Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Τι είπε ο Γ.Γραμματέας του Υπουργείου στους συνδικαλιστές της Θεσσαλίας

  
    Για το νέο καθεστώς προκαταβολών για τους αποσπασμένους, για την εκκαθάριση των υπομνημάτων, για τις ομάδες δίωξης παράνομης μετανάστευσης αλλά και την μεταστέγαση της ΔΑ Καρδίτσας μίλησαν για αρκετή ώρα.
 Σε εφ΄ όλης της ύλης  συζήτηση  είχαν στη Λάρισα, συνδικαλιστές με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Αναγνωστάκη Δημήτρη που συνοδευόταν με τον Προϊστάμενο Επιτελείου και τον Κλαδάρχη οικονομοτεχνικών του Αρχηγείου και παρουσία του Γενικού Θεσσαλίας. 

             Σε ενημέρωση που ανάρτησε  για την συνάντηση ο Β' Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων και Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης λαθρομετανάστευσης Καρδίτσας Σβερώνης Παναγιώτης αναφέρεται στα θέματα που συζητήθηκαν :


   "  Στις 19/4 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κυρίου Αναγνωστάκη Δημήτριου και σε συνδικαλιστικούς φορείς της Θεσσαλίας.
    Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Καραμανλάκης  Μιχαήλ, ο κλαδάρχης οικονομοτεχνικού του Αρχηγείου Τζιοβάρας Παναγιώτης καθώς επίσης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής  Θεσσαλίας υποστράτηγος Τόλιας Ιωάννης.
    Ο χρόνος που αφιερώθηκε στους συνδικαλιστικούς φορείς από τους εκπροσώπους της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, αποδεικνύει πως η συζήτηση ήταν εποικοδομητική αλλά και ουσιαστική στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που θέσαμε.  Πάνω από τρείς ώρες, συζητήσαμε για τα τρέχοντα προβλήματα που αφορούν τόσο την περιφέρεια της Θεσσαλίας όσο όμως και γενικότερα σε όλη την Επικράτεια.
   Από την πλευρά μας, πήραμε διαβεβαιώσεις τόσο ως Ενώσεις της Θεσσαλίας όσο όμως και ως ΠΟΣΥΦΥ, σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την περιφέρεια μας αλλά και γενικότερα σε ζητήματα που αφορούν και όλους τους συναδέλφους. Διαβεβαιώσεις που ήδη αρχίζουν να υλοποιούνται και η προσπάθεια είναι κοινή γι την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας.
   Ειδικότερα, για την ΔΑ Καρδίτσας, ενημερωθήκαμε για την μεταστέγαση του αστυνομικού μεγάρου στην ιδιόκτητη σχολή αστυφυλάκων που εδώ και τα τελευταία χρόνια, μένει ανενεργή και απλά φυλάσσεται. Πάγιο αίτημα μας,  η μετεγκατάσταση του μεγάρου από την στιγμή που η σχολή θα παραμένει ανενεργή. Ενημερωθήκαμε πως μέχρι τέλους  του έτους θα ενταχθεί η μελέτη που απομένει σε πρόγραμμα του Αρχηγείου μας ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα το κατασκευαστικό κομμάτι.
    Ζητήσαμε από την Ηγεσία την ενεργοποίηση ομάδας διαχείρισης παράτυπης μετανάστευσης στο νομό Καρδίτσας και όπου αλλού έχουν καταργηθεί τα Τμήματα Διώξης Μετανάστευσης καθώς η έλλειψη επιχειρησιακής δραστηριότητας στον τομέα αυτό είναι καταφανέστατη. Τονίσαμε πως τελικά, με την κατάργηση των Υπηρεσιών τελικά κανείς αστυνομικός δεν απασχολείται ουσιαστικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Κοινός τόπος πως η Θεσσαλία είναι και πέρασμα προς την πρωτεύουσα αλλά και περιοχή που συγκεντρώνει παράνομους μετανάστες για αγροτικές εργασίες. Στο θέμα λάβαμε διαβεβαιώσεις πως ο Αρχηγός του Σώματος θα ενημερωθεί και θα ενεργοποιηθούν τέτοιες ομάδες και στη Θεσσαλία.
       Όσο αφορά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό των αποζημιώσεων των αποσπάσεων σε νησιά και Έβρο για την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και μετά την έκδοση διαταγής από τον Προιστάμενο Επιτελείου Καραμανλάκη Μιχαήλ για τον τρόπο της χορήγησης προκαταβολών κατά την έναρξη των αποσπάσεων σε ύψος 60% της συνολικής δαπάνης, τονίσαμε για ακόμη μία φορά μαζί με την ΠΟΣΥΦΥ, πως το ποσοστό αυτό δεν είναι ικανό για να ανταποκριθεί ο συνάδελφος κατά το διάστημα της απόσπασής του.  Περαιτέρω αύξηση τουλάχιστον 10% είναι αναγκαία για να καλυφθούν ξενοδοχεία, μετακίνηση και σίτιση, τονίσαμε. Λάβαμε διαβεβαίωση ότι στις επόμενες διαταγές που θα ακολουθήσουν γίνεται προσπάθεια από το Αρχηγείο να αυξηθεί το εν λόγω ποσό. Ενημερωθήκαμε πως η ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτή για την αλλαγή του καθεστώτος της χορήγησης των προκαταβολών γι το προσωπικο που αποσπάται, θα επιφέρει τεράστια ανακούφιση στα οικονομικά του Αρχηγείου αφού τα κονδύλια των προκαταβολών δεν θα αντλούνται από αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας που προορίζονται  για λειτουργικά έξοδα.
    Τέλος, θέσαμε το θέμα της τεράστιας καθυστέρησης εκκαθάρισης των υπομνημάτων των μετακινούμενων για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Καταθέσαμε τα δεδομένα, ως έχουν με καθυστερήσεις στα υπομνήματα από τον Απρίλιο του 2016. Λάβαμε διαβεβαίωση ότι οι εκκαθαρίσεις όλων των υπομνημάτων θα γίνονται πλέον σε διάστημα έως δύο μηνών από την ώρα που θα επιστρέφουν πίσω και οι δαπάνες θα γίνονται χωρίς κρατήσεις.
     Τέτοιες συναντήσεις με την ανώτατη Ηγεσία, είναι προφανές πως επιλύουν προβλήματα όταν πραγματοποιούνται ουσιαστικές συζητήσεις όπως η ανωτέρω. Εξάλλου η προσπάθεια των παρευρισκόμενών τόσο του Γ. Γραμματέα  του Υπουργείου μας όσο και της παρούσας Φυσικής  Ηγεσίας  δεν αμφισβητείται. Αυτός είναι και ο λόγος που  συστρατευόμαστε και εμείς σε αυτή την προσπάθεια. Μακάρι τέτοιες επαφές να επεκταθούν σε ολόκληρη την επικράτεια και η συνδικαλιστική φωνή να φανεί αντάξια των περιστάσεων. "

Σβερώνης Παναγιώτης
Πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων
Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Καρδίτσας
&  Β’ Αντιπρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ

www.bordernews.gr

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Το χρονικό των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Αύξηση και πάλι


    


    Πίσω στο 2010 επανήλθε η κατάσταση στον Έβρο από τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Αφού οι αρμόδιες Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα μεγέθη στα οποία έχουν περιέλθει οι αυξημένες ροές, οι μετανάστες και πρόσφυγες είτε μεταφέρονται από τις δυνάμεις της συνοριοφυλακής είτε από μόνοι τους να  παρουσιάζονται, στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου προκειμένου να καταγραφούν και να τους χορηγηθεί το Υπηρεσιακό Σημείωμα και να συνεχίσουν ελεύθερα την διέλευση τους. Για τον λόγο αυτό οι Υπηρεσίες στον Έβρο έχουν κατακλυστεί με εκατοντάδες μετανάστες. Η καθυστέρηση σε αυτή την διαδικασία έχει οδηγήσει και την αυτόβουλη μετακίνησή τους ακόμη και στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.) Χαρέλας Παναγιώτης. Παρόλο που οι δυνάμεις μας μεταφέρθηκαν σχεδόν όλες στην διαχείριση αυτών των ροών στις Υπηρεσίες,  το προσωπικό των Υπηρεσιών δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση. Έχουν  γεμίσει ήδη τόσο οι κλειστές δομές της χώρας όσο και οι ανοικτές και το αδιέξοδο είναι μπροστά μας, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς εκφράζοντας την ανησυχία του αναφέρει πως, όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι - από την εμπειρία μας - αυτές οι ροές θα αυξάνονται. Πνίγηκαν άνθρωποι, πνίγηκαν οικογένειες καθώς ούτε το πλημμυρισμένο ποτάμι μπόρεσε να σταματήσει την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 300 μετανάστες και πρόσφυγες σταθερά εισέρχονται καθημερινά στη χώρα από την περιοχή του Έβρου και εκφράζεται η ιδιαίτερη ανησυχία και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και από τους συνδικαλιστές, πως οι ροές θα ανέβουν και άλλο. 
   Όμοια κατάσταση διαδραματίστηκε το 2010 όταν οι μετανάστες κατέφθαναν κατά εκατοντάδες στις Υπηρεσίες από μόνοι τους για να καταγραφούν και να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του τότε Αστυνομικού Διευθυντή Ορεστιάδας, που ανέφερε πως " αν θελήσουν να μπουν χίλιοι μετανάστες τότε θα μπουν χίλιοι μετανάστες".Οι μετακινήσεις προσωπικού των συνοριοφυλάκων από την υπόλοιπη χώρα αλλά και η παρουσία των δυνάμεων του frontex είχαν καταφέρει τότε να περιορίσουν τις ροές αλλά και να καταγράψουν την  είσοδο αυτών των μεταναστών από την  Τουρκία. Παράλληλα η αυξημένη επιτήρηση των συνόρων είτε στο ποτάμι είτε στα χερσαία, επέφερε την μείωση των ροών. 
   Σε μια παρόμοια αύξηση των μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι του 2012, η τότε Κυβέρνηση μετακίνησε σε μία νύχτα σχεδόν 2000 συνοριοφύλακες απο την υπόλοιπη χώρα στον Έβρο και "θωράκισε" τα σύνορα. Παράλληλα διαμήνυσε πως σε κάθε παράνομη είσοδο δεν θα δίνεται υπηρεσιακό σημείωμα ελεύθερης διέλευσης αλλά θα κρατείται στις κλειστές δομές που δημιουργήθηκαν το διάστημα εκείνο σε μια νύχτα σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Παρανέστι συνοδευόμενες απο πολλές αντιδράσεις. Σε λίγους μήνες οι μεταναστευτικές ροές είχαν περιοριστεί σε διψήφιο νούμερο σε όλη τη χώρα. 
   Το καλοκαίρι του 2015 οι μεταναστευτικές ροές έφτασαν στα ύψη χωρίς κανένα προηγούμενο αφού υπήρξαν μέρες που εισήλθαν στη χώρα πάνω απο 3000 μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου με ολα τα γνωστά επακόλουθα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της τότε Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου που ανέφερε πως "αναμένουμε περίπου 100.000 πρόσφυγες " και είχαν εισέλθει σχεδόν 1.000.000 !                                                                   ( http://www.tanea.gr/news/greece/article/5228365/xristodoylopoyloy-anamenoyme-ews-100-000-prosfyges-to-2015/ )
   Σήμερα μετά από μια περίοδο στην οποία η διαχείριση των ροών πραγματοποιούνταν σε ικανοποιητικό βαθμό, παρατηρείται και πάλι αυξητική ροή, με μια μόνο  διαφορά. Πως όλες οι δομές, κλειστές και ανοικτές είναι γεμάτες, οι προσφυγικοί διάδρομοι προς την Ευρώπη είναι σχεδόν κλειστοί και το προσωπικό των συνοριοφυλάκων ελάχιστο.bordernews.gr