"Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την πρόσληψη αλλοδαπών στην Ελληνική Αστυνομία" επεσήμανε ο Υπουργός.
Δεν είναι 
σημερινές εξαγγελίες. Υπήρξαν και παλαιότερα ακόμη και προ δεκαετίας τέτοιες εξαγγελίες. Τότε όμως δεν είχαμε καν αυτά που έχουν διαδραματιστεί στην Ελληνική Κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Η πρόσληψή τους που θα εξυπηρετήσει την Ελληνική Αστυνομία; Πόσο κοντά κοινωνικά δηλαδή θα μπορούσε να έρθει ένα όργανο της Τάξης όταν καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα στα νησιά ; 

Πόσες φορές μας δόθηκε η δυνατότητα, η διαταγή και η εντολή να διαπραγματευτεί το χαμηλόβαθμο προσωπικό σε τέτοια περιστατικά εξεγέρσεων ; Δεν είναι δική μας δουλειά αυτό. Να φανταστώ πως θα περιπολώ με αλλοδαπό που θα υπερασπίζεται τις Αρχές και Αξίες του Ελληνικού Κράτους και θα υπηρετεί τον νόμο ; Να φανταστώ μήπως πως θα δεχθώ εντολές από έναν αλλοδαπό για το πως θα κρατήσω τις δομές κλειστές ; Να εμπιστευτώ ως συνάδελφός του, την φύλαξη των κλειστών δομών σε έναν αλλοδαπό ; Να βρίσκομαι στα σύνορα και να περιπολώ με αλλοδαπούς ώστε να μην μπουν παράνομα ομοεθνείς τους ; Δεν είναι ρατσιστική τοποθέτηση. 

Αντιθέτως ρατσισμός θα είναι αν προσληφθεί ο αλλοδαπός και η ηγεσία δεν του δώσει αυτή τη δυνατότητα. Έχει να κάνει με την λειτουργία ενός κράτους, έχει να κάνει με στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας. Αν λοιπόν πρέπει να μεταφέρουμε πρότυπα της Αγγλίας στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την σύνθεση του πληθυσμού και των κοινωνικών δομών κάθε κράτους. Βλέπουμε πως πράγματι Χώρες όπως η Αγγλία, η Αυστραλία δίνουν το δικαίωμα σε αλλοδαπούς να προσλαμβάνονται στην Αστυνομία. Τη σύνθεση του πληθυσμού τους την είδαμε όμως ; Είναι όμοια με την δική μας ; 

Και πάλι αν πρέπει να εισάγουμε νέα συστήματα, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Προσλήψεις προσωπικού, νέα τεχνολογικά συστήματα ελέγχου, στολές ( από πότε άραγε έχει να χορηγήσει η Υπηρεσία ; ), καύσιμα για τα οχήματα (!!!) και μετά να πάμε και στη συζήτηση για την πρόσληψη αλλοδαπών. Συνοριακούς φύλακες έχει να προσλάβει η Αστυνομία από το 2003 !!! ..υπενθυμίζουμε στον κ. Υπουργό. 
 


* Προς αποφυγή παρερμηνειών καθώς το ζήτημα είναι λεπτό, θεωρώ πως πριν από την ενσωμάτωση των αλλοδαπών στο Σώμα της Αστυνομίας, θα πρέπει να προηγηθεί η ενσωμάτωση αυτών των αλλοδαπών ( αν είναι αυτό εφικτό ) στην Ελληνική κοινωνία, στην κουλτούρα της και τις δομές της.


Φωτογραφία του Panagiotis Charelas. 

 Φωτογραφία του Panagiotis Charelas.


ο πρόεδρος των συνοριακών Παναγιώτης Χαρέλας  Πηγή:bloko.gr