Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Είκοσι δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Από την πλευρά της Ελλάδας ασκείται πίεση ώστε στις μετεγκαταστάσεις να περιλαμβάνονται «εθνικότητες με χαμηλό προσφυγικό προφίλ και να ευεργετηθούν ασυνόδευτα παιδιά» όπως είπε ο Γ. Μουζάλας

Σχεδόν 22.000 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος μετεγκατάστασης, από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμός, ωστόσο, αρκετά μικρότερος από τον αρχικό στόχο της ΕΕ για 66.000 μετεγκαταστάσεις.

«Όταν συμφωνήθηκε ο παραπάνω αριθμός, ο δρόμος των Βαλκανίων ήταν ανοιχτός» διευκρίνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου για τη λήξη του προγράμματος μετεγκατάστασης, προσθέτοντας ότι «όταν έκλεισε ο δρόμος των Βαλκανίων, αυτοί που έκαναν αίτηση για μετεγκατάσταση ήταν όσοι έμειναν στη χώρα και δικαιούνταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα».

«Ο αριθμός των 66.000 είχε υπολογιστεί με βάση τις τότε ροές στην Ελλάδα, αλλά μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι ροές μειώθηκαν κατά 97%» σημείωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάννης Χατζηγιάννης.

Η τύχη του προγράμματος μετεγκατάστασης στο μέλλον δεν είναι ακόμα γνωστή, ωστόσο, από την πλευρά της Ελλάδας ασκείται πίεση ώστε στις μετεγκαταστάσεις να περιλαμβάνονται «εθνικότητες με χαμηλό προσφυγικό προφίλ και να ευεργετηθούν ασυνόδευτα παιδιά» όπως είπε ο κ. Μουζάλας. «Ζητήσαμε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαμηλώσει το προσφυγικό προφίλ και να εφαρμόσει το πρόγραμμα και σε άλλες κατηγορίες προσφύγων, όπως οι Αφγανοί που έχουν μεγάλο ποσοστό αναγνωρισιμότητας. Η Επιτροπή δεν βοήθησε σε αυτό, μπορώ να καταλάβω το γιατί με βάση τις αντιδράσεις, αλλά θα επιμείνουμε» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και συμπλήρωσε: «Επίσης, η Ελλάδα ζητάει να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτοι ανήλικοι όχι με βάση τη χώρα καταγωγής, αλλά με βάση το ότι είναι ανήλικοι. Και αυτό δεν εισακούστηκε, αλλά εμείς θα επιμείνουμε».

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2018, θα δώσει τη βαρύτητα που πρέπει στη μετεγκατάσταση, όπως και «στους άλλους δύο πυλώνες που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επανεγκατάσταση και τις επιστροφές». Σχετικά με τις επανεγκαταστάσεις τόνισε: «Ελπίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το στενό μονοπάτι νομιμότητας που δημιούργησε ώστε να έρθουν οι πρόσφυγες νόμιμα στην Ευρώπη, να το μετατρέψει σε μία λεωφόρο, ώστε να γίνει πιο γενναιόδωρο, να δώσει την ελπίδα στους πρόσφυγες να επιλέξουν τον νόμιμο δρόμο και να μην αφεθούν στα χέρια των δουλεμπόρων».

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, επισήμανε ότι «η Ύπατη Αρμοστεία επιθυμεί την πλήρη συνέχιση του προγράμματος μετεγκατάστασης, δίνοντας βαρύτητα και σε ομάδες αιτούντων, όπως είναι οι Αφγανοί και οι ευάλωτοι».

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα από την Υπηρεσία Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την έναρξή του τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, 21.726 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων 6.982 άντρες, 4.925 γυναίκες και 9.819 παιδιά, μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες. Ο συνολικός αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 22.000 μετά την ολοκλήρωση των μεταφορών 281 εγκεκριμένων αιτήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι χώρες που δέχτηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο ήταν η Γερμανία (5.376), η Γαλλία (4.399), η Ολλανδία (1.748), η Σουηδία (1.658), η Φινλανδία (1.202), η Πορτογαλία (1.193) και η Ισπανία (1.126).

Η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε ως επιλέξιμους για το πρόγραμμα 27.457 αιτούντες, από τους οποίους οι 3.500 ακολούθησαν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης. Για τους υπόλοιπους 24.103 η Υπηρεσία έστειλε αιτήματα μετεγκατάστασης, από τους οποίους οι 22.735 έγιναν δεκτοί και οι 1.115 απορρίφθηκαν.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκαταστάθηκαν 596 ασυνόδευτοι ανήλικοι, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αγόρια (το 71,8%), με κύρια χώρα καταγωγής τη Συρία (οι 483) και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 14-17 ετών (οι 503). Τον μεγαλύτερο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων υποδέχθηκαν η Φνλανδία (137), η Ολλανδία (81), η Γερμανία (57), η Ισπανία (46) και η Ιρλανδία (38).

Όπως επισήμανε η επικεφαλής του κλιμακίου μετεγκατάστασης της Υπηρεσίας Ασύλου, Ζωή Νασίκα, οι βασικές δυσχέρειες του προγράμματος ήταν ότι οι επιλέξιμοι ήταν κυρίως από τη Συρία. Το Ιράκ ήταν επιλέξιμο μόνο έως το πρώτο τετράμηνο του 2016 και οι υπόλοιπες χώρες ήταν επιλέξιμες σε πολύ μικρούς αριθμούς. Η κ. Νασίκα υπογράμμισε, επιπλέον, τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, οπότε μεταφέρθηκαν λιγότερα από 3.000 άτομα σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται, ότι η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020, με χρηματοδότηση της ΕΕ σε ποσοστό 100%, χωρίς εθνικούς πόρους.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας και υποστήριξης προσφύγων

Λιγότεροι από 300 θα είναι νέοι ωφελούμενοι πρόσφυγες για το 2018, σε πρόγραμμα που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά τη στέγαση σε ιδιωτικά διαμερίσματα, αλλά και σε υπηρεσίες υποστήριξης και προστασίας.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη συνέχιση του προγράμματος «REACT», από τους συνολικά 597 διαμένοντες σε διαμερίσματα, οι περίπου 500 αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα και έχουν αιτηθεί άσυλο.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα του 2016, με εταίρους τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, την Ανατολική ΑΕ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ-Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τις ΜΚΟ PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο «Φιλοξενείο».

«Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων που φιλοξενήθηκαν τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο είναι 1.283, στην πλειοψηφία τους Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί» διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, προαναγγέλλοντας και τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο τη διατήρηση και δημιουργία 855 συνολικά θέσεων στέγασης σε διαμερίσματα και 28 θέσεων στο «Φιλοξενείο».

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίστηκε, επειδή πλέον οι οικογενειακές επανενώσεις προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, οι νέες θέσεις για πρόσφυγες θα είναι λιγότερες από 300.

Σύμφωνα, πάντως, με την επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Θεσσαλονίκη, Sabine Waehning, η ανανέωση του «REACT» για ακόμη έναν χρόνο, χρηματοδοτείται με 3,8 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πηγή:zougla.gr

Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητών παράνομων μεταναστών

Επ' αυτοφώρω συνελήφθησαν, έπειτα από καταδίωξη και συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή έτερων αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, δύο άτομα που ενέχονται σε παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

Πρόκειται για δύο (2) αλλοδαπούς ηλικίας 29 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Αγίου Αθανασίου για τα αδικήματα της «Μεταφοράς – προώθησης παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας, «Διευκόλυνσης εισόδου στη Χώρα», «Παράνομης εισόδου στη Χώρα».

Ειδικότερα, πρωινές ώρες σήμερα (08-01-2018), στην Εγνατία Οδό (ύψος Δερβενίου), αστυνομικοί Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ. πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου δε συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει.

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία το όχημα στην περιοχή της Σταυρούπολης εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε κολώνες φωτισμού και ακινητοποιήθηκε. Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η παράνομη μεταφορά οκτώ (8) αλλοδαπών που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στην Ελληνική επικράτεια, ενώ συνελήφθησαν οι δύο (2) διακινητές που επέβαιναν ως οδηγός και συνοδηγός.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι, οι μεταφερόμενοι αλλοδαποί είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα από σημείο της Ελληνοτουρκικής μεθορίου, ενώ συγγενικά τους πρόσωπα θα κατέβαλαν χρηματικό ποσό μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς.

Κατασχέθηκε το προαναφερόμενο όχημα ως μέσο μεταφοράς, καθώς και κινητό τηλέφωνο και χρηματικό ποσό από την κατοχή του 29χρονου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Πηγή:policenet.gr


Δυο συλλήψεις από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας

Χθες (08-01-2018) το βράδυ στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, κατόπιν οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνέλαβαν δύο (2) υπηκόους Αλβανίας, 40 και 52 ετών, για μεταφορά δύο (2) μη νόμιμων μεταναστών, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος οδηγός μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, έναν (1) ομοεθνή του 23 ετών, μη νόμιμο μετανάστη. Ακολούθως, συνεχιζόμενου του αστυνομικού ελέγχου σε δεύτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος οδηγός του, μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας, έναν (1) ομοεθνή του 30 ετών, μη νόμιμο μετανάστη.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

  • δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • τρία (3) κινητά τηλέφωνα και
  • χρηματικό ποσό -200- ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς, ενώ προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας.

Πηγή:policenet.gr

Στις χώρες τους επέστρεψαν 1.412 αλλοδαποί τον Δεκέμβριο

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, άλλοι 1.412 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια, στις χώρες καταγωγής τους, τον μήνα Δεκέμβριο.

Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία 591 άτομα, το Πακιστάν 273, την Αλγερία 107, το Ιράκ 87, τη Γεωργία 57, το Ιράν 39, τη Βουλγαρία 28 και Τουρκία 26.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2017, έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 19.096 άτομα.

Πηγή:policenet.gr

20χρονος μετανάστης στη Μόρια πλάκωσε στο ξύλο αστυνομικό

Συνελήφθη,στη Μόρια της Λέσβου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, ένας αλλοδαπός, ηλικίας 20 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της
πρόκλησης σωματικών βλαβών, της αντίστασης και της εξύβρισης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, χθες το απόγευμα, ο 20χρονος, βρισκόμενος σε χώρο παραμονής αλλοδαπών στην παραπάνω περιοχή, επιτέθηκε με τα χέρια του σε αστυνομικό, προκαλώντας του σωματικές βλάβες και ακολούθως εξύβρισε αυτόν, ενώ προέβαλε αντίσταση, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.
Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης.
   
Πηγή:bloko,gr

Δύο συλλήψεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών

Στη σύλληψη δύο διακινητών ηλικίας 29 και 25 ετών, υπηκόων Πακιστάν, που μετέφεραν σε ΙΧ αυτοκίνητο οκτώ παράτυπους μετανάστες προχώρησαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Όπως 
έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί έκαναν σήμα, στο αυτοκίνητο, αλλά ο οδηγός του ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει. 

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία το όχημα στην περιοχή της Σταυρούπολης εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε κολώνες φωτισμού και ακινητοποιήθηκε. 

Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η παράνομη μεταφορά οκτώ αλλοδαπών (με καταγωγή από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ερυθραία και Ινδία) που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια, ενώ συνελήφθησαν οι δύο διακινητές που επέβαιναν ως οδηγός και συνοδηγός.


Πηγη:tovima.gr,bloko.gr

Με πλαστά χαρτιά προσπάθησαν να μπουν στο αεροπλάνο

Συνελήφθησαν χθες (7-1-2018) το μεσημέρι, στον Κρατικό Αερολιμένα Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Καβάλας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Ερυθραίας, ένας 26χρονος και μία 32χρονη, οι οποίοι αποπειράθηκαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα με τη χρήση παραποιημένων εγγράφων.

Συγκεκριμένα, οι δράστες μετέβησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Καβάλας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έξοδο από τη χώρα με προορισμό το Βερολίνο Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, κατείχαν και επέδειξαν στους αστυνομικούς δύο πλαστές άδειες διαμονής των αρχών της Σουηδίας.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω πλαστά έγγραφα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Καβάλας.

Πηγή:faros24.gr

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Η εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” του STAR, στους Συνοριοφύλακες του Έβρου(video)

Στον Έβρο ταξίδεψαν το περασμένο καλοκαίρι η καταξιωμένη δημοσιογράφος Ζήνα Κουτσελίνη, με την στενή συνεργάτιδά της και συμπατριώτισσα μας από την Ορεστιάδα Γιώτα Κηπουρού και με την κάμερα της εκπομπής "Αλήθειες με τη Ζήνα" πραγματοποίησαν πολλά γυρίσματα σε διάφορες περιοχές.

Πρόσφατα παρουσίασαν την συνάντηση τους με τους Συνοριοφύλακες του Έβρου, τους αστυνομικούς που μέρα-νύχτα περιπολούν στα σύνορα.Οι "φύλακες" των συνόρων μας μίλησαν για τη ζωή και την καθημερινότητά τους, ενώ αφηγήθηκαν και ιστορίες προσφύγων που περνούν καθημερινά τον ποταμό και έρχονται στην χώρα μας, οι οποίες ακόμα και αυτούς που βλέπουν τόσα συνέχεια, τους "λύγισαν".

ΔΕΙΤΕ στα δύο βίντεο της εκπομπής την συνάντηση τους με τους Συνοριοφύλακες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

https://youtu.be/abduK5_FZOY,https://youtu.be/78_MskD9Vak  Πηγή:Evros-news.gr


Καβάλα: Αναστάτωση από φωτιά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων

Αναστάτωση προκλήθηκε στο camp των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου στην Καβάλα, όταν λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου 2018 ξέσπασε φωτιά σε προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων.

Στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, τα οποία τελικά δε χρειάστηκε να επέμβουν, καθώς η φωτιά, η οποία ξεκίνησε για άγνωστους λόγους από ένα κρεβάτι το οποίο ήταν τοποθετημένο σε προαύλιο χώρο, έξω από τα δωμάτια στα οποία διαμένουν οι πρόσφυγες, έσβησε από τους ίδιους τους πρόσφυγες με τη χρήση πυροσβεστήρα.


Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

Πηγή: kavalapost,zougla.gr

Σουφλί: Πήγε να ξεφύγει 27χρονος Σύριος μεταφέροντας λαθρομετανάστες, αντιστάθηκε, αλλά τον… μπουζούριασαν

Συνελήφθη χθες (3-1-2018) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο νομό Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 27χρονος Σύριος, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δύο συμπατριώτες του που είχαν περάσει τον ποταμό Έβρο.

Αναλυτικότερα, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον οδηγό Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Λίγο πιο κάτω, ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, κινούμενος σε παρακείμενη θαμνώδη έκταση, πλην όμως ακινητοποιήθηκε άμεσα και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο όχημα, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης, μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 27χρονου περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της αντίστασης και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθόσον αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του και οδηγούσε το παραπάνω όχημα στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου. Πηγή:Evros-news.gr


ΔΟΜ: 29.595 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα το 2017

Σημαντική μείωση καταγράφτηκε στον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μας το 2015, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να ανακοινώνει ότι είναι ο 
χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τη χρονιά που πέρασε έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης 29.595 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που το 2016 ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 173.614.

Ο ΔΟΜ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δέχτηκε το 2017 κάτι λιγότερο από τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το 2016.

Πριν από δύο χρόνια, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έφτασαν στην Ευρώπη.

Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 171.635 το 2017 ενώ το 2016 ήταν 363.504.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν φέτος στη Γηραιά Ήπειρο δια θαλάσσης έφτασαν στην Ιταλία. 

Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των προσφύγων στη γειτονική χώρα αυξήθηκε κατά 119.310 το 2017, μειωμένος κατά σχεδόν 1/3.

Την ίδια ώρα, ο ΔΟΜ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3.116 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά –ένα νούμερο που πιθανώς να αυξηθεί καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το 2016 είχαν καταγραφεί 5.143 θάνατοι προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα.

Πηγή: cnn ,bloko.gr

Πάνω από 3.100 νεκροί στη Μεσόγειο το 2017, πτώση 40% σε σχέση με το 2016

Περισσότεροι από 3.100 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2017 στα νερά της Μεσογείου προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Διεθνούς 
Οργανισμού Μετανάστευσης, με τον αριθμό των θανάτων να είναι ωστόσο μειωμένος κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος,

Οι περισσότεροι νεκροί και αγνοούμενοι (έως 20 Δεκεμβρίου) καταγράφηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, στη διαδρομή προς την Ιταλία, όπου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 2.832 άτομα. Ακόμα 223 πρόσφυγες και μετανάστες χάθηκαν στη δυτική Μεσόγειο, ανοιχτά της Ισπανίας.

Εξήντα-ένας θάνατοι διαπιστώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, όπου προορισμοί των διακινητών είναι πρωτίστως η Ελλάδα και δευτερευόντως η Κύπρος. Πρόκειται για μεγάλη πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν στην περιοχή μας είχαν χαθεί 434 άνθρωποι.

Ο συνολικός απολογισμός των 3.116 νεκρών είναι κατά 39,4% μικρότερος σε σχέση με το 2016, όταν τα θύματα υπολογίζονταν στα 5.143.

Μεγάλη πτώση και στις αφίξεις

Η μείωση των θανάτων συμπίπτει με την πτώση στον αριθμό των αφίξεων, καθώς, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Frontex, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο οι παράνομες είσοδοι σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα μειώθηκαν κατά 60% συγκριτικά με το 2016.

Οι παράτυπες είσοδοι έφτασαν τις 204.300, με τη μείωση να οφείλεται πρωτίστως στην «αποδυνάμωση» της κεντρικής διαδρομής προς την Ιταλία, όπου από τον Ιούλιο διαπιστώθηκε απότομη και σταθερή «βουτιά» στις αφίξεις.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι παράνομες είσοδοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στα ελληνικά εδάφη μειώθηκαν κατά περισσότερο από 75%.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2017 καταγράφηκαν περίπου 41.700 παράνομες είσοδοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το ελληνικό έδαφος, με την Frontex ωστόσο να επισημαίνει πως το δεύτερο εξάμηνο οι ροές ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη Frontex, καταδεικνύει τις «συνεχιζόμενες προσπάθειες των διακινητών να παρακάμψουν» τα μέτρα ασφαλείας, παρά τη «σταθερή δέσμευση» των τουρκικών Αρχών στη φύλαξη της μεθορίου.

Η μοναδική χώρα όπου οι πιέσεις αυξήθηκαν το 2017 ήταν η Ισπανία, όπου οι παράνομες είσοδοι από τη Βόρεια Αφρική ανήλθαν σε 22.900, που συνιστά αριθμό-ρεκόρ και αύξηση άνω του 100% σε σχέση με το 2016.
Πηγή:skai.gr,bloko.grΔεν ξεγέλασε τους συνοριοφύλακες η 28χρονη Βουλγάρα

Συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα, στο Δυτικό Κόμβο Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 29χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας είκοσι  μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας και Ιράκ.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν την δράστιδα, διότι την εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, είκοσι μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης. Πηγή:faros24.gr


Ο ένας διακινητής κατόρθωσε να γλυτώσει την σύλληψη στην Καβάλα

Συνελήφθη χθες (5-1-2018) το βράδυ, στο νομό Καβάλας, από αστυνομικούς

του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας, 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος από κοινού με έναν άγνωστο μέχρι στιγμής δράστη, προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας οκτώ μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν και Μυανμάρ.

Αναλυτικότερα, χθες το βράδυ στην Εγνατία Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης (ύψος κόμβου Αγίου Ανδρέα), οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 31χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Τελικά, στα διόδια Μουσθένης, ο 31χρονος ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον συνοδηγό τράπηκαν πεζοί σε φυγή, σε παρακείμενη αγροτική περιοχή. Άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον 22χρονο, ενώ ο συνοδηγός διέφυγε τη σύλληψη και αναζητείται.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας οκτώ  μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας.  Πηγη:faros24.gr


Μετέφερε 33 μετανάστες στην Εγνατία οδό

Συνελήφθη την Πέμπτη το μεσημέρι, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 33χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τριάντα τρεις  μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Ιράκ και Σομαλίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, τριάντα τρεις  μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και δύο  κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.  Πηγή:faros24.gr


Χίος: Διάσωση δεκαεπτά προσφύγων και σύλληψη ενός διακινητή από τις λιμενικές Αρχές

Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαεπτά (17) προσφύγων και στη σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, βραδινές ώρες χθες (6/1/2018), στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν. Παναγιάς Οινουσσών, πολυεστερική μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ συνελήφθη ο 56χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου, φερόμενος ως διακινητής.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Πηγή:zougla.gr

Επιδρομή μεταναστών στον φράχτη της Ισπανίας

Περισσότεροι από 300 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική κατάφεραν χθες το απόγευμα να περάσουν από την μεταλλική περίφραξη έξι μέτρων που χωρίζει το Μαρόκο και τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς και ένας αστυνομικός να τραυματιστούν, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Συνολικά 209 μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν στο ισπανικό έδαφος.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε όταν δέχτηκε επίθεση από έναν μετανάστη, ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, ενώ τέσσερις μετανάστες που εισήλθαν στην Ισπανία μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Οι δύο ισπανικοί θύλακες στο Μαρόκο, της Θέουτα και της Μελίγια, που αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, χρησιμοποιούνται συχνά ως πύλες εισόδου στην Ευρώπη από Αφρικανούς μετανάστες, οι οποίοι είτε σκαρφαλώνουν στους συνοριακούς φράχτες είτε επιχειρούν να περάσουν κολυμπώντας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, περίπου 22.900 άνθρωποι έφτασαν παράνομα στην Ισπανία το 2017, αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με το 2016. 
Πηγή:zougla.gr