Πραγματικό σοκ προκαλεί η πληροφορία από κυβερνητική πηγή που κάνει λόγο για μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά στα σύνορα. ”Δεν θα αφήσουμε τα σύνορα μας να τα προσπελάσουν με αυτό τον τρόπο”, τονίζει ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων.

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ δίνει μια άλλη διάσταση στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στις Καστανιές του Εβρου. Κορυφαία κυβερνητική πηγή, ανέφερε στο κανάλι ότι υπάρχουν στοιχεία πως οι τουρκικές αρχές έχουν ανοίξει τις τελευταίες ώρες κλειστά κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά και τους μεταφέρουν στα σύνορα με την Ελλάδα.

Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο αντιλαμβάνεται κανείς ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο αυτό που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή το περί οργανωμένου σχεδίου μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΣ με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι «έως τις 21:02 σήμερα ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τη χώρα μέσω Αδριανούπολης είναι 36.776.
«Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μην σπάσουν τα μπλόκα»

Από την άλλη, τα σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται υπό πολιορκία κάτι το οποίο ουσιαστικά παραδέχτηκε μιλώντας στο newsit.gr ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν περιμέναμε να είναι διαφορετική από την πρώτη κιόλας στιγμή και θα δυσκολέψει κι άλλο. Είναι ξεκάθαρο ότι θα δυσκολέψει κι άλλο γι αυτό σταδιακά και με εντολή της πολιτικής ηγεσία του κυρίου Χρυσοχοϊδη οι δυνάμεις ενισχύονται σίγα σιγά στο Έβρο σ όλο το μήκος απ όλη την επικράτεια. Έτσι ώστε να μπορέσουμε ν ανταποκριθούμε σ αυτή την κλιμάκωση που επιχειρείτε από την άλλη πλευρά προκειμένου να σπάσουν τα σύνορα μας και να περάσουν μέσα οι μετανάστες. Από την δική μας την πλευρά όμως θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να μην σπάσουν τα μπλόκα στα σύνορά και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το εύρος και το μήκος των συνόρων μας».

Ο κ. Χαρέλας περιγράφει με δραματικό τρόπο τον τιτάνιο αγώνα που κάνουν όσοι βρίσκονται στις Καστανιές. Μια γροθιά στρατός, αστυνομία και συνοριοφύλακες προσπαθούν να αποτρέψουν την είδοσο μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.
«Επιχειρεί η αστυνομία, επιχειρεί ο στρατός επικουρικά έχουμε την συνδρομή της Πυροσβεστικής, επιχειρεί η συνοριοφυλακή, επιχειρούμε όλοι μαζί και έχουμε γίνει μια γροθιά πάνω στο κομμάτι αυτό με τον συντονισμό του στρατού και της αστυνομίας. Είμαστε πάνω από 1500 με 2000 άτομα άνδρες και γυναίκες που επιχειρούμε σε όλο το μήκος των συνόρων και όπου έχουμε τα ευαίσθητα σημεία και έρχονται κι άλλες ενισχύσεις. Δεν θα αφήσουμε τα σύνορα μας να τα προσπελάσουν με αυτό τον τρόπο οποιοδήποτε κι αν είναι απέναντι μας. Αυτή είναι και η προτροπή της πολιτική ηγεσίας και η απόφαση και αυτή υπηρετούμε».
Τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού αναπτύσσονται απέναντι από τα σύνορα

Σύμφωνα με το evros24.gr τεθωρακισμένα οχήματα του Ελληνικού Στρατού αναπτύσσονται στα κύρια σημεία εισόδου των παράνομων μεταναστών στον Έβρο προκειμένου να είναι έτοιμα να συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις με μαζική ρίψη καπνογόνων ή εν ανάγκη έναρξη προειδοποιητικών πυρών.

Τα οχήματα μπορούν να εκτοξεύσουν δακρυγόνα και καπνογόνα όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρίψη τους γίνεται σε κοντινή απόσταση από τα οχήματα καθώς δημιουργούν ένα προπέτασμα καπνού το οποίο δεν επιτρέπει να στοχοποιηθεί το όχημα στο πεδίο της μάχης. Το προπέτασμα καπνού διαθλά και τις ακτίνες λέιζερ.

Όμως οι συγκεντρώσεις γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες και είναι σαφές ότι οι αστυνομικές δυνάμεις από μόνες τους δεν είναι επαρκείς για έναν τέτοιο όγκο επιθέσεων-εισβολών.

Οι εντολές είναι σαφείς: Ρίψη καπνογόνων και εν ανάγκη ρίψη προειδοποιητικών βολών από τα ΤΟΜΠ και τα αναγνωριστικά οχήματα.
Ομάδα ατόμων έκοψε το φράχτη για να μπει στο ελληνικό έδαφος

Στο μεταξύ, ομάδα ατόμων το απόγευμα του Σαββάτου (29.02.2020) έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανιών με σκοπό να μπουν σε ελληνικό έδαφος με την κατάσταση στα σύνορα να είναι τεταμένη. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό και άμεσα επενέβησαν δύο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας τους απέτρεψαν στην είσοδο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από την τουρκική πλευρά των συνόρων, ερρίφθησαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος.


Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή έχει σφραγιστεί το σημείο και επισκευάζεται ο φράκτης.

Σε άλλο βίντεο που έρχεται στο φως διακρίνονται τουρκικά στρατιωτικά οχήματα να συνοδεύουν στη συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λεωφορεία με μετανάστες.


Εντύπωση προκαλεί και τα όσα γράφει πάνω του ένα τουρκικό δακρυγόνο. ”ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Είναι στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς την Jandarmaya (στρατοχωροφυλακή)”.