Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Αναστάτωση με τις αποσπάσεις αστυνομικών της "Ασπίδας" στον Έβρο - τελευταία ενημέρωση απο την ΠΟΣΥΦΥ


      Ανησυχία φαίνεται ότι έχει προκληθεί με την ανανέωση της αστυνομικής - συνοριακής δύναμης που επιχειρεί στον Έβρο, για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Η σχετική δύναμη που ενισχύει το μόνιμο προσωπικό των συνοριοφυλάκων στην  περιοχή του Έβρου στα πλαίσια της επιχείρησης "ΑΣΠΙΔΑ" που υλοποιείται ανελλιπώς από το 2012 έως σήμερα, φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανανέωσης της.


      Ενώ από το 2012 η ενίσχυση της δύναμης για την "ΑΣΠΙΔΑ" στον Έβρο και γενικότερα  στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη άγγιζε τους 2.000 άντρες και γυναίκες αστυνομικούς - συνοριακούς, σήμερα η δύναμη αυτή φαίνεται να μην ξεπερνά τους 350. Από αυτή  την ενισχυτική, η ανανέωση των 110 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την 13η Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με τον κίνδυνο να μην ανανεωθεί και να μειωθεί και άλλο η σχετική δύναμη, λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων για τις μετακινήσεις του προσωπικού.
     Στο τεράστιο πρόβλημα των ενταλματοποιήσεων των  δαπανών των αστυνομικών που  εμπλέκεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και σε ατοπήματα των σχετικών  διατάξεων που περιγράφουν τις εν λόγω αποζημιώσεις από τον frontex και τα σχετικά Ταμεία, έρχεται σήμερα να προστεθεί και το αβέβαιο μέλλον της ενισχυτικής δύναμης της "ΑΣΠΙΔΑΣ". 
       Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η συνεχώς μειούμενη συνοριακή δύναμη να αδυνατεί  να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και στη διαχείριση όσων συλλαμβάνονται. 
       Σε ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Χαρέλας Παναγιώτης αναφέρει : 
 " Μετά τη μεγάλη αναστάτωση όσο αφορά το ζήτημα της ανανέωσης της δύναμης που επιχειρεί στον Έβρο και είναι με δαπάνες δημοσίου, ενημερωθήκαμε σήμερα από το Αρχηγείο πως η ανανέωση της δύναμης θα συνεχιστεί κανονικά και μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Ας ελπίσουμε  πως σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, να μην  μειωθεί άλλο η ενισχυτική καθώς ήδη η σημερινή δύναμη απαιτεί ενίσχυση. Οι καθημερινές λαθροδιακινήσεις που συλλαμβάνουν οι περιπολίες σε ολόκληρη την Θράκη, αποδεικνύουν πως έχουμε πολύ έντονη πίεση από την άλλη πλευρά. Αδυνατώ να κατανοήσω, πως  βρίσκονται κονδύλια συνεχώς για οτιδήποτε που αφορά την μετανάστευση και τους πρόσφυγες, αλλά καθόλου  για την αντιμετώπιση αυτών των ροών από την Αστυνομία. 
    Ευελπιστώ και μετά την τελευταία ενημέρωση που είχαμε, πως η δύναμη θα συνεχιστεί κανονικά." 

Bordernews.gr
    

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Σαν σήμερα κακοποιοί σκότωσαν τον Ηλία Κωστένη

Δημοσιεύουμε την ανάρτηση τού Παναγιώτη Χαρέλα, για τον υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, που έπεσε νεκρός σαν σήμερα το 2013 από τα πυρά κακοποιών: 8.12.2013 Βροντερό Φλώρινας 
: σκοτάδι, κρύο, συμπλοκή, καλάσνικοφ, καθήκον, Πατρίδα.
Ηλία θα σε θυμόμαστε πάντα.

Διαβάστε τί ακριβώς είχε συμβεί σε κείμενο του newsit.gr: Ενας αστυνομικός έπεσε νεκρός τα ξημερώματα μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ δύο αλλοδαπών και αστυνομικών που έγινε σε ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας.
Τρεις αστυνομικοί της συνοριακής φύλαξης, στο πλαίσιο ελέγχων για παράνομη αλιεία προσέγγισαν μια καλύβα μέσα στην οποία βρίσκονταν δύο άτομα.
Ο ένας κακοποιός ξεκίνησε να πυροβολεί τραυματίζοντας τον άτυχο αστυνομικό, που ξεψύχησε περιμένοντας τη βάρκα που θα τον μετέφερε, ενώ στην περιοχή η θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί υπό το μηδέν…
Ο 43χρονος Ηλίας Κωστένης που έπεσε στο καθήκον ήταν πατέρας ενός 12χρονου κοριτσιού.
φωτό από facebook
Νεκροί από την ανταλλαγή πυροβολισμών είναι και οι δύο Αλβανοί που άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών.
Σύμφωνα με όσα είπαν στους συναδέλφους του οι γιατροί του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε, ο 43χρονος υπαρχιφύλακας έφερε τρία τραύματα: στο δεξί αγκώνα, στην οσφυική χώρα και στα πλευρά, στο ύψος του θώρακα. Το τρίτο τραύμα εκτιμάται πως ήταν και το μοιραίο. Σύμφωνα επίσης με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αστυνομικός δέχθηκε τις σφαίρες πισώπλατα, την ώρα που έτρεχε για να καλυφθεί.
Πηγή:bloko.gr

Στις 22 Δεκεμβρίου οι πληρωμές των αστυνομικών με το νέο μισθολόγιο - Τι θα γίνει με τις κρατήσεις αναδρομικών και ΤΕΑΠΑΣΑ - Ποιοι δεν θα δουν μειώσεις, του Βασίλη Βράντζα

Το bloko.gr έλαβε και δημοσιεύει κείμενο ενημέρωσης για το νέο μισθολόγιο, άμεσης πλέον εφαρμογής, που επιμελήθηκε ο πρόεδρος των αξιωματικών Αττικής Βασίλης Βράντζας, με
τίτλο επιλογής "Τα δεδομένα του νέου μισθολογίου".   


Η υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων, μακριά από λαϊκισμούς και παραπληροφόρηση, θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων των θεσμικών οργάνων, και κυρίως των συνδικαλιστών. Επανερχόμενος στο θέμα του νέου μισθολογίου, το οποίο είχα θίξει σε προηγούμενο δημοσίευμά μου, έχω να επισημάνω προς ενημέρωση των συναδέλφων τα εξής:

Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από 01/01/2018 και θα πληρωθούμε σύμφωνα με αυτό την 22/12/2017. Στην μισθοδοσία Ιανουαρίου δεν θα γίνει καμία παρακράτηση των αναδρομικών ποσών του έτους 2017, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος παρακράτησης (δόσεις κτλ.), αλλά και για τεχνικούς λόγους. Επίσης η μισθοδοσία Ιανουαρίου θα ενσωματώνει και όλες τις μεταβολές (βαθμολογική εξέλιξη, αλλαγή κλιμακίων, κτλ.) που τυχόν επήλθαν στους συναδέλφους εντός του 2017.

Και το κυριότερο οι κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και ιδίως του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. θα γίνουν άμεσα σύμφωνα με τις προτάσεις του Δ.Σ. αυτού, ακόμη και αν δεν έχει προλάβει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις μισθών για αυτούς που προσελήφθηκαν μέχρι την 31/12/1992 (όσοι προσελήφθηκαν από 01/01/1993 δεν θα έχουν καμία μείωση μισθών λόγω αυξημένων παρακρατήσεων, καθώς ήδη εδώ και χρόνια οι κρατήσεις γινόταν επί των συνολικών αποδοχών) θα είναι σημαντικά χαμηλότερες, περίπου στα επίπεδα, ίσως και παρακάτω, που είχα αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμά μου και έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι είχαν αντίθετη άποψη και συμφωνούσαν με τα «τρομοκρατικά» σενάρια που έπαιξαν στα Μ.Μ.Ε. και στο διαδίκτυο, αναφέροντας ποσά των 200-300 και 400 ευρώ μειώσεων το μήνα, με αποτέλεσμα να ανησυχήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους συναδέλφους.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση το νέο μισθολόγιο δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του Σ.τ.Ε. και ο αγώνας μας θα συνεχιστεί για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.
    
                Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής
  Βασίλειος Βράντζας                                                                                                                                        Πηγή:bloko.gr

Πρώτη φορά γυναίκα, μια 30χρονη ελληνίδα, συνελήφθη στο Σουφλί για διακίνηση λαθρομεταναστών

Την… ισότητα και στην διακίνηση λαθρομεταναστών θέλησε φαίνεται να επιβάλλει μια 30χρονη ελληνίδα, η οποία συνελήφθη χθες (4-12-2017) το μεσημέρι στο Σουφλί από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, γιατί προωθούσε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, δεκαεννέα (19) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας και Ιράκ.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου (ύψος Σουφλίου) οι αστυνομικοί, πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, που οδηγούσε η δράστιδα, πλην όμως αυτή δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους παραπάνω αστυνομικούς με τη συνδρομή και άλλων δυνάμεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέχεια στον Απαλό Έβρου το όχημα ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη η 30χρονη, ενώ όπως διαπιστώθηκε μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δεκαεννέα (19) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου. Πηγή:evrosnews.gr


27 μετανάστες μετέφερε Σύριος στο Πρωτοκκλήσι Σουφλίου

Συνελήφθη χθες (6-12-2017) το πρωί, στο Πρωτοκκλήσι Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, 26χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας είκοσι επτά (27) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, είκοσι επτά (27) μη νόμιμους μετανάστες, εκ των οποίων οι εννέα (9) ανήλικοι.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Πηγή:faros24.gr

Το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντά στη δήλωση του δημάρχου Μυτιλήνης κατά Μουζάλα

Με ανακοίνωσή του το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντά στον δήμαρχο Μυτιλήνης, Σπύρο Γαληνό, που νωρίτερα κατηγόρησε τον κ. Μουζάλα πως «φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στη Μόρια».

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζοντας την δήλωση του δημάρχου Μυτιλήνης κ. Σπύρου Γαληνού επισημαίνει: 


«Ο Δήμαρχος ξέρει, αλλά επιλέγει να αποκρύπτει από τους πολίτες της Λέσβου την αλήθεια. 

Ο Δήμαρχος γνωρίζει και οι πολίτες βλέπουν ότι πραγματοποιούνται συνεχώς μετακινήσεις ευπαθών ομάδων και ασυνόδευτων ανηλίκων από το ΚΥΤ Μόριας, όπως και των υπολοίπων ΚΥΤ των νησιών στην ενδοχώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από 9 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου 2017 έχουν μεταφερθεί 3.515 ωφελούμενοι.

Ο Δήμαρχος γνωρίζει ότι η διαδικασία των μεταφορών χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης. Είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μεταφορών που προγραμματίζονται. 
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας η οποία –φαίνεται- ότι δεν ενδιαφέρει τον κ. Γαληνό, όπως και οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατάρρευση της στον τόπο του. 
Τονίζουμε, όπως κάναμε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Δήμαρχο ότι κινήσεις που αποτρέπουν την βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία. Γι' αυτό, δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντηση μας. 

Τονίζουμε ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν οι υποδομές, ώστε, αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί και καλούμε τον Δήμαρχο να πάρει θέση επ' αυτού. 

Τέλος, τονίζουμε ότι άλλοι είναι αυτοί που θέλουν οι συνθήκες να είναι κακές στα ΚΥΤ, ώστε να μπορούν να εκβιάσουν. Οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες». Πηγή:zougla.gr

Εντοπισμός 18 μεταναστών και σύλληψη του διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα

Στον εντοπισμό 18 υπηκόων τρίτων χωρών και στη σύλληψη του 35χρονου αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά νοτιοδυτικά των Αντιπαξών.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας.


Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένων ενεργειών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) του Κλάδου Ασφάλειας & Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συμμετοχή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, και την συνδρομή περιπολικών σκαφών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ των Λιμενικών Αρχών Κέρκυρας και Λευκάδας, κατόπιν κοινής επιχείρησης στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, εντόπισαν Ι/Φ σκάφος με συνολικά δεκαοκτώ (18) υπηκόους τρίτων χωρών, τους οποίους ο 35χρονος αλλοδαπός Κυβερνήτης του, είχε σκοπό να μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος. Πηγή:zougla.gr

Συνολικά 1.681 επιστροφές ατόμων στις χώρες καταγωγής τους διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. τον Νοέμβριο

Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε την επιστροφή 1.681 ατόμων, συνολικά, από όλη την Ελλάδα, στις χώρες καταγωγής τους τον Νοέμβριο.

Οι επιστροφές αυτές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.. Σημειώνεται, ότι σε βάρος των πολιτών τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.


Ο μεγαλύτερος αριθμός των επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (1.099 άτομα), το Πακιστάν (185), το Ιράκ (76), τη Γεωργία (63), την Αλγερία (50), το Ιράν (30), το Αφγανιστάν (24) και την Τουρκία (19 άτομα).

Από τις αρχές του έτους έχουν μεταφερθεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 17.684 άτομα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,zougla.gr

«Την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στη Μόρια έχει ο Γ. Μουζάλας» τονίζει ο δήμαρχος Λέσβου

Την αποκλειστική ευθύνη στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, επιρρίπτει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, για την κατάσταση στην Μόρια, απαντώντας στην συνέντευξη του υπουργoύ στο «Spiegel Online».

Με δήλωση που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης, ο δήμαρχος Λέσβου αναφέρει: «Δυστυχώς ο κ. Μουζάλας, αντί να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στα άδεια κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και να αποσυμφορήσει τα νησιά, συνεχίζει να επιμένει στον εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, επιρρίπτοντας μάλιστα σε άλλους ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές του.
Ο κ. Υπουργός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του ΚΥΤ Μόριας, για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για το ότι οι κοινωνίες των νησιών συνεχίζουν να σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Αντί λοιπόν να παίζει ανεπιτυχώς το παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών, ας πράξει το αυτονόητο και αυτό που σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ζητήσει».Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας, ερωτηθείς σχετικά με την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, παραδέχθηκε ότι είναι αμφιλεγόμενη και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν.

Ανέφερε ωστόσο, σχετικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, ότι η συμφωνία προβλέπει περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και είναι δεσμευτική και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,zougla.gr

Μουζάλας: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα πεθάνουν κι άλλοι πρόσφυγες

Το ενδεχόμενο να πεθάνουν πρόσφυγες ή μετανάστες από το κρύο στη Μόρια δεν μπορεί να αποκλειστεί, παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Το ενδεχόμενο να πεθάνουν πρόσφυγες ή μετανάστες από το κρύο στη Μόρια δεν μπορεί να αποκλειστεί, παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. 

«Κλειδί» οι ροές


Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ωστόσο πως μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου οι προετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί. «Ήδη αποστέλλονται τρόφιμα και επιπλέον εξοπλισμός στον καταυλισμό» της Λέσβου, χαρακτηρίζοντας «κλειδί» της κατάστασης την τάση που θα ακολουθήσουν οι προσφυγικές ροές στο βόρειο Αιγαίο..
  
Ο ίδιος εγγυήθηκε πως η κυβέρνηση κάνει «τα πάντα» για να αποτρέψει το σενάριο νέων νεκρών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες., αποκαλύπτοντας πως το υπουργείο «σκέφτεται» να κλείσει και δωμάτια ξενοδοχείων. 

Η συμφωνία με την Τουρκία δε επιτρέπει την μετεγκατάσταση

Σε ερώτηση για τους λόγους που η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να αποσυμφοριθούν τα νησιά, ο Γιάννης Μουζάλας εξηγεί ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. 

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να μένουν στα hotspot των νησιών μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους με τη συμφωνία να είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές. 

«Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ», συνεχίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

«Όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν στις Βρυξέλλες, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των άμεσων επαναπροωθήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη, μέσω των μηχανισμών μετεγκατάστασης. Όσο αυτό δε γίνεται, θα χτίζουμε κι άλλους καταυλισμούς όπως αυτόν στη Μόρια», υπογραμμίζει ο υπουργός. 


Πηγή: http://www.skai.gr

Europol: Πρόσφυγες φεύγουν από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια

Απόρρητη έκθεση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Frontex και Europol αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες από την Ελλάδα προσπαθούν να μεταβούν με πλαστά διαβατήρια σε άλλες χώρες της ΕΕ, γράφει η Bild.Ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα προσπαθούν να μεταβούν αεροπορικώς με πλαστά διαβατήρια σε άλλες χώρες της ΕΕ, αποκαλύπτει κοινή έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex και της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, την οποία επικαλείται η Bild στο σημερινό της φύλλο.

H γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο «Απόρρητη έκθεση της ΕΕ: Ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες χρησιμοποιούν πλαστά διαβατήρια» και παρατηρεί ότι η έκθεση διαπιστώνει «σημαντική αύξηση» του αριθμού των προσφύγων, που καταβάλλουν προσπάθειες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιπτώσεων σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο: από 429 περιπτώσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (Ιανουάριος-Μάρτιος) σε 729 το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος). Πρόκειται για αύξηση 70%, σύμφωνα με την Bild.

Δημοφιλέστεροι προορισμοί Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ολλανδία και Βέλγιο

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη την απόρρητη έκθεση, τα περισσότερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα εντοπίστηκαν σε Σύριους, Αφγανούς, Ιρανούς, Τούρκους, Αλβανούς και πολίτες της Ερυθραίας.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία χρησιμοποιούν κυρίως πλαστές ελληνικές και ιταλικές ταυτότητες ή γερμανικά και συριακά διαβατήρια. Αντίθετα οι περισσότεροι Αφγανοί πρόσφυγες που εντοπίστηκαν έφεραν μαζί τους γαλλικά και κορεατικά διαβατήρια.

Η πλειονότητα των προσφύγων πάντως που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα επιθυμούν να μεταβούν στην Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, θορυβημένο από πληροφορίες για πρόσφυγες από την Ελλάδα που προσπαθούσαν να έρθουν στη Γερμανία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ξεκίνησε ενδελεχείς ελέγχους σε γερμανικά αεροδρόμια στους επιβάτες από την Ελλάδα.

Πηγή: http://www.skai.grΤρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Συνελήφθη 20χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη προχθές (2-12-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, 20χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Αναλυτικότερα, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης (διόδια Ιάσμου), οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Πλησίον του κόμβου Βανιάνου της Εγνατίας Οδού, το όχημα προσέκρουσε στο κεντρικό διάζωμα της οδού και ακινητοποιήθηκε, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ακολούθως, ο οδηγός του οχήματος διέφυγε και αναζητείται, ενώ ο 20χρονος συνοδηγός – διακινητής συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι  οι δύο δράστες μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης. Πηγή:faros24.gr


Έβρος-Οι συνοριοφύλακες βρήκαν “μετανάστες στα άχυρα”

Συνελήφθη χθες (3-12-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στον Έβρο, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 59χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν και Ινδίας.

Ειδικότερα, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 59χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Συγκεκριμένα, ο δράστης είχε αποκρύψει τους μη νόμιμους μετανάστες σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην καρότσα του οχήματος, που ήταν έμφορτη με δέματα χόρτου.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου. Πηγη:faros24.gr

Κρήτη: Πέρασαν τους ηθοποιούς για μετανάστες ενώ «γύριζαν» ντοκιμαντέρ και πήγαν να τους συλλάβουν

Την επέμβαση της Αστυνομίας και του Λιμενικού προκάλεσε η λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε,

 καταγγελία για μεταφορά μεταναστών σε βάρκα, η οποία προσέγγιζε την περιοχή της Παχειάς Άμμου.
Τελικά επρόκειτο για ηθοποιούς – μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας ντυμένοι μετανάστες καθώς εκεί γυριζόταν το νέο ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση «Γη της Πονεμένης Παναγιάς».
Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον ξεριζωμό και στις μνήμες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, όπου οι ηθοποιοί σε ρόλο προσφύγων, έπρεπε να αποβιβαστούν σε θαλάσσια περιοχή κάτω από τα Γουρνιά, στην Παχειά Άμμο Ιεράπετρας.
Τελικά το περιστατικό έληξε γρήγορα, καθώς οι αστυνομία επιβεβαίωσε τον λόγο που βρίσκονταν εκεί, ενώ όπως τόνισε Ελένη Βλάσση, η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν ιδιαίτερα ευγενική και αφού τους εξήγησαν τι ακριβώς συνέβαινε, αποχώρησαν και τα γυρίσματα συνεχίστηκαν κανονικά.
ntokimanter-1Από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Γη της Πονεμένης Παναγιάς» του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας 

Πηγή:|Λεωνίδας Κουδουμογιανάκης / hxonews.gr,bloko.gr

Ήπειρος: Οι αποσκευές μιας 24χρονης έκρυβαν εκπλήξεις

Μία 24χρονη επιβιβάστηκε το πρωί της Κυριακής  σε λεωφορείο στην Κακαβιά με προορισμό τα Ιωάννινα ,έχοντας μαζί της εκτός από τις αποσκευές και ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 7.550 γραμμάριων.

Το ταξίδι της όμως σταμάτησε στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς στο ύψος της διασταύρωσης Καλπακίου όταν μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε στο λεωφορείο που επέβαινε η νεαρή γυναίκα, οι άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, εντόπισαν τα ναρκωτικά που μετέφερε.

Στην κατοχή της επίσης βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, κατηγορούμενη για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

 

Πηγή: epirus-tv-news.gr,bloko.gr

Χειροπέδες από τη ΔΙΑΣ σε Σομαλούς που διακινούσαν κάνναβη σε κεντρικό σημείο του Πειραιά

Χειροπέδες πέρασαν πριν από μερικές ημέρες αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σε τέσσερις Σομαλούς οι οποίοι εντοπίστηκαν να κατέχουν 200 γραμμάρια κάνναβη.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλα ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες οι οποίες έκαναν λόγο για υπηκόους Σομαλίας οι οποίοι διακινούν ναρκωτικά σε ένα από τα πιο κεντρικά πάρκα του Πειραιά. Κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης, μία ομάδα ΔΙΑΣ της Καλλίπολης εντόπισε στις 24 Νοεμβρίου, περίπου στις 22.00 το βράδυ, τέσσερις Σομαλούς να κινούνται ύποπτα στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Φιλελλήνων. 

Στην κατοχή τους βρέθηκαν 203 γραμμάρια κάνναβη καθώς και τρίφτης αλλά και πλήθος μικρών νάιλον συσκευασιών, προφανώς για τον διαμοιρασμό της κάνναβης. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι τέσσερις συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι για περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, ενώ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο αρχηγός τους ο οποίος στην «πιάτσα» ακούει στο όνομα «Ράστα», έχει συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών και είναι ελεύθερος με αναστολή. 

Πηγή:zougla.gr


Συγκέντρωση πολιτών των νησιών του βορείου Αιγαίου στην πλατεία Κλαυθμώνος

Έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, έχουν δώσει, για σήμερα, ραντεβού πολίτες από τα νησιά του βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου που έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Μαζί τους και οι νησιώτες της Αττικής, οι τελευταίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δήμων των νησιών απ' όπου κατάγονται, αλλά και ομοσπονδιών τους στην Αττική. «Να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν τα νησιά μας, από νησιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησιά φυλακές» είναι το κεντρικό σύνθημα της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα πολιτική της κυβέρνησης.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αιτήματα της συγκέντρωσης είναι:

- Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας,

- Η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων,

- και η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου.

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Λεσβιακός Λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Πηγή:zougla.gr