Φον ντερ Λάιεν: «Mιλήσαμε ανοιχτά και ευθέως για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε» - Σαρλ Μισέλ: Του είπαμε να ανακόψει τις ροές μεταναστών προς τα σύνορα
Αποχώρησε εσπευσμένα απο το Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο ο Εντογάν, δίχως να παραστεί στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν από το πρόγραμμα να πάρει μέρος στη συνέντευξη.

Αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση Ερντογάν, ως κίνηση δυσαρέσκειας, καθώς πιστεύουν πως αν τα πράγματα στις συνομιλίες πήγαιναν όπως θα ήθελε, δεν θα αποχώρούσε από τη συνέντευξη Τύπου.


                              


Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μιλήσαμε ανοιχτά και ευθέως για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε» και επανέλαβε ότι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών συνόρων και του «ανθρώπινου δικαιώματος» της αναζήτησης ασύλου «πάνε μαζί».
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως είναι θετικό να παραμένουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και πρόσθεσε: “Οι μετανάστες χρειάζονται βοήθεια, όπως και η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία”. Όπως είπε, υπήρξαν διαφωνίες, ωστόσο οι δύο πλευρές επιδόθηκαν “σε έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο”.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως έγινε ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.

Οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Σε αυτή την ανακοίνωση προχώρησε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση των τριών, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικά, μετά το πέρας της συνάντησης ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως “ήταν σημαντικό να ανταλλάξουμε απόψεις” για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την εφαρμογή της δήλωσης του 2016. Σημείωσε ότι “μοιραστήκαμε τις διαφορετικές απόψεις μας σε σχέση με την εφαρμογή της δήλωσης” και “ξεκαθαρίσαμε μια σειρά θέσεις (διαφορετικές ερμηνείες) για τη συμφωνία”.

Όπως εξήγησε, η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής , ειδικά στη Συρία, με την πλευρά της ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Ιντλίμπ και τα σύνορα με τη Συρία.

Ο Μισέλ τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας και αποφασίστηκε η εντολή στην ομάδα εργασίας υπό τον Μπορέλ, ώστε οι δύο πλευρές να εργαστούν για να αποκτήσουν την ίδια ανάγνωση.

Σημείωσε δε ότι θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για τα σημερινά αποτελέσματα, όπως τα είχε συμβουλευτεί και πριν τη συνάντηση. Τόνισε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τον πολιτικό διάλογο με τον Ερντογάν, και πως το σημερινό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε καλή κατεύθυνση και “θα προχωρήσουμε και άλλο στο μέλλον”.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάσταση των μεταναστών στον Έβρο.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία όμως χρειάζεται στήριξη για το μεταναστευτικό. Τόνισε ότι ο σημερινός διάλογος ήταν εποικοδομητικός και οδήγησε σε χαρτογράφηση, διευκρινίζοντας ότι η δήλωση του 2016 παραμένει επίκαιρη και τώρα οι δύο πλευρές θα δουν τι λείπει και πως θα την εφαρμόσουν.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της δήλωσης μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Η εξέταση των στοιχείων της συμφωνίας θα γίνει για το σύνολο των προβλέψεων του 2016.

Τέλος ερωτηθείσα σχετικά με την επιχειρησιακή κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα, επανέλαβε πως κάθε υπερβολική βία είναι απαράδεκτη, κάθε πράξη των αρχών πρέπει να είναι αναλογική, τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται και το δικαίωμα αίτησης για άσυλο να είναι σεβαστό, εξηγώντας πως αυτά πάνε χέρι χέρι.

Ηχηρό μήνυμα από τον Φον ντερ Λάιεν


Νωρίτερα, ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ερτογάν σχετικά με την κατάσταση στον Έβρο είχε στείλει η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες ώρες προτού τον υποδεχθεί στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας θα πρέπει να μετακινήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο.