Ελλάδα ενισχύει τη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μετά τον ωμό εκβιασμό Ερντογάν

Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, όπου από νωρίς το πρωί περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, με σκοπό να μπουν στην Ελλάδα, μετά το άκουσμα της είδησης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει πλέον τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη.


Αστυνομία και στρατός έχουν παραταχθεί στο φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, καθώς από την απέναντι πλευρά εκτατοντάδες άτομα επιθυμούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Για την ώρα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Ενισχύονται τα σύνορα της Ελλάδας σε στεριά και θάλασσα

«Θα αποτρέψουμε να έρθουν νέες ροές», διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα. Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ύστερα από σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποφασίστηκε η ενίσχυση των συνόρων σε στεριά και θάλασσα με πρόσθετες δυνάμεις, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό μεταβαίνει εκτάκτως στον Έβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η Αθήνα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Η δήλωση που έστειλε εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα

Μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Άσαντ στην Ιντλίμπ της Συρίας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 στρατιώτες, Τούρκους αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία έλαβε την απόφαση να σταματήσει να εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και δια θαλάσσης.


Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε με την πρόβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από την επαρχία Ιντλίμπ όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έχουν λάβει διαταγή να αποσυρθούν.


«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, και τα σύνορα άνοιξαν...

Λίγες ώρες αργότερα, τα τούρκικα ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες με εκτατοντάδες πρόσφυγες να περνούν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.







Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Türk, όσοι πέρασαν στην Ελλάδα προέρχονταν από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρόκο.

Λίγο αργότερα, τουρκικά ΜΜΕ έδειξαν και πλάνα με βάρκες γεμάτες πρόσφυγες να περνούν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.