Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Έβρος : Τι ζήτησαν οι συνδικαλιστές της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου απο Χρυσοχοϊδη


      

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη στον Έβρο, ο Υπουργός συναντήθηκε με Υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και με συνδικαλιστές της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου. Μετά από περιπολία που πραγματοποίησε στο ποτάμι με τις επιχειρησιακές ομάδες των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους στην Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης Χειμωνίου στην Ορεστιάδα. 

      Μεταξύ άλλων εξερχόμενος ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε :
  «Η επίσκεψη μου στον Έβρο έχει τριπλό σκοπό. Ο πρώτος είναι ότι ήρθα σήμερα εδώ, να ενημερωθώ για το πολύ σημαντικό αστυνομικό έργο της φύλαξης των συνόρων, το οποίο στον Έβρο, έχει και αποκτά εθνική διάσταση
Ο δεύτερος σκοπός για τον οποίο ήρθα σήμερα είναι ότι θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της και από εδώ και πέρα θα τα φυλάξει ακόμα αποτελεσματικότερα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγματευτα, αλλά ταυτόχρονα και η ασφάλεια της χώρας είναι εξίσου αδιαπραγματευτη.
Η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι κράτος δικαίου και θα παραμείνει πάντα κράτος δικαίου.
Ο τρίτος σκοπός είναι για να εκφράσω την ολοθερμη συμπαράσταση μου, την ολοθερμη στήριξη μου, τα συγχαρητήρια στους ακρίτες εδώ στον Έβρο που παρέχουν ένα πολύ σημαντικό έργο. Αυτά δεν είναι λόγια πολιτικού που κάνει μια τυπική επίσκεψη, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση αγκαλιάζει όλους αυτούς τους εργάτες της ασφάλειας της χώρας και θα τους στηρίξει. Θα έρθω εδώ σε λίγο και πάλι προκειμένου να εποπτεύσω  όσα σήμερα προγραμματίστηκαν και σχεδιάστηκαν και αύριο θα υλοποιηθούν».

Απο πλευρά τους οι συνδικαλιστές της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου σε ανακοίνωσή τους μετά την συνάντηση επισημαίνουν : 

     " Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδή  είχε σήμερα η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Χειμωνίου στην Ορεστιάδα,  στο πλαίσιο της επίσκεψης του κυρίου Υπουργού στον Έβρο και στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης των δύο Διευθύνσεων Αστυνομίας.
    Επισημάναμε στον Υπουργό την αναγκαιότητα να μην απομακρυνθεί κανείς από την αποσπασμένη δύναμη είτε με δαπάνες είτε χωρίς δαπάνες από τις Υπηρεσίες μας. Του αναπτύξαμε την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες και ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε δυνάμεις από την πρώτη γραμμή. Ζητήσαμε την παραμονή των αποσπασμένων που διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην Αθήνα στην οργανική τους θέση καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η παραμονή τους είναι τουλάχιστον αναγκαία.
    Ζητήσαμε  επιπρόσθετα προσλήψεις συνοριακών φυλάκων για την ενίσχυση των συνόρων μας,  για την ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης σε όλο τον Έβρο.   Καταθέσαμε το συγκεκριμένο αίτημα σε έναν Υπουργό που πριν χρόνια ήταν ο πρωτεργάτης σύστασης του θεσμού του Συνοριακού Φύλακα στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που τότε είχε αμφισβητηθεί το όλο εγχείρημα αλλά αποδείχθηκε πως η επιλογή αυτή διαχρονικά ήταν καταλυτική για την φύλαξη των συνόρων και την εθνική ασφάλεια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη αυτή για νέες προσλήψεις δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή από τον καθένα.
    Ζητήσαμε την επαναφορά της Υπηρεσίας Συνοριακής  Φύλαξης Τυχερού, που πριν δύο χρόνια η προηγούμενη πολιτική Ηγεσία, έθεσε ως πρωταρχική αναγκαιότητα να την καταργήσει !!!.  Μια κατάργηση που μόνο στα χαρτιά κατάφερε να πετύχει, καθώς συνεχίζει από τότε να υφίσταται και να λειτουργεί με τεράστιο όγκο εργασίας ένα χιλιόμετρο από  τα Τουρκικά σύνορα.   
    Του επισημάναμε την αναγκαιότητα επέκτασης του σχεδίου επιτήρησης των χερσαίων συνόρων του Έβρου  με σταθερό σύστημα καμερών, ένα σύστημα που σήμερα περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα στο βόρειο Έβρο. 
     Καταθέσαμε τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και Μέσα. Ζητήσαμε από τον κύριο Υπουργό, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει σύγχρονα  και κατάλληλα οχήματα για κάθε χρήση σε όλη τη γραμμή των συνόρων.
Τέλος  συζητήσαμε και ζητήσαμε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να σταθεί και να υποστηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και πολλά χρόνια για την φύλαξη των συνόρων μας, στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά να μην είναι η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι, στον «πόλεμο» που έχουμε καθημερινά απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Ένα κάλεσμα που όπως μας επιβεβαίωσε θα τον βρίσκει πάντα δίπλα μας σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια.  Θέτοντας σε προτεραιότητα την συνοριακή φύλαξη και την προστασία των συνόρων ο Υπουργός επεσήμανε πως θα πράξει ότι είναι δυνατόν που θα ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται σε ολο τον Έβρο."

 Η επίσκεψη του Υπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι ο Υπουργός που δημιούργησε το 1999 το θεσμό των Συνοριακών Φυλάκων στην Ελλάδα και σήμερα καλείται να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τη συνοριακή φύλαξη και την προστασία των συνόρων με νέα δεδομένα και πιεστικές συνθήκες που δημιουργούνται από τις έντονες μεταναστευτικές ροές. 
3/8/2019 

bordernews