Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Μετανάστες στην Ευρώπη με τζετ σκι: Σε 30 λεπτά αντί 4.000 ευρώ


ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ


Η μετανάστευση με τη βοήθεια ενός τζετ σκι δεν αποτελεί πλέον μεμονωμένη περίπτωση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων Frontex.
Αντίθετα, τώρα είναι το "Modus Operandi" των νέων Μαροκινών στο Στενό του Γιβραλτάρ. Το πέρασμα είναι γρήγορο και οι συνοριοφύλακες είναι σχεδόν ανίσχυροι. Επιπλέον, η διαδρομή αυτή στη δυτική Μεσογειο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
Σε αυτό το σημείο, η Ευρώπη απέχει μολις 14 χιλιόμετρα από την αφρικανική ήπειρο.
Χθες, Πέμπτη, η Europol και η αστυνομία πέτυχαν και πάλι να ανακαλύψουν τρεις πρόσφυγες που ήρθαν στην Ισπανία με αυτόν τον τρόπο. Για το πέρασμα τους, οι Mαροκινοί λαθρέμποροι χρησιμοποιούν ισχυρά τζετ σκι. Με αυτά, το ταξίδι διαρκεί μόνο μισή ώρα. Οι λαθρέμποροι ζητούν για την απόσταση αυτή από τους πρόσφυγες 4000 ευρώ. Στο τζετ σκι επιβαίνουν ο οδηγός και τρεις μετανάστες.
Με τους πρόσφυγες, οι οποίοι συνήθως ξεκινούν με παραποιημένα έγγραφα από τη Θέουτα, τα ναρκωτικά μερικές φορές φτάνουν ακόμα και λαθραία στην Ευρώπη. Οι λαθρέμποροι αφαιρούν από τους πρόσφυγες 500 ευρώ εάν μεταφερουν και ναρκωτικά στην Ισπανία, σύμφωνα με τη Europol.
Νέοι Mαροκινοι χρησιμοποιούν το ευέλικτο αυτό ατομικό σκάφος εκτός από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κυρίως για να φεύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συχνά έχουν ήδη συγγενείς στην Ευρώπη που τους πληρώνουν το πέρασμα. Oι αριθμοί δεν είναι πολύ υψηλοί, επειδή σ΄ ένα σκάφος χωρούν μόνο τρία άτομα. Αλλά τα περάσματα με τζετ σκι, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Επιπλέον, η Frontex καταγράφει μια σταθερή αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται από το Μαρόκο και την Αλγερία στην Ισπανία. Το 2017, η διαδρομή κατά μήκος της δυτικής Μεσογείου ήταν η μόνη από τις μεγάλες προσφυγικες διαδρομές που σημείωσε «σημαντική αύξηση» στην παράνομη είσοδο. Συνολικά υπολογίστηκε ότι 21.632 μετανάστες είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση του ποσοστού κατά 150% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Το μεγάλο πλεονέκτημα για τους εμπόρους είναι η ταχύτητα. Δεδομένου ότι μπορούν να φτάσουν στην ισπανική ακτή σε λιγότερο από μία ώρα, οι πιθανότητες να γίνουν αντιληπτοί από τους συνοριοφύλακες είναι μικρές. Αλλά, ακόμη κι αν γίνει αντιληπτό από ένα περιπολικό σκάφος, το τζετ σκι προλαβαίνει να επιστρέψει στο μαροκινό έδαφος.
Ο Frontex πάντως, σημειώνει ότι, εκτό των άλλων, τα τζετ σκι των λαθρεμπόρων αποτελούν κίνδυνο για τους τουρίστες, καθώς οι λαθρέμποροι συχνά βιάζονται να φτάσουν στην ακτή για να αποβιβάσουν τους πρόσφυγες και να εξαφανιστούν κι έτσι, λόγω της υψηλής ταχύτητάς τους μπορούν να είναι επικίνδυνοι για τους λουόμενους, που βρίσκονται στο νερό.
Η απόδραση με τζετ σκι είναι μόνο για πρόσφυγες που διαθέτουν πολλά χρήματα. Ως μέσο παράνομης μετανάστευση είναι ήδη γνωστό και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου πλούσιοι μετανάστες είτε με ιστιοπλοϊκά, είτε με τζετ σκι από την Τουρκία, την Τυνησία ή την Ελλάδα μεταφέρονται στην Ευρώπη. Για το συγκεκριμένο ταξίδι πληρώνουν περίπου 6.000 ευρώ.

Παπαγιάννης Ν. : Αναδρομικά " επιμένουμε στην αναμονή και όχι στην παραπληροφόρηση για τον συνάδελφο" 
  Σχετικά με την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών, τις οποίες υποχρεώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ και της Επιτροπής  Συμμόρφωσης του ΣτΕ, η Κυβέρνηση να μας επιστρέψει, προς αποφυγή παραπληροφόρησης, σας ενημερώνουμε ευρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΕΑ, ότι για να υλοποιηθεί η επιστροφή - καταβολή τους θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ορίζει, αφενός το χρονικό διάστημα που θα αφορά τις εν λόγω περικοπές ( π.χ. Αύγουστος 2012 - Δεκέμβριος 2016 ), αφετέρου δε το χρόνο και τον τρόπο καταβολής. Είναι σαφές ότι χωρίς νομοθετική ρύθμιση καμία επιστροφή δεν μπορεί να γίνει. 

    Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια σχετική νομοθετική ρύθμιση, άρα οποιαδήποτε ανακοίνωση - ενημέρωση σχετικά με το ποσό, το χρόνο και τον τρόπο καταβολής, είναι ασαφές και παρακινδυνευμένη και αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

    Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.,  σε καμία περίπτωση δεν παραμένει αμέτοχη, είναι όμως απαραίτητη η κάθε έγκυρη πληροφόρηση που θα στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι μόνο σε δημοσιεύματα. Για το λόγο αυτό, θα τοποθετηθούμε εγκαίρως και αξιόπιστα όταν θα δρομολογηθούν οι προθέσεις και υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Ως τότε, επιμένουμε στην αναμονή και αυτό προτείνουμε σε κάθε συνάδελφο.
   
Παπαγιάννης Νίκος
υπεύθ. οικ\κών - ασφαλ\κών 
θεμάτων ΠΟΣΥΦΥ

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Αγριεύουν οι δουλέμποροι - φρικτό έγκλημα στον Έβρο
Δολοφονημένες εντοπίστηκαν τρεις γυναίκες το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή του Πραγγίου Διδυμοτείχου. 
Oπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία του ιατροδικαστή, όλες φέρουν θανατηφόρα τραύματα στο λαιμό από μαχαίρι επιβίωσης το οποίο βρέθηκε στην περοχή.
Το τριπλό έγκλημα φαίνεται ότι διαπράχθηκε τα προηγούμενα 24ωρα. 
Οι ταυτότητές τους παραμένουν προς το παρόν άγνωστες, αλλά, φαίνεται ότι πρόκειται για νεαρής ηλικίας μετανάστριες, ή προσφυγοπούλες. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή οι δύο νεότερες γυναίκες εκτιμάται ότι είναι από 15 έως 28 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να συνδέονται συγγενικά μεταξύ τους.
Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής, ενώ την ίδια ώρα η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για τη διαλεύκανση του τριπλού φονικού. 
Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν οι αρχές, είναι ότι οι γυναίκες ήθελαν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατά τη διαδρομή τους στον Εβρο και δολοφονήθηκαν από δουλέμπορους για «παραδειγματισμό» επειδή δεν πλήρωσαν τα χρήματα της μεταφοράς.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, thrakinea


Πηγή: Εβρος: Δουλέμποροι σκότωσαν για παραδειγματισμό τις τρεις γυναίκες -Επειδή δεν πλήρωσαν τα «μεταφορικά» | iefimerida.gr 


ΠΗΓΗ

Στην ALPHA TV ο πρόεδρος Συνοριακών Εβρου για το μεταναστευτικό


Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Εβρου Γιαλαμάς Χρυσοβαλάντης στην τηλεόραση του Alpha για το μεταναστευτικό και τις ελλείψεις.https://www.alphatv.gr/news/koinonia/article/3927/anisuhia-gia-ta-karavania-metanaston-meso-tou-evrou/


ρεπορταζ ALPHA TV

ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ στον real fm και στον Μάνο Νιφλή


Ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Χαρέλας Παναγιώτης  στον REAL FM και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή για το μεταναστευτικό και την ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης σε Έβρο και Ελληνοαλβανική μεθόριο.
" Με νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων και όχι με ημίμετρα αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Δεν είναι έκτακτο γεγονός η παράνομη μετανάστευση. Είναι μια μόνιμη κατάσταση", αναφέρει μεταξύ άλλων.


ηχητικό real fm

http://www.real.gr/synenteukseis/arthro/o_panagiotis_xarelas_stin_ekpompi_tou_manou_nifli_09_10_2018-500100/