ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

Στο πόδι ο Ωρωπός για την άφιξη καραβιού με 700 πρόσφυγες, μετανάστες από τη Λέρο


Δεκάδες κάτοικοι του Ωρωπού, της Μαλακάσας και των γύρω περιοχών βρίσκονται στις 14/3 στο λιμάνι του Ωρωπού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη καραβιού που μεταφέρει από τη Λέρο 700 πρόσφυγες και μετανάστες. Με μπροστάρη τον δήμαρχο Ωρωπίων Γιώργο Γιασημάκη σύσσωμη την αντιπολίτευση του Δήμου, εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν τον κατάπλου του πλοίου και την αποβίβαση των μεταναστών και προσφύγων ενώ όπως υποστηρίζουν η κυβέρνηση αγνόησε τις αντιδράσεις και τις προτάσεις τους. Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Δεν δεχόμαστε άλλη δομή, θα φτάσουμε τις 5.000»

«Μας είπε πως αυτοί που έρχονται είναι παράνομοι μετανάστες που θα γυρίσουν άμεσα πίσω στην πατρίδα τους», είπε ο Δήμαρχος Ωρωπίων στην κάμερα του ethnos.gr και πρόσθεσε: «Eχουμε στη Μαλακάσα εδώ και τέσσερα χρόνια μια ανοικτή δομή μεταναστών. Χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα οι κάτοικοι μας ειδοποίησαν πριν τρεις ημέρες πως τις τελευταίες ημέρες κάτι κατασκεύαζαν στον διπλανό χώρο που ήδη υπάρχει η ανοικτή δομή.
Κινητοποιηθήκαμε, πήγαμε εκεί, πράγματι είδαμε δίπλα από το στρατόπεδο που βρίσκεται η υπάρχουσα δομή, κάτι έφτιαχναν. Κάναμε διοικητικό συμβούλιο και αποφασίσαμε πως δε μπορούμε να δεχτούμε άλλη δομή. Ζητήσαμε μάλιστα να δούμε τι θα γίνει με την υπάρχουσα δομή. Ήρθε χθες ο υπουργός ο κύριος Μηταράκης. Εκανε την περιοδεία του. Εξήγγειλε κάποια μέτρα. Μας είπε πως από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το πρωί θα ειναι κλειστά και θα υπάρχει δακτυλικό αποτύπωμα. Δε μας έδωσε όμως απαντήσεις σε αυτά που θέλαμε κι έτσι ξεκινάμε κινητοποιήσεις».

«Μέσα στα μέτρα για τον κοροναϊό»

Ο δήμαρχος Ωρωπίων τόνισε πως όλα αυτά γίνονται μέσα σε περίοδο που ζητάμε από τους πολίτες να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να κλείνονται στα σπίτια τους: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 2.300 μετανάστες. Φέρνουν και το καράβι την ώρα των μέτρων για τον κοροναϊό. Υπάρχει τώρα ο κόσμος εδώ από όλο τον Δήμο».
«Δεν το δέχεται ο κόσμος»
«Αυτό που ζητάμε δεν είναι μόνο να μην γίνει η άφιξη του καραβιού αλλά να φύγει και η δομή που υπάρχει. Για αυτό είμαστε εδώ. Για να διαμαρτυρηθούμε. Ο υπουργός μας είπε πως αυτή η δομή θα είναι κλειστή. Ο κόσμος δεν το δέχεται με τίποτα».
«Τρεις φυλακές πάει πολύ»
Ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Λίτσας είπε στο ethnos.gr: «Υπάρχει μία φυλακή στον Αυλώνα, υπάρχει ήδη η φυλακή μεταναστών στη Μαλακάσα και πάμε και για τρίτη. Πάει πολύ, ειναι υπερβολικό. Οι κάτοικοι υποφέρουν. Οι Έλληνες είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους, οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει και 300 παιδιά των Αφγανών δεν ξέρουν από κοροναϊού, έχουν τρυπίσει τα σύρματα και γυρίζουν στις παιδικές χαρές. Παιδιά είναι, δεν φταίνε, αλλά εμείς τι κάνουμε;».

«Δεν τους πιστεύουμε πλέον, μας εμπαίζουν από το 2015»

Ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ωρωπίων και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κ.Κιούσης είπε: «Δεν τους πιστεύουμε πλέον. Το 2015 μας έλεγαν θα γίνει δομή με 400 άτομα και έχουμε ξεπεράσει τις 2.500. Δεν θα γίνει ο δήμος μας ένα κομμάτι που θα φιλοξενήσει 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτοί που έρχονται είναι από τη Λέρο». Μας είπε πως αυτοί που έρχονται είναι παράνομοι μετανάστες που θα γυρίσουν άμεσα πίσω στην πατρίδα τους».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου