Συνεχίζονται οι απόπειρες εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν στην ελληνική επικράτεια οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες.

Στην πλειονότητά τους είναι διάσπαρτοι πλέον και ο κύριος όγκος κινείται προς τα νότια του Έβρου προς τις παραποτάμιες περιοχές και προς το χερσαίο σημείο του Πέπλου, δηλαδή προς Φέρες, όπου δεν υπάρχει φράχτης. Βεβαίως αυτό το γνωρίζουν οι δυνάμεις της Αστυνομίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις και παίρνουν τα μέτρα τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας έχουν πραγματοποιηθεί 24.200 αποτροπές. Επίσης από το πρωί για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν γίνει συνολικά 183 συλλήψεις εκ των οποίων οι 42 από το πρωί έως σήμερα το απόγευμα. Οι τελευταίοι ήταν όλοι τους από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.

Επεισόδια σημειώθηκαν και το πρωί στις Καστανιές και στον φράκτη, με τους Τούρκους αστυνομικούς μάλιστα να πετούν ξανά δακρυγόνα εναντίον των Ελλήνων αστυνομικών για να δώσουν την ευκαιρία σε μετανάστες να περάσουν, ενώ έφτασαν στο σημείο να κόβουν για εκείνους τα συρματοπλέγματα…

Όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το υδροβόλο όχημα «Αίαντας» εκτόξευσε νερό με μπλε μπογιά, ώστε στην περίπτωση που κάποιοι από τους ταραχοποιούς μετανάστες καταφέρουν να περάσουν να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτοί.

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης των πιέσεων του Τούρκων προς τα ελληνικά σύνορα είναι και η απότομη αύξηση των εισροών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με πάνω από 1280 εισροές τα τελευταία 24ωρα.

Μόνο χθες, εισήλθαν στην Λέσβο 518 μετανάστες, στην Χίο 253 και στην Σάμο 85. Τις δύο προηγούμενες ημέρες είχαν εισέλθει συνολικά 181 μετανάστες και σήμερα, από το πρωί έχουν εισέλθει 92 μετανάστες στην Λέσβο και ένα νεκρό παιδί από βάρκα που βυθίστηκε και περισυνέλλεξαν οι άντρες του Λιμενικού, ενώ κατάφεραν να διασώσουν τους υπόλοιπους. Πρόσθετα, 68 έφτασαν στην Χίο και 86 στην Σάμο.

Παράλληλα, σφοδρές συγκρούσεις και επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί έξω από το ΚΥΤ της Μόριας στην Λέσβο, όπου περίπου 300 μετανάστες πραγματοποίησαν επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και διάφορα αντικείμενα και εκείνοι με την σειρά τους απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι η κατάσταση εκτονώθηκε και οι μετανάστες επέστρεψαν στην δομή. Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα των περίπου 300 μεταναστών θέλησε να πραγματοποιήσει πορεία προς την πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης και τις νέες αφίξεις και όταν έφτασαν στον φραγμό των ΜΑΤ, ξέσπασαν τα επεισόδια.

Αργά το απόγευμα ομάδα περίπου 700 μεταναστών βγήκε ξανά από το ΚΥΤ Μόριας στη Λέσβο με σκοπό να πραγματοποιήσει πορεία προς την πόλη. Οι αστυνομικές δυνάμεις και πάλι πραγματοποίησαν φραγμό και εμπόδισαν την πορεία, ενώ σημειώθηκαν αψιμαχίες και περιορισμένες εντάσεις στο σημείο. Μισή ώρα μετά τις 8 το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να οδηγήσουν τους μετανάστες και πάλι πίσω στην δομή.