Kατά κατάφορη παράβαση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, οι τουρκικές αρχές κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, καθοδηγώντας τους και από περάσματα διακινητών.

Μετανάστες και πρόσφυγες που μίλησαν στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη ευχαρίστησαν τον πρόεδρο της Τουρκίας επειδή, όπως εξήγησε, τους παρέχει δωρεάν λεωφορεία, ενώ τουρκικά στρατιωτικά οχήματα επίσης βοηθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες!

Μάλιστα,σύμφωνα με το skai.gr οι τουρκικές αρχές έχουν καλέσει για το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για να καταγράψουν τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια για τα ελληνικά νησιά, την ίδια ώρα που η βελτίωση του καιρού θα διευκολύνει τις προσφυγικές ροές.

Σημειώνεται ότι μαζική προσπάθεια να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές Έβρου έκαναν αργά το βράδυ της Παρασκευής μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα, σύμφωνα με το thrakinea.gr. Η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, απάντησε με ρίψη δακρυγόνων. Οι μετανάστες προσπάθησαν να πλησιάσουν τους αστυνομικούς ενώ φώναζαν και συνθήματα.