Η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο κινητοποιεί στρατό και αστυνομία σε ολόκληρη την χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων από το Νομό Ιωαννίνων προς τον Έβρο ώστε να υπάρξει συνδρομή στη φύλαξη των συνόρων. Οι στρατιώτες αναχωρούν χωρίς ακόμη να γνωρίζουν το σημείο που θα αναλάβουν υπηρεσία και τον χρόνο που θα παραμείνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από όλη την Ήπειρο προς τον Έβρο μετακινούνται και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες αναχωρούν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, είκοσι αστυνομικοί με τα ανάλογα οχήματα και τον πλήρη εξοπλισμό και δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι με τους συνοδούς τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται και νέα εντολή για μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων της Αστυνομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης που έγινε το πρωί του Σαββάτου δήλωσε ότι «η Ελλάδα δέχτηκε μια μαζική και οργανωμένη παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας και άντεξε προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης. Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι, οι 66 που πέρασαν κρατούνται και δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ευχαριστούν και συγχαίρουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, δίνοντας πραγματική μάχη. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στην ξηρά και στη θάλασσα. Στον Έβρο μεταφέρονται επιπλέον δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού. Στα νησιά ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και από σήμερα επιχειρούν συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας».

Στην πρωινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που συμμετέχουν στο άτυπο ΚΥΣΕΑ εξέτασαν πρακτικούς τρόπους για να υλοποιηθεί το κλείσιμο των συνόρων για τους παράνομους μετανάστες, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Αθήνα δεν θα ανεχθεί καμία παράνομη είσοδο σε ελληνικό έδαφος.