εισήλθε στην πρεσβεία και επέδωσε σχετικό ψήφισμα.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Δελτίο Τύπου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. για τα επεισόδια στην Μόρια μεταξύ αστυνομικών και παράνομων μεταναστώνΓια ακόμη μια φορά στη Μυτιλήνη τις τελευταίες ώρες εκτυλίχθησαν σκηνές ανομίας στο Κέντρο της Μόριας από παράνομους μετανάστες – αφρικανικής προέλευσης – που θα έπρεπε να βρίσκονται υπό κράτηση εξαιτίας της παράνομης εισόδους τους.
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου
                                                                                                            Θεσσαλονίκη 19/07/2017

Αριθμ. Σχετ . :14 / 2017

                                                         
                                                              Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Για ακόμη μια φορά στη Μυτιλήνη τις τελευταίες ώρες εκτυλίχθησαν σκηνές ανομίας στο Κέντρο της Μόριας από παράνομους μετανάστες – αφρικανικής προέλευσης – που θα έπρεπε να βρίσκονται υπό κράτηση εξαιτίας της παράνομης εισόδους τους.

Δυστυχώς όμως, η ανοχή που επιδεικνύεται σε όσους εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος και τα δικαιώματα που τους αναγνωρίζονται ( και καμιά υποχρέωση στο κράτος που τους φιλοξενεί ) είναι προφανές πως θα οδηγήσουν σε τέτοιες καταστάσεις. Καταστάσεις που καλούνται εκ των υστέρων και με σοβαρές καθυστερήσεις να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί μας θέτοντας τους εαυτούς τους σε κίνδυνο.

Αποτέλεσμα των χθεσινών επεισοδίων εκτός των υλικών ζημιών ήταν και οι τραυματισμοί συναδέλφων, ευτυχώς για χθες όχι σοβαροί. Για πόσο όμως ακόμη, όταν η Αστυνομία και οι δυνάμεις που βρίσκονται εκεί θα επιδεικνύουν τεράστια ανοχή σε αδικαιολόγητες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις παράνομων μεταναστών που καίνε, σπάνε, πετροβολούν και επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις ;

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν είναι ζήτημα ικανότητας της Αστυνομίας αλλά απόρροια της εκάστοτε πολιτικής βούλησης ο χαρακτήρας των ενεργειών αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Επισημάναμε με κάθε τρόπο το τι θα επακολουθήσει πριν ακριβώς δύο χρόνια όταν κοινοποιήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών που θα εισέρχονται εντός της Χώρας. Καταθέσαμε τις απόψεις μας και θέσαμε τους προβληματισμούς μας για τον τρόπο που δομήθηκαν τα ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά και οι Υπηρεσίες Ασύλου χωρίς όμως να εισακουστούν.

Δεν τιμούν σήμερα την χώρα μας οι εικόνες παράνομων μεταναστών να βιαιοπραγούν ανενόχλητοι ουσιαστικά σε βάρος της περιουσίας και της ζωής των Ελλήνων πολιτών μειώνοντας το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας μας.

Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά αυτούς που επέλεξαν να επιβάλλουν πολιτικές ανοχής στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και θα τους βαρύνουν εξ’ ολοκλήρου την ώρα που οι συνάδελφοι δεν θα έχουν πλέον την τύχη με το μέρος τους.

Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος.

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ – Νέα εξέγερση μεταναστών στη Μόρια… Βάζουν φωτιές μέσα και έξω από το Hotspot


Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας της Λέσβου, αφού για μία ακόμα φορά έχουμε εξέγερση μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας.
Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για μία ακόμα φορά για τον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο – μερικοί βρίσκονται  εκεί από τις 20 Μαρτίου 2016 – αλλά και για τις απελάσεις κάποιων από αυτούς στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες έχουν βάλει φωτιές μέσα και έξω από το Hotspot της Μόριας, ενώ δεν αφήνουν να πλησιάσει κανείς, αλλά ούτε και τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκεί, αλλά δεν μπορούν να επιχειρήσουν για την κατάσβεση των εστιών της φωτιάς.
Στην επιχείρηση για την κατάσβεση της φωτιάς βοηθούν από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Πετζετέλ.
Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, οι μετανάστες έχουν κλείσει το δρόμο με κάδους απορριμάτων τους οποίους καίνε, ενώ έχουν προκαλέσει ζημιές σε πολλά ΙΧ αυτοκίνητα.
Πηγή: LESVOSnews.gr

Παναγιώτης Σβερώνης Ποιοι ασχολούνται με την διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης στον Θεσσαλικό κάμπο?

Αλιεύσαμε  και παραθέτουμε την τοποθέτηση  του Προέδρου των συνοριακών Καρδίτσας και αντιπροέδρου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. Σβερώνη Παναγιώτη  , στην σελίδα που διατηρεί το Σωματείο Συνοριακών Αστυνομικών Νομού Καρδίτσας σχετικά με την ίδρυση του Α.Τ. Λίμνης Πλαστήρα και την κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καρδίτσας, σύμφωνα με την νέα αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών ΕΛ.ΑΣ.


Ένα ωραίο επικοινωνιακό event χωρίς καμία ουσία κατά την ταπεινή μου γνώμη για την αστυνόμευση του νομού Καρδίτσας. Έκλεισε μια υπηρεσία που είχε εδαφική αρμοδιότητα όλο τον νομό με πληθυσμό 150,000 κατοίκων που επί 15 χρόνια περιπολούσε σε όλη την περιοχή με τεράστια προσφορά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και άνοιξε ένα ΑΤ που αστυνομεύει μερικά χωριά με πληθυσμό όλων μαζί περίπου 2.500 ανθρώπων !!!!!! 

Με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες αλλά μόνο πρόσφυγες έκλεισαν μια υπηρεσία που ακόμη και τα τελευταία χρόνια που την υποβάθμισαν είχε πάνω από 300 συλλήψεις τον χρόνο. Η αναδιάταξη της ελληνικής αστυνομίας δεν γίνεται στο πόδι αλλά με ουσιαστική διαβούλευση εκ των έσω, κάτι που δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση αφού κληθήκαμε να πούμε τις απόψεις μας την ημέρα ανακοίνωσης του κλεισίματος της υπηρεσίας μας.

 Όσο για την μεταστέγαση της ΔΑ Καρδίτσας στην κλειστή σχολή αστυφυλάκων που είναι ένα πάγιο αίτημα του σωματείου μας εδώ και επτά περίπου χρόνια έχοντας δεχτεί μεγάλο πόλεμο για την πρόταση αυτή τότε, αισθανόμαστε δικαιωμένοι περιμένοντας να μην μείνει στις εξαγγελίες!!!!

 Κλείνοντας θα ήθελα να ρωτήσω την φυσική ηγεσία του νομού αλλά και όλης της Θεσσαλίας μέσω της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης πόσα περιπολικά ασχολούνται καθημερινά αποκλειστικά με την διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης στον θεσσαλικό κάμπο??????? Η απάντηση είναι απλή κανένα......

BorderNews.gr

Γερμανία: Νέες σεξουαλικές επιθέσεις και συμπλοκές μεταναστών με αστυνομικούς


Γερμανία: Ταραχές μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών, στο περιθώριο μιας γιορτής, νεαρές γυναίκες κατήγγειλαν ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά
Ένας 20χρονος Ιρακινός που έχει ζητήσει άσυλο στη Γερμανία φέρεται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μια νεαρή γυναίκα το βράδυ της Παρασκευής. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, τρεις Αφγανοί ηλικίας από 18 έως 20 ετών κράτησαν παρά τη θέλησή της μια 17χρονη και την θώπευσαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, τον Ρόλαντ Άιζελε.
Οι ύποπτοι συνελήφθησαν, όμως οι δικαστικές αρχές δεν διέταξαν την προφυλάκισή τους, εν αναμονή της έρευνας που είναι σε εξέλιξη.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας κάνει λόγο για τρεις σεξουαλικές επιθέσεις μέχρι στιγμής αλλά ο εκπρόσωπος έκανε έκκληση στις γυναίκες που ενδεχομένως έπεσαν θύματα να ενημερώσουν τις αρχές.
"Πολλοί άνθρωποι αλλοδαπής προέλευσης μετείχαν σε αυτές τις ομάδες, όμως δεν ήταν αποκλειστικά" ξένοι, υπογράμμισε αναφερόμενος στους νέους που κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τα επεισόδια. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να πει πόσοι από τους δράστες ήταν μετανάστες.
Οι συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και δεκάδων νέων ξέσπασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή. Οι ταραξίες ξέκοψαν από ένα πλήθος περίπου 1.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στο ετήσιο πανηγύρι του Σόρντορφ.
Οι νεαροί εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών και άλλων παριστάμενων.
Μάρτυρες κατέθεσαν ότι "μερικοί νεαροί" έτρεχαν στους δρόμους της πόλης οπλισμένοι με μαχαίρια και ένας κρατούσε ένα αεροβόλο πιστόλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αδικία σε βάρος των Υπαξιωματικών μη Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ σε σχέση με τους με τους αντίστοιχους των ΣΑ - καταγγελία αναγνώστη του bloko.gr


Δημοσιεύουμε κείμενο-καταγγελία, που μας απέστειλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στρατιωτικός-αναγνώστης του bloko.gr: Kαλησπέρα σας, θα ήθελα να σας τονίσω τις ανησυχίες ενός 
υπαξιωματικού μη παραγωγικής σχολής  των  Ενόπλων Δυνάμεων όπως παρακάτω :. α)  Μέ ποιο σκεπτικό εντάχθηκαν στην κατηγορία Β, οι Αρχιφύλακες, Αρχιπυροσβέστες και Αρχικελευστές ΛΣ  όλοι τους  υπαξιωματικοί μη παραγωγικής σχολής οι οποίοι προσλήφθηκαν χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις ?

  β)  Μέ ποιο σκεπτικό εντάχθηκαν στην κατηγορία Γ, οι Αρχιφύλακες προελεύσεως Ειδικών Φρουρών  όπως και οι των Ενόπλων Δυνάμεων  Αρχιλοχίες, Αρχικελευστές και Αρχισμηνίες προελεύσεως ΕΜΘ υπαξιωματικοί μη παραγωγικής σχολής οι οποίοι προσλήφθηκαν και αυτοί χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις  αλλά μόνο αυτοί εντάχθηκαν στην κατηγορία Γ !!!

   γ) Γνωρίζεται ότι άπαντες που προσλήφθηκαν χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις των Σωμάτων Ασφαλείας στα 16 έτη πραγματικής υπηρεσίας οι Αστυφύλακες , Πυροσβέστες μη παραγωγικής σχολής (15 έτη πραγματικής υπηρεσίας) και  Λιμενοφύλακες  επίσης μη παραγωγικής  σχολής στα 16 έτη πραγματικής υπηρεσίας    προάγονται στον βαθμό του  Αρχιφύλακα, Αρχιπυροσβέστη και Αρχικελευστή ΛΣ, ενώ στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων  υπαξιωματικοί μη παραγωγικής σχολής προελεύσεως  ΕΜΘ  με άνω των 17 ετών πραγματικής υπηρεσίας  είναι ακόμα Επιλοχίες !!!     

  δ) Γνωρίζεται ότι οι Αρχιφύλακες μη ανακριτικοί οι οποίοι προσλήφθηκαν χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις με 33 έτη υπηρεσίας προάγονται στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και λαμβάνουν μέρισμα Ανθυπολοχαγού!!!   Ενώ υπαξιωματικοί μη παραγωγικής σχολής προελεύσεως  ΕΜΘ με 33 έτη υπηρεσίας  θα λαμβάνουν μέρισμα Ανθυπασπιστή απο το ΜΤΣ!!! 

Αναδημοσίευση από bloko.gr

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Συνεχίζεται η μείωση των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στον Έβρο

Συνεχίζεται η μεγάλη μείωση στον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας από τον Έβρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, για το πρώτο 5μηνο του 2017 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, είχαμε μείωση που άγγιξε το 50% στον αριθμό των συλλήψεων, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και 100% μείωση στις από θαλάσσης συλλήψεις.
Αναλυτικά, το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2017, στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, από τις αστυνομικές διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας έγιναν 841 συλλήψεις έναντι 1.638 το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2016. Μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 48,66%. Σε ό,τι αφορά τη λιμενική αρχή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, δεν έγινε καμία σύλληψη ακόμη για φέτος, ενώ πέρσι το διάστημα αυτό είχαν πραγματοποιηθεί 361 συλλήψεις. Πηγή:alexpoli.gr

9.807 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Σε δεδομένα Φεβρουαρίου επιστρέφει η Λέσβος αφού οι συνεχείς μικρές ροές αύξησαν σε 4.289 τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που περιμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει.Το τελευταίο 48ωρο και σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο πέρασαν 157 άτομα, στη Χίο πέρασαν πέντε, οι πρώτοι μετά από ένα μήνα μηδενικών ροών, και στη Σάμο 85.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης στα νησιά ευθύνης της, σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου, ζουν συνολικά 9.807 άτομα, στη Λέσβο 4.289, στη Χίο 3.474 και στη Σάμο 2.044.


Πηγή: skai.gr

Το φορτηγάκι μετέφερε μετανάστες από τον Έβρο

Συνελήφθη χθες (13-7-2017) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 42χρονος αλλοδαπός, υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες. Έξι (6) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Μπανγκλαντές, δύο (2) ήταν υπήκοοι Πακιστάν και ένας (1) υπήκοος Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 42χρονο, διότι εντόπισαν στην καρότσα του Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου που οδηγούσε, εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους ο δράστης προωθούσε παράνομα στην ενδοχώρα.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και 1 κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης.

Πηγή:faros24.gr

Ο Ιρακινός που συνελήφθη στο Σουφλί είχε ένα φάκελο γεμάτο παραβάσεις

Συνελήφθη, χθες (13-7-2017) το πρωί, στο Σουφλί, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 40χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιράκ, ο οποίος διώκεται με Ένταλμα Σύλληψης και οκτώ καταδικαστικές αποφάσεις από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Αναλυτικότερα, ο 40χρονος είχε συλληφθεί αρχικά για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι εκκρεμούσαν σε βάρος του ένα Ένταλμα Σύλληψης και οκτώ καταδικαστικές αποφάσεις για ληστεία, παράβαση του νόμου περί όπλων, μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών, κλοπές, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ:faros24.gr

Στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέρθηκαν τελικά οι 104 μετανάστες και πρόσφυγες

Στο λιμάνι της Καλαμάτας και όχι του Λαυρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, μεταφέρθηκαν τα μεσάνυχτα με το φορτηγό πλοίο «sea champion», οι 104 μετανάστες και πρόσφυγες, που εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι σε ακυβέρνητο σκάφος 54 ναυτικά μίλια δυτικά νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζας κοντά στη Μεθώνη.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ο σχεδιασμός για τη μεταφορά τους στο λιμάνι της Καλαμάτας άλλαξε μετά από νέα επικοινωνία του πλοιάρχου του πλοίου με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διάσωσης. Μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων περιλαμβάνονται δύο παιδιά και δύο γυναίκες.

Στο μεταξύ στο λιμάνι του Καρλοβασίου οδηγήθηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του λιμενικού σώματος, το σκάφος αναψυχής «AQUA MARINE» σημαίας ΗΠΑ που εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο χθες το μεσημέρι χωρίς επιβάτες, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 12 ν.μ. βορειοδυτικά της Σάμου. Το σκάφος που είχε παρουσιάσει εισροή υδάτων είχε εγκαταλειφθεί νωρίτερα από 8 άτομα που είχαν επιβιβαστεί σε βοηθητικό λέμβο και οι οποίοι περισυνελέγησαν με ασφάλεια από τις τουρκικές αρχές.

Το AQUA MARINE εντοπίστηκε αρχικά από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και εν συνεχεία από σκάφη του λιμενικού και της FRONTEX.

Σημειώνεται ότι, στην περιοχή του συμβάντος έσπευσε και τουρκικό ελικόπτερο το οποίο στη συνέχεια αποχώρησε και ακολούθως σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, με σκοπό τη ρυμούλκηση του σκάφους στην Τουρκία. Τελικά, το ανωτέρω σκάφος ρυμουλκήθηκε ασφαλώς από το Πλοίο Λιμενικού στο λιμάνι του Καρλοβασίου στη Σάμο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕΜουζάλας: «Για το μεταναστευτικό η λύση είναι ευρωπαϊκή»

Όπως ισχυρίζεται, «μέχρι τώρα καταφέραμε, διαμέσου της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, να μειώσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα, κατά μέσο όρο, από οκτώ χιλιάδες σε ογδόντα ανθρώπους την ημέρα»

«Για το μεταναστευτικό η λύση είναι ευρωπαϊκή», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 ore ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικήςΓιάννης Μουζάλας. Παράλληλα, ο υπουργός, υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μια αισθηματική ή ηθική υπόθεση» αλλά «αποτελεί νομική υποχρέωση».
 
Σε σχέση με το προσφυγικό και την όλη κατάσταση στην Ελλάδα, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, μεταξύ των άλλων τονίζει:
 
«Αν και η κατάσταση παραμένει δύσκολη, μέχρι τώρα καταφέραμε, διαμέσου της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, να μειώσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα, κατά μέσο όρο, από οκτώ χιλιάδες σε ογδόντα ανθρώπους την ημέρα. Αυτοί είναι οι τωρινοί αριθμοί. Είναι παράλογο να περιμένει, κανείς, μια χώρα πρώτης εισόδου, να μπορεί να αντιμετωπίσει ή να λύσει ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων. Θα πολεμήσουμε κατά αυτής της στάσης, μαζί με την Ιταλία».
 
Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «φυσικά η Ελλάδα δεν έγινε το κέντρο της Ευρώπης για την υποδοχή μεταναστών, και δεν θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο» και ότι «από εδώ και πέρα η χώρα μας δεσμεύεται να βελτιώσει και να επιταχύνει την διαδικασία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, και για την επιτάχυνση της μεταφοράς μέσω ξηράς, ή την επιστροφή στην Τουρκία».
 
Ο Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, καθιστά σαφές ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας λειτουργεί, και οι δυσκολίες εφαρμογής της αφορούν, κυρίως, τους επαναπατρισμούς.
 
Με αναφορά στο ίδιο πάντα θέμα, ο αρμόδιος υπουργός εξηγεί στην Il Sole 24 Ore: «αυτό συμβαίνει διότι η χώρα μας συνεχίζει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου ατομικά, ad hoc, με σεβασμό σε όλους τους διεθνείς κανόνες που αφορούν την μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου, παρά το κόστος που αυτό επιφέρει στην χώρα. Με μια ενδεχόμενη αύξηση της υποστήριξης από μέρους του EASO, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας υποστήριξης για το Άσυλο, και ενισχύοντας την υπηρεσία ασύλου μας, πιστεύουμε ότι και αυτό το πρόβλημα, έστω και με καταβολή μεγάλης προσπάθειας, θα επιλυθεί».
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα των μετεγκαταστάσεων και τις χώρες μέλη της Ένωσης που αρνούνται να σεβασθούν τα συμφωνηθέντα, ο κ. Μουζάλας δηλώνει:
 
«Σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση των προσφύγων στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις παραμέτρους και τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο των συμφωνιών, στην χώρα μας έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την διαδικασία. Έχει ήδη γίνει πράξη η μετεγκατάσταση δεκαπέντε χιλιάδων ανθρώπων και ετοιμαζόμαστε για τη μετεγκατάσταση άλλων επτά χιλιάδων. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι εκείνα που έχουν ήδη γίνει, δεν είναι αρκετά. Το αίτημα της Ιταλίας να μειωθεί το ποσοστό των προσφύγων που συμμετέχει στη μετεγκατάσταση κάτω από το 75%, είναι δίκαιο. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έθεσε το ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το μέλλον ανθρώπων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες του Αφγανιστάν, οι οποίοι είναι σαφές ότι χρήζουν προστασίας, αλλά δεν έχουν γίνει δεκτοί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Πρόκειται για θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να συζητηθεί. Σε ότι αφορά τις χώρες που αρνούνται να σεβασθούν την ποσόστωσή που τους αναλογεί, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η αλληλεγγύη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι μια αισθηματική ή ηθική υπόθεση. Αποτελεί νομική υποχρέωση. Όποιος δεν σέβεται τις νομικές υποχρεώσεις του, πρέπει να υπόκειται σε κάποιες κυρώσεις. Το να επιβάλλεις κυρώσεις δεν είναι κάτι το ευχάριστο, αλλά είναι απαραίτητο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάσωση 53 προσφύγων στο Φαρμακονήσι

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 53 προσφύγων προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν. Φαρμακονησίου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.


Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα ν. Φαρμακονησίου.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Λέρου. Πηγή:zougla.gr