Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης


Μετά την απόφαση για επίταξη εκτάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την οποία θεωρεί «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε και τρέχει από την 1η Ιανουαρίου προβλεπόταν σύντμηση του χρόνου εξέτασης σε 60 έως 90 μέρες με στόχο την άμεση επιστροφή μεταναστών που δεν δικαιούνται προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό και για να επιταχυνθούν ουσιαστικά και όχι μόνο στα λόγια οι διαδικασίες έκδοσης ασύλου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost, φέτος το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναμένεται να ενισχυθεί με 500 δικηγόρους σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι κανείς να μην μένει στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα νησιά περισσότερο από τρεις μήνες. Ειδικότερα, στόχος της κυβέρνησης είναι εντός 30 ημερών να ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και εντός 60 ημερών για τις αιτήσεις σε δεύτερο βαθμό.

Αυτή είναι και η «βαλβίδα» ασφαλείας, προκειμένου να εκτονώνονται οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές από την πλευρά της Τουρκίας. Όταν λοιπόν, θα υπάρξει αυτή η σχέση αριθμού ασύλου και ροών, ανεξάρτητα από το πόσο θα αυξάνεται ο αριθμός όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά, θα μπορεί να διατηρηθούν σε χαμηλό νούμερο οι φιλοξενούμενοι στα κέντρα ελεγχόμενης κράτησης.
Πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου

Με τις τις αιτήσεις για παροχή ασύλου να ξεπερνούν τις 86.000 και τις διαδικασίες να προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ενίσχυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με 500 δικηγόρους σε όλη την Ελλάδα, επιπλέον των χειριστών ασύλου και των χειριστών easo που έρχονται μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση.

Στόχος να προχωρήσουν οι αιτήσεις που «λιμνάζουν» για πολύ καιρό και να βγουν 100.000 εισηγήσεις ασύλου (200 ανά δικηγόρο κατά μέσο όρο), που θα οδηγήσουν σε πιο γρήγορη απόφαση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι 500 δικηγόροι θα είναι με σύμβαση έργου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, η αμοιβή θα είναι ανά υπόθεση και θα λειτουργούν υποστηρικτικά στους χειριστές ασύλου.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως για να εκτονωθούν και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι δικηγόροι θα επιλέγονται από τους τοπικούς συλλόγους ανά περιοχή.
Μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή ασύλου

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνεντεύξεις των αιτούντων άσυλο ορίζονται ένα έτος μετά την καταγραφή , ενώ σε περίπτωση αναβολής της συνέντευξης, ο επαναπροσδιορισμός της γίνεται κι αυτός ένα έτος μετά, ακόμα και αν για την αναβολή ευθύνεται η υπηρεσία. Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις ευάλωτων προσφύγων που δεν εξετάζονται κατά προτεραιότητα, παρά τις σχετικές προβλέψεις.

Παράλληλα, παραμένουν οι σημαντικές καθυστερήσεις –έως και τριών μηνών- στην καταγραφή των αιτημάτων των κρατούμενων αιτούντων άσυλο, με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος κράτησής τους που σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες από την υποβολή του αιτήματος.

Οι συνεντεύξεις ορίζονται για ένα χρόνο μετά την καταγραφή και επιπλέον σε περίπτωση αναβολής της συνέντευξης ο επαναπροσδιορισμός της γίνεται για ένα χρόνο μετά, ακόμα και αν η υπαιτιότητα για την αναβολή βαρύνει την Υπηρεσία. Οι εισηγήσεις καθυστερούν και οι αποφάσεις εκδίδονται και αυτές με καθυστέρηση.