Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. στους ακρίτες

        Για ακόμη μια φορά, η Ομοσπονδία των Συνοριακών βρέθηκε στο πλευρό των συναδέλφων που υπηρετούν στον Έβρο και γενικότερα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το διάστημα από 1 εως 5 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συνοδευόμενη από το τοπικό Σωματείο Συνοριακών επισκέφθηκε όλες τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου και συνομίλησε με συναδέλφους και με τις Διοικήσεις αυτών. Αφουγκράστηκε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό, τόσο για χρόνιες καταστάσεις όσο και για ζητήματα που έχουν ανακύψει προσφάτως. 
     
  Ειδικότερα, επισκέφθηκε το  «πρώην» Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού,  το Τ.Σ.Φ. Σουφλίου, το Τ.Σ.Φ. Φερών, κλιμάκια που επιχειρούν στο οδικό δίκτυο της περιοχής, το Τ.Σ.Φ. Ισαακίου, το Τ.Σ.Φ Χειμωνίου, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου, το Κέντρο Κράτησης Φυλακίου, το Κέντρο Κράτησης Ξάνθης. 
        Αφού συζήτησε και συνομίλησε με συναδέλφους αλλά και ενημερώθηκε για την κατάσταση από τους Διοικητές των Υπηρεσιών, κατέθεσε τους προβληματισμούς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγο κ. Μενεξίδη Ν. παρουσία και του Διευθυντή Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης Ταξίαρχο κ. Κουτούζο Π.  Παράλληλα επισκέφθηκε και στον Βόρειο Έβρο τον Διευθυντή Αστυνομίας της ΔΑ Ορεστιάδας Συριτούδη Π. 

        Κύριο αίτημα της Ομοσπονδίας, η ενίσχυση με προσωπικό σε όλα τα επίπεδα στις ανωτέρω Υπηρεσίες που επισκέφθηκε το κλιμάκιο, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα πως η μείωση των συναδέλφων που επιχειρούν στην «ΑΣΠΙΔΑ» είναι κατακόρυφη και εγκυμονεί κινδύνους σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές και τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης έχουν αυξητικές τάσεις.  Προβλήματα λειψανδρείας στις  περιπολίες και κατοπτεύσεις, στην φύλαξη των χώρων φιλοξενίας και κράτησης αποδεικνύουν πως η ενίσχυση πρέπει να είναι άμεση και μόνιμη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο με συνθήκες μονιμότητας για το αποσπασμένο προσωπικό – εθελοντές που χρόνια τώρα βρίσκονται στην περιοχή  με μέτρο προσωρινότητας και ανανέωσης κάθε μήνα, όσο όμως   - επιτέλους – και  με νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων. 
       Η άμεση αποκατάσταση των ακινητοποιημένων οχημάτων λόγω βλαβών και φθαρμένων ελαστικών που χρησιμοποιούνται στην περιοχή, είναι αναγκαία καθώς δεν υπάρχουν σε πολλές Υπηρεσίες ούτε για περιπολίες. Η ενίσχυση «νέων» ελαστικών που εξασφαλίστηκαν για έναν τύπο οχημάτων, δίνει «ανάσα» στις περιπολίες, το πρόβλημα όμως συνεχίζεται.  Η ενίσχυση με κονδύλια για την  αποκατάσταση τους  θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη. Παράλληλα η διαδικασία ενσωμάτωσης στην Αστυνομία οχημάτων που κατάσχονται από τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης κυρίως, επιτέλους  θα πρέπει να απλουστευθεί και να ξεπεραστούν χρόνια, γραφειοκρατικά εμπόδια.    
      Τα σημαντικά προβλήματα στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου   στην Ορεστιάδα εντοπίζονται στις συνθήκες υγιεινής για το προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό η επαφή μας  με την Διευθύντρια του Κ.Υ.Τ., επιβεβαίωσε αυτά τα σοβαρά προβλήματα αλλά και διαπιστώθηκε η προσπάθεια που καταβάλλεται να λυθούν σε τοπικό επίπεδο. Παρόλα αυτά οι εικόνα που διαπιστώσαμε είναι αποκαρδιωτική και εγκυμονεί κινδύνους με τις συνθήκες υγιεινής κυρίως για την εξωτερική φρουρά. Είναι βέβαια αξιέπαινη για το προσωπικό εκεί, η προσπάθεια που καταβάλλεται με εμπειρία και γνώση,  να φέρουν εις πέρας κάθε διαδικασία ταυτοποίησης παρ' όλες τις σοβαρές ελλείψεις.  
       Ενίσχυση με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό : Στις επισκέψεις του κλιμακίου διαπιστώσαμε πως οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι τεράστιες. Η προσπάθεια του Αρχηγείου το περασμένο διάστημα να αποκαταστήσει – επισκευάσει τις θερμικές κάμερες έδωσε παράταση στο πρόβλημα των θερμικών καμερών. Ευτυχώς – μας είπαν – υπήρξε αυτή η προσπάθεια και οι κατοπτεύσεις συνεχίζονται ακόμη. Είναι όμως απορίας άξιο, πως ακόμη η Χώρα μας δεν έχει στην κατοχή της thermo-van, την ώρα που όλες οι Χώρες της Ε.Ε ( ακόμη και αυτές που δεν έχουν εξωτερικά σύνορα) έχουν ικανό αριθμό αυτών των οχημάτων. Αντ' αυτού οι συνάδελφοί μας, ζεσταίνονται με ξυλόσομπες και βιώνουν εργασιακές συνθήκες πρωτόγνωρες στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Επιβεβλημένη ακόμη και η χορήγηση ιματισμού που χρόνια τώρα έχει ξεχαστεί. Οι συνθήκες εργασίας επιβάλλουν την χορήγηση αυτών των ειδών πόσο δε μάλλον την ώρα που το μισθολόγιο των ενστόλων ψαλιδίζεται.  
       Κατά την επίσκεψή μας στην κλειστή δομή της Ξάνθης, διαπιστώθηκε η αξιέπαινη προσπάθεια της διοίκησης και του προσωπικού να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, να διατηρήσουν την ομαλότητα στη φύλαξη, αλλά το υψηλό και ανθρώπινο επίπεδο των συνθηκών κράτησης. Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Ομοσπονδία μας αναφέρεται έτσι για το Κέντρο της Ξάνθης. Αποτέλεσε πρότυπο και στο παρελθόν, τότε που αρμόδιοι φορείς το απαξίωναν και το αμφισβητούσαν. Σήμερα, είναι ικανό το προσωπικό και η Διοίκηση να προσφέρει αυτές τις αναγκαίες και ανθρώπινες συνθήκες κράτησης,  εξασφαλίζοντας την ομαλότητα. Είναι αναγκαία όμως η ενίσχυση του Κέντρου με προσωπικό ή αν μη τι άλλο η μη χρησιμοποίηση του προσωπικού που διατίθεται για την φύλαξη και την ομαλή λειτουργία του Κέντρου σε αλλότρια καθήκοντα. 
       Τέλος, η Ομοσπονδία κλίθηκε μέσα από την περιοδεία που πραγματοποίησε να εντοπίσει προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και να αναζητήσει λύσεις τόσο στο πλαίσιο με την Γενική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο όμως και με την Ηγεσία του Σώματος τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα όμως, δεν μπορεί να μην σταθεί στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι «ακρίτες» στο θέμα της φύλαξης των συνόρων  αλλά και στην καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας, με τις όποιες ελλείψεις σε κάθε επίπεδο. 
      Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ οφείλει να στηρίξει και να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, όπως άλλωστε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων και να αγωνιστεί στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων.  Οφείλει να σταθεί πλάι τους, και να μεταφέρει στην Ηγεσία του Σώματος όλους αυτούς τους προβληματισμούς που κατέγραψε. 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΣΥΦΥ 8/10/2017
       
                  


Θράκη: Άνοιξαν την πόρτα για τις αποσκευές του λεωφορείου και είδαν εικόνες που δεν θα ξεχάσουν

Το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε στη Ροδόπη και η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες. Ο οδηγός δεν κατάφερε να αποφύγει το μπλόκο.

Συνελήφθησαν το Σάββατο (7-10-2017) στη Ροδόπη 6 διακινητές, εκ των οποίων ένας 25χρονος Πακιστανός και 5 Βούλγαροι, επειδή προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά 31 μετανάστες. Δεκαεπτά από τους διακινούμενους ήταν από τη Συρία, 11 από το Πακιστάν και τρεις από το Μπανγκλαντές. Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, εντόπισαν τους δύο δράστες, ηλικίας 43 και 25 ετών, να επιβαίνουν σε λεωφορείο, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα 17 μετανάστες, τους οποίους είχαν αποκρύψει σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στον χώρο αποσκευών του οχήματος.

Το σημείο που βρέθηκαν οι μετανάστες  
Στη δεύτερη περίπτωση, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, οι παραπάνω αστυνομικοί σε σήμα στάσης που πραγματοποίησαν στον 51χρονο οδηγό λεωφορείου, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας, στο οποίο επέβαινε ως συνοδηγός ο 24χρονος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία του και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες εγκατέλειψαν το όχημα, το οποίο προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ενώ άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους δύο δράστες και να τους συλλάβουν.

Ακολούθως, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής συνελήφθη και ο 41χρονος οδηγός έτερου οχήματος, Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, με πινακίδες των αρχών της Βουλγαρίας, ο οποίος λειτουργούσε ως προπομπός, για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων. Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο παραπάνω λεωφορείο, διαπίστωσαν ότι οι δράστες μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, δέκα μη νόμιμους μετανάστες.  Στην τρίτη περίπτωση, το ίδιο απόγευμα, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής-Ξάνθης, οι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 25χρονο, Πακιστανό οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από αυτούς. Λίγο πιο κάτω ο 25χρονος ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο όχημα, που οδηγούσε ο 25χρονος, διαπίστωσαν ότι μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, τέσσερις μετανάστες. Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, 4 οχήματα, το χρηματικό ποσό των 1.190 ευρώ και 6 κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τρεις υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου Ροδόπης. Πηγή:xanthinea.gr

Συνελήφθησαν 3 διακινητές στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, με έντεκα μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (11-10-2017) το βράδυ, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρείς (3) διακινητές, ένας 37χρονος ημεδαπός και δύο (2) υπήκοοι Βουλγαρίας ηλικίας 36 και 43 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες. Εννέα (9) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και δύο (2) υπήκοοι Ιράκ.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρείς δράστες, διότι εντόπισαν τον 37χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και να λειτουργεί ως προπομπός, για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 36χρονο και συνοδηγό τον 43χρονο, με το οποίο μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα, έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες

Κατασχέθηκαν δύο (2) οχήματα, τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης. Πηγή:evros24.gr
Συνελήφθη 42χρονος Σκοπιανός με πέντε μη νόμιμους μετανάστες στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής

Συνελήφθη χθες (9-10-2017) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 42χρονος αλλοδαπός, υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 42χρονο, διότι εντόπισαν στην καρότσα του Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητου, που οδηγούσε, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους μετέφερε  παράνομα, στην ενδοχώρα.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης. Πηγή:evros24.gr


Ροδόπη: Συνελήφθησαν 2 Βούλγαροι που προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 54 μη νόμιμους μετανάστες

υνελήφθησαν χθες (11-10-2017) το μεσημέρι, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 38 και 36 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πενήντα τέσσερις (54) μη νόμιμους μετανάστες. Πενήντα δύο (52) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και δύο (2) υπήκοοι Σομαλίας.

Σε βάρος των δύο διακινητών σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη μεταφορά – προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζω

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο δράστες, διότι ο 36χρονος επέβαινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και λειτουργούσε ως προπομπός, για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 38χρονος και με το οποίο μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα, πενήντα τέσσερις (54) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι από τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ατόμων στο πίσω μέρος του Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, μεταξύ των οποίων και δεκατρείς ανήλικοι, την απουσία επαρκούς εξαερισμού, καθώς και ότι η μοναδική πόρτα εισόδου-εξόδου στον χώρο αυτό ήταν ασφαλισμένη εξωτερικά, θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διακινούμενων.

Κατασχέθηκαν δύο οχήματα, το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ και 5 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.

Πηγη:evros24.gr

Πέταξε το παιδί της στο έδαφος επειδή δεν της έδιναν άσυλο

Πρωταγωνίστρια του νέου επεισοδίου μία 21χρονη από το Αφγανιστάν που πέταξε το μόλις 10 μηνών βρέφος της στο έδαφος, όταν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας,
της συνέστησαν να κάνει υπομονή μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου της. Η 21χρονη Αφγανή συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη όπου κατέθεσε ότι το μωρό της έπεσε από τα χέρια επειδή ζαλίστηκε.

Καταπέλτης κατά της 21χρονης ήταν η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου Σπ. Σταυράτη που έκανε λόγο για συνηθισμένη αντίδραση εκ μέρους μερίδας μεταναστών στην προσπάθειά τους να πιέσουν καταστάσεις και να εγκριθεί το άσυλό τους. «Δεν χωρά στη δική μου λογική ότι μία μάνα θα πετάξει το παιδί της στο έδαφος. Ακόμα και αν ζαλίζονταν θα το έπαιρνε αγκαλιά και θα έπεφτε μαζί του», είπε η Εισαγγελέας και προσέθεσε κατά την αγόρευσή της: «Αν πετάει το παιδί σε αυτή την ηλικία, τότε σημαίνει ότι η βία είναι στοιχείο του χαρακτήρα της».

Τελικά το 3μελές Πλημμελειοδικείο Χίου, παρά την εισήγηση της Εισαγγελέως  η κατηγορουμένη να εκτίσει κανονικά την ποινή, αποφάσισε την καταδίκη της σε 2 χρόνια φυλάκιση και 3 μήνες για την ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και την απόπειρα παράνομης βίας αλλά με 3ετή αναστολή. 

πηγή: politischios ,bloko.gr

Δήμαρχος Λέσβου για μεταναστευτικό: Θα ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Λέσβου για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ο Σπύρος Γαληνός ζητά με επιστολή του από τον Προέδρο της Βουλής  να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της  αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, παρουσία των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου.


Στην επιστολή αυτή, υπογραμμίζει ότι «η σταθερή αύξηση των προσφυγικών ροών έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση τόσο εντός των Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας όσο και στις γύρω από αυτά περιοχές. Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι  υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015».

Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η σταθερή αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση τόσο εντός των Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας όσο και στις γύρω από αυτά περιοχές. Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι  υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015.

Η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν έχει καλέσει ποτέ κανένα δήμαρχο να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης. Θεωρώ πως οι Δήμαρχοι των νησιών γνωρίζουν καλύτερα και ζουν από κοντά την διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. Συνεπώς μπορούν να μεταφέρουν στην αρμόδια Επιτροπή την ακριβή εικόνα αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις λαμβάνοντας υπόψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού.

Η κατάσταση σε ότι αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών απαιτεί μια βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που έχουν σηκώσει και συνεχίζουν να σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος. Αναπόσπαστο μέρος της λύσης είναι οι Δήμαρχοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από την αρχή της κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία και για το λόγο αυτό ζητάμε την παρουσία των Δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου σε τακτική ή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Στη συνεδρίαση αυτή ο κάθε δήμαρχος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει αλλά και να καταθέσει προτάσεις συνεισφέροντας έτσι τα μέγιστα στο έργο της επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση,  αποκλείοντας τις φωνές των δημάρχων, είναι σίγουρο ότι η επιτροπή δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και με τη σειρά της να ενημερώσει την ολομέλεια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζει να διαχειρίζεται μια καθόλα δύσκολη κρίση, η οποία απαιτεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Κλειδί για μια επιτυχημένη διαχείριση αλλά και την αποφυγή επικίνδυνης κλιμάκωσης της κατάστασης είναι οι Δήμαρχοι των νησιών.  Ευελπιστώ στην ικανοποίηση του αιτήματός και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με το θέμα». Πηγή:bloko.gr

Δώδεκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αφηγούνται τις ιστορίες τους

«Φεύγουμε από την πατρίδα μας, γιατί παραμονεύει ο θάνατος. Συναντούμε τον θάνατο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Κόσμος πνίγεται, χάνεται προσπαθώντας να σώσει τη ζωή του. Δεν είναι λύση
η φυγή. Η μόνη λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος».
Ο 18χρονος Μοχάμεντ έφυγε από τη Συρία μόνος του για να γλυτώσει από τον πόλεμο, αφήνοντας πίσω τους γονείς και τα αδέλφια του. Έπειτα από ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και δυσκολίες έφτασε πριν από τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, όπου μένει μέχρι σήμερα, σε έναν από τους ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά της Praksis. Ο Μοχάμεντ είναι ένα από τα δώδεκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που είδαν τις αφηγήσεις τους να γίνονται βιβλίο, με τίτλο «Μέσα από τα Μάτια τους». Ο ίδιος αισθάνεται χαρούμενος που βλέπει την ιστορία του σε βιβλίο, όπως εξομολογείται μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μέσα από αυτό θέλω να μάθει ο κόσμος για τη ζωή και την κατάσταση στη Συρία. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα: σταματήστε τους πολέμους».
Τις ιστορίες των παιδιών κατέγραψε η συγγραφέας και αστυνομικός, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, έπειτα από πρόσκληση του αείμνηστου προέδρου της Praksis, Τζανέτου Αντύπα, ο οποίος εμπνεόμενος από τις ιστορίες των παιδιών που μένουν στους ξενώνες της οργάνωσης, πρότεινε στη συγγραφέα να συνεργαστούν. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική», σε εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά και φωτογραφίες του Θεόφιλου Βενάρδου. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της οργάνωσης.
«Δεν είναι ένα παιδικό βιβλίο, γιατί τα παιδιά αυτά έχασαν ένα μέρος της παιδικότητάς τους και εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες για να την αναβιώσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά η συγγραφέας, η οποία έχει λάβει τιμητική αναγνώριση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Τα παιδιά έχουν να μας διδάξουν πολλά», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «και αυτό που μου δίδαξαν είναι ότι σημασία έχει τι κάνω γι' αυτό τον κόσμο».
«Όταν διάβασα το βιβλίο, είδα πόσο πιστά η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και οι συνεργάτες της έχουν αναπαραστήσει τα προβλήματα των παιδιών και τη λαχτάρα τους για ζωή, τη λαχτάρα τους για ένα καλύτερο μέλλον και πιστεύω ότι ο τόπος μας παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει, έχει φιλοξενήσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους και έχει απαλύνει λίγο τη δυστυχία τους», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προλογίζοντας την αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, «το βιβλίο αυτό δείχνει επίσης ότι άνθρωποι που δουλεύουν μέσα στον κρατικό μηχανισμό, μέσα στον αστυνομικό χώρο, μπορούν να έχουν και έχουν τις ευαισθησίες που χρειάζονται» και αυτό φαίνεται «όχι μόνο από τη δουλειά της Φωτεινής αλλά και από την καθημερινή δουλειά τόσων αστυνομικών που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες και στα νησιά και στον ηπειρωτικό χώρο».
Σχετικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις των προηγούμενων ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε στη συνέχεια ότι «δεν πρέπει ποτέ να καθησυχάζουμε. Τα φαινόμενα αυτά θέλουν πολλαπλές αντιμετωπίσεις και αυτές θα έχουν. Ο αγώνας για την εδραίωση της δημοκρατίας είναι αγώνας καθημερινός και πάνω από όλα αγώνας συλλογικός».
1.652 ασυνόδευτα στη λίστα αναμονής
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (στις 30 Σεπτεμβρίου), τα οποία παρουσίασε η διευθύντρια θεσμικών πόρων της Praksis, Μαρία Μουδάτσου, 1.652 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να τοποθετηθούν σε ξενώνες φιλοξενίας. «Τα παιδιά αυτά μένουν σε διάφορα σημεία και ένα από αυτά είναι η προστατευτική κράτηση. Δηλαδή φυλακίζεις ένα παιδί γιατί δεν έχεις πού αλλού να το βάλεις», παρατήρησε η ίδια. .
Όπως υπογράμμισε ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, «έχουμε ως χώρα να διαμηνύσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι αυτά τα παιδιά που προέρχονται από πολέμους, φυγή και διώξεις, περνώντας στη χώρα μας, πρέπει να τα αναγνωρίσουμε ως υποκείμενα δικαιωμάτων, ισότιμα με όλα τα άλλα παιδιά». Ο ίδιος σχολίασε ότι «η κατάσταση στα νησιά, στα χοτσποτ, που δεν οφείλεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά κατεξοχήν στην ευρωπαϊκή πολιτική, είναι εξαιρετικά προβληματική».
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι, δεν είμαστε αριθμοί που απλά περνάμε στα νησιά», υπενθύμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.
Εξάλλου, σε μήνυμα που απέστειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι «τα παιδιά είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και οφείλουμε να συμβάλουμε στην εκπαίδευση, την υγιή ανάπτυξη και τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν στην ομαλή πορεία προς την ενηλικίωσή τους».
Την αποψινή παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος, Ντίνα Δασκαλοπούλου, η οποία παρατήρησε ότι το βιβλίο αυτό στέλνει το μήνυμα «ότι η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται σθεναρά, παραμένει αλληλέγγυα στους πρόσφυγες, απορρίπτει τη ρητορική του μίσους και υπερασπίζεται τη δημοκρατία».
Πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ,bloko.gr

ΠΟΜΕΝΣ: Πρόταση για τη Βαθμολογική Εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ΠΟΜΕΝΣ κατέθεσε πρόταση για την Βαθμολογική Εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και τις Αποστρατείες λόγω ορίου
ηλικίας
ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο
Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριο Βίτσα
Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
ΚΟΙΝ : ΕΓΑ/ΓΕΕΘΑ – ΕΓΑ/ΓΕΣ – ΕΓΑ/ΓΕΝ – ΕΓΑ/ΓΕΑ
Στρατιωτικοί συντάκτες
ΘΕΜΑ: Βαθμολογική Εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) – Αποστρατείες λόγω ορίου ηλικίας
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,
1. Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, ο νόμιμος και θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία Στρατιωτικών, κατόπιν εισηγήσεως της τριμελούς εκτελεστικής αντιπροεδρίας της ΠΟΜΕΝΣ για θέματα των συναδέλφων που προέρχονται από τον θεσμό των ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, των προτάσεων των Περιφερειακών Ενώσεων της Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ. και Ε.Σ.ΠΕ.Θ και πολλαπλών μηνυμάτων τα οποία καθημερινά κατακλύζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ομοσπονδίας μας (info@pomens.gr), αναδεικνύει το θέμα της ιεραρχικής εξέλιξης των ΕΜΘ. Η ανάδειξη του θέματος είναι γνωστή σε όλα τα πολιτικά κόμματα και δια της παρούσης δεν σκοπεύουμε να θέσουμε τις ήδη διατυπωμένες απόψεις, προβληματισμούς και αιτήματα.
2. Όπως γνωρίζεται οι ΕΜΘ που προσελήφθησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελούν αναλογικά περίπου το 30% του στελεχιακού δυναμικού των Ε.Δ., οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα (συνταξιοδοτικά – βαθμολογικής εξέλιξης) τα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί.
3. Το σημερινό βαθμολογικό ανάπτυγμα των ΕΜΘ, δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά τους και σε καμία περίπτωση δεν παρέχει στην υπηρεσία τη δυνατότητα της πλήρους αξιοποίησής τους σε θέσεις ανάλογες της εμπειρίας τους και της τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί βάση αυτής. Χαρακτηριστικά, χωρίς αυτό φυσικά να αποτελεί το μόνο πρόβλημα, τα συγκεκριμένα στελέχη, ευρισκόμενα πλέον σε ηλικία άνω των 45 ετών, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, βιολογικά ένας οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο στην ηλικία των 45 ετών όπως σε αυτή των 25.
4. Ως προς το θέμα της εξέλιξης των εθελοντών του ΝΔ 445/1974 και των
εθελοντριών του Ν.705/1977 σε σχέση με τους ΕΜΘ.
5. Οι μεν πρώτοι, (οι οποίοι είχαν καταταγεί και μονιμοποιηθεί πριν την εισαγωγή του θεσμού των ΕΜΘ) με τις διατάξεις των άρθρων 5 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 1 Ν.744/1997 και άρθρο 22 παρ. 2 Ν.2109/1992) και 46 παρ. 9 ΝΔ 445/1974, μετά την μονιμοποίηση τους, εντάχθηκαν στην επετηρίδα των μονίμων υπαξιωματικών και εξελίσσονται όπως και αυτοί, ενώ οι δεύτερες, με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (άρθρο 13 παρ. 5 Ν.1848/89, άρθρο 4 Ν.2439/1996, άρθρο 22 Ν.2109/1992, άρθρο 13 Ν.3257/2004) αποδεσμεύτηκαν από τον θεσμό των ΕΜΘ και ακολούθησαν την ίδια με τους ανωτέρω εξέλιξη. Με τις διατάξεις παρ. α(5), β(7) και γ(7) άρθρου 23 Ν.3883/2010 οι παραπάνω κατηγορίες εθελοντών προάγονται πλέον μέχρι τον βαθμό του Ταγματάρχη (ενώ η αρχική εξέλιξη κατά την κατάταξή τους προβλεπόταν μέχρι τον βαθμό του Αρχιλοχία-Αρχικελευστή-Αρχισμηνία).
6. Οι εθελοντές που κατατάχθηκαν αργότερα (ως ΟΠΥ-ΕΠΥ) υπήχθησαν, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.1848/1989 (και αργότερα το άρθρο 69 Ν.3883/2010), κατά την μονιμοποίησή τους, στην κατηγορία των ΕΜΘ, εντάχθηκαν σε ξεχωριστή επετηρίδα και δεν ακολούθησαν την εξέλιξη των εθελοντών του ΝΔ 445/1974 (οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, εντάχθηκαν στην ίδια επετηρίδα με τους μόνιμους υπαξιωματικούς των παραγωγικών σχολών), ούτε συμπεριελήφθησαν στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να έχουν κατώτερο καταληκτικό βαθμό.
7. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κατά την κατάταξη και μονιμοποίηση των ΟΠΥ-ΕΠΥ-ΕΜΘ, δεν εφαρμόστηκε το ΝΔ 445/1974, αλλά οι νεώτερες διατάξεις, με αποτέλεσμα αυτοί, λόγω των ευεργετικών ρυθμίσεων που νομοθετήθηκαν για τους εθελοντές του ΝΔ 445/197 και τις εθελόντριες, του Ν.705/1977, να βρίσκονται σήμερα σε δυσμενέστερη θέση ως προς την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη τους.
8. Ως προς την δυνατότητα εφαρμογής του Ν.445/1974 για τους Προσληφθέντες ως ΕΠΥ και την αναφορά του ΠΔ του ΦΕΚ 220/2011 με το οποίο μονιμοποιηθήκατε, η μεν κατάταξη έγινε βάσει των διατάξεων του Ν.1848/1989, η δε μονιμοποίηση (όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό ΠΔ) βάσει των διατάξεων των άρθρων 1και 69 Ν.3883/2010 στις οποίες δεν υπάρχει αναφορά στο ΝΔ 445/1974.
9. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΔ 220 η αναφορά του ΝΔ 445/1974 ¨Περί Ιεραρχίας και προαγωγών των Ανθστων και Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών των ΕΔ¨ το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζεται με ρητή παραπομπή από το άρθρο 11 παρ. 3 ΠΔ 21/1991 (όπως έχει τροποποιηθεί) για τις προαγωγές γίνεται μόνο ως προς τον τύπο της διοικητικής πράξης της μονιμοποίησης και όχι ως προς τις ουσιαστικές διατάξεις του σύμφωνα με πάγια ερμηνεία της ηγεσίας των ΕΔ , οι ΕΜΘ (και οι προερχόμενοι από ΟΠΥ-ΕΠΥ) δεν υπάγονται στις διατάξεις του ΝΔ 445/1974 ως προς τον καταληκτικό βαθμό της εξέλιξης τους.
10. Με τα ανωτέρω λόγω των διαφορετικών ρυθμίσεων οι οποίες έχουν νομοθετηθεί για τις ίδιες ουσιαστικά κατηγορίες στρατιωτικών υπάρχει προφανώς δυσμενέστερη μεταχείριση για τους ΕΜΘ (και τους ΟΠΥ-ΕΠΥ που υπήχθησαν σε αυτούς μετά την μονιμοποίηση τους) σε σχέση με τους εθελοντές του ΝΔ. 445/1974 και τις εθελόντριες του Ν.705/1977 η οποία δεδομένου ότι έχουν ήδη εκδοθεί απορριπτικές ως προς την εξομοίωση αποφάσεις του διοικητικού εφετείου Αθηνών πρέπει να απαλειφθεί με νομοθετική ρύθμιση.
11. Επίσης σύμφωνα με το Ν.445/74 «Περί ιεραρχίας και προαγωγών Ανθυπασπιστών και Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών Ενόπλων Δυνάμεων», στο άρθρο 39 παρ. 2, προβλέπει αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας στα 54 και 50 στους βαθμούς Ανθυπασπιστή και Υπαξιωματικού αντίστοιχα, το οποίο σημαίνει ότι λίαν συντόμως θα υπάρξουν αυτεπάγγελτες αποστρατείες λόγω ορίου ηλικίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συντάξεις τους και τις αποδοχές τους γενικότερα.
12. Ο κατεχόμενος βαθμός των στρατιωτικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιχειρησιακή αξιοποίηση τους. Στελέχη προερχόμενα από τον θεσμό των Ε.Μ.Θ. με 25 χρόνια ενεργούς – μάχιμης υπηρεσίας, εξακολουθούν να στελεχώνουν τις ίδιες θέσεις που κατείχαν στο ξεκίνημα της καριέρας τους, μη δυνάμενοι εκ της βαθμολογικής τους κατάστασης, να παράσχουν τις υπηρεσίες που πραγματικά μπορούν, βάση της μακρόχρονης εμπειρίας τους και της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτήσει.
13. Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, για την αποκατάσταση των ανωτέρω αδικιών, εισηγείται την υιοθέτηση νέας βαθμολογικής εξέλιξης, με χρόνους παραμονής, αφού έχει προηγηθεί διετής παραμονή στο βαθμό του ΟΠΥ/ΕΠΥ Δεκανέα, όπως παρακάτω:
Λοχίας και των αντιστοίχων ΠΝ-ΠΑ, οκτώ (8) έτη παραμονής στο βαθμό (ΟΠΥ/ΕΠΥ- ΕΜΘ συνολικά)
Επιλοχίας και των αντιστοίχων ΠΝ-ΠΑ, οκτώ (8) έτη παραμονής στο βαθμό
Αρχιλοχίας και των αντιστοίχων ΠΝ-ΠΑ, επτά (7) έτη παραμονής στο βαθμό
Ανθυπασπιστής, επτά (7) έτη παραμονής στο βαθμό ή εναλλακτικά προαγωγή στον επόμενο βαθμό με τη συμπλήρωση τριάντα τεσσάρων (32) ετών πραγματικής υπηρεσίας από κατατάξεως στις ΕΔ.
Ανθυπολοχαγός και των αντιστοίχων ΠΝ-ΠΑ, τέσσερα (4) έτη παραμονής στο βαθμό ή εναλλακτικά προαγωγή στον επόμενο βαθμό με τη συμπλήρωση τριάντα οχτώ (36) ετών πραγματικής υπηρεσίας από κατατάξεως στις ΕΔ.
Υπολοχαγός και των αντιστοίχων ΠΝ-ΠΑ, τέσσερα (4) έτη παραμονής στο βαθμό και αποστρατευτικός – καταληκτικός ο αυτός βαθμός του Λοχαγού.
14. Επίσης για την θεραπεία της αποφυγής των αποστρατειών λόγω ορίου ηλικίας, προτείνουμε την εξής τροποποίηση:
«Η περίπτωση α της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του νδ 445/74 (Α΄160) τροποποιείται ως εξής: «Οι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί με τη συμπλήρωση του πεντηκοστού όγδοου (58ού) έτους της ηλικίας τους».
15. Οι παραπάνω προτάσεις, βάσει των προτεινόμενων ετών παραμονής στους βαθμούς ή σε συνάρτηση με τα έτη υπηρεσίας που έχουν συμπληρώσει, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, με πρόβλεψη φυσικά ότι δεν θεμελιώνεται σε καμία περίπτωση αναδρομικό δικαίωμα λήψης διαφοράς αποδοχών στην δεδομένη οικονομική συγκυρία.
16. Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,
Η ψήφιση αυτών των προτάσεων, στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα αποκαταστήσει μια αδικία πολλών χρόνων, και θα συντελέσει στην ανύψωση του ηθικού των συναδέλφων ΕΜΘ, που καθημερινά μοχθούν αγόγγυστα μαζί με όλους τους συναδέλφους για να κρατούν ψηλά τη Σημαία της Πατρίδας μας, για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων και το καλό όλων μας.
Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΩΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Επγός (ΥΔΚ) Λγος (ΠΖ)
πηγή:bloko.gr

"Δυστυχώς κάθε ελπίδα για νέο βαθμολόγιο έχει εξανεμισθεί", Μισθολογικές και ιεραρχικές επιπτώσεις - Κείμενο αστυνομικού


Δυστυχώς κάθε ελπίδα για νέο βαθμολόγιο έχει εξανεμισθεί.
Η φυσική ηγεσία το αρνείται μετ' επιμονής ,οι ομοσπονδίες συμβιβάζονται με την
διατήρηση των προνομίων τους . 
Ήδη οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για συμβιβασμό με το υπάρχον μισθολόγιο που έχει βαπτισθεί και βαθμολόγιο των κλιμακίων .

Οι διαπραγματεύσεις περιστρέφονται γύρω απ την απόκτηση 1-2 κλιμακίων και όχι σε όλες τις κατηγορίες. Μια έωλη υπόσχεση που προσκρούει σε δημοσιονομικές δυσκολίες και αυτή. 
Η πολιτική ηγεσία φαίνεται να είναι θετική ,αλλά χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό και αναζητά όλο στοιχεία, υπηρετούντων ανά βαθμό.

Οι επιτροπές έχουν ατονήσει και δεν έχουν συνεδριάσει έως σήμερα. Θα επιχειρηθεί εν όψει συνεδρίου της ΠΟΑΞΙΑ μια κάποια επανασύσταση για απορρόφηση των κραδασμών και αντιδράσεων. 

Το βαθμολόγιο για να λάβει σάρκα και οστά απαιτούνται 3-4 ουσιαστικές και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις.

- Κατάργηση των 5 αντιστρατήγων και ο περιορισμός σε εναν,αυτόν του Αρχηγού. Ένας υποστράτηγος ως υπαρχηγός και 20 περίπου ταξίαρχοι για επιτελείο ,βόρεια και νότια Ελλάδα ΓΑΔ/ΝΣΕΙΣ και περιφέρειες.

-μΕπιμήκυνση παραμονής σε κάθε βαθμό στους ανώτερους αξιωματικούς και παραμονή έως την ηλικία των 58 ετών και ταυτόχρονη 35ετη υπηρεσία για τους παλιούς ασφαλισμένους. 
Προαγωγές και κρίσεις θα γίνονται 2 φορές τον χρόνο και μόνο αν υφίστανται κενές οργανικές θέσεις .

- 40αετη Υπηρεσία και 60ο έτος για τους νέους ασφαλισμενους.

Άλλωστε και στους λοιπούς δημόσιους λειτουργούς στην κορυφή της ιεραρχίας, φτάνει το 10-25 % κατα την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ώς προς την ιεραρχία. 
Με τις κρατούσες συνθήκες και τον υπολογισμό της σύνταξης με τις διατάξεις του Ν 4387/16 από τον ΕΦΚΑ θα συνταξιοδοτούνται ανώτατοι αξιωματικοί με πολύ χαμηλές συντάξεις.
Ήδη στη Βουλή την δεδομένη χρονική περίοδο σχέδιο νόμου για τις Ε.Δ. στις επιτροπές η συζήτηση , περιορίζεται στις εξελίξεις των χαμηλοβάθμων!
 
κείμενο του κου Νίκου Καραδήμα

πηγή:http://www.bloko.gr/2017/10/blog-post_105.html

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Συγκρότηση νέου Δ.Σ. Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Νομού Θεσσαλονίκης

ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Νομού Θεσσαλονίκης κος Δημήτριος Χασεκίδης.

Αναδημοσίευση του Δελτίου Τύπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Νομού Θεσσαλονίκης με θέμα τη συγκρότηση νέου Δ.Σ μετά τις εκλογές που έλαβαν χώρα στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2017 στη Θεσσαλονική.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                        Θεσσαλονίκη 7 Οκτωβρίου 2017


Στη Θεσσαλονίκη σήμερα 7 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 12.00 συνήλθε το νέο Δ.Σ.  όπως προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές της Ένωσης μας που έγιναν στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2017, έπειτα από πρόσκληση του πρώτου πλειοψηφήσαντος συμβούλου Χασεκίδη  Δημητρίου , σε Τακτική Συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την κατανομή αξιωμάτων.
            Σύμφωνα με τα οριζόμενα του καταστατικού της Ένωσης  και έπειτα από ψηφοφορία συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χασεκίδης Δημήτριος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α΄
Τσολακίδης Χρήστος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β΄
Νάκου Στέργιος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Τσομπάνης Αναστάσιος
ΤΑΜΙΑΣ
Ουζουνίδης Σάββας
ΜΕΛΟΣ
Κατσαρού Γεωργία
ΜΕΛΟΣ
Σακαλής Αλέξανδρος
Αναπληρωματικό μέλος :
1.     Κιαπίδης Νικόλαος

Επίσης στις εκλογές της Ένωσης μας εκλέχτηκαν με σειρά προτίμησης για την Ελεγκτική Επιτροπή:
     1.   Θεοχαρόπουλος  Νικόλαος
     2.     Χαντζιάρας Κωνσταντίνος
       3.   Μήντσιος Στέργιος
Αναπληρωματικά μέλη :
1.     Ουζουνίδης Στέφανος
2.     Βελλής Κωνσταντίνος

Αντιπρόσωποι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων εκλέχτηκαν με σειρά προτίμησης :
         1. Χασεκίδης Δημήτριος
         2. Τσομπάνης Αναστάσιος
         3.  Νάκου Στέργιος
         4.  Ορλιακλής Δημήτριος
         5.  Τσολακίδης Χρήστος
         6.  Κατσαρού   Γεωργία
         7.  Χαντζιάρας Κωνσταντίνος
         8.  Θεοχαρόπουλος Νικόλαος
9.  Ουζουνίδης Σάββας
10.  Θεοδοσίου Κωνσταντίνος
11.  Μήντσιος Στέργιος
12.  Κατερλή Θωμαή
13.  Βασιλείου Χαρούλα
14.  Σακαλής Αλέξανδρος
15.  Σιόλας Ιωάννης
16.  Σεϊφανίδης Πρόδρομος
17.  Μύλλης Νικόλαος
18.  Χρήστου Αγορέων
19.  Αρβανίτης Ευάγγελος
20.  Κιαπίδης Νικόλαος
21.  Καραγιάννης Βενέτιος
22.  Τριβένης Ιωάννης
  Αναπληρωματικός Αντιπρόσωπος  : 
          1. Δραγανίδου Ειρήνη
                       Για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                            Δημήτριος Χασεκίδης                                          Αναστάσιος Τσομπάνης

Πηγή:www.sinoriakoithes.gr