Σχετικά με την μισθοδοσία των ενστόλων και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στην Ελληνική  Αστυνομία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων, εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο  που αποσαφηνίζει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκαν οι αναδρομικές κρατήσεις για το έτος 2017. 
     Μετά την δημοσιοποίηση των αναλυτικών σημειωμάτων των αποδοχών του μήνα Μαρτίου για τους ενστόλους, επικράτησε ιδιαίτερη αναστάτωση καθώς ξεκίνησαν οι αναδρομικές κρατήσεις των Ταμείων με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να βλέπουν μειωμένες ακόμη περισσότερο τις αποδοχές του.



Η επεξηγηματική Ανακοίνωση της ΠΟΣΥΦΥ : 


                                                                                                          Θεσσαλονίκη  22 /  2  / 2018
Αριθμ. Σχετ . :  7 / 2018

                                   Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο    Δ Ε Λ Τ Ι Ο
                                       επισημάνσεις από την ΠΟΣΥΦΥ για την μισθοδοσία Μαρτίου
                             
    Με την κοινοποίηση των αναλυτικών σημειωμάτων αποδοχών μηνός Μαρτίου, προκλήθηκε ιδιαίτερη αναστάτωση στις τάξεις του προσωπικού καθώς συμπεριλήφθηκαν με την τρέχουσα μισθοδοσία οι αναδρομικές εκκαθαρίσεις αποδοχών και κρατήσεων αρχομένης από 01/01/2017.   
    Ως Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.  επικοινωνήσαμε άμεσα με την Ηγεσία για τις σχετικές ενσωματώσεις όπως και με  την αρμόδια Υπηρεσία. Παράλληλα ενημερωθήκαμε και από τα σχετικά ταμεία για τον τρόπο των κρατήσεων των αναδρομικών ποσών. Με γνώμονα τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση αλλά κυρίως την ορθή κατανόηση των κρατήσεων  και των αποδοχών, προβαίνουμε σε επιμέρους  επισημάνσεις που λάβαμε στα ερωτήματά μας.
    Παρόλο που αρκετοί συνάδελφοι είδαν αυξημένες τις αποδοχές τους, δηλαδή έλαβαν  περισσότερα χρήματα από τον περασμένο μήνα, εμείς εμμένουμε σε ότι έχουμε γνωστοποιήσει τους προηγούμενους μήνες από την αρχή της ψήφισης του μισθολογίου. Πως οι περικοπές είναι πολλές και οι μειώσεις στα εισοδήματά μας θα είναι άνευ προηγουμένου.
   Επισημαίνουμε λοιπόν και προς αποφυγή παρερμηνειών για την κατανόηση του νέου αναλυτικού σημειώματος αποδοχών μηνός Μαρτίου τα εξής :
ü   με τη τρέχουσα μισθοδοσία υπολογίσθηκαν και αποδόθηκαν εφάπαξ  οι εκκαθαρίσεις από τις αποδοχές αλλά και από τις κρατήσεις των ταμείων στις περιπτώσεις όπου είχαν παρακρατηθεί μεγαλύτερα ποσά για όλο το διάστημα του έτους 2017 από την προβλεπόμενη κράτηση. Αυτό αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό αναλυτικό σημείωμα αποδοχών στη στήλη των αναδρομικών κρατήσεων με το πρόσημο ( - ) μπροστά από το ποσό.  Μου αποδίδεται δηλαδή εφάπαξ για όλο το έτος 2017  το παρακρατηθέν ποσό με την μισθοδοσία του Μαρτίου. Από την μισθοδοσία Απριλίου και έπειτα, δεν θα υπάρχει η σχετική απόδοση με το πρόσημο (-).
ü  Παράλληλα, υπολογίστηκαν και  παρακρατήθηκαν ( σε δόσεις ) τα ποσά που έπρεπε να παρακρατηθούν για τα ταμεία και ΕΦΚΑ για το έτος 2017 και σύμφωνα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από 01/01/2017. Οι ανωτέρω αναδρομικές κρατήσεις που θα αποδώσω στα ταμεία ενσωματώθηκαν και αποτυπώνονται με θετικό (+) πρόσημο στη στήλη των αναδρομικών κρατήσεων. Αυτές όμως δεν κρατούνται εφάπαξ αλλά με δόσεις, ο αριθμός των οποίων ποικίλει ανάλογα με το κάθε ταμείο.
ü  Η συνολική προσθαφαίρεση της ανωτέρω στήλης προκαλεί και την πλεονασματική ή ελλειμματική εικόνα του σημειώματος των αποδοχών. Στην περίπτωση που το σύνολο των αναδρομικών κρατήσεων στην συγκεκριμένη στήλη είναι με το πρόσημο (-) σημαίνει πως αποδίδεται στον ασφαλισμένο η συνολική οφειλή από τα ταμεία  και είναι όμως μόνο για τον μήνα Μάρτιο καθότι είναι εφάπαξ η απόδοση. Στην περίπτωση που το σύνολο των αναδρομικών  κρατήσεων  στη  συγκεκριμένη στήλη είναι με θετικό πρόσημο (+),  σημαίνει πως τα ποσά που πρέπει να αποδώσει κάποιος αναδρομικά είναι μεγαλύτερα από αυτά που θα είχε να λάβει και η μείωση στις αποδοχές επέρχεται από το ποσό αυτό της συγκεκριμένης στήλης. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, όπου οι αναδρομικές κρατήσεις είναι μεγαλύτερες από τις αναδρομικές αποδόσεις  - όπου και αν υπάρχουν - , αυτές θα συνεχιστούν και θα είναι είτε ίσες με την τρέχουσα μισθοδοσία είτε και μεγαλύτερες  (  αφού οι αναδρομικές αποδόσεις είναι εφάπαξ όπου υπάρχουν και οι αναδρομικές κρατήσεις είναι με δόσεις)  έως την τελική εξόφληση των  δόσεων.
ü  Για τον προσδιορισμό του αριθμού των δόσεων, για όσους οφείλουν αναδρομικές κρατήσεις στα ταμεία, αυτές ποικίλουν ανάλογα το κάθε Ταμείο.  Μέσω των σχετικών Ταμείων ενημερωθήκαμε για τον αριθμό των δόσεων που θα προβεί το καθένα για τις αναδρομικές κρατήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ΤΕΑΠΑΣΑ  προβαίνει στην παρακράτηση του αναδρομικού ποσού, α)σε 10 δόσεις για ποσά έως 100 €, β) σε 20 δόσεις για ποσά από 101 € - 300 €, γ) σε 30 δόσεις για ποσά από 301 € και άνω.  Το ΜΤΠΥ σε 10 δόσεις  και τα  ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΣ, ΕΦΚΑ και Υγειονομική σε 12 δόσεις.  Για τα ανωτέρω ταμεία, η αναδρομική κράτηση όπου υπάρχει στη συγκεκριμένη στήλη και θα πρέπει να αποδοθεί στα ταμεία ( και έχει θετικό πρόσημο ) θα συνεχίσει να υφίσταται για τόσους μήνες όσες είναι και οι δόσεις. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί ο καθένας να υπολογίσει το σύνολο των αναδρομικών κρατήσεων που όφειλε να αποδώσει από 01/01/2017 με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και θα αποδώσει τους επόμενους μήνες.
ü  Οι διακυμάνσεις στις κρατήσεις οφείλονται στο αν είναι κάποιος νέος ασφαλισμένος ή παλιός ( πριν το 1993 ) όπως και αν είναι στο πρώην Χωροφυλακής Αστυνομία Πόλεων. Επίσης οι μεταβολές κατά το έτος 2017 στο μισθολογικό κλιμάκιο που θα έλαβε χώρα με το νέο μισθολόγιο, επαναπροσδιορίζουν το σύνολο των κρατήσεων των ταμείων. Στις περιπτώσεις όπου κάποιος ασφαλισμένος άλλαξε μισθολογικό κλιμάκιο κατά το 2017 με βάση το μισθολόγιο, οι κρατήσεις αυτής της μισθολογικής προαγωγής δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη κατά την τρέχουσα μισθοδοσία. Αυτή θα επέλθει από τον άλλο μήνα και θα κρατηθεί και αυτή σε 6 δόσεις.
ü  Τέλος, με την τρέχουσα μισθοδοσία, έχει ενσωματωθεί η διαφορά για το πρώην εξομάλυνσης για τους διαζευγμένους για το έτος 2017. Στις περιπτώσεις αυτές, έχει επαναπροσδιοριστεί η προσωπική διαφορά μειωμένη κατά την παραπάνω παροχή. Δεν επήλθε δηλαδή ουσιαστική απόδοση αφού η προσωπική διαφορά απορρόφησε όλη την απόδοση.
   Η Ομοσπονδία, ως συνδικαλιστικός φορέας,  πέραν των διεκδικήσεων που θέτει, έχει χρέος να προβαίνει και σε επισημάνσεις αλλά και έγκυρη ενημέρωση για τόσο σοβαρά ζητήματα.