Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Οι πίνακες των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια

Ακαθάριστα ποσά αναδρομικών, που κυμαίνονται από 643,60 έως 27.902,55 ευρώ και αντιπροσωπεύουν περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, οι οποίες επιβλήθηκαν παρανόμως κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017, δικαιούνται να λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετά το «τελεσίγραφο» που έστειλε πριν από ένα μήνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών να αναπροσαρμόσει έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους τις αποδοχές τους για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται να λάβουν χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του ν. 4093/2012 και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ.

Νέο μισθολόγιο

Κανονικά, η αναδρομική αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει για το διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016, καθώς από την 1η-1-2017 θεωρείται ότι έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο μισθολόγιο για τους υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ομως, στην πράξη όλοι οι εν ενεργεία αξιωματικοί αμείβονταν κατά τη διάρκεια του 2017 με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας κατάφεραν να εφαρμόσουν το νέο αυτό μισθολόγιο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, χωρίς αναδρομικότητα από την 1η-1-2017, οι δε συνολικές ακαθάριστες αποδοχές και με το νέο μισθολόγιο προσαρμόστηκαν ακριβώς στο ίδιο ύψος με αυτές του προηγούμενου μισθολογίου, με τη μορφή της καταβολής προσωπικών διαφορών.

Συμμόρφωση

Οι αναδρομικές αυξήσεις αποδοχών που πρέπει να λάβουν όλοι οι εν ενεργεία αξιωματικοί των Ε.Δ. και των Σ.Α. προκύπτουν από την υποχρέωση του Δημοσίου να προχωρήσει στην εφαρμογή αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που είχαν επιβληθεί στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους στις αρχές του 2013 αναδρομικά από την 1η-8-2012, με υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/03/pinakas-anadromika-1.jpg

 

Σε περίπτωση, δε, κατά την οποία το Δημόσιο, διά του υπουργού Οικονομικών, δεν συμμορφωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση (πρόστιμο), το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο. Το ύψος του προστίμου θα καθοριστεί από το ΣτΕ.

Οχι για όλους

Το Δημόσιο, διά του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να εκτελέσει και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 σε δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν στους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους καθηγητές των ΤΕΙ. Το ΣτΕ ορίζει ότι οι αποδοχές τους θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της 1ης-8-2012.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές η αναδρομική αποκατάσταση των αποδοχών στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς και η επιστροφή του συνολικού ποσού των περικοπών είναι υποχρεωτική για το Δημόσιο μόνο όσον αφορά αυτούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ, καθώς και για όσους έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Για να κερδίσουν αναδρομικά τις αυξήσεις και οι υπόλοιποι υπαγόμενοι στα παραπάνω ειδικά μισθολόγια, θα πρέπει κι αυτοί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Τα ακαθάριστα ποσά αναδρομικών που μπορούν να διεκδικήσουν οι πανεπιστημιακοί κυμαίνονται από 12.084 έως 33.209 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους ιατρούς του ΕΣΥ κυμαίνονται από 5.636 έως 34.266 ευρώ, όπως προκύπτει από τους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύουμε.

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/03/pinakas-anadromika2.jpg

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/03/pinakas-anadromika3.jpg

Οσοι δεν προσφύγουν στα δικαστήρια δικαιούνται να πάρουν τους μισθούς και τα επιδόματα όπως είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2012, όχι όμως αναδρομικά από την 1η-8-2012 αλλά από την ημέρα δημοσίευσης των σχετικών αποφάσεων. Στην περίπτωση όμως των πανεπιστημιακών, η απόφαση του ΣτΕ έχει εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια αλλά δεν έχει ακόμη εκτελεστεί από το Δημόσιο, ενώ στην περίπτωση των ιατρών του ΕΣΥ, η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε πρόσφατα, σε χρονική στιγμή που το μισθολόγιο στο οποίο πρέπει να συμμορφωθεί το Δημόσιο έχει ήδη καταργηθεί!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
gpalaitsakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή:  eleftherostypos.gr


Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Καστοριάς τίμησε τις γυναίκες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων του Νομού Καστοριάς σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων τίμησε την «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ», σε μία όμορφη
εκδήλωση του σωματείου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ξενοδοχείου «ΕΣΠΕΡΟΣ». Ο μοναδικός άντρας στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος των Συνοριακών Κυριάκος Παπουτσίδης, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό και ευχήθηκε χρόνια πολλά, με υγεία στις γυναίκες του σωματείου. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Δέσποινα Σαββίδου, η οποία μίλησε για τον ρόλο της γυναίκας στην αστυνομία και για το δύσκολο έργο που επιτελούν καθημερινά στην υπηρεσία.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλες οι γυναίκες πήραν δωράκια, προσφορά χορηγών της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν.Καστοριάς.  https://youtu.be/ARYH8xDvk0Y    Πηγή:bloko.gr

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν στον Έβρο

Αθώοι, λόγω αμφιβολιών, κρίθηκαν από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας, οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν χθες για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη
ασφαλείας, κοντά στο χωριό Πραγγί Διδυμοτείχου. Εδώ και λίγη ώρα, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους, ισχυριζόμενη πως γνώριζαν ότι βρίσκονται σε απαγορευμένη ζώνη, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή τους για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.
Οι δύο νεαροί δημοσιογράφοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, δήλωσαν στην κατάθεσή τους ότι έκαναν ένα ντοκιμαντέρ – για λογαριασμό γερμανικού δικτύου – σχετικά με τα περάσματα προσφύγων που επιστρέφουν μέσω του Έβρου και της Τουρκίας στις πατρίδες τους, προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Παράλληλα, όπως ισχυρίστηκαν, είχαν μία πληροφορία ότι στην περιοχή βρίσκονταν παράτυποι μετανάστες που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα και ότι είχαν ενημερώσει σχετικά τις στρατιωτικές αρχές.
Δεν πρόσεξαν, όπως είπαν, την προειδοποιητική πινακίδα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν ότι βρέθηκαν εντός απαγορευμένης ζώνης.
Οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ορεστιάδας και από εκεί στο Αυτόφωτο Πλημμελειοδικείο, με μεταφραστή και δικηγόρο που ορίστηκε από την Πρεσβεία της Γερμανίας.

Πηγή:ant1news.gr,bloko.gr


Μυτιλήνη: Φθορές στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας από μετανάστες

Φθορές προκάλεσαν μέσα στο προαναχωρησιακό Κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ), όπου «φιλοξενούνται» προσωρινά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, 15 μετανάστες στους οποίους επιδόθηκε την Πέμπτη δεύτερη απορριπτική απόφαση σε αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλει. Ως εκ τούτου, οι 15 θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αρχικά αρνήθηκαν να επιστρέψουν στους θαλάμους τους, ενώ στη συνέχεια προέβησαν σε καταστροφές σε χώρους του ΠΡΟΚΕΚΑ.


Με επέμβαση δυνάμεων της Αστυνομίας αποκαταστάθηκε η τάξη, ενώ εναντίον των 15 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση, αντίσταση κατά της αρχής και διακεκριμένες φθορές.  Πηγή:zougla.gr

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Χαρέλας Π. : " Δεν εισακουστήκαμε και σήμερα το πληρώνουμε "


                                  
   Με αφορμή την τοποθέτηση του τομεάρχη της ΝΔ για τα θέματα εθνικής άμυνας Βασίλη Κικίλια, πως είναι δουλειά των συνοριοφυλάκων και όχι του στρατού ο έλεγχος των μεταναστών, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Χαρέλας Παναγιώτης επισημαίνει για την ορθή προσέγγιση μετά από μέρες διατυπώσεων  σχετικά με το τι έγινε ή τι γίνεται στα σύνορά μας. 
Δίνοντας παράλληλα και τις αναλογικές και αριθμητικές δυνάμεις αυτών που απασχολούνται με το μεταναστευτικό. 
 
" Βεβαίως είναι δουλειά των συνοριοφυλάκων. Αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση. Οι στρατιωτικοί μας ήταν εκεί και περιπολούσαν για το ενδεχόμενο εισόδου παράνομων μεταναστών. 
Αλλά πως να είναι εκεί οι συνοριοφύλακες ; Ποιοι συνοριοφύλακες ; Ποιο "Σώμα" συνοριοφυλάκων ; Ποιες αρμοδιότητες ; 
Προσλήφθηκαν για ακριβώς αυτη την δουλειά 4500 άντρες και γυναίκες πριν 18 χρόνια. Καμία άλλη πρόσληψη απο το 2003 και στο εξής. Υπήρξε η ομογενοποίηση και απομακρύνθηκαν απο τις Υπηρεσίες που απασχολούνταν για το μεταναστευτικό χωρίς όμως να ανανεωθούν περίπου οι μισοί. Πέρσι καταργήθηκαν στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. ακόμη και Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Μετανάστευσης παρά τις σοβαρές αντιδράσεις μας. Ακόμη και η Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού στον Έβρο !. Μια από τις πιο σημαντικές Υπηρεσίες στον Έβρο και οι αρμοδιότητες της απλά ενσωματώθηκαν στο Α.Τ. Τυχερού !!!. Συστάθηκε πριν 3 χρόνια ξεχωριστός Κλάδος Αλλοδαπών με επικεφαλή Αντιστράτηγο αλλά οι ιεράρχηση παραμένει ασαφή. Το "Σώμα" συνοριοφυλάκων στην Ελλάδα παραμένει ακόμη άτυπο και η ενίσχυση σε Έβρο και νησιά δεν γίνεται καν από το εξειδικευμένο αυτό προσωπικό γιατί είναι πλέον ελάχιστοι σε όλη την επικράτεια. Οι σχετικές Υπηρεσίες σε όλη την Επικράτεια υπολειτουργούν και έχουν απαξιωθεί την ώρα που το μεταναστευτικό έχει αυτή την διαδρομή που έχει.
Απο την άλλη, η Τουρκία, έχει το Σώμα της Jandarma, την Τουρκική στρατοχωροφυλακή, που δεν είναι ούτε αστυνομία αλλά ούτε και στρατός και έχει αρμοδιότητα την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και το μεταναστευτικό. Αριθμεί σήμερα 276.320 άντρες και γυναίκες και με επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρεί όχι μονο στα συνορα αλλά και σε ολη την τουρκική επικράτεια. 
Βεβαίως λοιπόν, η προσέγγιση ότι η φύλαξη των συνόρων είναι δουλειά των συνοριοφυλάκων για το μεταναστευτικό και έτσι επιτέλους πρέπει να γίνει. Απαιτείται σε κάθε περίπτωση ενίσχυση και μια σωστή οργανωτική δομή και όχι απαξίωση για το έργο μας όλα αυτά τα χρόνια. Η ΠΟΣΥΦΥ με δεκάδες έγγραφα τα τελευταία χρόνια χτυπούσε .."καμπανάκια" που δεν εισακούστηκαν όμως γιατί απλά μας θεωρούσαν ...τρελούς ! Σήμερα ;"

bordernews.gr