Χτισμένο μόλις 100 μέτρα από μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα δίπλα στον ποταμό Έβρο, το χωριό Πύθιο είναι ένα από τα πιο γνωστά περάσματα για την είσοδο των μεταναστών από τη γειτονική χώρα.

Το συγκεκριμένο σημείο το επιλέγουν όχι μόνο γιατί είναι πολύ κοντά στα σύνορα, αλλά και σε κάποια σημεία το ποτάμι είναι ρηχό και έχει νησίδες, οπότε μπορούν να το περάσουν ακόμα και με τα πόδια.

Από την περασμένη Παρασκευή η παρουσία των συνοριοφυλάκων, αλλά και του στρατού και της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη και οι περιπολίες είναι συνεχείς. Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, αποτράπηκε μαζική είσοδος εκατοντάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από τη σιδηροδρομική γέφυρα του χωριού.

Στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τα σύνορα κλειστά οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συμμάχους τους τους κατοίκους του χωριού. Άλλωστε, πολλοί από αυτούς κυκλοφορούν με τα τρακτέρ τους στα χωράφια, όπου κινούνται όσοι καταφέρουν να περάσουν το ποτάμι.

«Τους βλέπουμε να περνάνε και ειδοποιούμε την αστυνομία. Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα οι περιπολίες είναι συχνές», λέει στο GRTimes.gr η κυρία Τασούλα.

Παρά τις ισχυρές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, οι κάτοικοι ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Άλλωστε, στο χωριό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε 3.000 κατοίκους, σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από 600 άνθρωποι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της κυρίας Ξανθής, η οποία την ημέρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια, έφυγε από την Αλεξανδρούπολη όπου ζει μόνιμα, για να επισκεφτεί την ηλικιωμένη μητέρα της που ζει ακόμα στο χωριό. «Ανησύχησε πολύ όταν είδε τι συμβαίνει, οπότε αναγκάστηκα να έρθω», είπε στο GRTimes.gr, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για το τι θα γίνει αν όλοι οι άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί στις Καστανιές περάσουν στην Ελλάδα.