«Άρωμα» κατασκοπείας ερεύνησαν και συνεχίζουν να ερευνούν τα στελέχη της ΕΥΠ, πίσω από τις συλλήψεις μελών μεγάλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Λέσβο για την αρωγή μεταναστών και προσφύγων.

Στις 09:00 το πρωί της περασμένη Παρασκευής, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, εντόπισαν ένα νοικιασμένο πράσινο τζιπ, στο οποίο επέβαιναν έναν 24χρονος με Γερμανική υπηκοότητα και μία 23χρονη με καταγωγή από τη Συρία. Στο όχημα κάτω από τις κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας υπήρχαν πλαστές του Ελληνικού Στρατού με το εθνόσημο.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και δύο φορητοί ασύρματοι ναυτικού τύπου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παραβάσεις του νόμου περί τηλεπικοινωνιών. Την περασμένη Κυριακή οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε εντολή προκαταρκτικής έρευνας από την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να διακριβωθεί η δραστηριότητα και οι σκοποί των κατηγορουμένων. Στην έρευνα συμμετείχαν και στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» επικινδυνότητας των δύο κατηγορουμένων. Η τελευταία εκτίμηση ήταν πως το «ζευγάρι» με αυτόν τον τρόπο επεδίωκε  πιο… εύκολη μετακίνηση, ανυπαρξία ελέγχου και ευκολότερη πρόσβαση σε χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών. Η έρευνα της περίεργης υπόθεσης συνεχίζεται, ενώ να σημειωθεί ότι κατά καιρούς ερευνώνται στελέχη ΜΚΟ για παράξενες δραστηριότητες.

 Ενδεικτικά σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2016, συνελήφθησαν πέντε εργαζόμενοι σε δυο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο, δυο μουσουλμάνοι, αραβικής καταγωγής, υπηκοότητας Δανίας και τρεις Ισπανοί, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα αλλοδαπών και συγκεκριμένα προσφύγων και μεταναστών. Οι τρεις Ισπανοί δήλωσαν πυροσβέστες, κρατικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι εθελοντικά στη Λέσβο ως διασώστες στα πλαίσια άδειας από την υπηρεσία τους. Είχαν εντοπιστεί σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος να ρυμουλκούν βάρκες με μετανάστες χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν, ενώ ήταν παρόν σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Αργότερα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βοήθεια σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Σε τρεις απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή αφού στην κατοχή τους βρέθηκαν μαχαίρια. 

Πηγη:thetoc.gr