«Άλλο Συνοριοφυλακή, άλλο Εθνοφυλακή, άλλο πολιτοσυνοριοφυλακή» διευκρινίζει με έμφαση ο ίδιος

Για «ανησυχητική ησυχία τα τελευταία 24ωρα» κάνει λόγο ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Xρ. Γιαλαμάς, μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ» για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορά μας.
Ο ίδιος, διαχωρίζει την Συνοριοφυλακή από την Εθνοφυλακή (σ.σ. αμφότερες λειτουργούν συντεταγμένα, οργανωμένα και ελεγχόμενα) από την «πολιτοσυνοριοφυλακή» που αποτελείται από πολίτες που γνωρίζουν καλά την περιοχή και βοηθούν στο έργο των «δυνάμεων» (αστυνομικών και ενόπλων) που βρίσκονται στα σύνορα, οι οποίοι ωστόσο ΔΕΝ οπλοφορούν. Γεγονός που αποσοβεί τον κίνδυνο «λάθους» ή «απερισκεψίας» που μπορεί να «χρεωθεί» όλη η Ελλάδα στο τέλος.

«ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ…ΗΣΥΧΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ 24ΩΡΑ»

Ειδικότερα ο κ. Γιαλαμάς αναφέρει ότι «τα τελευταία τέσσερα εικοσιτετράωρα, για εμάς, υπάρχει μια ανησυχητική ησυχία. Δεν θέλω να πανικοβάλλω τον κόσμο, αλλά για εμάς – που είμαστε είκοσι χρόνια στο ποτάμι – είναι ανησυχητική αυτή η ησυχία. Βέβαια, πλέον με τις δυνάμεις (και με τις ένοπλες δυνάμεις που ενισχύονται και αυτές από την πλευρά τους) αφού ενισχυόμαστε κάθε μέρα, νομίζω ότι τα σύνορά μας αυτήν την στιγμή, φυλάσσονται πάρα πολύ καλά. Το κομμάτι της ενίσχυσης αυξάνεται συνεχώς και από υλικοτεχνικό εξοπλισμό και από έργα τα οποία γίνονται συνεχώς, όπως οδοφράγματα ακόμη και στις κοίτες του ποταμού. Βέβαια έχουμε και την στήριξη πάρα πολλών συλλόγων, ενώσεων, ομογενών που μας βοηθούν πάρα πολύ με δωρεές και στο κομμάτι του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Θα ήθελα να ξέρετε επίσης ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα από την τουρκική πλευρά, ξεκινώντας με τις ενέδρες που κάνουν, με τις πλωτές περιπολίες κλπ. Βέβαια εμάς, αυτά δεν μας ενοχλούν. Τα έχουμε δει και στο παρελθόν – βέβαια σε μικρότερο βαθμό – αλλά δεν μας ανησυχούν καθόλου. Εμάς η δουλειά μας είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας μας και τίποτα παραπάνω».

«ΑΛΛΟ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ, ΑΛΛΟ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ, ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΟΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ»

Ρωτήσαμε τον κ. Γιαλαμά για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των ένστολων, αλλά και των ομάδων εθελοντών πολιτών που περιφρουρούν τα σύνορα, μετά μάλιστα και από τις σκόρπιες αναφορές για ασύντακτες ομάδες που λειτουργούν στην περιοχή. Ο κ. Γιαλαμάς, διευκρινίζει ότι «η Εθνοφυλακή ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την Εθνοφυλακή, που είναι βέβαια και αυτή συντεταγμένη και ελεγχόμενη. Έχουν τους διοικητές τους, ανήκουν σε διμοιρίες κλπ. Πολύ καλά κάνετε τον διαχωρισμό αυτόν. Οι πολίτες ήταν και είναι δίπλα μας με τον τρόπο τους. Δεν μπαίνουν σε περιοχές που επιχειρούμε εμείς, αλλά βοηθούν και με υλικά αλλά και έμπρακτα στην φύλαξη των συνόρων. Κυρίως μας βοηθούν με ο,τι βλέπουν και ο,τι παρατηρήσουν. Σαφώς και δεν οπλοφορούν. Είναι άνθρωποι, απλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι κλπ που μας βοηθούν πάρα πάρα πολύ. Γνωρίζουν τα μέρη, βοηθούν αλλά δεν οπλοφορούν. Εμείς, ως Συνοριοφυλακή, λειτουργούμε συντεταγμένα, οργανωμένα και ελεγχόμενα, όπως πάντα, σε συνεργασία – από τον Δεκέμβριο – με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Το ίδιο και η Εθνοφυλακή. Οι πολίτες μας στηρίζουν (πέρα από τα μηνύματα συμπαράστασης) υλικά και με ο,τι βλέπουν και παρατηρούν σε σημεία που δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε στα 100 μέτρα (στις Καλύβες του Έβρου και κάτω). Για ο,τι βλέπουν επάνω στον δρόμο και ο,τι παρατηρούν μέσα σε χωράφια, μας καλούν, μας ενημερώνουν και εμείς κάνουμε την δουλειά μας».

«ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ – ΔΕΝ ΠΑΤΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΗ – ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ»

Αναφορικά με τους μετανάστες, ο ίδιος τονίζει ότι «είναι μέσα σε όλα και το ανθρώπινο κομμάτι που μας έχει αγγίξει και μας αγγίζει, πάντα στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης. Βέβαια βλέπουμε το «πολεμικό σκηνικό» που στήνεται επάνω στις Καστανιές. Για εμάς που το βλέπουμε και για τους συναδέλφους, είναι ότι μπορεί να βγάζουν κάποιες οικογένειες (πολύ λίγες) επάνω, αλλά αυτοί που κάνουν όλα τα επεισόδια δεν έχουν καμία σχέση με τους πρόσφυγες. Για εμένα, εκείνα τα στοιχεία είναι καθαρά εγκληματικά. Σαφώς και δεν είναι εύκολο να πατήσεις την σκανδάλη. Ποτέ. Αυτά νομίζω ότι είναι πολύ ακραίες συμπεριφορές και καταστάσεις, τις οποίες δεν έχουμε δει. Όταν βέβαια κινδυνεύουμε, σίγουρα ο νόμος μας δίνει την δυνατότητα – όταν υπάρχει κίνδυνος της σωματικής μας ακεραιότητας – να το κάνουμε, αλλά εμείς είμαστε συντεταγμένοι και παίρνουμε εντολές. Νομίζω ότι ακούστηκαν και πολλά και στα social media και οι ομάδες που δημιουργήθηκαν, κατ εμέ, είναι λάθος. Αυτή είναι μια καθαρά προσωπική μου γνώμη».

«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ – ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑ ΦΥΛΑΓΜΕΝΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ»

Κλείνοντας ο κ. Γιαλαμάς σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει όλο αυτό. Υπάρχει μια πληροφόρηση ότι δεν ανανεώνονται οι ροές, ότι έχει φύγει πολύς κόσμος προς τα πίσω (κατευθύνθηκε προς τα νότια). Βέβαια απογοητεύονται διότι βλέπουν ότι τα σύνορά μας είναι πολύ καλά φυλαγμένα. Δεν ξέρουμε όμως τι θα ακολουθήσει με τον απρόβλεπτο «παίκτη», πρόεδρο της Τουρκίας, αν υπάρξει κάποια νέα συμφωνία ΕΕ για μεταναστευτικό και προσφυγικό και φύγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Όλα αυτά βέβαια για τα οποία μιλάμε είναι στον «αέρα». Αυτή την στιγμή πάντως, η ησυχία αυτή, είναι ανησυχητική για εμάς».