Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Κλιμάκιο της ΠΟΣΥΦΥ στη Λέσβο και τον Αστυνομικό Διευθυντή

      Το διήμερο 27/28 Ιουλίου Αντιπροσωπεία της ΠΟΣΥΦΥ βρέθηκε στη Λέσβο για τα προβλήματα των αποσπασμένων αστυνομικών που απασχολούνται στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.


Τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΥΦΥ Δημάκης Λάζαρος και Μάλκος Αντώνης
με τον Αστ/κο Διευθυντή Λέσβου Ανδρ. Στεφανου

   

       Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας την 27/28 Ιουλίου επισκέφθηκε τη Λέσβο και ενημερώθηκε από συναδέλφους αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
     Πριν λίγες ημέρες, για ακόμη μία φορά οι συνάδελφοι κλίθηκαν να διαχειριστούν άλλη μια εξέγερση εντός του Κέντρου Φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου. Δεν ήταν η πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Πέραν των εντολών και διαταγών που λαμβάνουν οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της επιχειρησιακής διαχείρισης, ως υπεύθυνος συνδικαλιστικός φορέας, οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα που άπτονται των υποχρεώσεων μας.
    Αυτά τα ζητήματα επισημάναμε και συζητήσαμε κατά την συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας την 27η Ιουλίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου κ. Ανδ. Στεφάνου. Ειδικότερα, επισημάναμε πως κύριο μέλημά μας είναι σε κάθε περίπτωση η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων που εργάζονται  είτε στις δομές που υπάρχουν εκεί είτε στη φύλαξη των συνόρων και σε εποχούμενες περιπολίες. Προτείναμε λύσεις σε επιμέρους καθημερινά προβλήματα που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων αλλά και καθιστούν αυτές τις συνθήκες ασφαλέστερες.  Καταστήσαμε σαφές και ενισχύσαμε την άποψη πως οι διμοιρίες στο νησί επιτελούν σημαντικό έργο και  η παρουσία τους εγγυάται την ομαλότητα  στις συνθήκες που επικρατούν. Καταθέσαμε την αντίθεσή μας στις φωνές που επιμένουν στην αποχώρηση των διμοιριών από το νησί. Η παρουσία τους,  αλλά προπάντων η επιχειρησιακή ετοιμότητα  και η αποτελεσματικότητά τους αποδείχθηκαν περίτρανα στην τελευταία εξέγερση. 

     Τέλος ζητήσαμε από την κ. Διευθυντή, όλο το αποσπασμένο αστυνομικό προσωπικό να υπηρετεί σε θέσεις που να σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές είτε στη διαχείρισή τους είτε σε περιπολίες και φύλαξη. Θεωρούμε πως κανείς δεν περισσεύει για να διαμορφωθεί ένα κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας. 

Έβρος: Νέα καταδίωξη διακινητών

Ένα φορτηγό κίνησε την υποψία αστυνομικών, την Πέμπτη το πρωί και οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό προκειμένου να σταματήσει, στο ύψος του κόμβου της Κίρκης στην Εγνατία οδό. Ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.
Λίγο πιο κάτω, ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον συνοδηγό, επιχείρησαν να διαφύγουν, πεζή, σε παρακείμενη θαμνώδη και βραχώδη περιοχή. Άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν έναν 18χρονο, ο οποίος, κατά την προσπάθεια διαφυγής του, τραυματίσθηκε στο πόδι, ενώ ο συνεργός του δεν εντοπίσθηκε.
Σε έλεγχο που ακολούθησε στο όχημα, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας δεκαπέντε λαθρομετανάστες.
Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία. Πηγη:Νέα της Θράκης www.thrakinea.gr

Ερευνα για μαχητές του ISIS «φιλοξενούμενους» σε Κόσοβο και Βοσνία - Οι ειδικές συναντήσεις του Νίκου Τόσκα

Στοιχεία για περίπου 100 μαχητές του ISIS που δίνουν πλέον το «παρών» στο Κόσοβο «φιλοξενούμενοι» από φανατικούς ισλαμιστές της περιοχής, αλλά και 100 τζιχαντιστές που επέστρεψαν προσφάτως στην Αλβανία απασχολούν πλέον την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
 
Μάλιστα, η πυκνή αυτή παρουσία τζιχαντιστών κοντά στην Ελλάδα αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συναντήσεων που είχε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές βαλκανικές χώρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Τόσκας. Με τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη να συγκεντρώνουν στοιχεία - για κάθε ενδεχόμενο - για τις κινήσεις και τις στοχεύσεις τους το επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόσκας επεδίωξε να λάβει λίστα με ονόματα υπόπτων και να ενισχυθεί η συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες και κυρίως με τη Σερβία, που θεωρείται ότι έχει σημαντικό δίκτυο πληροφοριών για τις κινήσεις μελών του ISIS στη συγκεκριμένη περιοχή.
 
Οι ξένες διωκτικές αρχές είχαν διαπιστώσει ότι περίπου 30.000 φανατικοί ισλαμιστές από 86 χώρες είχαν ταξιδέψει ως τον Δεκέμβριο του 2015 στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στον ISIS. Οι περισσότεροι προέρχονταν από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, από χώρες της Βόρειας Αφρικής, από τη Δυτική Ευρώπη και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
 
Περίπου 800 από αυτούς τους «μαχητές» του ISIS υπολογίζεται ότι αναχώρησαν από την Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βοσνία και τα Σκόπια. Τώρα λοιπόν παρατηρείται τάση επιστροφής πολλών ξένων μαχητών στην Ευρώπη, με τα μέτρα ασφαλείας να εντείνονται...
 
Το σχετικά ανησυχητικό στοιχείο για τους έλληνες αξιωματούχους είναι ότι πέρα από τις πληροφορίες για 100 «μαχητές» του ISIS που είχαν φύγει κυρίως από το Κόσοβο κι άρχισαν να επιστρέφουν, έχουν υπάρξει καταγραφές ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δίνουν πλέον «παρών» και 100 «σκληροί» τζιχαντιστές που προέρχονται από άλλες χώρες. Προκαλώντας απορίες κι ερωτήματα αν αυτό αφορά προσπάθεια να κρυφτούν ή αφορά άλλο «τρομοκρατικό σχέδιο» των μελών του ISIS.
 
Σημειώνεται ότι οι δεσμοί ισλαμιστών της περιοχής με μέλη της Αλ Κάιντα και φανατικούς ισλαμιστές είχαν αναδειχθεί και από την περίοδο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, όταν οι άραβες ένοπλοι είχαν πάρει διαβατήρια από ορισμένες βαλκανικές χώρες.
 
Οι φόβοι εντείνονται γιατί πολλοί «κοσοβάροι» τζιχαντιστές είχαν προχωρήσει από τη Συρία σε κηρύγματα μίσους και είχαν ζητήσει από φανατικούς ισλαμιστές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.
 
 Επισημαίνεται ότι προ διετίας είχε εντοπισθεί στη χώρα μας ο τζιχαντιστής Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς ή «Μάξιμος» που είχε ένοπλη παρουσία στη Βοσνία και οργάνωνε δίκτυο τζιχαντιστών στις συγκεκριμένες βαλκανικές χώρες.
Με ιδιαίτερη προσοχή η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί και τη σταδιακή επιστροφή και τις κινήσεις 100 μαχητών του ISIS στην Αλβανία. Για πιθανό χτύπημα από αλβανούς ισλαμιστές έχουν εκφράσει φόβους οι αρχές ασφαλείας στην Ιταλία.
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
Πηγή:tovima.gr

Επιλύθηκε το νομικό πρόβλημα με τις προμήθειες στην ΕΛ.ΑΣ.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι διαχειριστές των εκάστοτε Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., επιλύθηκε με την κατάθεση της παρακάτω τροπολογίας στη Βουλή.

Η στέρηση της ικανότητας εφοδιασμού των Σωμάτων Ασφαλείας με στοιχειώδη μέσα και εφόδια, ιδίως στους τομείς εφοδιασμού καυσίμων κίνησης,ελαστικών τροχών, καθαρισμού και αναλώσιμων υλικών. 

Δείτε την τροπολογίαΠηγή:  www.dekapolice.gr


Νέο ευρωπαίκό πρόγραμμα για στέγαση και διατροφή των προσφύγων

Ανοίγει η ΕSTIA για 30.000 θέσεις φιλοξενίας - Νέο πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Ένα νέο πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (ΕSTIA - Emergency Support to Integration & Accommodation), που αναμένεται να συμβάλει στη μετάβαση από τους προσφυγικούς καταυλισμούς με συσσίτια στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τις κάρτες μετρητών (cash card), που θα δώσουν στους πρόσφυγες μια αίσθηση αυτονομίας, αξιοπρέπειας και μια ζωή πιο ενταγμένη σε διάφορα αστικά κέντρα της χώρας, όχι σε σκηνές, αλλά σε κανονικά σπίτια, παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους επιτρόπους Χρήστο Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ESTIA ανέρχεται συνολικά στα 151 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως είχε άλλωστε υλοποιηθεί και το προηγούμενο πρόγραμμα στέγασης προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, το νέο πρόγραμμα ανεβάζει τη συνολική στήριξη έκτακτης ανάγκης από τη DG ECHO στην Ελλάδα στο ποσό των 401 εκατομμυρίων ευρώ, που διατέθηκαν μέσω 15 ανθρωπιστικών εταίρων (διεθνείς οργανισμοί και μεγάλες ΜΚΟ).

Κάρτες και ενοικίαση σπιτιών

Όπως εξήγησε ο Χρ. Στυλιανίδης , το πρόγραμμα ESTIA αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά την παροχή προπληρωμένων καρτών με μετρητά (cash card) ύψους 57,6 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό των χρημάτων ανά οικογένεια εξαρτάται από το μέγεθος της οικογένειας και δεν ξεπερνά τη βοήθεια που λαμβάνει μια φτωχή ελληνική οικογένεια, όπως διευκρίνισε ο Γ. Μουζάλας. Με τα χρήματα αυτά οι πρόσφυγες θα μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την ενοικίαση διαμερισμάτων σε δήμους που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 93 εκατομμύρια ευρώ. Η αρχική πρόβλεψη αφορά 22.000 θέσεις φιλοξενίας και σκοπός του προγράμματος είναι να φτάσει μέχρι τέλος του 2017 στις 30.000 θέσεις φιλοξενίας. Από αυτές, οι 2.000 θα προορίζονται για τα νησιά και οι υπόλοιπες για την ηπειρωτική Ελλάδα, σε δήμους όπως οι Τρικάλων, Λιβαδειάς, οι τέσσερις δήμοι της Κρήτης και οι Λαρίσης και Καρδίτσας.

«Προετοιμάζουμε το έδαφος για την ανάληψη πια από το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Χρ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχει το πρόγραμμα τόσο στους πρόσφυγες στους οποίους θα δοθεί μια «αίσθηση αξιοπρέπειας και ελπίδας» -όπως ανέφερε- όσο όμως και στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα ωφεληθούν οικονομικά (ενοίκια, ψώνια από τοπική αγορά), ενώ θα συμβάλει και στην ενσωμάτωση του πληθυσμού στις πόλεις. Σχετικά με τη διάρκεια του προγράμματος, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι η παρούσα πρόβλεψη φτάνει μέχρι τα μέσα του 2019, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει την αποχώρηση των ανθρωπιστικών κονδυλίων από άλλα κανάλια, όπως το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Ευρωπαϊκά κονδύλια

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από το ξεκίνημα της κρίσης ώς το 2020 στην Ελλάδα από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα προέρχεται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Για την περίοδο 2014-2020 έχει διατεθεί το ποσό των 509 εκατ. στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του AMIF και του ISF. Επίσης, έχουν διατεθεί 361,8 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση, είτε απευθείας στις ελληνικές αρχές, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο Χρ. Στυλιανίδης και ο Γ. Μουζάλας δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, σημειώνοντας ότι μείωσε τις ροές στα νησιά και ότι έδωσε δικαιώματα στους Σύρους στην Τουρκία. Ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τον χειμώνα ώστε να αποφευχθούν περιστατικά σαν τα περσινά, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Συνεχίζονται οι παραβάσεις

Επιπλέον, ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για την απόρριψη από τον γενικό εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των αιτιάσεων της Ουγγαρίας και Σλοβενίας για την ακύρωση της απόφασης για το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και επισήμανε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας- οι οποίες δεν εφαρμόζουν την μετεγκατάσταση. «Έχουν έναν μήνα να αλλάξουν στάση» σημείωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, στέλνοντας ένα τελευταίο μήνυμα προς τα κράτη - μέλη "να επιδείξουν στην πράξη ότι πιστεύουν στις αρχές της Ευρώπης».

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών για τα παιδιά πρόσφυγες και τους ασυνόδευτους ανήλικους, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα παράσχει μεταβατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση του πιλοτικού σχεδίου για την κηδεμονία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Κλείνει καταυλισμός

Ο Γ. Μουζάλας έκανε λόγο για «τεράστια ποιοτική αλλαγή» με το πέρασμα από τους καταυλισμούς στα διαμερίσματα και από τα συσσίτια, τονίζοντας ότι ήδη το 70% έχουν λάβει την προπληρωμένη κάρτα και αναμένεται μέχρι το φθινόπωρο να την λάβουν όλοι οι πρόσφυγες. Σημείωσε ότι από τους 43 καταυλισμούς έχουν κλείσει οι 6 μέσα σε 5 μήνες και αναμένεται μέχρι τέλους Αυγούστου να κλείσει και ο καταυλισμός της Softex. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι κατά τη μετάβαση -τόσο από τους καταυλισμούς στα διαμερίσματα αλλά και από την αντικατάσταση των ΜΚΟ από το κράτος στα νησιά, καθώς αλλάζει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- θα υπάρξουν κενά, όμως εξέφρασε, την πεποίθησή του ότι δεν θα είναι τέτοια που θα έχουν δραματικές συνέπειες για τους πρόσφυγες. Επανέλαβε επίσης ότι με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στέγασης σκοπός είναι να αποδοθούν στους δήμους.

Για την ένταση που επικρατεί στα νησιά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε συνδέοντάς τη με τις ροές, ενώ αναφέρθηκε στην άρνηση των δημάρχων των νησιών να εφαρμόσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης που περιελάμβαναν και τα κλειστά «μικρά προαναχωρησιακά κέντρα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρέστη επίσης, καθώς η Αθήνα ήταν ο πρώτος δήμος εφαρμογής τού συγκεκριμένου προγράμματος και σημείωσε ότι ο δήμος διαχειρίζεται 300 διαμερίσματα, στα οποία έχουν στεγαστεί 3.257 ωφελούμενοι, από τους οποίους το 45% έχει ήδη μετεγκατασταθεί (1.468 άτομα). Μέχρι σήμερα διατέθηκαν από προπληρωμένες κάρτες στην τοπική οικονομία 675.000 ευρώ, πληρώθηκαν σε ΔΕΚΟ 440.000 ευρώ, δόθηκαν 1.163.000 ευρώ σε ενοίκια διαμερισμάτων, ενώ το κόστος εξοπλισμού και επίπλωσης των διαμερισμάτων ανήλθε σε ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως επισήμανε, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της ΚΕΔΕ λέγοντας ότι «ήταν ουσιαστικά απούσα. Το μόνο που έλεγε ήταν ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο. Εγώ επέμενα ότι αν δεν υπήρχε σχέδιο, εμείς οι πόλεις έπρεπε να το φτιάξουμε».

Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας, ο Φ. Λεκλέρ τόνισε την ανάγκη οι πρόσφυγες να μπορούν να λαμβάνουν το συντομότερο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ μιλώντας για ενσωμάτωση, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία τους με τους δήμους, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα της Λιβαδειάς ήταν σημαντικό βήμα για να δείξουν ότι και μικρές περιοχές μπορούν να συμβάλουν.  Πηγή: Η Αυγη.gr


Γ. Μουζάλας: Δεν μπορούμε να κάνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα διαφημιστικό φυλλάδιο στα χέρια των δουλεμπόρων

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται σε ό,τι καλό γίνεται για την φροντίδα των προσφύγων

Για τις προπληρωμένες κάρτες μετρητών που θα αντικαταστήσουν τα συσσίτια για την διατροφή των προσφύγων, των μεταναστών και όλων εκείνων που αιτούνται ασύλου αλλά και την συμμετοχή των δήμων - με την γενική εποπτεία του κράτους – για την φιλοξενία και την ένταξη αυτών των ανθρώπων αλλά για τα 13 καμπ τα οποία λειτουργούν υπό εξαιρετικά ανθρώπινες συνθήκες μίλησε Στο Κόκκινοκαι στο μεσημεριανό μαγκαζίνο με την Αλεξάνδρα Χριστακάκη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πως τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται σε ό,τι καλό γίνεται για την φροντίδα αυτών των ανθρώπων, για την πολιτική της κυβέρνησης, για το πρόγραμμα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα σπίτια για την ανάγκη απενοχοποίησης της λέξης «παράνομος μετανάστης» καθώς πρόκειται για ανθρώπους που έχουν δικαιώματα και αυτά πρέπει να τους αποδοθούν «πριν μπουν στις βάρκες» όπως χαρακτηριστικά είπε, και μάλιστα πριν έρθουν στην Ευρώπη αλλά και να ανοιχτεί «ασφαλής διάδρομος».

Ο κ. Μουζάλας, αναφορικά με την δήλωση του Γάλλου προέδρου για τη δημιουργία στη Λιβύη χώρων διαμονής προσφύγων, απάντησε πως δεν μπορεί να ερμηνεύσει τον κ. Μακρόν και εξήγησε ότι αν οι άνθρωποι αυτοί δεν προστατευτούν από την πλούσια Ευρώπη αφήνονται ουσιαστικά στα χέρια των δουλεμπόρων. Και όπως τόνισε μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα τα δουλεμπορικά κυκλώματα είναι το τρίτο κύκλωμα σε χρήματα και σε βία.  Πηγή: η Αυγη.gr


Υπερπληθυσμός, εξαθλίωση και απόγνωση για χιλιάδες μετανάστες παρά τα εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Περίπου 5 χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης, την ίδια στιγμή που στο νησί καταφθάνουν καθημερινά νέα δουλεμπορικά.  

Παρά τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας τον περασμένο χειμώνα, το πάθημα δεν φαίνεται να έγινε μάθημα για την ελληνική κυβέρνηση, που δείχνει να αδιαφορεί και να αδυνατεί να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζει να προκαλεί η προσφυγική κρίση. Το iefimerida επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και κατέγραψε την δραματική κατάσταση που επικρατεί, την απόγνωση των μεταναστών αλλά και την αγωνία των ίδιων των εθελοντών

«Βρίσκομαι στο νησί εγκλωβισμένη εδώ και ενάμιση χρόνο. Οι συνθήκες που ζούμε εδω μέσα χιλιάδες άνθρωποι, μέσα στη ζέστη είναι απάνθρωπες. Δεν έχω χρήματα, ούτε μου επιτρέπουν να φύγω από εδώ. Δεν θέλω να γυρίσω στην Τουρκία, θέλω να ταξιδέψω στην Ευρώπη. Τώρα είμαι εγκλωβισμένη», δηλώνει στο iefimerida μια γυναίκα από το Ιράκ.

«Στα κοντέινερ δεν υπάρχει ούτε ρεύμα ούτε κλιματισμός»!

Η Μόρια έχει χωρητικότητα για 2 χιλιάδες άτομα και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 3.354 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι συνθήκες είναι τραγικές. Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται μέσα σε ακατάλληλους χώρους, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κακές συνθήκες υγιεινής. Όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου στο iefimerida, στα κοντέινερ που αντικατέστησαν τις σκηνές δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε κλιματισμός. Την ίδια στιγμή, οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία αυξάνονται ανησυχητικά. Μόνο μέσα στον Ιούλιο περίπου χίλια άτομα έφθασαν στις ακτές της Λέσβου. Συνολικά στο νησί, σύμφωνα με τη συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών φθάνει τους 4.752.

«Στη Μόρια υπάρχει υπερπληθυσμός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στα περισσότερα κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί στον καταυλισμό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικά ούτε κλιματισμός», καταγγέλλει στο iefimerida ο συντονιστής Πεδίου των Γιατρών του Κόσμου στη Λέσβο κ. Δημήτρης Παπανδρέου.

Ο συντονιστής Πεδίου των Γιατρών του Κόσμου Δημήτρης Παπανδρέου με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.

Οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια παραμένουν τραγικές, ενώ οι καθημερινές νέες αφίξεις κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Έχουν υπάρξει μέρες που καταγράφηκαν και 100 νέες αφίξεις στο νησί. Οι μετανάστες που φθάνουν καθημερινά είναι κυρίως από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Η αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα προκαλεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συνεχίζει να δίνει στη χώρα μας πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Πολλοί από τους μετανάστες παραμένουν στη Λέσβο για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. «Σχεδόν πάντα τα επεισόδια που ξεσπούσαν μεταξύ των μεταναστών, ή οι εξεγέρσεις, τις περισσότερες φορές ξεκινούσαν από μια αφορμή, αλλά από πίσω πάντα υποβόσκει η αγωνία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το γεγονός ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν ποια είναι η διαδικασία του αιτήματος διεθνούς προστασίας. Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Τραγικές καθυστερήσεις και ελλείψεις

Αυτή τη στιγμή παρατηρούνται τραγικές καθυστερήσεις τόσο στην καταγραφή όσο και στις επαναπροωθήσεις. Ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός κάνει δραματική έκκληση μέσω του iefimerida: «Πρέπει άμεσα το υπουργείο να κινητοποιηθεί για να αποσυμφορηθεί η Μόρια. Η καθημερινότητα είναι δραματική και το υπουργείο άφησε την κατάσταση να διαμορφωθεί έτσι. Η κυβέρνηση εφαρμόζει λάθος πολιτική» τονίζει ο κ. Γαληνός και προσθέτει: «Υπάρχουν καθυστερήσεις στις καταγραφές, στις διαδικασίες για να φύγουν οι μετανάστες από τον γεωγραφικό περιορισμό και επιπλέον δεν γίνονται οι επαναπροωθήσεις εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο. Πρέπει το υπουργείο να εφαρμόσει μέτρα για να αποσυμφορηθεί το Κέντρο στη Μόρια. Οι ροές δεν δικαιολογούν αυτή την κατάσταση».

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου, μετά την απομάκρυνση τους από το υπουργείο από τη Μόρια, παρατηρούνται ελλείψεις και καθυστερήσεις στη διαδικασία καταγραφής και ιατρικού ελέγχου αλλά και ιατρικής περίθαλψης. Στις αρχές Ιουνίου το υπουργείο ουσιαστικά έδιωξε τους Γιατρούς του Κόσμου από τη Μόρια, μετά από πολυετή δράση στο Κέντρο Φιλοξενίας, για να αντικατασταθούν κυρίως από κρατικές υπηρεσίες, που όμως είναι υποστελεχωμένες. Οι Γιατροί του Κόσμου περιορίζονται πλέον κυρίως στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ. Είναι ενδεικτικό ότι για τη διαδικασία καταγραφής στη Μόρια υπάρχει μόνον ένας μόνιμος γιατρός από τον Ερυθρό Σταυρό (και ένας part time). Το κενό που υπάρχει καλύπτεται μερικώς από ΜΚΟ, όπως η BRS (Ολλανδοί) και η ERCI (ελληνική που που έφθασε πριν από λίγες εβδομάδες).

Κίνδυνος για μια νέα εξέγερση

«Υπάρχουν πολλές νέες αφίξεις μεταναστών στο νησί που ακόμη δεν έχουν περάσει από ιατρικό έλεγχο και ψυχοσωματική εκτίμηση. Από τότε που φύγαμε εμείς από τη Μόρια οι υπηρεσίες δεν μπορούν ακόμη να καλύψουν αυτό το κενό. Οι Γιατροί του Κόσμου είχαν παρουσία στη Μόρια από το 2013. Είχε μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία και δεν μπορεί αυτά να αντικατασταθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Όταν ήμασταν εκεί δεν είχαμε ποτέ καθυστερήσεις στις καταγραφές», τονίζει ο συντονιστής Πεδίου των Γιατρών του Κόσμου Δημήτρης Παπανδρέου.

Όπως τονίζει ο κ. Παπανδρέου, ο κίνδυνος μιας νέας εξέγερσης ή επεισοδίων στη Μόρια ειναι ορατός. «Όταν καταλάβουν τον κίνδυνο επανεισδοχής τους ξεσπούν αντιδράσεις. Το θέμα του ασύλου και οι κακές συνθήκες διαβίωσης, μαζί με ελλείψεις και κενά στην ενημέρωση δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδιασμό. Είναι πού πιθανό να έχουμε ξανά εντάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα η πλειονότητα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκές πηγές θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη θέση τους να πάρουν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και κρατικές υπηρεσίες. Αυτό αν συμβεί, αναμένεται να δημιουργήσει χάος και τραγικά αδιέξοδα, καθώς σύμφωνα με αρμόδιες κοινοτικές πηγές ούτε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά ούτε και άλλες κρατικές υπηρεσίες έχουν την δυνατότητα και την υποδομή για να αναλάβουν αυτό το βάρος. Όπως αποδεικνύεται, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται το σοβαρό πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης με προχειρότητα και χωρίς κανένα σχέδιο και προγραμματισμό, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει τραγική και οι προβλέψεις για τον χειμώνα που θα έρθει να είναι εφιαλτικές.  Πηγή: iefimerida.gr 

Kιλκίς: Συνελήφθησαν τρία άτομα για εισαγωγή και διακίνηση κάνναβης

Λαβράκι έβγαλαν οι έρευνες των αρχών της ομάδας ασφάλειας του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας, που έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες έφθασαν στη σύλληψη τριών ατόμων, για εισαγωγή στη χώρα σημαντικής ποσότητας κάνναβης.

Ειδικότερα, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, εντοπίσθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι προαναφερόμενοι σε περιοχή της Θεσσαλονίκης να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο και συνελήφθησαν, διότι νωρίτερα σε περιοχή της Φλώρινας εγκατέλειψαν ένα αυτοκίνητο, εντός του οποίου βρέθηκαν μέσα σε ταξιδιωτικούς σάκους και κατασχέθηκαν, 35 συσκευασίες με συνολική ποσότητα κάνναβης βάρους 26 κιλών και 505 γραμμαρίων, την οποία είχαν εισάγει στην ελληνική Επικράτεια με σκοπό τη διακίνηση.

Κατασχέθηκαν επίσης τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι συλληφθέντες, καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς ενώ οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας.

Πηγή Φωτό: astynomia.


18χρονος από το Πακιστάν στον Έβρο…μετέφερε μετανάστες

υνελήφθη στον Έβρο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ένας 18χρονος, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δεκαπέντε μη νόμιμους μετανάστες, εννέα από αυτούς υπήκοοι Πακιστάν και έξι υπήκοοι Μπανγκλαντές.
Αναλυτικά, προχθες το πρωί, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής (κόμβος Κίρκης), οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 18χρονο οδηγό Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Λίγο πιο κάτω, ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον συνοδηγό, επιχείρησαν να διαφύγουν, πεζή, σε παρακείμενη θαμνώδη και βραχώδη περιοχή. Άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον 18χρονο, ο οποίος, κατά την προσπάθεια διαφυγής του, τραυματίσθηκε στο πόδι, ενώ ο συνεργός του δεν εντοπίσθηκε.
Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία. Κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και 1 κινητό τηλέφωνο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης.

 

Πηγή:alexpoli.gr

Αστυνομία και Λιμενικό "στο πόδι" - Καθημερινό "κυνηγητό" στην παραλιακή της Πάτρας

Με ένταση των μέτρων αστυνόμευσης εξωτερικά και εσωτερικά του νέου λιμανιού της Πάτρας, 

προσπαθούν οι αρχές να «αποκρούσουν» την πίεση που ασκείται το τελευταίο διάστημα από πρόσφυγες που επιχειρούν κατά ομάδες να βρουν τρόπο διαφυγής στην Ιταλία.

Οπως έδειξε η έρευνα της «Π» που παρουσιάστηκε στο φύλλο της Τρίτης, οι πιέσεις που ασκούνται από το μεταναστευτικό ρεύμα είναι διπλάσιες από πέρυσι, όμως προς το παρόν δεν μεταφράζονται σε αύξηση των παράνομων διαρροών προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, πολλές φορές οι χρήστες του λιμανιού μετρούν ζημιές και απώλειες εμπορευμάτων, ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά έντασης μεταξύ προσφύγων και οδηγών που προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Πάντως, το βράδυ της Τρίτης, κατά τις ώρες αναχώρησης των πλοίων της γραμμής, διαπιστώθηκε μια ένταση των μέτρων περιφρούρησης εξωτερικά και εσωτερικά του λιμανιού, καθώς οι σειρήνες των περιπολικών της αστυνομίας και του λιμενικού δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να ηχούν, ενώ το κυνηγητό ήταν διαρκές κατά μήκος της λιμενικής ζώνης. Αλλά χωρίς αψιμαχίες.

Πάντως, πηγές της «Π» αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες, μια ομάδα αρκετών προσφύγων επιχείρησε να προκαλέσει ρήγμα στον φράκτη που διαχωρίζει την λιμενική ζώνη από την περιοχή επιβίβασης στα πλοία της γραμμής και αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή.

Για τον λόγο αυτό ο ΟΛΠΑ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση του φράκτη με απευθείας ανάθεση έργου. Επιπλέον, όπως δήλωσε στην «Π» ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Νίκος Κοτρωνιάς, οι περιπολίες έξω από την λιμενική ζώνη θα διπλασιάζονταν τις ώρες επιβίβασης φορτηγών στα πλοία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, δήλωσε ότι παρά την αύξηση των προσφυγικών πιέσεων που δέχεται το λιμάνι και που είναι ορατές από τον καθένα, οι αρμόδιες αρχές φροντίζουν με κατάλληλα μέτρα, να μην έχουν αυξηθεί σε αντίστοιχο βαθμό οι διαρροές προς το εξωτερικό.

«Θέλω να τονίσω ότι με την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ΟΛΠΑ, Λιμενικής Αρχής και Αστυνομίας, έχουμε καταφέρει εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, να κρατάμε πολύ χαμηλά τις διαρροές προς την ΕΕ» τόνισε ο κ. Κοντοές.

Αυτό επιτυγχάνεται με βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η αύξηση των περιπολιών και η ενίσχυση του φράκτη της ζώνης ISPS, ενώ σε μακροχρόνια βάση, το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατασκευή της δεύτερης περίφραξης, εσωτερικά της χερσαίας λιμενικής ζώνης και παράλληλα της εξωτερικής περίφραξης.

Πηγη:dete.gr

Κως: Οδηγός έκρυβε στο φορτηγό του 11 μετανάστες

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή 

Στη σύλληψη ενός 37χρονου ημεδαπού οδηγού φορτηγού και έντεκα αλλοδαπών προέβησαν βραδινές ώρες χθες, Τετάρτη, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κω.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε στη χερσαία ζώνη λιμένα Κεφάλου Κω, ότι συλληφθείς οδηγός που είχε κρυμμένους στο χώρο αποθήκευσης έντεκα μετανάστες.

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Η Frontex εντόπισε χτες βάρκα με 35 πρόσφυγες στη νησίδα Ρω

Πλωτό σκάφος της δύναμης FRONTEX κατά τη διάρκεια περιπολίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης "ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017" εντόπισε, χθες, τριάντα πέντε (35) πρόσφυγες, στη νησίδα Ρω στο Καστελόριζο.

Οι πρόσφυγες επέβαιναν σε πνευστή μηχανοκίνητη βάρκα και είχαν ξεκινήσει από τις απέναντι τουρκικές ακτές.Πηγή:iefimerida.gr 
Μηνύσεις κατά αστυνομικών για... όργιο ξυλοδαρμών

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια την Τρίτη, ο Ρ., 23 χρόνων, υπήκοος Καμερούν, πήγαινε για φαγητό σε κοντέινερ όπου έμενε ένας φίλος
του.
Δεν τον βρήκε και κατευθύνθηκε προς τις καντίνες του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Είδε τότε αστυνομικούς να έρχονται προς το μέρος του ρίχνοντας δακρυγόνα και άλλαξε κατεύθυνση για να τους αποφύγει, προχωρώντας πια προς την έξοδο του Κέντρου.
Εκεί τον περικύκλωσε άλλη ομάδα αστυνομικών. Οπως αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων αστυνομικών που υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης, με το δεξί του χέρι ακόμα πρησμένο από τα χτυπήματα που δέχτηκε, δέκα αστυνομικοί τον έβαλαν κάτω και τον χτυπούσαν με κλοτσιές και κλομπ σε όλο το σώμα.
Οπως ανέφερε στην κατάθεσή του στον ανακριτή, όταν του πέρασαν χειροπέδες, ένας αστυνομικός τον έφτυσε στο πρόσωπο. Η βία συνεχίστηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου μεταφέρθηκε.

Γροθιές στο κεφάλι

Οσο έβγαζε μαζί με τους άλλους συλληφθέντες τα παπούτσια του, δύο αστυνομικοί, τον έναν από τους οποίους μπορεί να αναγνωρίσει, του κατάφεραν τρεις γροθιές στο κεφάλι, τελείως απρόκλητα.
Οι καταθέσεις των προσφύγων και μεταναστών στον ανακριτή μετά τη σύλληψή τους την Τρίτη, όπως τις μετέφερε στην «Εφ.Συν.» ο μοναδικός συνήγορος των 35 συλληφθέντων Στέφανος Μητροπάνος, (συνεργαζόμενος με την οργάνωση Legal Center Lesvos και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), αναδεικνύουν το όργιο βίας και αυθαιρεσίας στο οποίο επιδόθηκε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Μόρια την Τρίτη.

Ακόμη και με χειροπέδες

Οκτώ πρόσφυγες και μετανάστες από τους 35 συλληφθέντες είχαν υποβάλει μέχρι χτες το μεσημέρι μηνυτήρια αναφορά κατά αστυνομικών για σωματικές βλάβες από απρόκλητα χτυπήματα σε βάρος τους, χτυπήματα που συνεχίστηκαν ακόμα και όταν τους είχαν περάσει χειροπέδες ή, σε ορισμένους, ενώ βρίσκονταν κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα.
Άλλες τρεις μηνυτήριες αναφορές κατά αστυνομικών αναμενόταν να υποβληθούν χτες το βράδυ, όταν θα κατέθεταν οι τέσσερις τελευταίοι συλληφθέντες που είχαν καθυστερήσει λόγω λόγω έλλειψης διερμηνέα.
Εκκρεμεί η κατάθεση ενός ακόμη, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρό τραύμα στο στήθος από γκαζάκι δακρυγόνου που εκτοξεύτηκε, σύμφωνα με τον κ. Μητροπάνο, σε ευθεία βολή.

Τον χτυπούσαν 15 λεπτά

Τέσσερις συλληφθέντες καταγγέλλουν απρόκλητη βία μέσα στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκαν. Ο Ντ. Σ. από το Καμερούν, 21 ετών, αναφέρει ότι την ώρα που μπήκε στον διάδρομο του τμήματος, έξι αστυνομικοί, τους οποίους μπορεί να αναγνωρίσει, τον στρίμωξαν στην πόρτα και άρχισαν να βιαιοπραγούν σε βάρος του, πριν τους σταματήσουν άλλοι αστυνομικοί που τους θύμισαν ότι στον χώρο υπάρχει κάμερα.
Τότε έσβησαν τα φώτα του διαδρόμου και τον οδήγησαν σε σκοτεινό δωμάτιο, όπου συνέχισαν να τον χτυπούν: «Εκλαιγα και τους παρακαλούσα περίπου επί 15 λεπτά να σταματήσουν», είπε ο Ντ. Σ. στον ανακριτή, στον οποίο παρουσιάστηκε με τον αγκώνα του να αιμορραγεί από τα χτυπήματα.
Ο Ν. από τη Σενεγάλη, 27 ετών, καταγγέλλει ότι μέσα στο αστυνομικό τμήμα αστυνομικός τού έδωσε γροθιά στην αριστερή άκρη του αριστερού ματιού, αφού πρώτα φόρεσε στο μεσαίο δάκτυλο μεταλλικό αντικείμενο, σαν δαχτυλίδι.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρίσκεται ο Β., υπήκοος Μάλι, 18 χρόνων, ο οποίος είναι ασθματικός και κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας βρισκόταν κλεισμένος σε κοντέινερ. Η αστυνομία τον συνέλαβε και αυτόν μαζί με τους άλλους.
Οσο ήταν πεσμένοι στο έδαφος ανάσκελα με τις χειροπέδες στην πλάτη, καταγγέλλει ότι προσπάθησε δύο φορές να σηκώσει το κεφάλι του να πάρει ανάσα, με αποτέλεσμα να δεχτεί κλοτσιά αστυνομικού στο κεφάλι.
Τέσσερις αναφέρουν ότι τους χτύπησαν οι πυροσβέστες που τους συνέλαβαν και τους παρέδωσαν στους αστυνομικούς, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να ξαναβάλουν φωτιά στα ελαιόδεντρα, αφού την είχαν σβήσει οι πυροσβέστες.

Το κοινό για όλους (!) κατηγορητήριο

Αστυνομία, αστυνομική βιαΑκόμα και για εκδορές σε αστυνομικά κράνη, χάραγμα αστυνομικής αρβύλας, φθορά επιγονατίδας και ράγισμα ασπίδας κατηγορούνται και οι 35 συλληφθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια | 
Αίσθηση προκαλεί το κατηγορητήριο, που είναι κοινό για όλους, χωρίς να προσωποποιεί τις κατηγορίες.
Κατηγορούνται για εμπρησμό από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή -η μόνη κακουργηματική κατηγορία-, για απόπειρα σωματικής βλάβης και σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικών, φθορές ξένης ιδιοκτησίας (ελαιόδεντρα περιμετρικά του Κέντρου, καταστροφές 11 αυτοκινήτων, φθορές σε τρία κοντέινερ, θραύση υαλοπίνακα κοντέινερ στο Κέντρο Κράτησης, φθορές σε πυροσβεστικό όχημα και στην εξάρτυση των αστυνομικών: ράγισμα και θραύση ασπίδων, εκδορά σε αστυνομική μπότα, εκδορές στον φλοιό αστυνομικού κράνους, φθορά σε επιγονατίδα.
Αρκετοί εξέφρασαν την απορία στον ανακριτή γιατί, ενώ η αστυνομία φαινόταν να συλλαμβάνει στα τυφλά, ρωτούσε την εθνικότητα κατά τη στιγμή της σύλληψης και όταν διαπίστωνε ότι πρόκειται για Κονγκολέζους, άφηνε τους περισσότερους ελεύθερους.
«Η υπεράσπιση 35 κατηγορουμένων από έναν και μόνο συνήγορο κάθε άλλο παρά ουσιαστική μπορεί να είναι, παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από εμένα και από τις αλλοδαπές συνεργάτιδές μου.
»Είναι όμως χρέος μου ως δικηγόρου να παρασταθώ, πράγμα το οποίο έπραξα, στην ανάκριση προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους ως κατηγορουμένων με βάση το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
»Η Πολιτεία και οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές πρέπει να αποφύγουν το γενικευμένο, πανομοιότυπο και μη προσωποποιημένο κατηγορητήριο και να σταθμίσουν τους ισχυρισμούς του καθένα από αυτούς, προκειμένου να αποδοθεί ουσιαστική δικαιοσύνη.
»Η μαζική καταστολή δεν απαντά επ' ουδενί στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη Μόρια, προβλήματα που χρειάζονται λύσεις», σημειώνει ο κ. Μητροπάνος στην «Εφ.Συν.».
«Η κατάχρηση βίας από τις αρχές ασφαλείας στη Μόρια και οι πληροφορίες για αυθαίρετες συλλήψεις γεννούν έντονη ανησυχία. Η σκληρή ποινική μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων αφενός και η αστυνομική βία, την οποία ουδείς αρμόδιος αποδοκιμάζει ή διερευνά αφετέρου, κλονίζουν τον βαθμό προστασίας των δικαιωμάτων στη χώρα μας.
»Ελπίζω πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί εγγυητής του κράτους δικαίου και θα αντισταθεί σε προσπάθειες απόδοσης συλλογικών ευθυνών», σημειώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαπαντολέων.
Πηγη:efsyn.gr

Σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στεγάζεται από τα μέσα Ιουλίου η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας

Οι εργασίες για την αναμόρφωση των εγκαταστάσεων ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2016 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα

Την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας

Παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2017, τα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας.

Από τα μέσα Ιουλίου το Επιτελείο και οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας στεγάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές, που έχουν δωρηθεί στην Ελληνική Αστυνομία και συγκροτούνται από δυο κτίρια, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε το εργοστάσιο καπνού Δράμας.

Τον Οκτώβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε η τεχνική μελέτη, ενώ οι εργασίες αναμόρφωσης και ανακαίνισης των χώρων ξεκίνησαν από την ανάδοχο εταιρεία τον Μάρτιο του 2016 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Οι εργασίες ανέρχονται στο ποσό των (823.227) ευρώ, ενώ το έργο ήταν συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ.

Μέχρι πρότινος η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας στεγαζόταν σε ιδιωτικό οίκημα – με ετήσιο μίσθωμα (78.951) ευρώ – το οποίο δεν κάλυπτε τις σύγχρονες ανάγκες στέγασης και λειτουργικότητας των Υπηρεσιών της.

Οι νέες εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού πάνω από (3.200) τ.μ., πληρούν τεχνικά όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές και έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και προϋποθέσεις καλύτερης εξυπηρέτησης για τους πολίτες.

Πηγή:evros24.gr