Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Χαρέλας Π : Όταν θα τα ξανά ζυγίσουμε ΦΠΑ και μετανάστες, θα είναι αργά
Για τη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας που προέκυψε στη Σύνοδο κορυφής την 29η Ιουνίου και αφορά τις επιστροφές μεταναστών - αιτούντων άσυλο απο τη Γερμανία στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα με την μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Χαρέλας Παναγιώτης :


    Δυστυχώς επήλθε και άλλη ανταλλαγή. Αυτή τη φορά στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, δεχθήκαμε την επιστροφή προσφύγων ( δηλαδή όλων των αιτούντων ασύλου, που σημαίνει το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη Χώρα ) που θα εντοπίζονται στη Γερμανία, με το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές. Δηλαδή μια οικονομική ρύθμιση με ένα εθνικό θέμα. 
    Πολύ γρήγορα ξεχάσαμε πως η Ελλάδα δεν χωρά άλλους μετανάστες και πρόσφυγες.
    Ξεχάσαμε πως τα κέντρα κράτησης αλλά και δομές φιλοξενίας είναι ασφυκτικά γεμάτα.
    Ξεχάσαμε πως ένα τέτοιο μέτρο απαιτεί νέο προσωπικό και νέες δομές, σε μια χώρα που γίνεται πλέον η "αποθήκη" παράνομων μεταναστών της Ευρώπης.
   Δυστυχώς η κάκιστη αυτή "ανταλλαγή" δεν αφορά μονάχα 50-100 μετανάστες μηνιαίως αλλά χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες που έχουν φτάσει στην Γερμανία με αυτό το καθεστώς. 
   Προφανώς πήραμε λίγα για να δώσουμε πολλά. Και δυστυχώς διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια της Χώρας. Την ασφάλεια των νησιών μας. 
  Τα μαθήματα στους λαθροδιακινητές δεν δίνονται με τέτοια μέτρα. Δίνονται με την ουσιαστική και οργανωμένη καταπολέμηση αυτών των κυκλωμάτων. Με μπλόκα της συνοριοφυλακής ( που δεν υπάρχουν ), με επιχειρήσεις που στοχεύουν στην συλλήψεις αυτών των κυκλωμάτων. Σίγουρα όχι με καταργήσεις των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και με απομάκρυνση του προσωπικού των ΤΣΦ και ΤΔΛ σε αλλότρια καθήκοντα. Η υποβάθμιση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης αλλά και Δίωξης Μετανάστευσης οδηγούν και θα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον πολλαπλασιασμό των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. 
   Ειναι προφανές πως τέτοιες συμφωνίες, το μόνο καλό που έχουν είναι ...το πάγωμα του ΦΠΑ. Δυστυχώς οι μέρες που θα έρθουν θα επιβεβαιώσουν την άποψη πως η Ελλάδα στηρίζει την "ανάπτυξή της" στη διαχείριση των μεταναστών και θα αποτελέσει παγκοσμίως το κέντρο των ΜΚΟ. 
Όταν θα τα ξανά ζυγίσουμε, μετανάστες και ΦΠΑ, θα είναι πλέον πολύ αργά.

bordernews.gr

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Σε συμφωνία Μέρκελ - Τσίπρας για την επιστροφή προσφύγων από την Γερμανία στην Ελλάδα !FT: Συμφωνία με Μέρκελ για να επιστρέφουν πρόσφυγες στην ΕλλάδαΕτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής».
Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του «ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις 'δευτερογενείς μετακινήσεις' των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».
Έτσι θα διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που κλυδωνίζεται λόγω του προσφυγικού:
«Η κ. Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας (σ.σ το CSU του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ) για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν καταφέρει να το επιτύχει έως το τέλος αυτού του μήνα».
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές» δηλώνει ο κ. Τσίπρας στους FT και προσθέτει: «Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής αλλά και για τη Γερμανία».
«Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα αναφέρει ότι η συμφωνία του Δουβλίνου δεν έχει μέλλον, ενώ εκφράζει την άποψη ότι το προσφυγικό δεν θα τελειώσει ακόμα και επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής. «Το (μεταναστευτικό) είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για πολύ καιρό» εκτιμά.
Ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».
«Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σοβαρά» τονίζεται στο άρθρο.