Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Σύγχυση στα hotspots στα νησιά

Η αδυναμία αποτελεσματικής εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας είναι η βασική αιτία της προβληματικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά όπου υπάρχουν hotspots. Οπως
αποκαλύπτεται από τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε η αστυνομία στη Λέσβο, χθες, την επαύριο μιας ακόμη νύχτας σοβαρών επεισοδίων στο ΚΥΤ στη Μόρια, στο νησί παραμένουν χωρίς έλεγχο άνθρωποι που θα έπρεπε είτε να έχουν προωθηθεί στην ενδοχώρα είτε να έχουν επιστραφεί στην Τουρκία. Παράλληλα, χθες, ακόμα 180 πρόσφυγες έφθασαν στη Λέσβο και 50 στην Κω. Οι ροές προσφύγων από την Τουρκία αυτή την εβδομάδα ξαφνικά αυξήθηκαν και πάλι, με αποτέλεσμα συνολικά από την προηγούμενη Παρασκευή έως και χθες να έχουν φτάσει 855 άτομα.
Προχθές, αργά το απόγευμα, περίπου 150 άτομα ξεκίνησαν έντονες διαμαρτυρίες για τον εγκλωβισμό τους στο νησί, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ωστόσο σύντομα η ένταση επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να απομακρυνθούν οι γυναίκες και τα παιδιά. Τα επεισόδια περιορίστηκαν και τελικά σταμάτησαν λίγες ώρες αργότερα ύστερα από παρέμβαση της αστυνομίας, ωστόσο τραυματίστηκαν περίπου 10 άτομα, αστυνομικοί και μετανάστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, χθες ελέγχθηκαν 2.000 αλλοδαποί στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε εντός του ΚΥΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «όπλα». Εντοπίστηκαν πέντε άτομα που είχαν λάβει απορριπτική απόφαση σε δεύτερο βαθμό στο αίτημα ασύλου που είχαν καταθέσει και κατά συνέπεια θα έπρεπε να βρίσκονται υπό κράτηση προκειμένου να επιστραφούν στην Τουρκία. Ακόμα εντοπίστηκαν 20-25 άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό από την αρμόδια υπηρεσία, αλλά δεν τους είχε επιδοθεί γιατί δεν είχαν εμφανιστεί να την παραλάβουν. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει η διαδικασία σε δεύτερο βαθμό και να ξεκινήσουν να μετρούν οι προθεσμίες που ορίζει ο νόμος, πρέπει ο αιτών να παραλάβει το χαρτί της πρώτης απόρριψης.
Τέλος, 130 άτομα παρέμεναν στον καταυλισμό στη Μόρια σε δύσκολες συνθήκες αν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις και είχαν λάβει τα σχετικά έγγραφα για να μεταβούν στην ενδοχώρα, ανήκαν δηλαδή σε ευάλωτες ομάδες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη επίσης ένας Σύρος υπήκοος, καθώς στον οικίσκο όπου διέμενε βρέθηκαν σουγιάδες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Τα «ευρήματα» αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι δυσλειτουργίες του συστήματος και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και για τους ίδιους τους πρόσφυγες που παραμένουν για μήνες σε άθλιες συνθήκες.
Καταβολή μισθών
Στο μεταξύ, απλήρωτοι εδώ και ένα τρίμηνο παραμένουν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου, συνολικά 265 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στα ΚΥΤ των νησιών. Η καθυστέρηση της καταβολής των μισθών Δεκεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018 οφείλεται σύμφωνα με την κυβέρνηση με καθυστέρηση εκταμίευσης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οπως επισημαίνουν με επιστολή τους οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι της υπηρεσίας ασύλου στο hotspot της Λέρου, δεν έχουν ενημερωθεί πότε προβλέπεται να πληρωθούν, ενώ, όπως τονίζουν, «δεν διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των δομών, καθώς από 28 Απριλίου λήγουν σταδιακά στα περισσότερα hotspots οι συμβάσεις των εργαζομένων».
Πηγη:Καθημερινή


Νέα τραγωδία με μετανάστες στο Αγαθονήσι

Πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες και πρόσφυγες σημειώθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Πόρου, νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, όταν ξύλινο σκάφος στο οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επέβαιναν 20 άτομα βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες αιτίες.

Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 16 νεκροί, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.

Σε παραλία του Αγαθονησίου κατάφεραν να βγουν σώοι στη στεριά δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Ήταν οι άνθρωποι που ενημέρωσαν τις Αρχές για το ναυάγιο. Στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το τραγικό συμβάν είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στην οποία συμμετέχουν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλωτά του Λιμενικού, κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού, τρία αλιευτικά σκάφη, ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της frontex και παραπλέοντα πλοία.

Αναμένεται να καταφθάσουν και βατραχάνθρωποι, που θα ερευνήσουν το ναυάγιο.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Οπως ανακοινώθηκε, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας εκφράζει την οδύνη του για το ναυάγιο στην περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου. Από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός ενημερώνεται για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης καθώς και έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την διαχείριση του ζητήματος και έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τις δομές της ενδοχώρας καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς:

«Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από «πολιτικές» κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων. Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε με όλα τα μέσα στην έρευνα και διάσωση. Όμως είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

Πηγή:zougla.gr

Επίσκεψη Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. στη Γενική Δυτικής Μακεδονίας

Η Ομοσπονδία μας μαζί με τα Σωματεία Συνοριακών Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε την 15/3/2018 επίσκεψη στη Γενική Δυτικής Μακεδονίας μετά την οποία εξέδωσε το ακόλουθο Ενημερωτικό Δελτίο:

head

Αρ.Σχετ.: 10/2018        Θεσ/νίκη 16/3/2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Επίσκεψη στη Γενική Δυτικής Μακεδονίας

   Την  15η Μαρτίου τα Σωματεία Συνοριακών Δυτικής Μακεδονίας παρουσία και του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Χαρέλα Παναγιώτη και Γ.Γραμματέα Τοτονίδη Ιωάννη, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή της Δυτικής Μακεδονίας Υποστράτηγο Μαντζούκα Αθανάσιο και τον Αστυνομικό Διευθυντή Αμαραντίδη Ευθύμιο στην έδρα της Περιφέρειας στην Κοζάνη.

    Πέραν της εθιμοτυπίας για την ανάληψη των νέων καθηκόντων, οι συνδικαλιστικοί φορείς επεσήμαναν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Σε μια περιφέρεια με την πιο δύσβατη μεθοριακή ζώνη της Χώρας και με την διασυνοριακή εγκληματικότητα σε υψηλά επίπεδα, διατυπώθηκε τόσο από την πλευρά της Γενικής όσο και από τους συνδικαλιστικούς φορείς ο κοινός τόπος, για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας, για την φύλαξη των συνόρων, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό. 

    Η ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης στην Α' Ζώνη των ελληνοαλβανικών συνόρων τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό αποτελεί κύριο μέλημα των συνδικαλιστικών φορέων. 

    Τα πολλά προβλήματα, που ήδη αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί που αποσπούνται από την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας  για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών σε Έβρο και νησιά του Βορείου Αιγαίου, κυρίως λόγω αδυναμίας οικονομικής ενίσχυσης, διατυπώθηκαν στην Ηγεσία που ήδη έχει προωθήσει τα αιτήματα για αυτές τις ανάγκες.

     Θεωρούμε υποχρέωσή μας ως συνδικαλιστικός φορέας να συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία με την Ηγεσία της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας  που έχει ως κοινή αφετηρία την διατήρηση του αισθήματος της ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας, την αντιμετώπιση της διασυνοριακής εγκληματικότητας αλλά και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

footeer

Πηγή:posyfy.gr

Ο Ερντογάν πήρε 3 δις και πρόσθεσε 30.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ σ΄ένα 24ωρο!

Περισσότεροι από 30.000 άμαχοι έφυγαν τις τελευταίες 24 ώρες για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με
το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι άμαχοι έχουν καταφύγει κυρίως στις κοινότητες Νόμπολ και Ζάχρα, που ελέγχονται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Αφρίν, η μεγαλύτερη πόλη του ομώνυμου κουρδικού θύλακα, έχει μπει στο στόχαστρο των τουρκικών δυνάμεων από τις 20 Ιανουαρίου, που επιδιώκουν να εκδιώξουν από την περιοχή της πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η πόλη Αφρίν, κοντά στα τουρκικά σύνορα, έχει περικυκλωθεί σχεδόν πλήρως από τον τουρκικό στρατό και οι κάτοικοι φεύγουν φοβούμενοι ότι θα αποκλειστούν εκεί.
Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι πολλές οικογένειες, κυρίως ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, φεύγουν με φορτηγά, παίρνοντας μαζί τους στρώματα και κουβέρτες. Όσοι κάτοικοι παραμένουν στην πόλη σχηματίζουν μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα για να αγοράσουν ψωμί ενώ προμηθεύονται νερό από υδροφόρες. Η πόλη δεν έχει νερό αφότου οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν το φράγμα της περιοχής.
Η Άγκυρα διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα ότι η Αφρίν "θα εκκαθαριστεί σύντομα" από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή.


Πηγή:militaire.gr,bloko.gr

Πενθούν οι συνοριακοί Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Νομού Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας ΣΕΡΜΠΕΖΟΥΔΗ Μόσχου
(Μάκης) για την αιφνίδια απώλεια του.Ο Μάκης υπήρξε ένας εξαίρετος συνάδελφος και άνθρωπος. 
 Καλό ταξίδι φίλε και συνάδελφε.Καλό παράδεισο!
Μετά τιμής,
  
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΧΑΣΕΚΙΔΗΣ                                                  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ
Πηγή:bloko.gr

Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν.Εβρου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης 
καθώς και στις οικογένειές τους ύστερα από το περιστικό που συνέβη στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Η Ένωση στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται για την άμεση επίλυση του θέματος και εύχεται η περιπέτεια αυτή να λάβει γρήγορα τέλος με την επιστροφή και των δύο πίσω στην Ελλάδα και στις οικογένειές τους. Πηγή:bloko.gr

Νέα καταδίωξη διακινητή μεταναστών στον Εβρο

Συνελήφθη χθες (16-3-2018) το πρωί, στο νομό Έβρου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Ερυθραίας και Τανζανίας.

Αναλυτικότερα, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου , οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 32χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς, με τη συνδρομή και άλλων δυνάμεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Τελικά, το όχημα κατευθύνθηκε σε αγροτική οδό πλησίον του οικισμού Δορίσκου, όπου και ακινητοποιήθηκε, ενώ ο 32χρονος οδηγός του επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι ο δράστης μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

Πηγή:faros24.gr

Ιρακινοί και Τουρκος διακινητής επιχείρησαν να μεταφέρουν 45 παράτυπους μετανάστες Στις δύο λέμβους επέβαιναν και 16 ανήλικοι Στη σύλληψη ενός Τούρκου και δύο Ιρακινών διακινητών προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα οι άνδρες της ειδικής ομάδας δίωξης παράνομ

Στις δύο λέμβους επέβαιναν και 16 ανήλικοι Στη σύλληψη ενός Τούρκου και δύο Ιρακινών διακινητών προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα οι άνδρες της ειδικής ομάδας δίωξης παράνομης μετανάστευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας καθώς βρέθηκαν να μεταφέρουν σε παρέβρια περιοχή της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας με 2 πλαστικές βάρκες 45 παράτυπους μετανάστες 21 εκ των οποίων υπήκοοι Συρίας και 24 υπήκοοι Ιράκ.Μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν και 17 ανήλικοι. Από τις αρχές κατασχέθηκαν οι δύο πλαστικές λέμβοι αλλά και ένα κινητό τηλέφωνο ενω την προανάκριση διενεργεί το Τ.Σ.Φ Ορεστιάδας

Πηγή:RadioEvros.gr

Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πέτυχαν σημαντικό πλήγμα σε κυκλώματα παράνομων διακινήσεων αλλοδαπών

Σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα παράνομων διακινήσεων αλλοδαπών, πέτυχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, έπειτα από μεθοδική και επιστάμενη αστυνομική έρευνα, στην οποία συνέδραμαν η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, Σουφλίου και Φερών, με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε πληθώρα περιπτώσεων διακινήσεων αλλοδαπών, από τις οποίες προέκυπτε κίνδυνος ζωής των μεταφερόμενων.

Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (14-03-2018) από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά έντεκα (11) άτομα ηλικίας 20 έως 49 ετών, οι οκτώ (8) από τους οποίους αποτελούν μέλη της οργάνωσης και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται (2) ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος πέντε (5) ακόμη μελών της οργάνωσης, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, μεταφοράς – προώθησης παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της Χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενης από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής, απείθειας, αντίστασης και παραβάσεων Νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του 2017, μέλη του κυκλώματος παραλάμβαναν και επιβίβαζαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα μη νόμιμους αλλοδαπούς, που προωθούνταν από έτερο μέλος μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, έχοντας ως κύριους προορισμούς τις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Προκειμένου να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους και η διακρίβωση της παράνομης δράσης τους από τις διωκτικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν οχήματα που λειτουργούσαν ως ¨προπομποί¨, με σκοπό την ενημέρωση τυχόν σημείων αστυνομικών ελέγχων, ενώ μετά το πέρας των διακινήσεων κατέστρεφαν τυχόν τηλεφωνικές συσκευές που είχαν χρησιμοποιήσει.

Σημειώνεται, ότι για τη μεταφορά των αλλοδαπών χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, καθώς και ότι προκειμένου να αποκομίζουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, από την επιβίβαση περισσότερων ατόμων, τοποθετούσαν μεταφερόμενους και στους αποθηκευτικούς χώρους των οχημάτων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι η εν λόγω οργάνωση ενέχεται σε (31) περιπτώσεις παράνομων διακινήσεων, κατά τις οποίες προωθήθηκαν στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας περισσότεροι από (360) μη νόμιμοι αλλοδαποί, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Κατά τη διάρκεια ερευνών σε (7) οικίες και (3) συνεργεία αυτοκινήτων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (9) οχήματα,
  • το χρηματικό ποσό των (12.730) ευρώ και (600) δολάρια,
  • (1) πιστόλι κρότου,
  • (26) φυσίγγια για όπλο τύπου flobert ,
  • (17) μαχαίρια και στιλέτα και
  • πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων.

 

Πηγή:policenet.gr

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την καταδίωξη με δύο νεκρούς στην Ε.Ο. Κομοτηνής – Ξάνθης

Σήμερα (17-3-2018) το πρωί στην παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης (διασταύρωση Φαναρίου), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο όπως πρόεκυψε επέβαιναν οκτώ μη νόμιμοι μετανάστες, με οδηγό 17χρονο υπήκοο Πακιστάν, διακινητή, δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης και ανέπτυξε ταχύτητα, επιχειρώντας να διαφύγει.

Στη συνέχεια, στο ύψος της διασταύρωσης Ποταμιάς, ο διακινητής έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο εξετράπη της πορείας του και ανετράπη σε παρακείμενη αγροτική έκταση.

Αποτέλεσμα του τροχαίου ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός δύο εκ των επιβαινόντων στο όχημα, ο τραυματισμός των υπολοίπων έξι και του διακινητή, ο οποίος και συνελήφθη.

Σε βάρος του διακινητή σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία στα πλαίσια του αυτοφώρου. Οι θανόντες και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Ξάνθης και της Καβάλας.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης. Πηγή:policenet.gr


Μία ακόμα καταδίωξη για τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. - Ο διακινητής προσπάθησε να διαφύγει πεζός

Συνελήφθησαν χθες (16-3-2018) το μεσημέρι, στο νομό Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο (2) αλλοδαποί, ένας 26χρονος υπήκοος Λιβάνου και ένας 25χρονος υπήκοος Παλαιστίνης, οι οποίοι προωθούσαν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, τριάντα (30) μη νόμιμους μετανάστες υπηκόους Συρίας, Λιβύης και Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, στην Επαρχιακή Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο, με οδηγό τον 26χρονο και συνοδηγό τον 25χρονο, πλην όμως ο οδηγός του δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Τελικά, το όχημα εισήλθε στο χώρο της Πανεπιστημιούπολής Ξάνθης, όπου ο 26χρονος οδηγός του το ακινητοποίησε και στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 25χρονο συνοδηγό, ενώ όπως διαπιστώθηκε οι δύο διακινητές μετέφεραν παράνομα στην ενδοχώρα τριάντα (30) μη νόμιμους μετανάστες.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε επίσης ότι, στις 13-03-2018, ο 25χρονος συμμετείχε ως οδηγός σε υπόθεση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, για την οποία είχε συλληφθεί ο συνεργός του και συνοδηγός στο όχημα μεταφοράς. (Σχετικό το από 14-3-2018 Δελτίο Τύπου)

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

http://www.astynomia.gr/images/stories//2018/photos2018/17032018diak.jpg

Πηγή:policenet.gr