Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς το Facebook διευκολύνει κυκλώματα διακινητών προσφύγων, οδηγώντας τα θύματα κατ' ευθεία στα χέρια των

Υπό την πίεση του Λευκού Οίκου και των επιτροπών της Γερουσίας που ερευνούν την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ο ιδρυτής του Facebook, Mark
Zuckerberg προχώρησε σε μια δημόσια δήλωση- κάτι που δεν συνηθίζει- αντιδρώντας : «Ενδιαφέρομαι βαθιά για την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και την ακεραιότητά τους...Δεν θέλω να χρησιμοποιεί κανείς τα εργαλεία μας για να υπονομεύσει τη Δημοκρατία...Θα υπάρχουν πάντα κακοί παίχτες ανά τον κόσμο...Μπορούμε να το κάνουμε πιο δύσκολο (σ.σ γι' αυτούς) και θα επικεντρωθούμε σε αυτό για να το κάνουμε (σ.σ να τους δυσκολέψουμε)». Η δήλωση του ιδρυτή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης που αριθμεί περί τα 2δισεκ χρήστες κάθε μήνα όπως και η δέσμευση για ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, έγινε δεκτή με θετικά σχόλια και ως έναν βαθμό ξεχάστηκαν οι κατηγορίες πως επέτρεψε το Facebook να γίνει το μέσο για την διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.
Όπως όμως επισημαίνει η HuffPost UK, στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ, ο Zuckerberg δεν έχει προχωρήσει σε καμία δέσμευση λήψης προληπτικών μέτρων ώστε να σταματήσει η διευκόλυνση της δράσης και φυσικά διαφήμισης, κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στις μέρες μας, είναι η διαφήμιση των «υπηρεσιών» που προσφέρουν κυκλώματα διακινητών σε πρόσφυγες που θέλουν προσεγγίσουν τις ακτές της Ευρώπης.
Το θέμα ανέδειξε με έμφαση και ο Leonard Doyle, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) μιλώντας στη HuffPost UK: «Δεδομένου ότι το Facebook παρέχει ελεύθερα τα εργαλεία που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στα χέρια των ανθρώπων που θα γίνουν οι βασανιστές τους, δεν μπορεί να του αναλογεί (σ.σ. στο Facebook) μόνο ένα μικρό μέρος της ευθύνης για τα όσα συμβαίνουν, για τους μετανάστες που ξυλοκοπούνται, βασανίζονται, εκβιάζονται για χρήματα και πουλιούνται για σκλάβοι. Πόσο λιγότερα αγόρια και κορίτσια, έγκυες γυναίκες και άλλες ευάλωτες ομάδες μεταναστών θα είχαν γλυτώσει τον εφιάλτη της κράτησης και της κακοποίησης στη Λιβύη και αλλού, εάν οι λαθροδιακινητές που δρουν ατιμώρητοι δεν ήταν σε θέση να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους σελίδες του Facebook ή να στέλνουν βίντεο με εικόνες βασανισμών μέσω WhatsApp στις οικογένειες μεταναστών προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα;» ανέφερε και τόνισε πως απαιτείται μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση από μια εταιρεία η ιστοσελίδα της οποίας αυτή τη στιγμή διευκολύνει την εξάπλωση της δυστυχίας και του πόνου.
facebook
facebook
Τι διαπιστώνει η Europol
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται διάφορες σελίδες στο Facebook που εντοπίστηκαν και διαφημίζουν την παράνομη μετακίνηση ανθρώπων πχ από τη Λιβύη στην Ιταλία. Σε μια από αυτές τις σελίδες η ανάρτηση (στα αραβικά) αναφέρει πως το «ταξίδι» από τη Λιβύη στην Ιταλία κοστίζει 2900 δηνάρια Λιβύης ενώ ο χρήστης συστήνει σε όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα να απευθυνθούν σε έναν διακινητή στην Τρίπολη που μπορεί να τους λύσει το πρόβλημα για επιπλέον 200 δηνάρια Λιβύης. Στη σελίδα φυσικά υπάρχουν διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας, φωτογραφίες των σκαφών που θα χρησιμοποιηθούν κλπ. Βέβαια αυτό που διαφημίζεται δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τελικά προσφέρεται όπως έχει αποδειχθεί τόσες και τόσες φορές μέσα από τις τραγικές ιστορίες μεταναστών που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ή και από αυτές η κατάληξη του ταξιδιού δεν επέτρεψε ποτέ να ακουστούν.
Ο βαθμός στον οποίο οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «μεγαλώσουν» τις δουλειές τους, είναι κάτι που επισημαίνεται και από την Europol. Σε μια σχετική έκθεση η Υπηρεσία αναφέρει: «Αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιούνται από παράνομους διακινητές μεταναστών και από μετανάστες για να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις κατά μήκος των "οδών" μετανάστευσης, τις κινήσεις των διωκτικών αρχών, τις αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου ή τις δυσμενείς συνθήκες στις χώρες προορισμού».
Βάσει αυτής της περιγραφής, οι συγκεκριμένες δραστηριότητες παραβιάζουν τους όρους χρήσης του Facebook και σε τρεις περιπτώσεις οι υπεύθυνοι του Μέσου μπλόκαραν τις σελίδες.
Το Facebook όμως βασίζεται στο κοινό του
Η HuffPost UK επικοινώνησε με το Facebook το οποίο σχολίασε πως σελίδες, ομάδες και αναρτήσεις τέτοιου περιεχομένου «είναι παράνομες», «δεν επιτρέπονται στο Facebook» και «θα κατέβουν». Πώς όμως θα γίνει αυτό; «Καλούμε τους ανθρώπους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία αναφοράς για να επισημαίνουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες, ώστε να μπορούν να αναθεωρηθούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την παγκόσμια ομάδα ειδικών που διαθέτουμε η οποία και συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο».
Είναι όμως αυτό αρκετό; Σύμφωνα με τον κ.Doyle το να αφήνεται ουσιαστικά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στη διάθεση των χρηστών να το αναφέρουν ή όχι δεν είναι αρκετό. «Απλά ζητάει από το κοινό να αναφέρει τις παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη δική του πλατφόρμα. Αυτό υποδηλώνει μια συγκλονιστική έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζημιά που προκαλείται, για τη θλίψη των οικογενειών που πέφτουν θύματα εκβιασμού, και του ζητούνται χρήματα προκειμένου να σώσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα από τα χέρια των εγκληματιών». Όπως τονίζει αυτό το έγκλημα σε βάρος των μεταναστών συμβαίνει τώρα και ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια. «Θα πρέπει να τις κλείσουν (σ..σ τις σελίδες στο Facebook) τώρα. Παρανομούν, πρέπει απλά να τις κλείσουν γρήγορα. Τους παίρνει μήνες για να το κάνουν».
Πηγή:huffingtonpost.gr,bloko.gr

Ενέσκηψε μισθολογικός διαχωρισμός μεταξύ αστυφυλάκων - "Οι κακοποιοί θα χρησιμοποιούν φθηνότερες σφαίρες για εμάς;"

Αναδημοσίευση κειμένου κριτικής και προβλημαυισμού από το facebook 

Πριν 3 χρόνια με αφορμή τον κώδικα μεταθέσεων έγραφα τα παρακάτω στο fb. Ευτυχώς τότε
αυτή η "τρέλα" του διαχωρισμού μεταξύ των αστυνομικών δεν επικράτησε. Που να φανταστώ όμως μετά από 3 χρόνια με αριστερή κυβέρνηση (υποτίθεται ευαίσθητη στα θέματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων) ότι θα βίωνα στο μισθολόγιο αυτή την "τρέλα" του διαχωρισμού των αστυνομικών!!!


Μάλιστα τώρα έγινε ακόμα χειρότερο, στο ίδιο περιπολικό,στο ίδιο πεζοδρόμιο,με τα ίδια καθήκοντα,τους ίδιους κινδύνους ο αστυφύλακας που εισήλθε στο Σώμα από ΣΦ ή ΕΦ θα πληρώνεται λιγότερο!!!

Άραγε οι κακοποιοί θα χρησιμοποιούν φθηνότερες σφαίρες για εμάς κ θα κινδυνεύουμε λιγότερο; προβληματισμένος.


Κείμενο του Νίκου Μπαλούρδου, μέλους της ένωσης αστυνομικών του αλλοδαπών Αττικής Διαβάστε τι έγραφε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2014 ως προβληματισμο για τον κώδικα μεταθέσεων


Ο διαχωρισμος των Υπηρεσιων της Αττικης σε περισσοτερο ή λιγοτερο μαχιμες υπηρεσιες ειναι κατα τη γνωμη μου απαραδεκτος. Δηλαδη οι αστυνομικοι που εκτελουν οποιαδηποτε υπηρεσια στο Α.Τ.Ασπροπυργου ειναι πιο μαχιμοι απο αυτους που εκτελουν την ιδια ακριβως υπηρεσια στο ΤΔΛΔΑ με το οποιο συστεγαζονται? Αν κληθουν τα οχηματα αυτων των δυο υπηρεσιων να επιληφθουν στο ιδιο συμβαν,ο κινδυνος δεν ειναι ο ιδιος? Κ αντε σε αυτη την περιπτωση ο διαχωρισμος ειναι πιο "χτυπητος" επειδη εχουν κοινο τομεα κ κοινη εδρα,στην περιπτωση πχ του οχηματος Α Περιστεριου οταν ενεργει απο κοινου με την ομαδα ΔΙΑΣ κ το οχημα της Α.Δ. παλι ο κινδυνος δεν ειναι ο ιδιος? Μην κανουμε διαχωρισμο στους συναδελφους που κανουν την ιδια δουλεια μονο κ μονο απο την Υπηρεσια που υπηρετουν ή τα γεωγραφικα της ορια. Η σφαιρα δεν ξεχωριζει ουτε Υπηρεσια,ουτε περιοχες. Ας παρουν ΟΛΟΙ οι αστυνομικοι που εκτελουν μαχιμη υπηρεσια στο νομο Αττικης τα ιδια μορια κ οι λοιποι που ειναι στα επιτελεια κ τα γραφεια (χωρις να αγνοουμε το σημαντικοτατο εργο τους) ας παρουν τα μισα. Πιστευω οτι πιο δικαιο ειναι αυτο κ δεν διαχωριζει τους αστυνομικους σε μαχιμους,μαχιμοτερους,μαχιμοτατους οπως επιχειρειται αυτη τη στιγμη.


Η ανάρτηση του bloko.gr πάνω στην οποία κατατέθηκε ο προβληματισμός του Νίκου Μπαλούρδου 

Η ανακοίνωση του ΣΕΦΕΑΑ και το σχέδιο για τις μεταθέσεις των ειδικών φρουρών, από τη σελίδα στο facebook του γεν. γραμματέα του σωματείου Γιάννη Φαναριώτη.

«Το βράδυ της 22/09/2014 η φυσική ηγεσία δια του Προϊστάμενου του Επιτελείου ,Αντιστράτηγου Τσουβάλα Κων/νου, μας παρέδωσε προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που
αφορά την τροποποίηση των διατάξεων περί μετακινήσεων Ειδικών Φρουρών.
Παρόμοιο περιεχομένου σχέδιο, έχει εκπονηθεί για το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα (π.δ.100/2003) περί μετακινήσεων του αστυνομικού προσωπικού και κατ´ επέκταση των αστυνομικών προερχομένων από Ειδικούς Φρουρούς.
Από τον κ. Προϊστάμενο Επιτελείου ζητήθηκε παράλληλα, την επόμενη να μέρα να μεταβούμε στο Αρχηγείο και να εκφράσουμε τις πρώτες απόψεις μας ενώπιον εκπροσώπων της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας. Για το λόγο αυτό την 23/09/2014 ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής μετέβησαν στο Αρχηγείο μετέχοντας σε σύσκεψη στην αίθουσα Μπακογιάννη όπου μετείχαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου οι βοηθοί του, ο τμηματάρχης της Διεύθυνσης Προσωπικού , οι Διευθυντές του γραφείου του κ. Υπουργού και ο νομικός Σύμβουλος επίσης του γραφείου του κ .Υπουργού.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναφέρεται κυρίως σε δυο κεφάλαια. Το πρώτο αφορά την θωράκιση του πλαισίου μετακινήσεων από νομιμοφανείς διαδικασίες στις οποίες επιδίδονται συνάδελφοι εκμεταλλευόμενοι τα κενά Νόμου προκειμένου να επιτύχουν μετακίνηση σε βάρος του συνόλου των εν αναμονή συναδέλφων για μετακίνηση.
Αναφέρουμε εδώ ,ότι σαφώς και ικανοποιείται αίτημα μας που μένει χρόνια τώρα ανικανοποίητο και αυτονόητα θα έπρεπε να έχει ληφθή μέριμνα αποκατάστασης, ουσιαστικά της δικαιοσύνης σε ένα τόσο μεγάλο θέμα που απασχολεί όλους τους συναδέλφους που επιζητούν μετάθεση στην επαρχία. Συνεπώς στο κομμάτι αυτό δεν είχαμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για την επιτέλους νομοθετική πρωτοβουλία. Προτάσεις μας σχετικές έχουν κατατεθεί και τις επικαιροποιήσαμε (όπως για παράδειγμα μοριοδότηση τριτέκνων κατά αναλογία του π.δ 100/2003).
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος αφορά την πρόθεση να ονοματοποιηθούν υπηρεσίες και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές, σε σχέση με τον βαθμό επικινδυνότητας αλλά και δυσκολιών κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους με σκοπό να επιδοτηθούν με επιπλέον μόρια ως αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων τους. Στο σχέδιο αναφέρονται ονομαστικά υπηρεσίες και η αντίστοιχη επιπλέον προσμέτρηση μορίων ανάλογα με την θέση επικινδυνότητας. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα λαμβάνουν προσμέτρηση που ελάμβαναν κατά τα παρελθόντα έτη.
Στην συνάντηση του ΣΕΦΕΑΑ με την ηγεσία εκφράστηκε κατ´ αρχήν το ενδιαφέρον να «επιδοτηθούν» υπηρεσίες και συνάδελφοι που διατελούν ιδιαίτερα και επαχθή καθήκοντα, όμως αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που θα σέβεται το σύνολο των υπηρετούντων, να αποτελεί πραγματική ενίσχυση και να μη θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Σώματος. Συγκεκριμένα και συνοπτικά εκφράστηκαν οι παρακάτω θέσεις.
— Σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα της πολιτείας να ενισχύσει το προσωπικό που διακρίνει ιδιαίτερα επαχθή καθήκοντα, αυτό όμως πρέπει να γίνει δαπανώντας εκείνη πράγματα και όχι δίνοντας κάτι που στερεί από κάποιον άλλο. Αβίαστα προκύπτει η διαπίστωση ότι ενδεχομένως επιχειρείται αδαπάνως-τσάμπα, χωρίς κόστος, η χορήγηση ευεργετημάτων.
— Η επιλογή και κατάταξη κάποιων υπηρεσιών ως περισσότερο επικίνδυνες σε ένα σύνολο Ένστολου -Ένοπλου προσωπικού είναι αδύνατον να διαβαθμιστεί λόγω της υποκειμενικότητας του κινδύνου, όπως και είναι αδύνατον να κατηγοριοποιηθεί σε ένα περιβάλλον εγκλήματος που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Άλλωστε δεν μας παρατέθηκαν επιστημονικά στοιχεία που κατέληξαν στην κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών όπως και ο συγγραφέας του ένα λόγω σχεδίου.
— Η ομοιογένεια και συνοχή στις τάξεις των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία είναι ένα χαρακτηριστικό που στηρίζει την ομαλή λειτουργία της αλλά και την αποτελεσματικότητά της διαχρονικά. Ένας ενδεχόμενος διαχωρισμός του προσωπικού και των υπηρεσιών θα έπληττε καίρια αυτή την συνεκτικότητα και ενδεχόμενος να δημιουργούσε κύμα σφοδρής μεταξύ τους αντιπαράθεσης με τραγικές επιπτώσεις για όλους ,κοινωνία και Αστυνομία.
— Η διαπιστούμενη τα τελευταία τουλάχιστον έτη, τακτική του Αρχηγείου σε ότι αφορά τον αριθμό προς μετακίνηση συναδέλφων στην επαρχία είναι ισχνή ή για κάποιες Διευθύνσεις ανύπαρκτη. Αντί να ξεκινήσουμε με την αλλαγή στάσης του υδροκεφαλισμού της Αττικής θα βρεθούμε να διαγκωνιζόμαστε (με την ηπιότερη μορφή έκφρασης )για ένα δώρο ουσιαστικά άδωρο.
— Η επιδότηση με οικογενειακά οφέλη ( μετακίνηση στον τόπο συμφερόντων), λόγω υπηρεσιακών ιδιαίτερων συνθηκών συγχέει την υπηρεσία με την οικογένεια. Είναι ένα επικίνδυνο διακύβευμα με απροσδιόριστες συνέπειες και επιπτώσεις ως προς την δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση του προσωπικού.
— Στο σύνολο τους οι υπηρετούντες, στις από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος διαβαθμισμένες υπηρεσίες δεν προσδοκούν μετάθεση στην επαρχία και συνεπώς δεν θα λάβουν κανένα όφελος από τη ρύθμιση αυτή.
Αποτελεί πεποίθηση μας ότι όπως δικαιωθήκαμε και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που ψηφίστηκε με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που λέγαμε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί και θα οδηγήσει την αστυνομία σε ασφυξία έτσι εκτιμούμε ότι και αυτό το πόνημα της μοριοδότησης για μετάθεση θα διχάσει το προσωπικό και θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή την περίπτωση ο διάλογος δεν θα είναι προσχηματικός, παρά τις αντίθετες ενδείξεις. Άμεσα θα καταθέσουμε τις έγγραφες παρατηρήσεις μας για τις οποίες και θα ενημερώσουμε.
Παραθέτουμε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος :
 Σελίδα 1 Σελίδα 2  Σελίδα 3  Σελίδα 4  Σελίδα 5
Πηγή:bloko.gr

Ρεκόρ αφίξεων παράνομων μεταναστών τη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Νέο "ρεκόρ" κατέγραψαν οι προσφυγικές ροές στη χώρας μας, με 165 μετανάστες που πέρασαν στον Εβρο από την Τουρκία μέσα σε μόλις μια μέρα.

Όπως αποκαλύπτει το iefimerida, την ώρα που το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στις προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου, οι διακινητές το τελευταίο διάστημα επαναδραστηριοποιούνται στην περιοχή του Έβρου.

Το περασμένο Σάββατο στην περιοχή των Καστανεών, πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εντοπίστηκαν 165 μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, οι μετανάστες (όταν εντοπίστηκαν) είχαν μαζί τους και δυο Έλληνες δικηγόρους που είχαν ειδοποιηθεί για να τους συναντήσουν και είχαν μεταβεί στην Ορεστιάδα από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δείχνει τον υψηλό βαθμό οργάνωσης των μεταναστών.

Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ για την περιοχή του Έβρου, καθώς τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν είχε καταγραφεί ξανά τόσο μεγάλος αριθμός προσφυγικών ροών μέσα σε μια μέρα. Το τελευταίο διάστημα στον Έβρο καταγράφονταν 20 με 30 εισδοχές μεταναστών την ημέρα.

Οι μετανάστες πολύ πιθανόν να πέρασαν τα σύνορα τη νύχτα κατά ομάδες και στη συνέχεια να συγκεντρώθηκαν στις Καστανιές, όπου συνάντησαν και τους δικηγόρους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάτοικος της περιοχής τους εντόπισε γύρω στις 7 το πρωί και ειδοποίησε την αστυνομία. Οι μετανάστες δήλωσαν ότι είναι όλοι από τη Συρία, αλλά όπως υποστηρίζει αξιωματικός που υπηρετεί στην περιοχή, «σχεδόν όλοι όσοι περνάνε το τελευταίο διάστημα τα σύνορα του Έβρου δηλώνουν ότι κατάγονται από τη Συρία για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο». Η αστυνομία δεν εντόπισε τους διακινητές, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν τους μετανάστες από τα σύνορα και φαίνεται πως επέστρεψαν ανενόχλητοι στην Τουρκία.

Την ημέρα επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι 165 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο την ίδια ημέρα που στρατός και αστυνομία βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας, λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος πέρασε οδικώς τα σύνορα των Καστανεών περίπου 3 ώρες μετά από τη σύλληψη των μεταναστών. Ο κ. Βαρθολομαίος έφθασε στον συνοριακό σταθμό Καστανεών το Σάββατο γύρω στις 10 το πρωί και από εκεί κατευθύνθηκε στην πόλη της Ορεστιάδος. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στα σύνορα οι στρατιωτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κέντρο Κράτησης αλλά και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο χωριό Φυλάκιο υπάρχει υπερπληθυσμός και οι συνθήκες κράτησης είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Επιπλέον στους ίδιους χώρους κρατούνται και παιδιά. Η χωρητικότητα του Κέντρου Κράτησης είναι για 375 και άτομα και πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούνταν περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την πληροφορία για την είσοδο των 165 μεταναστών μέσα σε μια μέρα στον Έβρο επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης δήλωσε: "Ο υπερπληθυσμός στα Κέντρα Κράτησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή μας". Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, ο Δήμος της Ορεστιάδας έχει ζητήσει από τις αρμόδιες Αρχές να γίνει βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή καθώς με τους βόθρους οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι κατάλληλες, ειδικά στην περιοχή όπου λειτουργούν και τα Κέντρα Κράτησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις προσφυγικές ροές στα σύνορα του Έβρου, καθώς το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνει καθημερινά μόνο την εικόνα που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου και όχι στα βόρεια σύνορα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάντως, στην Λέσβο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 6.403 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός περίπου διπλάσιος από την χωρητικότητα των υφιστάμενων δομών. Στην Χίο βρίσκονται 1.629 άτομα, στην Σάμο 2.999, στη Λέρο 947 και στην Κω 1.290 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Πηγή:e-evros.gr

Τραγωδία με 9χρονο κοριτσάκι ανοιχτά του Καστελλόριζου

Τραγωδία έλαβε χώρα τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Καστελόριζου, όταν λέμβος στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 9χρονο κορίτσι.

Το κοριτσάκι ήταν ανάμεσα στα έξι άτομα που αρχικά περισυνελέγησαν από σκάφος της Frontex και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο πολυδύναμο περιφερειακό νοσοκομείο της Μεγίστης, όπου όμως άφησε την τελευταία της πνοή.

Μεταξύ των έξι βρίσκονταν ακόμα τρία παιδιά και δύο ενήλικες, ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Ακόμα 20 επιζώντες εντοπίστηκαν σώοι σε βραχώδεις ακτές της Μεγίστης από σκάφος του Λιμενικού, ανεβάζοντας το σύνολο των διασωθέντων σε 25.

Το Λιμενικό εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στην περιοχή, όμως για παν ενδεχόμενο συνεχίζονται οι έρευνες από δύο περιπολικά σκάφη, ένα σκάφος της Frontex και ένα ιδιωτικό πλοίο. Στην επιχείρηση συμμετείχε νωρίτερα κι ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: http://www.skai.gr


Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα νησιά του Β. Αιγαίου από το τη Δευτέρα

Επιπλέον 406 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, από το πρωί της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το πρωί.

Ο αριθμός όσων πέρασαν στα νησιά από 1ης Σεπτεμβρίου ανέβηκε ως εκ τούτου σε 3.519.


Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, καταγράφηκε η άφιξη 207 ατόμων στη Λέσβο, 156 στη Χίο και 43 στη Σάμο.

Συνολικά στη Λέσβο από την 1η Σεπτεμβρίου πέρασαν 2.120 άτομα, στη Χίο 567 και στη Σάμο 832, συνολικά δηλαδή 3.519.

Η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοινώνει, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ότι από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου επενέβη σε 62 περιστατικά και επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές 2.708 πρόσφυγες και μετανάστες που με τις πλαστικές βάρκες, στις οποίες επέβαιναν, δεν είχαν βγει από τα τουρκικά χορικά ύδατα.

Η κατάσταση στη Μόρια

Στο μεταξύ, ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κυριολεκτικά «ξεχείλισε». Σε αυτό διαμένουν περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, που όμως δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες δομές. Και αυτό αν και επίσημα οι δομές που υπάρχουν στον καταυλισμό αφορούν 2.330 άτομα. 

Ήδη, όλοι οι ελεύθεροι χώροι μέσα στο ΚΥΤ έχουν καταληφθεί από σκηνές ενώ σκηνές στήθηκαν και έξω Κέντρο σε ελαιόκτημα που έχει ενοικιασθεί γι' αυτό το σκοπό. 

Γεμάτος, με σχεδόν 800 φιλοξενουμένους, είναι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, ενώ κοντέινερ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και έχουν ήδη τοποθετηθεί στον χώρο, παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και άρα κενά. 

Άλλα 600 άτομα διαμένουν σε άλλες δομές ή σε διαμερίσματα που έχουν ενοικιασθεί από την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,zougla.gr

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

27-9 Νέα διαταγή ενίσχυσης αστυνομικών - συνοριακών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά , άμεσες , έκτακτες και επιτακτικού χαρακτήρα υπηρεσιακές ανάγκες ανατολικών νησιωτικών περιοχών ,
Ενισχύονται κατ'απόσπαση ως εξής :

 

 

 

 

 

 

Πηγή:posyfy.gr

Αλεξανδρούπολη: Ενημερωτικές επισκέψεις ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας σε αστυνομικές Υπηρεσίες

Ενημερωτικές επισκέψεις ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας σε αστυνομικές Υπηρεσίες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Τις παρακολούθησαν αστυνομικοί της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης τονίστηκε η σημασία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής (210 - 3410900) ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για ενημερωτικού χαρακτήρα επισκέψεις ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας σε αστυνομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 19-26/9/2017, σχετικές ενημερώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα.

Οι ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Αστυνόμο Α΄ (Υγειονομικού) Απόστολο Καλιαμπό, τον Αστυνόμο Β΄ (Υγειονομικού) Γεώργιο Λαγομάτη – Λαζόπουλο και τον Αστυνόμο Β΄ (Υγειονομικού) Αθανάσιο Κανάκη, τις οποίες παρακολούθησε προσωπικό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής
Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Στις ενημερώσεις τονίστηκε η σημασία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πυγή:e-evros.gr

Διακινητές εγκατέλειψαν πρόσφυγες και μετανάστες στην Εγνατία Οδό

Ομάδες προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους και παιδιά, εντόπισε η αστυνομία στην περιοχή «Τιτάν» επί της Εγνατίας Οδού. Είχε προηγηθεί κλήση στην Άμεση Δράση, σύμφωνα με την οποία οι αλλοδαποί κινούνταν πεζή στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις καταθέσεις τους, οι 37 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις προηγούμενες ώρες στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα από την Τουρκία, ενώ εγκαταλείφθηκαν από τους διακινητές τους, που έγιναν άφαντοι και αναζητούνται. Οι αλλοδαποί, μεταξύ αυτών και 19 ανήλικοι, κατάγονται από το Ιράκ, τη Συρία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν.


Όπως κατέθεσαν στους αστυνομικούς, πλήρωσαν αδρά τους διακινητές για να τους μεταφέρουν σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η υπόθεση ερευνάται από την αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,zougla.gr

60 πρόσφυγες από την Κρήτη μεταφέρονται στη Σύρο

Νέο περιστατικό με πρόσφυγες που μεταφέρονται προσωρινά στη Σύρο, το τρίτο το τελευταίο διάστημα. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η μεταφορά 60 προσφύγων από την Κρήτη στη
Σύρο. Οι πρόσφυγες μεταφέρονται με το Champion Jet, το οποίο θα κάνει παράκαμψη του δρομολογίου του για να τους αποβιβάσει στη Σύρο, από όπου το βράδυ θα αναχωρήσουν για τα Κέντρα Φιλοξενίας στα Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης δήλωσε αδυναμία φιλοξενίας τους, έτσι οι 60 πρόσφυγες θα παραμείνουν σε χώρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων μέχρι να αναχωρήσουν το βράδυ.
Την σίτισή τους και την κάλυψη βασικών αναγκών έχει αναλάβει Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κυκλάδων.
Πηγή:cyclades24.gr,bloko.gr
Πληροφορίες του bloko.gr αναφέρουν ότι οι εξήντα πρόσφυγες έχουν 15 αστυνομικούς-συνοδούς και όλοι τους πρέπει να εξυπηρετηθούν από δύο τουαλέτες.

Συνελήφθη στο Πραγγί Διδυμοτείχου Αφγανός που πέρασε απ’ την Τουρκία 10 λαθρομετανάστες

Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σε παρέβρια περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, ένας 25χρονος Αφγανός,  ο οποίος διευκόλυνε την είσοδο στη χώρα σε δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες, από τους οποίους οι οκτώ ήταν υπήκοοι Αφγανιστάν και δύο ήταν υπήκοοι Συρίας.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη, διότι μετέφερε παράνομα, με πλαστική βάρκα, από την Τουρκία στη χώρα μας, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν μία (1) πλαστική βάρκα, δύο (2) κουπιά και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας. Πηγή:evrosnews.gr


Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Συνηπηρέτηση δημοσίων υπαλλήλων με στρατιωτικούς

Με έγγραφό της προς τους ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ και τους υπουργούς Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, ζητά παρεμβάσεις και αλλαγές προς το καλύτερο για τη "συνυπηρέτηση Δημοσίων Υπαλλήλων με Συζύγους Στρατιωτικούς".

Στο έγγραφό της η ΠΟΕΣ επισημαίνει ότι επανέρχεται  "στο μείζον, για πλήθος συναδελφισσών και συναδέλφων μας στρατιωτικών, ζήτημα της συνυπηρέτησής τους μετά των δημοσίων υπαλλήλων συζύγων τους, το οποίο με το υφιστάμενο πλαίσιο κλονίζει την οικογενειακή συνοχή και έρχεται σε αντίθεση  με τη Συνταγματική προστασία της οικογένειας, δεν έχει εισέτι ρυθμιστεί, επαναφέρουμε το αίτημά μας για τροποποίηση των σχετικών νομοθετικών προβλέψεων, ως εξής:

Τροποποίηση διατάξεων ν.2946/2001 (Α΄ 224)

Το άρθρο 21 του ν. 2946/2001 (ΦΕΚ Α΄ 224) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου), που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων ή ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς και θρησκευτικών λειτουργών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος (ιερέων και διακόνων) που υπηρετούν ως διδάσκαλοι ή καθηγητές οποιασδήποτε βαθμίδας και με οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην πόλη που υπηρετεί ο σύζυγός τους.

2. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης της/του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου ή μονομελών ή πολυμελών συλλογικών οργάνων, κατά περίπτωση, ανεξαρτήτως ύπαρξης αντικαταστάτη στην πόλη προέλευσης καθώς και λειτουργικού κενού στην πόλη απόσπασης. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο, κοινοποιείται δε ενυπογράφως υποχρεωτικώς στην/στον υπάλληλο, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών.

3. Η ανωτέρω απόσπαση διενεργείται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την απόφασή της και όχι πέραν των δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία αποχώρησης του στρατιωτικού προς τη νέα πόλη μετάθεσης.

4. Σε περίπτωση που η απόσπαση δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω έλλειψης οργανικής θέσης (λόγω ειδικότητας) της/του υπαλλήλου που πρέπει να αποσπαστεί, η απόσπαση διενεργείται σε συναφή ειδικότητα ή σε περίπτωση που και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε άλλη θέση, έστω και εκτός οργανικής, όπου ο/η υπάλληλος μπορεί να ανταποκριθεί σύμφωνα με τις ικανότητές του, καθήκοντα ή προσόντα του».

Αιτιολογική έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη καθίσταται υποχρεωτική η συνυπηρέτηση των προσώπων της παραγράφου 1 και ρυθμίζονται οι τρόποι υλοποίησής της, επιλύοντας ένα μείζον ζήτημα που διαχρονικώς κατέτεμνε τις οικογένειες. 

Τροποποίηση διατάξεων ν.3754/2009 (Α΄ 43)

Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 10 του ν. 3754/2009 (ΦΕΚ Α΄ 43) προστίθεται παράγραφος 3 που έχει ως εξής:

«3. Ο ανωτέρω περιορισμός της πενταετίας δεν ισχύει για το προσωπικό τις παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων ή ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μετατίθενται. Στην περίπτωση αυτή το παραπάνω προσωπικό ακολουθεί υποχρεωτικά το στέλεχος που μετατίθεται» και «η παράγραφος 3 αναριθμείται σε 4».

Αιτιολογική έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη αίρεται ο περιορισμός της παραγράφου 2 του άρθρου 10 για τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική συνυπηρέτησή της προς διασφάλιση της συνοχής της οικογένειας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Π. Καρβουνόπουλος

militaire.gr,policenet.gr


ΕΛ.ΑΣ.: Πως θα αναγνωρίζουν τους Τζιχαντιστές

Δύο "οδηγούς τσέπης" με οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση τζιχαντιστών, όπως και ένα τρισδιάστατο (3D) παιχνίδι προσομοίωσης στο οποίο θα εξασκούνται οι αστυνομικοί στην αναγνώριση σημαδιών εξτρεμισμού, επιχειρεί να δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ.

Δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών με ημερομηνίες 17 και 20 Σεπτεμβρίου 2017, τις οποίες δημοσιεύει το "Έθνος", θέτουν τις βάσεις για να προσαρμοστεί το αστυνομικό προσωπικό στα νέα δεδομένα γύρω από το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, μετά και τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Νέοι οδηγοί τσέπης

Στην πρώτη απόφαση με τίτλο "Δράσεις κατά της Ριζοσπαστικοποίησης και του Εξτρεμισμού" αποφασίζεται να "τρέξει" δράση που προβλέπει την έκδοση εγχειριδίου σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού, όπως και δύο "οδηγών τσέπης" που θα φτάσουν στα χέρια του συνόλου των αστυνομικών.

Η δράση θα κοστίσει 137.000 ευρώ. Εγχειρίδιο για τζιχαντιστές είχε εκδοθεί ξανά στο παρελθόν, μόνο που τώρα θα ανανεωθεί και θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ασφαλείας που θεωρούνται απαραίτητα από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας μετά το χτύπημα στη Βαρκελώνη.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, "τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα. Όταν είχε εκδοθεί το τελευταίο εγχειρίδιο οι 'μαχητές' κυρίως πήγαιναν στις εμπόλεμες περιοχές. Τώρα ο νούμερο ένα φόβος είναι η επιστροφή τους. Επίσης, έχουν επικαιροποιηθεί τα μέτρα ασφαλείας στις ευρωπαϊκές χώρες".

Περιμένουμε την επιστροφή 5.000 τζιχαντιστών

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι "στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ υπάρχουν τα ονόματα 5.000 μαχητών, οι οποίοι δυνητικά κάποια στιγμή θα προσπαθήσουν να γυρίσουν στην Ευρώπη. Η Ιντερπόλ έχει στη διάθεσή της το προφίλ του 50% εξ αυτών.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα μισά από τα άτομα που έχουν προφίλ (για τα οποία δηλαδή υπάρχει φάκελος) έχουν απασχολήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες (ναρκωτικά, ψυχιατρικά προβλήματα, ενδοοικογενειακή βία). Εκτιμάται ότι περίπου 2.500-3.000 από αυτούς θα γυρίσουν τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και από αυτούς ένα 10-15% θα παραμείνει ενεργό στην τρομοκρατία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για έναν πυρήνα περίπου 400 ατόμων που θα αποτελέσει απειλή για την Ευρώπη. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να καταλήξουν στην Ελλάδα, όπως και δεν υπάρχει – τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια – περιστατικό ατόμου που να ζει στη χώρα μας και να έφυγε για να πολεμήσει στο πλευρό του ISIS".

3D παιχνίδι προσομοίωσης

Στη δεύτερη απόφαση για τη δράση, που αφορά στην "αναγνώριση και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού", προβλέπεται η δημιουργία 3D παιχνιδιού προσομοίωσης, μέσω του οποίου οι αστυνομικοί θα εξασκούνται στην παρατήρηση τζιχαντιστών.

Το παιχνίδι θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης διαφορετικών περιβαλλόντων (αστικού, ημί-αστικού, περιβάλλον χερσαίων και θαλασσίων συνόρων), καθώς και διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων που μπορούν να εμφανίζουν σημάδια ριζοσπαστικοποίησης.

Πριν τη δημιουργία του παιχνιδιού θα έχει γίνει μελέτη καταγραφής των αναγκών των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας για την αξιολόγηση των απειλών και των κινδύνων από τον εξτρεμισμό. Στη συνέχεια, θα αναπτυχθεί μεθοδολογία για την αναγνώριση σημαδιών εξτρεμισμού και τέλος θα φτιαχτεί το παιχνίδι προσομοίωσης.

Το κόστος της δράσης θα αγγίξει τα 300.000 ευρώ, εκ των οποίων το 75% θα πληρωθεί από πόρους του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε.

Πηγή: Έθνος ,  www.newsit.gr ,policenet.grΔιεθνής Αμνηστία: Πλήρης αποτυχία της ΕΕ στη μετεγκατάσταση προσφύγων

Η οργάνωση σημειώνει, πως οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στις 20/3/16, έχουν εξαιρεθεί παράνομα από το σχέδιο μετεγκατάστασης. Μόνο η Μάλτα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την υποδοχή προσφύγων

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποτύχει εντελώς να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να μετεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία», αναφέρει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, την ώρα που η διετής περίοδος κατά την οποία οι αιτούντες άσυλο είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης φτάνει στο τέλος της, αύριο.

Επιπρόσθετα, η οργάνωση σημειώνει, πως αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στις 20 Μαρτίου 2016, έχουν εξαιρεθεί παράνομα από το σχέδιο μετεγκατάστασης.

Ενδεικτικό είναι, πως μόνο η Μάλτα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για υποδοχή προσφύγων με βάση την ποσόστωση.

Μεταξύ των χειρότερων χωρών είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, χώρες που έχουν αρνηθεί να δεχθούν έστω και έναν αιτούντα άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Σλοβακία, η οποία ανεπιτυχώς αμφισβήτησε το σχέδιο μετεγκατάστασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει δεχθεί μόνο 16 από τους 902 αιτούντες άσυλο που της ανατέθηκαν και η Τσεχία μόνο 12 από τους 2.691.

Η Ισπανία έχει υποδεχτεί μόνο το 13,7% της ποσόστωσης, ενώ το Βέλγιο το 25,6%. Η Ολλανδία έχει εκπληρώσει το 39,6% του στόχου που δεσμεύτηκε και η Πορτογαλία το 49,1%.

Από την άλλη, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, που προσχώρησαν στο σχέδιο εθελοντικά, έχουν και οι δύο εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους να μετεγκαταστήσουν 1.500 και 10 άτομα αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι η Φινλανδία έχει καλωσορίσει 1.951 αιτούντες άσυλο (94% της νομικής της δέσμευσης). Η Ιρλανδία έχει δεχτεί 459 αιτούντες άσυλο δηλαδή 76,5% της νομικής της δέσμευσης.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ικανοποίηση των ποσοστώσεων τους υπό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως και να δεχθούν άτομα με ανάγκες προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα με άλλους τρόπους, μεταξύ των οποίων οι θεωρήσεις εργασίας και οι ταχείες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

Στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες αιτούντες άσυλο, χωρίς αιτήματα οικογενειακής επανένωσης, έχουν παγιδευτεί από τότε που έκλεισαν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, τον Μάρτιο του 2016, η μετεγκατάσταση έχει υπάρξει μία από τις λίγες επίσημες επιλογές διαθέσιμες στους περισσότερους ανθρώπους για να μετακινηθούν με ασφάλεια αλλού στην Ευρώπη.

Η Ιβέρνα Μακ Γκόαν διευθύντρια του γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρει, ότι «οι χώρες της ΕΕ πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους ή να κινδυνεύσουν να οδηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές».

Πηγή: ΑΜΠΕ