Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Εγκαίνια του νέου κτιρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας με την παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου. Πηγή:posyfy.gr

 

image-0-02-04-a9dd7e2a9e8988b7651af22f77c91d2a334c1ae1b2e43a231673c8e71332c0ef-V
image-0-02-05-c7bbaf6c5d76d6d33f4239de6905ad0aa35a955760260d13dfcd62e2d45cac1a-V
SID_4761(1)
image-0-02-04-3d40b5cb2f7d2c9160e2ccfcc43ef9c91cbf33beac3040f94e573ff41a1245ff-V
image-0-02-04-779837b5e61a504eb2b411b27b649f27be4f346fc8af5bab046fbcb764ff0754-V

«Τσίμπησαν» Τούρκο στους Κήπους που έφερνε παράνομα 6 Σύριους

Συνελήφθη χθες το βράδυ, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ένας 50χρονος Τούρκος  ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας. 

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο δράστης, οδηγός λεωφορείου, μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα. Εκεί, κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε συνεργασία με τελωνειακούς υπαλλήλους, διαπίστωσαν ότι ο 50χρονος μετέφερε με αυτό, παράνομα, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Συγκεκριμένα, ο δράστης είχε αποκρύψει τους διακινούμενους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο πίσω μέρος του οχήματος, κάτω από τα καθίσματα.Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα και ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων Αλεξανδρούπολης. Πηγή:evros news.gr


Τη ρύθμιση στέγασης των προσφύγων ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο 21 ΜΚΟ

Είκοσι μία Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έστειλαν επιστολή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, για τα ζητήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αφορά μόνο αιτούντες άσυλο, αν και δίνει παράταση μέχρι έξι μήνες για τη στέγαση των αναγνωρισμένων προσφύγων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν, 1.014 άτομα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας, αριθμός που μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσει τους 3.000. Μέχρι το τέλος του 2017 οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη στέγη που τους έχει παρασχεθεί.


Την ίδια ώρα διαπιστώνονται πολλά προβλήματα στο πεδίο της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων. Όπως αναφέρουν, οι διοικητικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κάρτας ανεργίας και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, παραμένουν εξαιρετικά αναποτελεσματικές, ενώ τα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και σύνδεσης των προσφύγων με την αγορά εργασίας χαρακτηρίζονται «αποσπασματικά και ανεπαρκή».

Οι οργανώσεις προτείνουν να παρασχεθεί επίδομα στέγασης καθώς και ένα πλέγμα υπηρεσιών ένταξης και γλωσσομάθειας για τους νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, πρόβλεψη που υπάρχει ήδη στο εθνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, αν και η δράση δεν έχει προκηρυχθεί.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι οργανώσεις: Αλληλεγγύη- SolidarityNow, 'Αρσις, 'Ανεμος Ανανέωσης, Αντιγόνη- Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ηλιακτίδα, Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κάριτας Ελλάδας, Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ, Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα», Μετάδραση, Αίτημα, Περιχώρησις, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών δήμου Αθήνας, Generation 2.0, Help Refugees, JRS Greece και Praksis.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Ανησυχητική αύξηση των ασυνόδευτων παιδιών που μένουν σε αστυνομικά τμήματα"

Ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών που διαμένουν σε αστυνομικά κελιά και κέντρα κράτησης στην Ελλάδα, διαπιστώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Σχετική επιστολή απέστειλε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 19 Ιουλίου ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονταν σε αστυνομικά τμήματα και ήταν σε λίστα αναμονής για τοποθέτηση σε δομή φιλοξενίας, ανερχόταν σε 117. Σε αναμονή επίσης για τοποθέτηση σε δομή φιλοξενίας είναι 169 παιδιά που διαμένουν σε ασφαλείς ζώνες κέντρων φιλοξενίας, 246 παιδιά από Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και 159 από ανοιχτές δομές. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.350, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων θέσεων σε εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας είναι μόλις 1.226.


Ο αριθμός των 117 παιδιών έρχεται σε δριμεία αντίθεση με τον Νοέμβριο του 2016, οπότε μόλις δύο ασυνόδευτα παιδιά κρατούνταν, σημειώνει το Παρατηρητήριο και προσθέτει ότι οι Αρχές δεν θα πρέπει να κρατούν παιδιά στα αστυνομικά κέντρα όταν υπάρχουν εγκαταστάσεις με καλύτερες συνθήκες, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν για μεταβατική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών ζωνών στα κέντρα φιλοξενίας.

Σε προηγούμενη έρευνά του, πριν από ένα χρόνο, το Παρατηρητήριο διαπίστωσε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά κρατούνταν για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες σε μικρά και υπερπλήρη αστυνομικά κελιά και σε ορισμένες περιπτώσεις με άσχετους ενήλικες, παρόλο που αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. Τα παιδιά δεν λάμβαναν πληροφορίες για τα δικαιώματά τους ή για τη διαδικασία ασύλου και πολλά απ' αυτά αντιμετώπισαν ψυχολογική πίεση που συνδεόταν με τις συνθήκες κράτησης. Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία ότι από τότε λίγα έχουν αλλάξει.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη από τις 17 ως τις 19 Ιουλίου 2017, στην οποία διαπίστωσε ότι πολλά ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα σε ακατάλληλες συνθήκες, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Μυγδονίας, όπου σε ένα κελί είχαν τοποθετηθεί 17 ανήλικοι.

Επίσης, το Παρατηρητήριο αναφέρεται σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στις 20 Ιουλίου προς τον Γιάννη Μουζάλα (και κοινοποίηση στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον εισαγγελέα Ανηλίκων και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας), στην οποία αναφέρεται ότι στην Αμυγδαλέζα «κρατούνται ανήλικοι σε πρόχειρες εγκαταστάσεις, διαμορφωμένες για την περίσταση των ανηλίκων αλλά χωρίς να τυγχάνουν της αναμενόμενης θαλπωρής από εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ καταγγέλλεται ότι σε αστυνομικές υπηρεσίες της επαρχίας «ανήλικοι αλλοδαποί κρατούνται ως ενήλικες σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, σε αστυνομικά κρατητήρια σαν κοινοί κακοποιοί».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταβιβάσει την ευθύνη και τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων από Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι πιθανό να επιδεινώσει την έλλειψη κατάλληλου χώρου διαμονής για τα ασυνόδευτα παιδιά. Πρόσφατα, επτά ΜΚΟ (Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Care, Solidarity Now, International Rescue Committee, Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Save the Children) ανέφεραν ότι αυτή η μεταβίβαση ευθύνης και χρηματοδότησης σημαίνει ότι θα κλείσουν τουλάχιστον πέντε δομές για ασυνόδευτα στην Ελλάδα.

Σε σημερινή επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητάει να αναλάβει επειγόντως δράση για τη μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών σε κράτηση, προκειμένου αυτά να βρουν στέγη σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι το υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του έτους όλα τα ασυνόδευτα θα βρίσκονται σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας ή ασφαλείς ζώνες. Καλούν δε τις ΜΚΟ να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού. Τέλος, υπενθυμίζουν ότι, όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, παρέλαβε 300 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά, που σήμερα έχουν αυξηθεί και ανέρχονται σε περίπου 1.500 θέσεις σε εξειδικευμένες δομές και ασφαλείς ζώνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Πολιτική κωμωδία για το άσυλο...

Οι αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, η Κομισιόν και οι απείθαρχοι της Ε.Ε.

Στη δεύτερη φάση τους μπήκαν οι επί παραβάσει διαδικασίες που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν εις βάρος της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τη μη συμμετοχή τους στην εφαρμογή των αποφάσεων του συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση, όπως δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς πότε θα καταλήξουν όντως σε κυρώσεις ή ποιες μπορεί να είναι αυτές. Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πότε αναμένεται να εφαρμοστούν οι κυρώσεις, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης απάντησε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα ότι είναι δύσκολο να απαντήσει για την ημερομηνία εφαρμογής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «πολιτική πίεση» προς τις συγκεκριμένες χώρες.

Στην ίδια μάλιστα συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε αναφέρει ότι «έχουν έναν μήνα να αλλάξουν στάση», στέλνοντας ένα τελευταίο μήνυμα προς τα κράτη - μέλη "να επιδείξουν στην πράξη ότι πιστεύουν στις αρχές της Ευρώπης».

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι και πριν από ενάμιση μήνα υπήρχε διάσταση μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τι είδους κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν.

Το δεύτερο στάδιο των επί παραβάσει διαδικασιών συνίσταται στο ότι η «Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες προς την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία για μη συμμόρφωση με τις νομικές τους υποχρεώσεις για τη μετεγκατάσταση» σύμφωνα με τις δηλώσεις Αβραμόπουλου την περασμένη Τετάρτη. «Στις απαντήσεις τους, κανένα από αυτά τα κράτη - μέλη δεν ανέφερε ότι πρόκειται να μετεγκαταστήσει σύντομα αιτούντες άσυλο. Κανένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν δεν δικαιολογεί τη μη εφαρμογή της απόφασης μετεγκατάστασης» πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «αν τα κράτη - μέλη αυτά αποφασίσουν να αλλάξουν στάση, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή».

Για το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως «το ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης λήγει τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και οι νομικές υποχρεώσεις των κρατών - μελών. Τα κράτη - μέλη θα συνεχίσουν να έχουν την υποχρέωση να μετεγκαταστήσουν επιλέξιμους υποψηφίους που θα φτάσουν στην Ευρώπη πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου».

Η πρόταση του εισαγγελέα

Στο μεταξύ, την ίδια ημέρα που η Κομισιόν γνωστοποιούσε τη συνέχιση των επί παραβάσει διαδικασιών και τη 14η έκθεση προόδου για τη μετεγκατάσταση - επανεγκατάσταση, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρότεινε στο Δικαστήριο την απόρριψη των προσφυγών που άσκησαν η Σλοβακία και η Ουγγαρία ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση, προβάλλοντας, αφενός, λόγους ακυρώσεως με τους οποίους επιχειρούν να αποδείξουν ότι η έκδοση της εν λόγω απόφασης πάσχει από πλημμέλειες διαδικαστικής φύσεως ή αναγόμενες στην επιλογή ακατάλληλης νομικής βάσεως και ισχυριζόμενες, αφετέρου, ότι η απόφαση αυτή δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης ούτε αναγκαία προς τούτο.

Άσυλο από πού;

Ωστόσο, μια άλλη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα ίσως επηρεάσει τη μοίρα αρκετών χιλιάδων προσφύγων που έφτασαν στην Ε.Ε. κατά την περίοδο 2015-2016, όταν δηλαδή ανεστάλη ο Κανονισμός του Δουβλίνου από τη Γερμανία τον Αύγουστο του 2015. Για την ακρίβεια, ο Κανονισμός του Δουβλίνου απλά κατέρρευσε με το προσφυγικό κύμα.

Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε στις 26 Ιουλίου ότι η έννοια της «παράνομης διάβασης συνόρων» καλύπτει και την περίπτωση στην οποία κράτος-μέλος κάνει δεκτούς στην επικράτειά του πολίτες χώρας εκτός Ε.Ε. για ανθρωπιστικούς λόγους. Κατά συνέπεια, σημειώνει το Ευρωδικαστήριο, δεν μπορεί να απαλλάσσεται από την ευθύνη για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας το κράτος-μέλος που αποφάσισε, για ανθρωπιστικούς λόγους, να επιτρέψει την είσοδο στην επικράτειά του σε πολίτες χώρας εκτός Ε.Ε. οι οποίοι δεν διαθέτουν θεώρηση (visa)και δεν έχουν τύχει απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά την υπόθεση ενός Σύρου και δύο αδελφών με τα παιδιά τους από το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, το 2016 ο Σύρος και οι δύο Αφγανές αδελφές διέβησαν τα σύνορα μεταξύ Κροατίας και Σερβίας παρ' ότι δεν διέθεταν την κατάλληλη θεώρηση (visa). Οι κροατικές αρχές οργάνωσαν τη μεταφορά των προσώπων αυτών έως τα κροατοσλοβενικά σύνορα με σκοπό να τα βοηθήσουν να μεταβούν σε άλλα κράτη - μέλη προκειμένου να υποβάλουν εκεί αιτήσεις ασύλου.

Ο Σύρος υπέβαλε στη συνέχεια αίτηση ασύλου στη Σλοβενία, ενώ τα μέλη των αφγανικών οικογενειών έπραξαν το ίδιο στην Αυστρία. Εντούτοις, τόσο η Σλοβενία όσο και η Αυστρία έκριναν ότι, στο μέτρο που οι αιτούντες είχαν εισέλθει παράνομα στην Κροατία, κατά τον κανονισμό Δουβλίνο III αρμόδιες για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας των προσώπων αυτών ήταν οι αρχές του κράτους - μέλους αυτού.

Οι αιτούντες άσυλο προσέβαλαν δικαστικώς τις αντίστοιχες αποφάσεις των σλοβενικών και των αυστριακών αρχών, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η είσοδός τους στην Κροατία δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη και ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙII, αρμόδιες για την εξέταση των αιτήσεών τους είναι επομένως οι σλοβενικές και οι αυστριακές αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημειώνει ότι η ανάληψη των εν λόγω πολιτών χωρών εκτός Ε.Ε. μπορεί να διευκολυνθεί από την εκ μέρους άλλων κρατών - μελών άσκηση, μονομερώς ή συντονισμένα σε πνεύμα αλληλεγγύης, της «ρήτρας κυριαρχίας», η οποία τους παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίσουν την εξέταση αιτήσεων διεθνούς προστασίας που τους υποβλήθηκαν ακόμη κι αν δεν είναι αρμόδια να προβούν στην εξέταση αυτή βάσει των κριτηρίων του κανονισμού Δουβλίνο III. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Κροατία είναι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας των προσώπων που διέβησαν τα σύνορά της μαζικά κατά τη μεταναστευτική κρίση των ετών 2015-2016, κρίνοντας ότι τα πρόσωπα αυτά πρέπει να θεωρηθεί πως διέβησαν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Κροατίας κατά την έννοια του κανονισμού Δουβλίνο III.  Πηγή: Η Αυγή.gr


Συνήγορος του Πολίτη: Κακές οι συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων παιδιών στη Β.Ελλάδα

«Πολλοί ανήλικοι παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα έως και αρκετές εβδομάδες, χωρίς προαυλισμό και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους» αναφέρει έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. «Η παραμονή των ασυνόδευτων παιδιών σε χώρους κράτησης, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους»

Κακές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη, με σημερινή ανακοίνωσή του.

Κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής, με επικεφαλής τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πραγματοποίησε αυτοψίες, από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου, σε αστυνομικά τμήματα του Νομού Θεσσαλονίκης και σε κέντρα όπου φιλοξενούνται ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες στα Διαβατά, τα Λαγκαδίκια, τη Βόλβη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος, από τις αυτοψίες προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί ανήλικοι παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα έως και αρκετές εβδομάδες, χωρίς προαυλισμό και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους. Χαρακτηριστική, σημειώνει, είναι η περίπτωση εντοπισμού ασυνόδευτων στα κρατητήρια του τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Μυγδονίας, όπου 17 ανήλικοι, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 15 ετών, βρίσκονταν σε ένα κελί 25 τετραγωνικών μέτρων.

Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε η αστυνοµία στον Συνήγορο του Πολίτη, από τις αρχές Ιουνίου µέχρι σήµερα, στην Αστυνοµική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 77 ανήλικοι, ενώ µόνο για 13 εξ' αυτών υπήρξε δυνατότητα τοποθέτησης και µεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας, καθώς οι υπάρχουσες δοµές είναι πλήρεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η παραμονή των ασυνόδευτων παιδιών σε χώρους κράτησης, όπως αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή τους», ενώ ζητάει να δημιουργηθούν περισσότεροι εξειδικευμένοι χώροι φιλοξενίας και ξενώνες για ανήλικους.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Κάτω από τα κάρβουνα οι Βούλγαροι έκρυβαν 16 μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (29-7-2017) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ένας 44χρονος και μία 38χρονη, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες. Δεκατέσσερις (14) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και δύο (2) υπήκοοι Ιράκ.

Σε βάρος των δύο διακινητών σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη μεταφορά – προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.

Συγκεκριμένα, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής (ύψος κόμβου Μέστης), οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο δράστες να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας, η καρότσα του οποίου ήταν έμφορτη με κάρβουνα.

Από την ενδελεχή έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές είχαν αποκρύψει σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο κάτω μέρος  της καρότσας του φορτηγού, δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους μετέφεραν με αυτό τον τρόπο, παράνομα, στην ενδοχώρα.

Σημειώνεται ότι από τη μορφολογία κατασκευής της κρύπτης, την απουσία επαρκούς εξαερισμού, την ιδιαίτερα αυξημένη θερμοκρασία που αναπτύσσονταν στο εσωτερικό της, την απουσία οποιουδήποτε είδους ασφαλιστικών ζωνών και του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού ατόμων, προέκυπτε εμφανής κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διακινούμενων.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.

- Πηγή:faros24.gr


Μουζάλας: Σταματάμε τα συσσίτια και θα δίνουμε μετρητά στους μετανάστες

Παραδέχτηκε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα στα νησιά, ενώ αποκάλυψε ότι η ΕΕ σκέφτεται να αφαιρέσει πόρους από την Ελλάδα στο προσφυγικό

Την ανησυχία μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση «προβεί σε άστοχες ενέργειες» και αφαιρέσει κονδύλια και προσωπικό από την Ελλάδα προκειμένου να υποστηρίξει την Ιταλία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκφράζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης ΜουζάλαςΜια τέτοια ενέργεια θα ήταν «εγκληματικό λάθος» και υπάρχει ο κίνδυνος «να καταστρέψουμε ό,τι καλό κάναμε στο δρόμο του Αιγαίου χωρίς να κλείσουμε το δρόμο της Λιβύης», λέει ο κ. Μουζάλας και διευκρινίζει ότι, μπορεί η κατάσταση στην Ελλάδα να καλυτερεύει στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε μια κανονικότητα».

Ο υπουργός παραδέχεται ότι τα πράγματα στα νησιά δεν είναι καλά ενώ σημειώνει ότι «χωρίς τις ΜΚΟ και κυρίως χωρίς τις θεσμικές οργανώσεις, δηλαδή την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα».

Αναφορικά με το νέο σχεδιασμό του υπουργείου για τους μετανάστες είπε ότι «σταματάμε το συσσίτιο και δίνουμε στους ανθρώπους μετρητά και το δεύτερο ότι περνάμε από τα καμπ στα διαμερίσματα».

Στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλάει για τα υπό κατάρτιση προγράμματα ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, με καταγραφή των δεξιοτήτων τους, εκπαίδευση και έμφαση στην εργασία σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της χώρας.

Επίσης, περιγράφει τη μετάβαση της υγειονομικής περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο κράτος και ανακοινώνει επίσημα τη μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο Κεράνη και τη δημιουργία συμβουλίου που θα χαράσσει στρατηγικές με τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων υπουργείων.

Επιπλέον, κάνει λόγο για αύξηση του αριθμού των οικογενειακών επανενώσεων στη Γερμανία, ζητάει τη διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης για τους Αφγανούς και όλα τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ διαψεύδει τις καταγγελίες ΜΚΟ για πίεση από την πλευρά της Ευρώπης ώστε να περιοριστούν τα κριτήρια ευαλωτότητας για τους αιτούντες άσυλο.

Τέλος, δηλώνει την αντίθεσή του στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, ενώ αναφερόμενος στη Μόρια τονίζει «είναι σαφές ότι είμαστε αντίθετοι στην αστυνομική βία χωρίς λόγο», ωστόσο αναρωτιέται αν τα συγκεκριμένα επεισόδια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς καταστολή. «Χρειάζεται και η καταστολή με απόλυτα νόμιμο τρόπο και χωρίς καταχρήσεις», λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Μαρία Κουζινοπούλου και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ.: Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απέρριψε τις προσφυγές Ουγγαρίας και Σλοβακίας για μη υποχρεωτική μετεγκατάσταση και η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες επί παραβάσει για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται. Πώς σχολιάζετε τις παραπάνω εξελίξεις;

Απ.: Είναι πολύ θετικό το ότι η Επιτροπή αποφάσισε να προβεί σε κυρώσεις και ότι το δικαστήριο πήρε θέση υπέρ της και ενάντια στις χώρες που σαμπόταραν την απόφασή της για μετεγκατάσταση. Λυπάμαι όμως πάρα πολύ. Η Ενωμένη Ευρώπη δεν πρέπει να στηρίζεται σε κυρώσεις. Πρέπει να στηρίζεται σε μία κοινή θέληση μοιράσματος των προβλημάτων.

Ερ.: Η πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για αύξηση του ρυθμού της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Οι μετεγκαταστάσεις αυξάνονται, οι ροές είναι σταθερά χαμηλές. Επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα ως προς την προσφυγική κρίση;

Απ.: Τα πράγματα στην ενδοχώρα είναι υπό έλεγχο, αλλά τα πράγματα στα νησιά δεν είναι καλά. Εξακολουθούμε να έχουμε πολλές δυσκολίες. Το ότι είμαστε πολύ καλύτερα (και εγώ πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες, εφόσον η Συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας συνεχίσει, τα πράγματα θα καλυτερέψουν κι άλλο) δεν σημαίνει ότι είμαστε σε μια κανονικότητα.

Επιτρέψτε μου μάλιστα να εκφράσω και ένα φόβο που έχω μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προβεί σε άστοχες ενέργειες. Ήδη έχει λεχθεί σε Συμβούλιο υπουργών, έχουμε πληροφορίες από θεσμούς της Ευρώπης, όπως ο EASO και η Frontex, ότι υπάρχει μια τάση να αφαιρεθούν πόροι και δυνάμεις από το πέρασμα του Αιγαίου, δηλαδή την Ελλάδα, για να δοθούν στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση τώρα, έχοντας να αντιμετωπίσει τη ροή από τη Λιβύη. Αυτό που είπαμε στο Συμβούλιο υπουργών στο Ταλίν είναι ότι δεν θα υπήρχε πιο εγκληματικό λάθος από το να αφαιρέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους και δυνάμεις από τη στήριξη που έδωσε στην Ελλάδα για το πέρασμα του Αιγαίου και να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Διότι μπορεί να καταστρέψουμε ό,τι καλό κάναμε στο δρόμο του Αιγαίου χωρίς να κλείσουμε το δρόμο της Λιβύης και να ξαναγυρίσουμε σε παλιές εποχές. Θα πρέπει παράλληλα τα δύο συστήματα να δουλέψουν. Θα πρέπει να βρεθούν καινούριοι πόροι για την Ιταλία, η οποία δοκιμάζεται.

Ερ.: Από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης συνεχίζουν να εξαιρούνται ομάδες πληθυσμού, όπως οι Αφγανοί. Υπάρχουν περιθώρια για τη διεύρυνσή του;

Απ.: Η διαδικασία της μετεγκατάστασης ήταν και είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Κατά την άποψή μας κακώς έχει περιοριστεί σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσφυγικό προφίλ πάνω από 75%. Εμείς πολύ καιρό τώρα, αλλά το τελευταίο διάστημα με μεγάλη επιμονή, και οι Ιταλοί συμφωνούν με αυτό, προτείνουμε η μετεγκατάσταση στην Ευρώπη να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει και πρόσφυγες με χαμηλότερο προσφυγικό προφίλ. Για παράδειγμα, οι Αφγανοί έχουν 60-70% προσφυγικό προφίλ. Ζητάμε να μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση και στους Αφγανούς που βρέθηκαν στη χώρα μας πριν από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Το ίδιο ζητάμε και για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που ήρθαν στη χώρα μας πριν από τη Συμφωνία, να τους δοθεί η δυνατότητα μετεγκατάστασης στην Ευρώπη ανεξάρτητα από γεωγραφική καταγωγή και από προσφυγικό προφίλ. Και τα δύο θέματα τα έχουμε θέσει επανειλημμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα θέτουμε κάθε φορά. Δεν έχουμε λάβει ευνοϊκή απάντηση, επιμένουμε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες πάνω σε αυτό.

Ερ.: Επίσης, στον τομέα της οικογενειακής επανένωσης υπάρχει ένα «αγκάθι», οι περιορισμοί που τίθενται από την πλευρά της Γερμανίας.

Απ.: Είναι λάθος αυτό. Δείτε πόσους παίρνει κάθε μήνα η Γερμανία. Όταν γίνεται μια μετεγκατάσταση ή μια οικογενειακή επανένωση, υπάρχουν αυστηρές νομικές ρήτρες και υπάρχουν και εγγενείς δυσκολίες. Υπάρχουν μήνες που είχε χαμηλώσει ο ρυθμός που η Γερμανία έκανε οικογενειακές επανενώσεις. Αυξάνεται πάλι. Σας φαίνεται χαμηλό το ότι μέσα σε ένα χρόνο έγιναν 6.500 οικογενειακές επανενώσεις; Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά. Θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να έχουν γίνει 10.000; Δεν είναι απίθανο. Και οι δικές μας υπηρεσίες έχουν αδυναμίες και οι δικές τους υπηρεσίες έχουν αδυναμίες. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό για τον πρόσφυγα, τον μετανάστη, είναι όχι το να καταγγέλλει κανείς το ένα ή το άλλο κράτος, αλλά να μεσολαβεί, ώστε να κρατιέται αδιατάρακτη η ροή και η αλυσίδα με την οποία θα γίνουν οι οικογενειακές επανενώσεις. Πιστέψτε με, αν κάποιος έχει τη βούληση να σταματήσει τις οικογενειακές επανενώσεις μπορεί να βρει δεκάδες ψεύτικους νομικούς λόγους και να το κάνει. Εμείς δεν είχαμε κανένα τέτοιο κρούσμα.

Ερ.: Την ίδια ώρα, ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι η Ευρώπη σάς πιέζει να περιορίσετε τα κριτήρια ευαλωτότητας για να μειώσετε τον αριθμό όσων δικαιούνται προστασία. Ισχύει αυτό;

Απ. : Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναληθές από αυτό και θα πρέπει κανείς να αναζητήσει τι κρύβεται πίσω από αυτή τη φήμη που διαδίδεται συνέχεια. Να σας πω ότι έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό ευάλωτων, το τεράστιο δεν το κρίνω αν είναι πολύ ή λίγο. Το ποσοστό ανέρχεται περίπου στο 50%. Ουδέποτε προβάλαμε μια πολιτική διαφωνία σε αυτό. Η άποψή μας, η άποψη της ΕΕ και η άποψη του διεθνούς δικαίου είναι ότι η ευαλωτότητα είναι μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία περιγράφεται με ιατρικούς, ψυχιατρικούς και κοινωνικούς όρους και οφείλουμε να την αποδώσουμε σε όποιον την έχει. Καταρτίζουμε πρωτόκολλα ευαλωτότητας επιστημονικά και με τη σύμφωνη γνώμη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ερ.: Περνάμε σε ένα στάδιο όπου η διαχείριση του προσφυγικού θα γίνεται αποκλειστικά από το κράτος;

Απ.: Αυτό είναι μία πλευρά του σχεδίου. Το σχέδιο που εκπονήσαμε και μας βοήθησαν πολύ οι κκ Στυλιανίδης και Αβραμόπουλος, είναι μια τεράστια ποιοτική αλλαγή στην αντιμετώπιση που είχαμε μέχρι τώρα του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Λειτουργίες που πριν δίνονταν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και θεσμικές οργανώσεις περνάνε στο κράτος, για παράδειγμα η υγειονομική περίθαλψη και η κρίση της ευαλωτότητας στα νησιά θα γίνονται πλέον από το υπουργείο Υγείας. Στην ενδοχώρα δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να κάνουμε αυτό το πράγμα. Επομένως, με βάση το σχεδιασμό μας, στην ενδοχώρα θα παραμείνουν ΜΚΟ να παρέχουν υπηρεσίες μέσα στα καμπ. Προσέξτε όμως, αυτή τη φορά θέλουμε να έχουμε σαφές περίγραμμα. Είμαστε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Επιτροπής (DG ECHO) και τις ΜΚΟ και ετοιμάζουμε συμβάσεις και πρωτόκολλα, όπου, όταν λέμε ότι θα παρέχεται ιατρική φροντίδα στον Ελαιώνα, το Σκαραμαγκά, τα Διαβατά, θα είναι το ίδιο πράγμα και σαφώς περιγεγραμμένο.

Εδώ θέλω να προσθέσω ότι λέγονται πάρα πολλά για τις ΜΚΟ. Εγώ θα σας επαναλάβω τη θέση μου, που είναι ότι χωρίς τις ΜΚΟ και κυρίως χωρίς τις θεσμικές οργανώσεις, δηλαδή την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Μας βοήθησαν πάρα πολύ. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τα λάθη και τις δυσκολίες στη συνεργασία Πολιτείας και οργανώσεων.

Ερ.: Ποιες είναι οι ενέργειες που κάνει το υπουργείο στον τομέα της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία;

Απ.: Εδώ και τέσσερις μήνες προχωράμε στο νέο μας σχεδιασμό, ο οποίος έχει δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά, που προκαλούν τεράστιες αλλαγές και διευκολύνουν την ένταξη. Το ένα είναι ότι σταματάμε το συσσίτιο και δίνουμε στους ανθρώπους μετρητά και το δεύτερο ότι περνάμε από τα καμπ στα διαμερίσματα. Τώρα που είμαστε λίγο καλύτερα και μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα, ξεκινάμε τα προγράμματα ένταξης. Έχουμε δύο βασικούς στόχους, οι οποίοι θέλουμε να γίνουν μαζικά και είμαστε σε συνεννόηση με τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας. Ο πρώτος είναι να μάθουν ελληνικά, αγγλικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ετοιμάζουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα με το υπουργείο Παιδείας. Ο δεύτερος είναι η εργασία. Στρεφόμαστε με σκέψεις προς τη γεωργία, σκοπεύουμε να κάνουμε μία καταγραφή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου των δεξιοτήτων όλων των μεταναστών, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε. Θα αξιοποιήσουμε και τους κοινωνικούς φορείς. Είμαστε σε επαφή με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας και σκοπεύουμε τον Σεπτέμβριο να αρχίσουμε συνεργασία με ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΕ, συνδικάτα, Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, βιοτέχνες, ώστε να προκύψουν προγράμματα που θα πρέπει να παράγουν αποτέλεσμα για χιλιάδες ανθρώπους. Είναι δύσκολο.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω, βέβαια, ότι μία παγκόσμια πρωτοτυπία στην ένταξη ήταν το γεγονός ότι, συγχρόνως με τη διάλυση της Ειδομένης, πριν ακόμα εκκενωθεί το Ελληνικό, από τα τότε κακά καμπ, τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο, ήταν εμβολιασμένα, και επίσης γίνονταν μαθήματα γλωσσών και δραστηριότητες για ενήλικες και ανήλικους.

Ερ.: Σε ποια φάση βρίσκεται η συγκρότηση του νέου υπουργείου;

Απ.: Έχει καταρτιστεί το οργανόγραμμα. Όμως, η συγκρότηση ενός υπουργείου παίρνει χρόνο. Το υπουργείο δεν θα χρειαστεί λιγότερο από ένα χρόνο για να είναι έτοιμο, λειτουργικό. Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες είναι διασπασμένες σε πάρα πολλά κτίρια. Έχουμε εξασφαλίσει ένα εξαιρετικό κτίριο στου Κεράνη για τη μεταφορά του υπουργείου.

Ερ.: Ανακοινώθηκε όμως και μια νέα γενική γραμματεία για τους παράτυπους μετανάστες, η οποία εντάχθηκε όχι στο δικό σας υπουργείο, αλλά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Απ.: Αυτό είναι κάτι για το οποίο η Αστυνομία δικαίως έχει ένα μεγάλο κομμάτι. Επομένως, δεν υπάρχει σύγκρουση. Αντίθετα εμείς στο οργανόγραμμά μας προβλέπουμε τη σύσταση ενός think tank, ενός συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν σύνδεσμοι από άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία (liaison officers), όλοι οι διευθυντές του υπουργείου και όποιος χρειάζεται κάθε φορά, και το οποίο σε τακτική βάση θα χαράσσει στρατηγικές.

Ερ.: Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως για την αστυνομική βία που υπέστησαν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια;

Απ.: Η αστυνομική βία είναι κάτι για το οποίο θα απαντήσει η Αστυνομία. Είναι σαφές ότι είμαστε αντίθετοι στην αστυνομική βία χωρίς λόγο. Βέβαια, θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσει κανείς για τη βία αυτών οι οποίοι καίνε τα καμπ. Δεν το φέρνω σε αντιδιαστολή με το άλλο, αλλά νομίζω ότι πάνε παρέα. Αν κάποιος οργανωμένα επειδή θύμωσε και επειδή έχει δίκιο να είναι θυμωμένος -και το λέω με ειλικρίνεια αυτό- πάρει ένα ματσούκι και αρχίζει να σπάει τα σπιτάκια, να βάζει φωτιές, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς καταστολή; Χρειάζεται και η καταστολή, αλλά πρέπει να γίνεται με απόλυτα νόμιμο τρόπο και χωρίς καταχρήσεις.

Ερ.: Και ποια είναι η θέση σας για τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο;

Απ.: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θέση η δική μου, αλλά και η ζωή η δική μου μέχρι εδώ είναι ότι οι επαναπροωθήσεις, όπου γίνονται, αποτελούν βάρβαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για το αν έγιναν στον Έβρο, από ό,τι ξέρω διατάσσεται έρευνα. Στον Έβρο υπήρχε μια παράδοση, που δεν ξέρω αν ήταν παράδοση κράτους, θέλω να ελπίζω ότι δεν ήταν κράτους, αλλά παρακράτους. Διερευνάται. Η απάντηση είναι μονολεκτική: Όχι. Όχι στις επαναπροωθήσεις.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ μεταναστών στην Πάτρα: Μαχαιρώματα και άγριο ξύλο

Τραυματίστηκαν δύο άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο γενικό κρατικό νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας»

Άγρια επεισόδια μεταξύ μεταναστών ξέσπασαν στην πόλη της Πάτρας το βράδυ της Κυριακής, στην οδό Μαιζώνος στο ύψος της Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από την άγρια συμπλοκή μεταξύ των αλλοδαπών τραυματίστηκαν δύο άτομα, τα οποία διεκομίσθηκαν στο γενικό κρατικό νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας».

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες διενεργούν ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που είχαν συμμετοχή στην αιματηρή συμπλοκή.

Η αστυνομία ήδη έχει προχωρήσει σε τέσσερις προσαγωγές.

Η συμπλοκή μεταξύ ομάδων αλλοδαπών ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 9.30 το βράδυ σήμερα στη διασταύρωση των οδών Ακτής Δυμαίων και Βορείου Ηπείρου ενώ στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη διασταύρωση των οδών Ναυαρίνου και Μαξίμου και στους πέριξ δρόμους.

Πηγή: www.patratimes.gr

Θεσσαλονίκη: 22 μετανάστες ήταν κρυμμένοι σε φορτηγό

Οι αλλοδαποί είχαν εισέλθει λίγες ώρες νωρίτερα παράνομα στη χώρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και για τη μεταφορά τους κατέβαλαν χρηματικό ποσό 2.500 ευρώ ο καθένας

Παράτυπους μετανάστες μετέφερε με το φορτηγό του οδηγός, ο οποίος κλήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης να σταματήσει για έλεγχο στο ύψος των Διοδίων της Ανάληψης, στην Εγνατία Οδό.

Αρχικά ο οδηγός ανάπτυξε ταχύτητα, ακολούθησε καταδίωξη στην Εγνατία Οδό και στη συνέχεια ακινητοποίησε το φορτηγό, το εγκατέλειψε και διέφυγε. Στο εσωτερικό του φορτηγού εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς 22 αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν έγγραφα που δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θέρμης, οι αλλοδαποί είχαν εισέλθει λίγες ώρες νωρίτερα παράνομα στη χώρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και για τη μεταφορά τους κατέβαλαν χρηματικό ποσό 2.500 ευρώ ο καθένας.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ