Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Σε επαγρύπνιση οι ελληνικές Αρχές για χτύπημα τζιχαντιστών

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ελλάδα με στόχο τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να μην «αγγιχθεί» και η χώρα μας από το τζιχαντιστικό κύμα που πλήττει την Ευρώπη.
Από την αρχή του καλοκαιριού υπάρχει ένταση της ετοιμότητας των ελληνικών Αρχών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, στα νησιά που αποτελούν πύλες εισόδου για μετανάστες αλλά και στα αστικά κέντρα. Βασικός στόχος –μεταξύ άλλων– είναι να ελέγχονται όλες οι ύποπτες διελεύσεις ατόμων που φέρονται να επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες χρησιμοποιώντας τις διαδρομές των προσφύγων.
Η δυσκολία για τις Αρχές είναι ότι για πολλούς υπόπτους υπάρχουν πληροφορίες για εξτρεμιστική δράση, αλλά δεν υπάρχουν τα στοιχεία σε βάρος τους, προκειμένου να γίνουν συλλήψεις. Ετσι, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ελληνικές Αρχές είναι να τους θέσουν υπό διακριτική παρακολούθηση.
Παράλληλα, σε ισχύ τέθηκε από την αρχή του καλοκαιριού σχέδιο επιφυλακής σε ελληνικά νησιά που συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών, υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος ή προβοκάτσιας. Το ενδεχόμενο «ασύμμετρου χτυπήματος» σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσε αντικείμενο συσκέψεων. Και αυτό γιατί στις περιοχές αυτές συγκεντρώνονται μεγάλοι σε όγκο και διαφορετικοί πληθυσμοί από πολλές δυτικές χώρες.
Οπως εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφαλείας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, «η εκδήλωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων, οι οποίοι έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ασυμμετρία. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που βρίσκεται σε ένα κενό ευμάρειας, ούτε είναι αποκομμένη από την Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών στο νοικοκυριό του. Στην Ευρώπη παρατηρούμε τη λεγόμενη εγχώρια ισλαμιστική τρομοκρατία, που αναπτύσσεται από πυρήνες που αποτελούνται από άτομα που ήδη ζουν στη χώρα που γίνεται στόχος και έχουν αυτο-ριζοσπαστικοποιηθεί στις χώρες αυτές (κυρίως μέσω διαδικτύου). Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς, στο οποίο ναι μεν απειλούμαστε λόγω της ενδεχόμενης παρείσφρησης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές αλλά παράλληλα αναπτύσσεται και ένας ιστός μη στοχοποίησης, λόγω ακριβώς των “αβλαβών” διελεύσεων των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να χτυπήσουν τον μεταβατικό σταθμό».
Ο έμπειρος διεθνολόγος προσθέτει ότι «το χτύπημα στη Βαρκελώνη δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει τις ισπανικές Αρχές, καθώς πρόσφατα η Europol είχε προειδοποιήσει για επικείμενη επίθεση τζιχαντιστών σε τουριστικό προορισμό της Ευρώπης».
Στο εγχειρίδιο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας με τίτλο «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία στην Ευρώπη» επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δεν έχει ακόμη βιώσει την ένταση του κινδύνου της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ωστόσο στα επόμενα χρόνια οι χώρες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση των προσφύγων και η αναζήτηση ταυτότητας των μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς.
Το τζιχαντιστικό κίνημα έχει φθάσει στην 4η φάση του που προσδιορίζεται από το 2012 έως σήμερα. Το 2011, λόγω της κορύφωσης των αραβικών εξεγέρσεων και των συγκρούσεων στη Συρία, συνιστά καταλύτη στην εξέλιξη του τζιχαντιστικού κινήματος στην Ευρώπη.
Στην επιλογή στόχων δίνεται έμφαση σε «μαλακούς στόχους» επειδή αποδεικνύονται περισσότερο αποτελεσματικοί και με μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, ενώ διευρύνεται και το αίσθημα του φόβου στην καθημερινότητα των πολιτών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Συγχαρητήρια για την επιτυχή διεκπεραίωση της υπόθεσης δενδρυλλίων κάνναβης σε περιοχή της Φλώρινας


Το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και τα μέλη του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης
Λαθρομετανάστευσης Νομού Φλώρινας, εκφράζουν τα συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που συνέβαλαν στην επιτυχή διεκπεραίωση της υπόθεσης δενδρυλλίων κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή του Νομού μας.
Ο επαγγελματισμός και οι συντονισμένες ενέργειες των ανδρών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτων Κλεινών και της Ο.Π.Κ.Ε κατάφεραν ακόμη ένα σημαντικό χτύπημα στην διάδοση των ναρκωτικών ουσιών. Τα δεκαοχτώ δενδρύλλια κάνναβης, καθώς και 17,9 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης που εντοπίστηκαν κατασχέθηκαν ενώ ο κάτοχός τους οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.
Επιτυχίες σαν αυτήν όχι απλώς εξυψώνουν το ηθικό των αστυνομικών αλλά εμπεδώνουν και το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της περιοχής μας που συν της άλλης έρχονται αντιμέτωποι και με την μάστιγα των ναρκωτικών.
Συγχαρητήρια στους συναδέλφους και πάντα επιτυχίες με γνώμονα τον επαγγελματισμό.

ΜΠΡΑΒΟ !!!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πηγή:lexovitis.blogspot.gr

Δήλωση Οικονομικής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων έτους 2017


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων του έτους 2017, δηλαδή το Πόθεν Έσχες του 2017 που αφορά το οικονομικό έτος 2016 θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως την 21 Οκτωβρίου 2017 και κατ’ εξαίρεση για τα υποχρεα πρόσωπα αρμοδιότητας της ΔΟΥ Κω μέχρι και την 31 Οκτωβρίου 2017.


Πηγή:policenet.gr

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Αξιωματικοί Πυροσβεστικής :"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ κ. Τόσκα, κατανοήσατε τώρα ότι οι πυρκαγιές δεν είναι απλό φαινόμενο"


Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης, με σαφείς αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις του, απευθύνει η ΕΑΠΣ:

Προς Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκα
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Πριν περίπου ένα μήνα, μετά από μια από τις συνεχείς, σταθερές και διαχρονικές παρεμβάσεις της ΕΑΠΣ, για τα προβλήματα του ΠΣ άνοιξε ένας επικοινωνιακός κύκλος αντιπαράθεσης μέχρι την πολύωρη συνάντηση μαζί σας, όπου φρονούμε ότι από τα εκτεθέντα, δημιουργήθηκε θετικό κλίμα επανεκκίνησης του απαραίτητου θεσμικού διαλόγου.
Στη διάρκεια αυτής της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης χρησιμοποιήθηκε και η γνωστή αλλά όχι και τόσο συμμετρική τακτική, της μεταφοράς απόψεων από «κύκλους» ή «στελέχη» της Κατεχάκη, τα οποία προφανώς μεταφέρουν ή έστω αποδίδουν απόψεις σας. Σε μια τέτοια, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Βήματος,, μεταφέρθηκε άποψη στελεχών σας που έθεταν με «απαξιωτικό τρόπο» ακόμα και το βιβλίο για τις «πυρκαγιές του 2007» που συνέγραψε ο Πρόεδρος και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΠΣ. Στο δημοσίευμα αναφερόταν χαρακτηριστικά : 
Επιπλέον άλλα στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σημείωναν ότι «σημαντικά μέλη της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής συμμετείχαν προσφάτως στην συγγραφή του αμφιλεγόμενου βιβλίου που συνέδεε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 με σχέδιο υπονόμευσης του τότε Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Σε μία τυφλή συνωμοσιολογικού τύπου θεωρία…».
Βέβαια φρονούμε ότι κανείς από τα στελέχη αυτά του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης δεν είχε παρευρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου, που είχε συνδιοργανώσει η ΕΑΠΣ, και μάλλον ουδείς από αυτούς μπήκε στον κόπο να το διαβάσει, έστω για να γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να αποδομήσει. Γιατί προφανώς αν το διάβαζε, θα ήξερε ότι το βιβλίο παρουσιάζει από ανοικτές δημόσιες πηγές τα στοιχεία εκείνα που συγκρότησαν το έγκλημα του 2007 και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Η προσπάθεια προσέγγισης της ανεύρεσης των αιτιών και υπαίτιων των πυρκαγιών στη χώρα μας σαφώς και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι μεγάλες και καταστρεπτικές πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας και το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός τους είναι «ορφανός» υπαιτίων, γεννά την ανάγκη μιας πολύπλευρης αντιεμπρηστικής πολιτικής. Αυτή θα περιλαμβάνει στη σφαίρα της το σύνολο των εγκληματολογικών πιθανοτήτων, θα εκτιμά κοινωνικές εκφάνσεις και μορφές κοινωνικών συγκρούσεων, θα μελετά ιστορικές συγκυρίες και θα λαμβάνει υπόψη γενικότερες εθνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις».
Ένα μήνα μετά, από την αυξημένη πυροσβεστική δραστηριότητα, διαβάζουμε συνέντευξή σας στο ράδιο 24/7 στις 11-08-2017, όπου δηλώνετε: «Δημοσιογράφος: Το καταλαβαίνω. Να περάσουμε στις φωτιές που έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Σας έχει προκαλέσει έτσι έναν προβληματισμό κάποια πυρκαγιά, ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι υπάρχουν προσπάθειες από εμπρηστές και για κάποιους λόγους;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι και δεν κρύβω τα λόγια μου. Οι δύο πυρκαγιές στο άλσος Βεΐκου μέσα σε δέκα μέρες, πολύ κοντά στη δασωμένη, κατά κάποιο τρόπο, αστική περιοχή της Φιλοθέης και του Ψυχικού και η χθεσινή πυρκαγιά. Χθες αντίστοιχη πυρκαγιά στην Καισαριανή πολύ κοντά στα σπίτια και κατεύθυνση τέτοια που οδηγούσε στην Κατεχάκη: Είναι πράγματα τα οποία μας προβληματίζουν και μια τρίτη βέβαια περίπτωση στο ρέμα της Χελιδονούς. Αυτές οι πυρκαγιές γύρω από αστικές περιοχές μας προβληματίζουν για αυτό αυτές τις μέρες με εντολή δική μου έχουν απλωθεί περίπολοι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής αλλά έχει εμπλακεί ακόμη και η Αντιτρομοκρατική για να βρει τυχόν στοιχεία…
Δημοσιογράφος: Η αντιτρομοκρατική στην προσπάθεια αυτή;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ό,τι δυνατότητες έχουμε εμπλέκονται κύριε Βούλγαρη γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε καμία δυνατότητα και κανένα περιθώριο σε αυτούς οι οποίοι δεν προσπαθούν να πλήξουν ίσως την Κυβέρνηση αλλά προσπαθούν να πλήξουν την Χώρα, τον κόσμο. Ανεύθυνα άτομα, μπορεί και τρελοί – δεν ξέρω – σαν και αυτόν που πιάσαμε τις προηγούμενες μέρες… (η υπογράμμιση είναι δική μας)
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Προφανώς ο πολιτικός ρεαλισμός και η εντρύφηση σας με την πραγματική πυροσβεστική πραγματικότητα, σας έδειξε ότι οι εκτιμήσεις των στελεχών σας, όπως διατυπώθηκαν, αποτέλεσαν απλά μια άκομψη επικοινωνιακή επιλογή, αφού το έγκλημα του εμπρησμού είναι πολύπλευρο και σαφώς μπορεί εύκολα να καταστεί σε ασύμμετρη απειλή λόγω των επιπτώσεων του στην Πατρίδα και τους Πολίτες της. 
Επιπροσθέτως αν τα προαναφερόμενα στελέχη σας, που χαρακτήρισαν «αμελετήτως» με τον προαναφερόμενο τρόπο το βιβλίο των επιτίμου και νυν Προέδρου της ΕΑΠΣ , επιθυμούν, μπορούμε να τους αποστείλουμε μερικά αντίτυπα «τιμής ένεκεν» για να εμπλουτίσουν με συγκεκριμένα πραγματικά στοιχεία την πυροσβεστική τους ενημέρωση.
Πηγή: bloko.gr

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Ηρωες-πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες -Απόγνωση, κούραση, τραυματισμοί [εικόνες]

Τα τελευταία 24ωρα οι πυροσβέστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχη με τις φλόγες που κατακαίνε την Αττική, τη Ζάκυνθο, την Αμαλιάδα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η υπερπροσπάθεια, η κόπωση και το άγχος για να προστατέψουν τους συνανθρώπους τους, τις περιουσίες όσων βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους, αλλά και τα δάση που είναι ανυπεράσπιστα απέναντι στην πύρινη λαίλαπα αποτυπώνονται στο φωτογραφικό φακό. 

Βγαίνουν από τη μάχη με τη φωτιά για να κάνουν μικρά διαλείμματα για λίγο νερό και φαγητό, ακόμα και για να φροντίσουν τα αμέτρητα χτυπήματα και εγκαύματα που έχουν στο σώμα τους. Αμέσως επιστρέφουν στο καθήκον δίνοντας το 100% των δυνάμεων τους απέναντι στη φωτιά και πάντα με κίνδυνο ακόμα για την ίδια τους τη ζωή. 

Οι παρακάτω εικόνες είναι από το πρακτορείο EUROKINISSI και τους Τατάνια Μπόλαρη και Σωτήρη Δημητρόπουλο.Πηγή:| iefimerida.gr 

Κήποι Έβρου: Λαθροδιακινητές έκρυψαν πρόσφυγες κάτω από καθίσματα λεωφορείου!(ΦΩΤΟ)

Συνελήφθησαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, από

 αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης , τρεις αλλοδαποί, εκ των οποίων δύο υπήκοοι Τουρκίας, ηλικίας 42 και 32 ετών και ένας 33χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε μη νόμιμους μετανάστες.
Τέσσερις από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και ένας υπήκοος Ιράκ.
Αναλυτικότερα, χθες το βράδυ, οι δράστες επιβαίνοντες σε λεωφορείο με οδηγό τον 42χρονο, μετέβησαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν είσοδο στη χώρα. Εκεί, κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, διαπίστωσαν ότι οι τρεις διακινητές μετέφεραν με αυτό, παράνομα, πέντε μη νόμιμους μετανάστες.
Συγκεκριμένα, οι δράστες είχαν αποκρύψει τους διακινούμενους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο πίσω μέρος του οχήματος, κάτω από τα καθίσματα.
Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων Αλεξανδρούπολης.
Πηγή:thessnews.gr

Ζάκυνθος: Εντοπίστηκαν 69 παράνομοι μετανάστες - Μεταξύ τους έγκυες και παιδιά

Οι διακινητές τους άφησαν στην περιοχή Ξύγκια Βολιμών, λέγοντας τους ότι έφτασαν στην Ιταλία και αποβιβάστηκαν από το σκάφος που τους μετέφερε ως εδώ

Έξήντα εννέα παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Ξύγκια στις Βολίμες Ζακύνθου. Οι μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, την Σομαλία και το Πακιστάν και ανάμεσά τους είναι δύο έγκυες γυναίκες και 15 παιδιά.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι διακινητές τους άφησαν στην περιοχή Ξύγκια Βολιμών, λέγοντας τους ότι έφτασαν στην Ιταλία και αποβιβάστηκαν από το σκάφος που τους μετέφερε ως εδώ.
 
Αμέσως έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους της περιοχής που ήταν ξύπνιοι λόγω των πυρκαγιών που καίνε τις Βολίμες τα τελευταία 24ωρα και ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο Ζακύνθου και η αστυνομία.

Στην συνέχεια το σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, εντόπισε ανοιχτά της Ζακύνθου το σκάφος που μετέφερε τους παράτυπους μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη προσέγγιση δεν σταμάτησαν αλλά στην συνέχεια παραδόθηκαν χωρίς να προβάλουν αντίσταση.

Οι 69 παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Παναγούλας όπου τους παρήχθησαν πρώτες βοήθειες, τρόφιμα και ρούχα.    Πηγή:protothema.gr

Κρήτη: Προφυλακίστηκαν τρία μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και κοκαΐνης

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και εισαγγελέα τα τρία μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και κοκαΐνης που συνέλαβαν την περασμένη Παρασκευή οι διωκτικές αρχές του τόπου.

Τα τρία μέλη του κυκλώματος – δύο Έλληνες 32 και 42 χρόνων κι ένας 29χρονος Αλβανός πέρασαν τη Δευτέρα το κατώφλι του ανακριτή για να απολογηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις φέρουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών, ενώ στον 29χρονο ο εισαγγελέας είχε ασκήσει δίωξη για κλοπή οχήματος και εμπρησμό.


Πώς είχε στηθεί το κύκλωμα – Οι «πυρήνες» της Κρήτης και της Αιγύπτου

Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο «πυρήνες» που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο και Ελλάδα μέσω Κρήτης. Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων μεταναστών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου αναλάμβαναν τον εντοπισμό μεταναστών, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια αφού τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία πραγματοποιείτο αρχικώς η μεταφορά τους στα παράλια της νότιας Κρήτης.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης, αναλάμβαναν τον εντοπισμό ενδιαφερομένων μεταναστών, τους οποίους και συγκέντρωναν σε διάφορα σπίτια στο νησί για την προσωρινή διαμονή τους, ενώ στη συνέχεια αφού τους εφοδίαζαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αυτοί αναχωρούσαν για την Αθήνα που ήταν ο τελικός προορισμός τους.

Πηγή: cretapost.gr

Έμοιαζε με Γερμανική νεκροφόρα αλλά …μετέφερε μετανάστες

Συνελήφθη σήμερα (14-8-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και 1 κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

Πηγή:faros24.gr

Μειώθηκε η ενισχυτική δύναμη του Έβρου - "Οι Υπηρεσίες της Συνοριακής Φύλαξης έχουν τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό"

Εκδόθηκε η νέα διαταγή για την ανανέωση των συνοριακών – αστυνομικών με δαπάνες δημοσίου για την ενίσχυση της "ΑΣΠΙΔΑΣ" για τον Έβρο με μειωμένη την ενισχυτική δύναμη.

Με την συγκεκριμένη διαταγή ενισχύεται με αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας με 88 άνδρες και γυναίκες για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στην περιοχή, εν αντιθέσει με την προηγούμενη διαταγή με την οποία ενισχυόταν ο Νόμος μας με περίπου 35 άτομα περισσότερα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς σε επικοινωνία με το e-evros.gr ανέφερε:

"Από τα 88 αυτά άτομα οι 70 θα ενισχύσουν την Ορεστιάδα και 18 την Αλεξανδρούπολη.

Η νέα ενισχυτική δύναμη θα αφιχθεί την 14.8.2017 και θα παραμείνει έως 13.10.2017.

Οι δαπάνες θα καλυφθούν από Συγχρηματοδοτούμενη δράση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Στην προηγούμενη διαταγή ενισχυόταν ο Νόμος μας με περισσότερους Συναδέλφους περίπου των 35 ατόμων.

Σίγουρα θα θέλαμε από την πλευρά μας να παρέμενε η ενισχυτική δύναμη, όπως είχε, γιατί οι Υπηρεσίες της Συνοριακής Φύλαξης του Νόμου μας έχουν τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό. Ελπίζουμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα της Ασπίδας και με έξοδα δημοσίου αλλά και αδαπάνως.

Εμείς συνεχίζουμε πάρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά να κάνουμε την δουλειά μας και αυτό φαίνεται από τις συνεχόμενες επιτυχίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία".

Πηγή:e-evros.gr

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ: ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Παραθέτουμε κείμενο της Δέσποινας  ΣΑΒΒΙΔΟΥ  μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Συνοριακών Καστοριάς και μέλος Δ.Σ. του συνδέσμου γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων , σχετικά με την εκκαθάριση των υπομνημάτων των αστυνομικών που αποσπούνται στα νησιά και τον Έβρο για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποπληρωμή τους. 


Πέραν της συνεχούς προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων, ένας άλλος κομβικός σκοπός του υγιούς συνδικαλισμού είναι η επίλυση των ποικίλων ζητημάτων που συχνά ανακύπτουν, κάτι που συστηματικά εφαρμόζει η ΠΟΣΥΦΥ τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας, έτσι, ουσιαστικά με τις προτάσεις της στην εξεύρεση λύσεων.
    Το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από συναδέλφους που κλήθηκαν να αποσπαστούν, προκειμένου να συμμετέχουν στην επιχειρησιακή δομή αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών προς τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως στα ανεξόφλητα υπομνήματα των μετακινούμενων συναδέλφων, καθώς και στις ελάχιστες προκαταβολές που χορηγούνται (ως και μηδενικές)  για την μετακίνησή τους.
     Σε κάποιο βαθμό, όλοι έχουμε έρθει – έμμεσα ή άμεσα - σε επαφή με αυτό το πρόβλημα, για το οποίο είναι κοινώς αποδεκτό πως πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση. Ο τρόπος αντιμετώπισης εν προκειμένω, γνωρίζοντας πια την πηγή του προβλήματος, δεν είναι η ξεπερασμένη συνδικαλιστική πρακτική της επίκλησης στο Αρχηγείο, κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού και ικανοποίησης των μελών. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι γνωστό και η απάντηση αναμενόμενη: «Χρήματα δεν υπάρχουν».  Θα πρέπει να αναζητήσουμε τις προβληματικές παραμέτρους των διαδικασιών, ανακαλύπτοντας  τι είναι αυτό που τελικά λειτουργεί ως τροχοπέδη στο σύστημα.
   Τα αίτια, εν πολλοίς ορατά, είναι μεταξύ άλλων η μη τήρηση των διαταγών και του νομοθετικού πλαισίου που ορίζουν τη διαδικασία σύνταξης, αποστολής και εξόφλησης των υπομνημάτων. Εύκολα διαπιστώνει κανείς πως η εκπρόθεσμη σύνταξη και αποστολή των υπομνημάτων αυτών, που επί το πλείστον χρηματοδοτούνται είτε απευθείας είτε μέσω τακτικού προϋπολογισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), οδηγεί με τη σειρά της σε καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους και συνεπώς στην αποκατάσταση των παγίων των διαχειρίσεων.  Επομένως, όταν τα υπομνήματα αυτά ομαδοποιούνται σε πακέτα 6μήνου, προκύπτουν σημαντικά προβλήματα. Γεννάται, λοιπόν,  το εύλογο ερώτημα: Έχουν, άραγε, οι διαχειριστές τέτοιες εντολές ή (γραπτές) διαταγές από την Ηγεσία για τέτοιες καθυστερήσεις; Γνωρίζει το Αρχηγείο πως οι υποβολές των υπομνημάτων γίνονται με 6 – 8 μήνες καθυστέρηση και οτι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε συγκεκριμένες Διευθύνσεις;
      Συνέπεια όλων αυτών, είναι η μη χορήγηση των προκαταβολών στους συναδέλφους που καλούνται να αποσπαστούν χιλιόμετρα μακριά για μήνες, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνσή τους.
     Είναι προφανής, πλέον, η ανάγκη δημιουργίας ενός εποπτικού μηχανισμού που θα ελέγχει την διαδικασία αυτή, για τη διασφάλιση τόσο της ομαλής και έγκαιρης εξόφλησης των υπομνημάτων, όσο και της ενταλματοποίησής τους, η οποία συμβάλλει στον ισοσκελισμό των εξόδων-εσόδων στις παγίες των διαχειρίσεων. Ωστόσο,  οι σημερινές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να υπάρχουν στο σύνολο της διαδικασίας (από τη σύνταξη έως και τον έλεγχο-πληρωμή των υπομνημάτων), θα συνεχίσουν να προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις στην ενταλματοποίηση των υπομνημάτων, για όσο καιρό παραμένουν ανεπίλυτες. Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι δυσλειτουργίες αυτές θα εξαλειφθούν, με επαρκή εποπτεία και έλεγχο, από έναν μηχανισμό που θα εγγυάται την εξομάλυνση και οριζόντια τήρηση  των διαδικασιών.
     Σκοπός του κειμένου αυτού δεν είναι να στοχοποιήσει. Είναι προφανές ότι δεν ευθύνται όλοι για κάθε διαδικαστικό/διαχειριστικό πρόβλημα. Σε έναν περίπλοκο αλλά ζωντανό οργανισμό όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι όλοι ίδιοι. Δυστυχώς όμως, οι εξαιρέσεις συχνά δημιουργούν μια κακή εικόνα, της οποίας η γενίκευση δεν είναι μόνο άδικη αλλά, κυρίως, ατελέσφορη. Δεν είναι όλες οι διαχειρίσεις δυσλειτουργικές και φαίνεται πως οι περισσότεροι διαχειριστές τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματική οικονομική διαχείριση προαπαιτεί την απόλυτη εναρμόνιση όλων, έτσι ώστε όλοι οι συνάδελφοι να λαμβάνουν τα αναγκαία χρηματικά ποσά για τις μετακινήσεις τους. Για την ώρα αυτό δε συμβαίνει, κάτι που αφενός δε συνάδει με το σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, και αφετέρου εμποδίζει την εύρυθμη και απρόσκοπτη επιτέλεση του λειτουργήματός μας. 

                                                                                                                       Σαββίδου Δέσποινα
                                             Μέλος του ΔΣ της Ένωσης  ΣΦ Καστοριάς
                                             &   ΔΣ συνδέσμου γυναικών ΠΟΣΥΦΥ
BORDERNEWS.GR

Ένστολοι: Σύνταξη με 24 ως 30 χρόνια – Ποιοι πάνε στα 40Οι αλλαγές αφορούν όλους και είναι χιλιάδες εκείνοι οι οποίοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη με λιγότερα από 30 έτη, ανάλογα με το έτος που ανέλαβαν υπηρεσία και τα παιδιά, ενώ είναι πολλοί και εκείνοι που πλέον πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη υπηρεσίας.
Για όσους κατετάγησαν πριν το 1992 και ως το 2012 συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη προβλέπεται άμεση συνταξιοδότηση αρκεί να έχουν συμπληρώσει τα 27,5 έτη.
Όσοι συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη το 2011 αποστρατεύονται στα 26 έτη, ενώ όσοι τα συμπλήρωσαν το 2013 αποστρατεύονται στα 29 έτη.
Για όσους συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη το 2013 απαιτούνται 30,5 έτη χωρίς όριο ηλικίας, ενώ όσοι τα συμπλήρωσαν μετά την 1/1/2015 και είναι νέοι, έχουν καταταγεί δηλαδή μετά το 1993 απαιτούνται 40 έτη υπηρεσίας.
Πηγή:newsit.gr

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Αστυνομικοί και μετανάστες κάνουν τους... καθαριστές στην Κόρινθο


Τους... καθαριστές αναγκάζονται να κάνουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Μεταναστών στην Κόρινθο.Σύμφωνα με την καταγγελία που ήλθε σε γνώση του bloko.gr  η σύμβαση με την εταιρεία που είχε αναλάβει την καθαριότητα του χώρου έληξε κι έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί (όπως και σε άλλες υπηρεσίες) .

'Ετσι το... έργο της καθαριότητας έχουν αναλάβει οι αστυνομικοί ενώ συμμετέχουν και αρκετοί από τους μετανάστες.

Σε επικοινωνία του bloko.gr  με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου η διαβεβαίωση είναι ότι το πρόβλημα είναι σε γνώση τους από την πρώτη στιγμή και ότι καταβάλονται προσπάθειες κι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ώστε να λυθεί σύντομα το θέμα με σεβασμό τόσο στα δικαιώματα των αστυνομικών όσο και των μεταναστών.

Πηγή:bloko.gr

Μουζάλας κατά Ευρωπαίων για τα ασυνόδευτα ανήλικα: Εκφράζουν... συμπάθεια, αλλά δεν τα παίρνουν στις χώρες τους

«Πρέπει να τσακίσουµε τις εγκληματικές οργανώσεις που κάνουν διακίνηση ανθρώπων» τονίζει επίσης 


Για υποκρισία κατηγορεί τους Ευρωπαίους ο Γιάννης Μουζάλας, «καυτηριάζοντας» την στάση πολλών κρατών-μελών της ΕΕ στο προσφυγικό.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ασυνόδευτα παιδιά και καταγγέλλει ότι «υπάρχει υποκρισία στην Ευρώπη, η οποία αναγκαίο θα ήταν να σταµατήσει».

«Ενώ γίνονται συνέχεια καταγγελίες για τα ασυνόδευτα από ΜΚΟ και άλλους οργανισµούς, ενώ πολλοί εκφράζουν τη συµπάθειά τους στα ασυνόδευτα ανήλικα, την ίδια ώρα υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα, για τα οποία οι χώρες της ΕΕ δεν ανοίγουν θέσεις για τη µετεγκατάστασή τους» τονίζει, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «σε ένα ασυνόδευτο παιδί, το κριτήριο για τη µετεγκατάσταση είναι ότι είναι παιδί ασυνόδευτο και όχι η εθνικότητά του».

«Πρέπει να τσακίσουµε τις εγκληματικές οργανώσεις που κάνουν διακίνηση ανθρώπων» τονίζει επίσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. «Νόµιµοι δρόµοι χρειάζονται. Να µπορούν ο µετανάστης και ο πρόσφυγας να έρθουν στην Ευρώπη µέσω του νόµιµου δρόµου» συμπληρώνει.


Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μουζάλας επισηµαίνει επίσης ότι θα ήταν «τραγικό λάθος» να κοπούν κονδύλια ή προσωπικό από την Ελλάδα για να δοθούν στην Ιταλία, «βαθµολογεί» τη συµφωνία Τουρκίας - ΕΕ και τονίζει ότι, «όσο δεν αντιµετωπίζονται οι πόλεµοι τόσο τα ανθρώπινα δικαιώµατα θα λειτουργούν ως διαφηµιστικά φυλλάδια στα χέρια των διακινητών».

Πηγή: protothema.gr