Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Καλό ταξίδι Πρόεδρε ...

Σήμερα 19 Σεπτεμβρίου 2017 χάσαμε άδοξα τον 39χρονο φίλο, συνάδελφο, συνεργάτη και πρόεδρο της Ένωσης Συνοριακών Καστοριάς Γιώργο Δουβλετή που έδινε τη δική του προσωπική μάχη το τελευταίο διάστημα.

Περισσότεροι από 2.700 πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του Β.Αιγαίου τον Σεπτέμβριο

Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών το τελευταίο τριήμερο καταγράφηκε η άφιξη 214 ατόμων στη Λέσβο, 127 στη Χίο και 89 στη Σάμο, συνολικά δηλαδή 430 προσφύγων και μεταναστών

Σχεδόν 500 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο τριήμερο (από το πρωί της Δευτέρας 18/9 μέχρι και σήμερα Πέμπτη) φτάνοτνας σχεδόν τους 2.800 όσων πέρασαν στα νησιά από την 1η Σεπτεμβρίου και προστέθηκαν στους ήδη διαμένοντες σε αυτά.

Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών το τελευταίο τριήμερο καταγράφηκε η άφιξη 214 ατόμων στη Λέσβο, 127 στη Χίο και 89 στη Σάμο, συνολικά δηλαδή 430 προσφύγων και μεταναστών. Από το πρωί σήμερα Πέμπτη έχουν φτάσει 35 άτομα στη Λέσβο που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί επίσημα.

Οι τελευταίες αφίξεις ανεβάζουν πολύ ψηλά τον αριθμό όσων πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες 20 μέρες του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, χωρίς τις σημερινές νέες αφίξεις, στη Λέσβο πέρασαν 1.619 άτομα, στη Χίο 405 και στη Σάμο 731. Συνολικά δηλαδή 2.755!

Η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου επενέβη σε 51 περιστατικά και επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές 2.132 πρόσφυγες και μετανάστες που με τις πλαστικές βάρκες στις οποίες επέβαιναν δεν είχαν βγει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Έκκληση του δήμαρχου Λέσβου προς τον Μουζάλα για αποσυμφόρηση του νησιού

Έκκληση για άμεση λήψη μέτρων με δεδομένη την αύξηση των προσφυγικών ροών απευθύνει μέσω επιστολής του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος Λέσβου, 
Σπύρος Γαληνός.

Ο κ. Γαληνός κοινοποιεί την επιστολή στον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στον Συντονιστή για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού,

Στην επιστολή του ο κ. Γαληνός υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαχείριση των προσφυγικών ροών στο νησί της Λέσβου είναι πολύ δύσκολη και οριακά εκρηκτική». Συμπληρώνει ότι «οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν ξεπεράσει τους 6.000, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάρχουσες δομές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν. Η σταθερή αύξηση των αφίξεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία ενέργεια αποσυμφόρησης, είτε επανεισδοχές, είτε μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, οδηγεί για μία ακόμα φορά στον εγκλωβισμό ενός μεγάλου πληθυσμού αιτούντων άσυλο στη Λέσβο».

Εν συνεχεία σε αναφορά του προς τον κ. Μουζάλα ο δήμαρχος του νησιού αναφέρει ότι «επιχείρημά σας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν σας επιτρέπει τη δημιουργία νέου προαναχωρησιακού κέντρου δεν ευσταθεί» υπογραμμίζοντας ότι «η Λέσβος έχει ήδη προσφέρει πάρα πολλά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον βάρος. Η τακτική της αποφυγής λήψης μέτρων έως ότου οι συνθήκες χειροτερέψουν τόσο ώστε να έχουμε ξανά στα χέρια μας μία κρίση δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να γίνει ανεκτή από την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, μεταφέρετε τις ευθύνες για την παρούσα κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη στιγμή που έχουμε τονίσει ότι η δημιουργία νέων δομών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βιώσιμη λύση. Η ικανότητα φιλοξενίας της Λέσβου έχει όριο τις σημερινές δομές φιλοξενίας».

«Η κοινωνία της Λέσβου κρατείται όμηρος αυτής της τακτικής, που την εγκλωβίζει σε έναν φαύλο κύκλο κρίσεων με κίνδυνο να επιστρέφει στο σημείο μηδέν κάθε φορά που προσπαθεί να ανακάμψει. Εμείς, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το επιτρέψουμε. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εκβιάζει λύσεις με τέτοιο τρόπο και να υποθηκεύει το μέλλον μίας ολόκληρης κοινωνίας. Με δεδομένες τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, αλλά και το γεγονός ότι οι δομές τις Λέσβου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον μέγιστο αριθμό φιλοξενούμενων, απαιτείται άμεση λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η επαπειλούμενη κλιμάκωση. Η παρούσα κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και η δημιουργία νέας δομής δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην αποσυμφόρηση της Λέσβου» σημειώνει ακόμη ο κ. Γαληνός. και καταλήγει: «Απευθύνω έκκληση για άμεση και ουσιαστική δράση με τη λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου προς όφελος τόσο των αιτούντων άσυλο, όσο και των συμπολιτών μας. Η ευθύνη της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και κατά συνέπεια της ευημερίας και της προόδου μίας ολόκληρης κοινωνίας βρίσκεται στα χέρια σας. Ευθύνη την οποία θα αναζητήσουμε σε περίπτωση συνέχισης της αδράνειας».

Πηγή: ΑΜΠΕ/enikos

Ο φάκελος «βόμβα» για τις «μαύρες» επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Αιτία για να ανοίξουν «στόματα» λιμενικών για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο έγινε έρευνα που ξεκίνησε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού το 2014 μετά από
καταγγελία για «μαύρα» σκάφη σε μάντρα στο νησί της Κω.
Μέχρι σήμερα η υπόθεση αυτή χαρακτηρίζεται ως «βόμβα» στους κόλπους του Λιμενικού, καθώς ο σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος δύο λιμενικών για υπεξαίρεση λαθρεμπορικών σκαφών έφερε στο φως καταγγελίες για χρήση πλωτών που είχαν δηλωθεί ως «βυθισμένα» σε παράνομες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία από Έλληνες λιμενικούς.
Έρευνα τους «Έθνους» αποκαλύπτει στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση στελεχών του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και της Δικαιοσύνης, τα οποία δείχνουν τον αθέατο «πόλεμο» στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, κυρίως το 2013 και το 2014, ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή, η οποία επίσης προχωρούσε σε «μαύρες» επιχειρήσεις «σπρώχνοντας» μετανάστες προς την Ελλάδα.
Στις έγγραφες αναφορές λιμενικού που υπηρετούσε στην Κω και κατηγορείται για υπεξαίρεση σκαφών γίνεται λόγος για επιχειρήσεις που γίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας υπό άκρα μυστικότητα, για full face κουκούλες, για σπάσιμο μηχανών δουλεμπορικών σκαφών μεσοπέλαγα, για «εντολές που έρχονταν από πάνω», για στελέχη του Λιμενικού που δεν ήθελαν ανάμειξη με τις κρυφές επιχειρήσεις και αντέδρασαν στις εντολές για επαναπροωθήσεις και για λιμενικούς που υπάκουσαν «για την πατρίδα και για την εκτέλεση του καθήκοντός τους προς την Ελλάδα».
Η υπόθεση είναι «ανοιχτή» καθώς εκκρεμούν τα πορίσματα από την εσωτερική έρευνα του Λιμενικού για τις επαναπροωθήσεις αλλά και η απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπεξαίρεση σκαφών (σχηματίστηκε δικογραφία 3.500 σελίδων που περιλαμβάνει και ένα μικρό υπόμνημα για τις επαναπροωθήσεις).
Όλα ξεκίνησαν το 2014 από μία ενδουπηρεσιακή καταγγελία στο Εσωτερικών Υποθέσεων. Στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας προχώρησαν σε ελέγχους σε μάντρες στην Κω, όπου φυλάσσονται τα σκάφη που κατάσχονται όταν εισέρχονται στο νησί παράτυποι μετανάστες. Εκεί διαπίστωσαν ότι τρία σκάφη (δύο 10μετρα και ένα 15μετρο) ήταν «μαύρα» και συγκεκριμένα ότι είχαν δηλωθεί ως βυθισμένα. Πρόκειται για τα σκάφη με τις ονομασίες «Heart of Gold», «Monterey 2014 FS» και «Tahoe 5QI». Το «Heart of Gold» εντοπίστηκε φορτωμένο πρόσφυγες στις 15 Οκτωβρίου 2013 στις βορειοανατολικές ακτές της Κω.
Το «Monterey 2014 FS» εντοπίστηκε στις 10 Νοεμβρίου 2013 στην περιοχή Λάμπη της Κω, όπου αποβιβάστηκαν από αυτό μετανάστες. Το «Tahoe 5QI» βρέθηκε από ιδιώτη στις 13 Νοεμβρίου στην παραλία του Ψαλιδίου. Πριν γίνει αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, το «Tahoe 5QI» είχε δηλωθεί ως «βυθισμένο» σε συμβάν που καταγράφηκε στις 29 Οκτωβρίου 2013, πιθανότατα για να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.
Για υπεξαίρεση των σκαφών κατηγορήθηκαν δύο στελέχη του Λιμενικού, ανάμεσά τους ένας αξιωματικός. Οι κατηγορούμενοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα για 18 μήνες (ανώτατο χρονικό όριο) και επέστρεψαν τον περασμένο Ιούνιο στην υπηρεσία τους.
Πιο «πρωταγωνιστικός» φέρεται να ήταν ο ρόλος του αξιωματικού. Το ανακριτικό συμβούλιο του Λιμενικού έκρινε σε πρώτο βαθμό ότι ο αξιωματικός πρέπει να αποταχθεί και πλέον το μέλλον του θα κριθεί στο δευτεροβάθμιο ανακριτικό συμβούλιο, του οποίου η απόφαση εκκρεμεί.
Τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται όταν ο συγκεκριμένος αξιωματικός δικαιολόγησε το γεγονός ότι τα σκάφη δηλώθηκαν ως «βυθισμένα» ισχυριζόμενος ότι είχε πάρει εντολή από προϊστάμενο του να κρατάει όποιο σκάφος θεωρείται αξιόπλοο για να χρησιμοποιείται σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών. Οι ισχυρισμοί του έγιναν αφορμή για να ανοίξει Ένορκη 
Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί η πιστότητά τους. Στις αναφορές του επισημαίνονται τα ανώτερα από εκείνον στελέχη του Λιμενικού από τα οποία έπαιρνε τις εντολές. Ανεξάρτητα από το κατά πόσο υπεξαίρεσε προς ίδιον όφελος ή όχι τα σκάφη (αυτό διερευνάται από τη Δικαιοσύνη), φαίνεται πως οι καταγγελίες του για τις επαναπροωθήσεις είναι εξαιρετικά σοβαρές. Το Εσωτερικών Υποθέσεων έχει καλέσει στα γραφεία του στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά δεκάδες άνδρες του Λιμενικού να καταθέσουν για τις έρευνες για τα «μαύρα» σκάφη και τις επαναπροωθήσεις.
Από την έρευνα προέκυψαν στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ των αθέατων αυτών ενεργειών. Σύμφωνα με καταθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της έρευνας, από τις αρχές του 2013 και για περίπου δύο χρόνια λάμβαναν χώρα άτυπες επιχειρήσεις σε Κω, Καλόλυμνο, ενδεχομένως και σε άλλα νησιά, όπως η Σύμη.
Τα στελέχη που φέρονται να συμμετείχαν στις επιχειρήσεις αυτές χρησιμοποιούσαν σκάφη που είχαν κατασχεθεί από περιστατικά εισόδου μεταναστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξετάζονται, οι επαναπροωθήσεις γίνονταν με δύο τρόπους. Είτε κατέστρεφαν –πολλές φορές φορώντας κουκούλες- τις μηχανές των φουσκωτών που βρίσκονταν σε ελληνικά ύδατα με προορισμό τα νησιά και στη συνέχεια τα ρυμουλκούσαν προς τα τουρκικά ύδατα είτε περισυλλέγονταν μετανάστες που βρίσκονταν στην ξηρά, επιβιβάζονταν σε πλωτά του Λιμενικού και εγκαταλείπονταν στα τουρκικά ύδατα μέσα σε «μαύρα» σκάφη που ρυμουλκούνταν.
Την περίοδο εκείνη δουλέμποροι και μετανάστες είχαν λάβει γνώση για τα όσα συνέβαιναν με αποτέλεσμα οι διακινητές να δίνουν εντολές προς τους μετανάστες να βουτούν στη θάλασσα όταν βλέπουν πλωτά του Λιμενικού για να τους αναγκάσουν με τον τρόπο αυτό να τους διασώσουν και να μην τους γυρίσουν πίσω. Ήταν η εποχή που η τουρκική ακτοφυλακή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στα θαλάσσια σύνορα, προκειμένου να μη μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι βλέπει τις βάρκες των προσφύγων να περνούν από μπροστά της με κατεύθυνση την Ελλάδα χωρίς να πράττει τίποτα.

Περιστατικά στην Καλόλυμνο

Σε σχετικό υπόμνημα που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές καταγράφεται περιστατικό στην Καλόλυμνο, όπου ένα βράδυ αποβιβάστηκαν –χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις τοπικές δυνάμεις- 16 μετανάστες που έφτασαν εκεί από τα τουρκικά παράλια. Αξιωματικός του Λ.Σ. φέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να έδωσε εντολή για άτυπη επαναπροώθηση τους.
Το λιμανάκι του νησιού είναι δυσπρόσιτο κατά τις βραδινές ώρες και έτσι φαίνεται ότι επιστρατεύτηκε κυβερνήτης με εμπειρία για να μεταβεί εκεί και να παραλάβει με το πλήρωμά του τους μετανάστες. Αφού τους επιβίβασαν σε πλωτό του Λιμενικού, τους μετέφεραν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τους μετεπιβίβασαν στη λέμβο τους (που κατά τη διάρκεια της διαδρομής ρυμουλκούνταν) και τους άφησαν ακυβέρνητους εκεί, αφού πρώτα έσπασαν τις μηχανές τους. Στην ίδια αναφορά επισημαίνεται ότι προηγουμένως είχε ελεγχθεί ότι το σκάφος των μεταναστών δεν έμπαζε νερά και ότι στη συνέχεια το Λιμενικό ειδοποίησε για την ύπαρξη «ακυβέρνητου σκάφους εντός τουρκικών χωρικών υδάτων», προκειμένου να φτάσει εκεί για διάσωση η τουρκική ακτοφυλακή.
Το παραπάνω περιστατικό, όπως και άλλο που έγινε και πάλι στην Καλόλυμνο λίγο καιρό μετά, δεν καταγράφηκε στο ημερολόγιο του σκάφους και έτσι επίσημα είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για απόπειρα επαναπροώθησης στα μέσα του 2013 στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Λούρου, όπου είχαν αποβιβαστεί στην ακτή μετανάστες από πολυεστερική λέμβο. Ο λιμενικός που θα αναλάμβανε την επιχείρηση ειδοποίησε τον προϊστάμενο του ότι δεν μπορούσε να αποκολλήσει το σκάφος των μεταναστών, διότι αυτό είχε προσαράξει στην παραλία και ήταν δύσκολη η προσέγγιση. Τότε αποφασίστηκε να επιστρατευτεί άλλο –μικρότερο- σκάφος του Λιμενικού που θα μπορούσε να προσεγγίσει. Το πλωτό του Λ.Σ., ωστόσο, προσάραξε και αυτό στην ακτή γιατί ο κάβος ρυμούλκησης μπερδεύτηκε με τις εξωλέμβιες μηχανές του με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα ήταν να ματαιωθεί η επαναπροώθηση.
Τα στελέχη των αθέατων επιχειρήσεων -πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξετάζονται- δρούσαν μετά τη 1.00 τα ξημερώματα για να μη γίνονται αντιληπτά και στόχευαν βάρκες μεταναστών στις οποίες δεν υπήρχε διακινητής, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο εμπλοκής. Όταν τελείωναν την επιχείρηση και εγκατέλειπαν μεσοπέλαγα τα σκάφη -γεμάτα μετανάστες- τότε περίμεναν μέχρι να βεβαιωθούν ότι τελικά περισυλλέγησαν από την τουρκική ακτοφυλακή. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επικοινωνούσαν οι ελληνικές Αρχές με τις τούρκικες για να τους ενημερώσουν για την ακυβέρνητη βάρκα στα τουρκικά ύδατα.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά το κατά πόσο οι επιχειρήσεις αυτές είχαν γίνει αντιληπτές από την τουρκική ακτοφυλακή. Δεν μπορεί να αποκλειστεί πάντως το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να έκανε τα στραβά μάτια, καθώς εκείνη την περίοδο πολλοί Έλληνες λιμενικοί έβλεπαν την τουρκική ακτοφυλακή να «ωθεί» και αυτή προς τα ελληνικά νησιά εκατοντάδες σκάφη μεταναστών. Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη του ελληνικού Λιμενικού έχουν δει βάρκες με δουλεμπόρους και μετανάστες δίπλα από σκάφη του τουρκικού Λιμενικού, εικόνα που παραπέμπει σε άτυπη συνεργασία ανάμεσά τους.

«Έκοψαν» μετά το Φαρμακονήσι

Η τραγωδία με το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, όπου χάθηκαν στις 20 Ιανουαρίου 2014 έντεκα ψυχές (γυναίκες και παιδιά), άλλαξε για ένα διάστημα τα δεδομένα. Όπως αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα, μετά το συμβάν δόθηκαν προφορικές εντολές παύσης των επαναπροωθήσεων, όπως και της διαδικασίας μη δήλωσης σκαφών. Έγινε μάλιστα μία προσπάθεια να εξαφανιστεί το επίμαχο σκάφος «Heart of Gold» που προορίζονταν για «μαύρες» επιχειρήσεις είτε βουλιάζοντάς το είτε καταστρέφοντάς το. Τελικά το «Heart of Gold» φυλάχθηκε σε διάφορα σημεία, ενώ τη «σκοτεινή» διαδρομή του εξετάζει πλέον η Δικαιοσύνη.
Στην υπόθεση αυτή, πάντως, υπάρχουν και στελέχη του Λιμενικού που προσπάθησαν να αντισταθούν στις «μαύρες» επιχειρήσεις. Ενδεικτική είναι η στάση που κράτησε αξιωματικός του Λιμενικού, ο οποίος όταν μετατέθηκε στην Κω δήλωσε ότι δεν θέλει να γνωρίζει τίποτα για τα περιστατικά επαναπροώθησης, ούτε να έχει ανάμειξη με αυτά. Φαίνεται πάντως ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε κάποιους αξιωματικούς να εκτελέσουν τις εντολές, οι οποίες «έρχονταν από πιο πάνω».
Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»
Αλέξανδρος Καλαφάτης

«Πιτσιρικάδες» Πακιστανός και Αφγανός, συνελήφθησαν στον Πέπλο να μεταφέρουν παράνομα Αφγανούς

Συνελήφθησαν χθες (20-9-2017) το πρωί, στο νομό Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στην περιοχή του Πέπλου, δύο πιθτσιρικάδες, ένας 23χρονος υπήκοος Πακιστάν και ένας 24χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, κατηγορούμενοι για απόπειρα παράνομης μεταφοράς πέντε (5) μη νόμιμων μεταναστών, υπηκόων Αφγανιστάν.

Αναλυτικότερα, χθες (20-9-2017) το πρωί, σε αγροτική περιοχή του Πέπλου Έβρου, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα ακινητοποιημένο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες, ενώ σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν πέντε (5) μη νόμιμοι μετανάστες. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι δύο δράστες μετέβησαν στο σημείο, προκειμένου να παραλάβουν τους μη νόμιμους μετανάστες, με σκοπό να τους προωθήσουν, παράνομα, στην ενδοχώρα.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των δραστών, περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της κλοπής, καθόσον από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι για το παραπάνω όχημα είχε δηλωθεί κλοπή την 19-9-2017 σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα προκειμένου να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του και 2 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης. Πηγή:evrosnews.gr


Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου συγχαίρει για την σύλληψη των δύο Τούρκων δραπετών

Ή Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου συγχαίρει θερμά τους συναδέλφους του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών για την σύλληψη των δύο Τούρκων οι οποίοι ήταν ισοβιτες και δραπετευσαν από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας στην Χαλκιδική.

Οι δύο Τούρκοι 24 και 33 χρονών είχαν καταδικαστει σε ισόβια καθειρξη για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Πρόκειται για μία επιτυχία πανελλήνιας εμβέλειας οποία ανέδειξε για ακόμη μία φορά τον επαγγελματισμό των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και το μεράκι των εκεί υπηρετούντων Αστυνομικών.

Πηγή:evrosnews.gr

Συνελήφθησαν στον Έβρο οι δύο Τούρκοι ισοβίτες που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Κασσάνδρας

Συνελήφθησαν στον Έβρο και συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι Αλεξανδρούπολης, σήμερα, οι δύο Τούρκοι ισοβίτες που είχαν δραπετεύσει από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, περίπου στις 4 τα ξημερώματα εντόπισαν τους 2 ισοβίτες, πεζούς, στο Μοναστηράκι.

Οι δύο Τούρκοι 24 και 33 ετών είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Την περασμένη Πέμπτη είχαν καταφέρει να αποδράσουν από τις φυλακές. 

Οι δύο δραπέτες πρόσφεραν εργασία στους λαχανόκηπους των φυλακών και όπως όλα δείχνουν ξέφυγαν από την επιτήρηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων με αποτέλεσμα την δραπέτευσή τους.

Πηγή:e-evros.gr

Πάτρα: Συμπλοκές μεταναστών με έναν τραυματία

Επεισόδια σημειώθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, απέναντι από το νέο λιμάνι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επεισόδια ενεπλάκησαν περισσότερα από 40 άτομα, ενώ ένας εξ αυτών τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας και έχουν απομακρύνει τους μετανάστες από το σημείο της συμπλοκής.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή και άλλο επεισόδιο με μετανάστες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Αφγανοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Δεκάδες παράτυποι μετανάστες έχουν βρει εδώ και αρκετό καιρό προσωρινή στέγη σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια απέναντι από το νέο λιμάνι και προσπαθούν σε καθημερινή βάση να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό που έχει ως προορισμό λιμάνι της Ιταλίας.

Πηγή: http://www.skai.gr

Αστυνομικοί λήστεψαν από Σύρο 280.000 ευρώ

Δύο ανθυπαστυνόμοι, που υπηρετούν ο ένας στο τμήμα ασφαλείας Μενιδίου και ο άλλος στη φρουρά της ΓΑΔΑ, εμπλέκονται σε υπόθεση ληστείας 47χρονου πολίτη Συρίας, που διαπράχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 47χρονος, αμέσως μετά την άφιξή του από τη Γερμανία στην Ελλάδα, οδηγώντας αυτοκίνητο στην Αττική Οδό και ειδικότερα στο ρεύμα με κατεύθυνση από το αεροδρόμιο προς Αθήνα, ακινητοποιήθηκε από άτομα που φορούσαν στολές, οι οποίες έμοιαζαν με αστυνομικές.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι δράστες, με την απειλή όπλων, μετέφεραν τον Σύρο σε περιοχή του Ασπροπύργου, όπου τον εγκατέλειψαν αφού προηγουμένως αφαίρεσαν από το αυτοκίνητό του το ποσό των 280.000 ευρώ και των 30.000 δολαρίων.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία ο Σύρος μετέφερε νόμιμα, καθώς ήταν δηλωμένα, για συμπατριώτες του στην Ελλάδα. Οι κατηγορούμενοι είχαν πληροφορηθεί την ύπαρξη χρημάτων και για αυτό τον λόγο έστησαν καρτέρι στον 47χρονο.

Από την έρευνα που ακολούθησε ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση, εκτός από τους δύο αστυνομικούς και ένας 32χρονος Έλληνας, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε φυλακή στη Ρωσία.

Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν χθες, ενώ με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και σε βάρος τους διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Πηγή:zougla.gr

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Σκοπιανοί ανέλαβαν την διακίνηση μεταναστών από την Θράκη

Συνελήφθησαν χθες (14-9-2016) το πρωί, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι FYROM, ηλικίας 45 και 30 ετών, οι οποίοι προωθούσαν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να λειτουργούν ως προπομπός, για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε άγνωστος διακινητής – συνεργός τους, με το οποίο μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το όχημα που λειτουργούσε ως προπομπός και συνέλαβαν τον 45χρονο οδηγό και τον 30χρονο συνοδηγό.

Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε στην Εγνατία Οδό, ενώ λίγο πιο κάτω, μαζί με τους διακινούμενους, εγκατέλειψαν το όχημα και τράπηκαν σε φυγή.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν στην περιοχή, εντοπίσθηκαν σε  παρακείμενη θαμνώδη έκταση, οι επτά (7) μη νόμιμοι μετανάστες, ενώ ο οδηγός του δεύτερου οχήματος δεν εντοπίσθηκε και αναζητείται.

Κατασχέθηκαν δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, το χρηματικό ποσό των 1.400 ευρώ και πέντε (5) κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης. Πηγή:faros24.gr


Διακινούσαν μετανάστες μέσω του «Eλ. Βενιζέλος»

Κύκλωμα το οποίο διακινούσε παράτυπους μετανάστες μέσω των αεροδρομίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης εξάρθρωσε η Διεύθυνση Αλλοδαπών
Αττικής.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τα ευρήματα των αρχών (72 κάρτες επιβίβασης από τον Νοέμβριο του 2016 έως σήμερα) υπολογίζεται ότι έχουν σημειωθεί περίπου 100 περιστατικά διακινήσεων, με τη χρέωση κάθε μιας να εκτιμάται μεταξύ 4.500 και 6.000 ευρώ.
Από τις έρευνες σε ένα κατάστημα, ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο στην Αθήνα βρέθηκαν συνολικά 171 ταξιδιωτικά έγγραφα (βίζες, διαβατήρια κλπ.) πολλά εκ των οποίων είναι γνήσια και είχαν δηλωθεί ως απωλεσθέντα. Από τις αρχές εκτιμάται ότι οι δράστες είτε παραποιούσαν τα έγγραφα, είτε τα χρησιμοποιούσαν για περιπτώσεις μεταναστών με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής τρεις αλλοδαποί, ένας Πακιστανός 43 ετών, ένας 32χρονος Σύρος και μια γυναίκα από τη Βουλγαρία, 24 ετών.
Πηγη:Γιάννης Σουλιώτης - kathimerini.gr

Εντοπίστηκε το ιστιοφόρο με τους μετανάστες που έπλεε ακυβέρνητο νότια της Γαύδου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα μεσάνυχτα επιχείρηση των λιμενικών αρχών για τη ρυμούλκηση του ιστιοφόρου, που εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο νότια της Γαύδου.

Το ιστιοφόρο με τη συνοδεία πλωτών σκαφών του λιμενικού οδηγείται στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και όπως εκτιμάται αναμένεται να φτάσει κατά τις 12 το μεσημέρι.


Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των μεταναστών, που επιβαίνουν σε αυτό, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους λιμενικούς να το προσεγγίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα του Σαββάτου κάποιος από τους επιβαίνοντες επικοινώνησε στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112 από το κινητό του τηλέφωνο, αναφέροντας ότι μαζί με άλλα άτομα επιβαίνουν σε σκάφος νότια της Γαύδου και χρειάζονται βοήθεια.

Άμεσα σήμανε συναγερμός και δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού σώματος μαζί με πέντε παραπλέοντα πλοία ξεκίνησαν τις έρευνες αναζητώντας το σκάφος.

Τελικά το εντόπισαν γύρω στα μεσάνυχτα και από τότε έχει ξεκινήσει επιχείρηση ρυμούλκησης του.


Πηγή: cretapost.gr