Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΠΟΣΥΦΥ : " τι κάναμε για την γ' κατηγορία ". Τι αναφέρει στο Αίτημα Ακύρωσης στο ΣτΕ για την Γ' Κατηγορία


   Η Ομοσπονδία των Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ)  κοινοποίησε αποσπάσματα από την Αίτηση Ακύρωσης του νόμου που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τις αναφορές πολλών αστυνομικών που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες της Γ' κατηγορίας για το τι έκανε η ΠΟΣΥΦΥ και τι άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς. Ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρει :

 " Ως δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας που έχει στις τάξεις του, το προσωπικό που προέρχεται απο συνοριακούς φύλακες, αντιδράσαμε απο την πρώτη στιγμή για την γ΄κατηγορία του μισθολογίου. Το περασμένο καλοκαίρι επεξεργαστήκαμε το πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου για το μισθολόγιο και διαπιστώσαμε τις άδικες και άνισες μεταχειρίσεις του προσωπικού που προερχεται απο το θεσμό του συνοριακού φύλακα. Από τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε εντοπίσει πως ακόμη και οι Αρχιφύλακες και Ανθυπαστυνόμοι ανακριτικοί υπάλληλοι που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες  είναι στην γ' κατηγορία. Παρόλο που οι αναφορές μας ήταν αμέτρητες για το ζήτημα, δεν γίναμε πειστικοί. Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να δημοσιοποιήσουμε τους σχετικούς ισχυρισμούς μας που καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 23η Οκτωβρίου 2017 για να ξεκαθαρίσει μια για πάντα για το "ποιος νοιάζεται". Δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες. Είναι πλέον φανερό, ποιος επέβαλε την μισθολογική μας υποβάθμιση και ποιος αγωνίζεται για την άρση της.  Πέραν της γενικότητας περί αγώνα δικαιοσύνης, οι αποδείξεις είναι αδιάψευστος κριτής για το "ποιος κάνει τι". 
   Η ΠΟΣΥΦΥ έχει ξεκινήσει έναν αγώνα για την αποκατάσταση όλων των αδικιών του μισθολογίου και θα είναι και συνδικαλιστικός και δικαστικός. Οι συγκρούσεις θα είναι πολλές και η επιμονή μας μέχρι τελικής δικαίωσης θα είναι ακέραιη χωρίς γενικεύσεις και στρόγγυλες γωνίες. Οι συνάδελφοι μετά και τα ανωτέρω θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος λέει την αλήθεια. 
   Πολύ σύντομα, η ΠΟΣΥΦΥ θα προχωρήσει και σε νέες πρωτοβουλίες για όλους τους συναδέλφους που προέρχονται απο συνοριακούς φύλακες - μέλη τους,  μέχρι θετικής εξέλιξης". 

Παραθέτονται οι αναφορές στο Αίτημα της ΠΟΣΥΦΥ στο ΣτΕ για την γ' κατηγορία από τον Οκτώβριο του 2017 : 


bordernews.gr

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Η ΠΟΣΥΦΥ στην Καστοριά - Αποφάσεις του Δ.Σ.

  Στην Καστοριά βρέθηκε η Ομοσπονδία των Συνοριακών Φυλάκων το διήμερο 22/23 Ιανουαρίου 2018. Η ΠΟΣΥΦΥ συγκάλεσε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του έτους στην Καστοριά με τη συμμετοχή και του τοπικού Σωματείου - μέλους της. Παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συνοριακών Καστοριάς και ενημέρωσε για τα τρέχοντα ζητήματα αλλά και τις διεκδικήσεις της. Μεταξύ άλλων, προγραμμάτισε το πλαίσιο διεκδίκησης για την άρση της τοποθέτησης των αστυνομικών  προερχόμενων απο συνοριακούς στην Γ' κατηγορία.   Επίσης τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του Δουβλετή Γιώργου  - προέδρου της Ένωσης Καστοριάς που έχασε τη μάχη με την ζωή  πριν λίγους μήνες. 
Αναλυτικά το τι συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν : 

                                                                                       Θεσσαλονίκη    26/01/2018
Αριθμ. Σχετ . :   2  / 2018

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο      Δ Ε Λ Τ Ι Ο    
σύγκλιση Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΥΦΥ στην Καστοριά


      
Το διήμερο 22/23 Ιανουαρίου 2018, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στην Καστοριά μαζί με το τοπικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνοριακών Καστοριάς.
      Μετά την κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του ΔΣ με τυχερό τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Μαυρίδη Ελευθέριο, συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα κατωτέρω  θέματα :
Ø  Αναπτύχθηκε ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός από την τελευταία σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ø  Εφαρμογή του νέου μισθολογίου και η τοποθέτηση των προερχομένων από συνοριακούς στην Γ’ κατηγορία – ενέργειες : Μετά και την εφαρμογή για δεύτερο μήνα του νέου μισθολογίου, επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι προβλεπόμενες μειώσεις που είχαμε καταστήσει σαφές στην Ηγεσία τον περασμένο Μάιο με την ψήφιση του νομοσχεδίου σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις τότε των Κυβερνητικών στελεχών « πως ούτε ένα ευρώ δεν θα χαθεί». Αναπτύχθηκαν οι κατά περίπτωση μειώσεις που προκύπτουν κυρίως από την  αύξηση της φορολογίας, από την αύξηση της κράτησης για σύνταξη ( ΕΦΚΑ) και από τις αυξημένες κρατήσεις ορισμένων Ταμείων – που παρόλο την αναπροσαρμογή των ποσοστών των κρατήσεων προχώρησαν σε «τολμηρές» αυξήσεις. Σήμερα στην κατηγορία των αστυνομικών που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες προκύπτουν με βάση τα δεδομένα, μειώσεις που αγγίζουν εως και τα 120 ευρώ. Επιπρόσθετα συζητήθηκε εκτενέστερα η κατηγοριοποίηση των συναδέλφων που κατατάχθηκαν ως συνοριακοί  και εντάχθηκαν με το νέο μισθολόγιο στη Γ’ κατηγορία. Αποκορύφωμα η ένταξη ακόμη και των ανακριτικών Αρχιφυλάκων και Ανθυπαστυνόμων που προέρχονται από συνοριακούς στην Γ’ κατηγορία ! Το Συμβούλιο, αποφάσισε,  πέραν της Αιτήσεως που έχει καταθέσει στο ΣτΕ για τον ανωτέρω διαχωρισμό,  να εντείνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άρση αυτής της αδικίας και την αναπροσαρμογή των σχετικών διατάξεων. Ήδη έχει αποστείλει από 15/1 το υπ’ αριθμ 17/2018 έγγραφο προς τον Αρχηγό του Σώματος να πάρει θέση στον ανωτέρω διαχωρισμό. Αποφασίστηκε να ενημερωθούν άμεσα οι  συναρμόδιοι Υπουργοί και τα Κόμματα για τις ανισότητες αυτές. Η Ομοσπονδία στο αμέσως προσεχές διάστημα και μετά τη συζήτηση του Αιτήματος Ακύρωσης στο ΣτΕ την 26η Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει και πάλι για να καθορίσει το πλαίσιο δράσης στο συγκεκριμένο θέμα. Θεωρούμε πως η κατηγοριοποίηση και πάλι των αστυνομικών που προέρχονται από συνοριακούς και μετά την υποτιθέμενη ομογενοποίηση με τον 3686/2008 θέτει νέα δεδομένα στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Ομόφωνα, το συμβούλιο τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή της συνδικαλιστικής διεκδίκησης την άρση της αδικίας του συγκεκριμένου μισθολογικού διαχωρισμού μεταξύ ίσων. Ζητούμε την  απαλοιφή της Γ κατηγορίας και  την μισθολογική εξομοίωση μεταξύ ίσων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας όπως ορίζεται επακριβώς στο νόμο 3686/2008.
Ø  Συζητήθηκε από το Συμβούλιο, η κατάθεση Αιτήματος Προσωρινής Διοίκησης στο Πρωτοδικείο της έδρας της Ομοσπονδίας καθώς και του Αιτήματος προσωρινής διαταγής που κατατέθηκε από συναδέλφους της Ένωσης Συνοριακών Θεσσαλονίκης – μέλος μας και του προέδρου της Ένωσης Συνοριακών Πιερίας – επίσης μέλος μας. Δεδομένων των αποφάσεων που ελήφθησαν στα προηγούμενα ΔΣ της Ομοσπονδίας και της τήρησης των καταστατικών διατάξεων λειτουργίας της ΠΟΣΥΦΥ τόσο για την διάρκεια της θητείας του ΔΣ και των εκπροσώπων αυτής όσο και για τον προσδιορισμό των επερχόμενων εκλογών αυτών, προκειμένου  να διατηρηθεί το αγαστό κλίμα συνεργασίας όλων, η κατεύθυνση αυτή αντικρούστηκε με την κατάθεση των ανωτέρω αιτημάτων στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης από τους προαναφερόμενους. Παρόλο που το δικαστήριο απέρριψε το Αίτημα για προσωρινή διαταγή των αιτούντων, η συζήτηση του Αιτήματος για προσωρινή Διοίκηση  προσδιορίστηκε για την 2/10/2018.    Με την επισήμανση  πως  η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να προσβλέπει και να επιδιώκει την αρραγή ενότητα με όλες τις Ενώσεις – μέλη της με την καθολική τους εκπροσώπηση, μη επιτρέποντας όμως, σε ομάδες μεμονωμένων ατόμων να προβαίνουν σε ενέργειες που αντιβαίνουν το καταστατικό και σε βάρος του ρόλου της,  καταχράζοντας της εμπιστοσύνης των συναδέλφων. Σε τέτοιες περιπτώσεις  οι διατάξεις της καταστατικής λειτουργίας της Ομοσπονδίας σε συνδυασμό με της δημοκρατικές  αποφάσεις της πλειοψηφίας είναι ικανές να επιφέρουν την ομαλή λειτουργία και την επικέντρωση του φορέα στην ουσιαστική εκπροσώπηση των συναδέλφων.
Με βάση όλων των ανωτέρω, το ΔΣ αποφάσισε κατά εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 παρ. 2 σε συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 6  της καταστατικής λειτουργίας της ομοσπονδίας  την διερεύνηση των ανωτέρω και αν αντίκεινται στους σκοπούς και την λειτουργία της ομοσπονδίας.
Ø  Τέθηκε το ζήτημα λήξεως της θητείας των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στο Ίδρυμα Εξοχές σύμφωνα πάντα με την αιτιολόγησή τους στο κατατεθέν και σε ισχύ Αιτήματος Προσωρινής Διοικήσεως που κατέθεσαν αυτοί ήτοι ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Πιερίας ως αναπλ. εκπρόσωπος. Το ΔΣ αποφάσισε την ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων του άρθρου 9 πρ.2 του καταστατικού της ομοσπονδίας για την διερεύνηση και την σχετική εισήγηση.
Ø   Πρόταση απαλοιφής του μειωτικού όρου «κατώτερο προσωπικό» : Θεσπισμένες διατάξεις του παρελθόντος και αναπαραγόμενες διαταγές της Ηγεσίας πολλές φορές χρησιμοποιούν τον όρο «κατώτερο προσωπικό» προσδιορίζοντας την κατηγορία των χαμηλόβαθμων. Η Ομοσπονδία θεωρεί πως δεν υπάρχει ούτε ο όρος «κατώτερο προσωπικό» αλλά ούτε και τέτοιο προσωπικό εν έτη 2018. Οφείλει η Ηγεσία να αναπροσαρμόσει το σχετικό πλαίσιο κατόπιν αιτήματος της ΠΟΣΥΦΥ. Είμαστε πεπεισμένοι, πως αυτή θα είναι και η θέση της Ηγεσίας αφού ήδη στο παρελθόν έχει τεθεί και συζητηθεί. 
Ø  Επίσης τέθηκε ως θέμα συζήτησης το ιδιαίτερο καθεστώς που διέπει το αστυνομικό προσωπικό και αφορά την «διαρκή διατεταγμένη υπηρεσία» εκτός του προβλεπόμενου υποχρεωτικού χρόνου εργασίας. Ιδιαίτερα, έμφαση δόθηκε στις υποχρεώσεις που απορρέουν ( πειθαρχικές ή επιχειρησιακές) σε συνδυασμό με την μη ανάλογη αναγνώριση δικαιώματος επί μισθολογίου ή πλασματικού χρόνου ή φορολογικών ελαφρύνσεων στο αστυνομικό προσωπικό. Αποφασίστηκε σύσταση ομάδας για την περαιτέρω διερεύνηση και την υποβολή σχετικών προτάσεων προς την φυσική και πολιτική ηγεσία.
Ø  Ενημέρωση της Ομοσπονδίας από την Διοίκηση του ΤΕΑΠΑΣΑ σχετικά με το καθεστώς των κρατήσεων αλλά και των ανταποδοτικών παροχών του Ταμείου. Αφορμή για το άμεσο ενδιαφέρον μας για τον τρόπο λειτουργίας και την ανταποδοτικότητα του Ταμείου οι αυξημένες κρατήσεις στις οποίες προχώρησε το Ταμείο για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού. Θεωρώντας πως κάθε μείωση στο εισόδημά από αύξηση κρατήσεων Ταμείων στις μέρες μας θα πρέπει να ακολουθείται αφού διασφαλιστεί το κατώτερο επίπεδο διαβίωσης. Οι συνταξιοδοτικές παροχές είναι καλοδεχούμενες. Πρωτίστως όμως μας ενδιαφέρει σήμερα η διασφάλιση των αναγκαίων αγαθών για την διαβίωση μας. Η Ομοσπονδία αποφάσισε άμεσα την πραγματοποίηση συνάντησης με την Διοίκηση για όλα τα ανωτέρω.
Ø  Προσδιορισμός Τακτικού Συνεδρίου : Η Ομοσπονδία προγραμμάτισε εκ νέου - μετά  τις τελευταίες εξελίξεις αμφισβήτησης των αποφάσεων της και των διατάξεων του καταστατικού της από ομάδα συναδέλφων που επέλεξαν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, την σύγκλιση του Τακτικού Συνεδρίου έως και τον Μάιο, δεδομένου πως η θητεία του παρόντος Συμβουλίου με βάση το καταστατικό λήγει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Το ΔΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση αυτού στην Αθήνα.


Το Διοικητικό Συμβούλιο την 23η Ιανουαρίου συμμετείχε στη  Γενική Συνέλευση της Ένωσης Καστοριάς στην οποία ενημέρωσε το Σώμα για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και διεκδικήσεις.
Τέλος, σύσσωμο το ΔΣ της Ομοσπονδίας, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του Γιώργου Δουβλετή που έχασε τη μάχη με τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Γιώργος ήταν πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Καστοριάς, ενεργός συνδικαλιστής και συνεργάτης της Ομοσπονδίας μας εκπροσωπώντας επάξια όλους τους συναδέλφους. 

Bordernews.gr