Το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη πολλών από το πρωί, μετά τη νέα επίθεση κατά των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα του Έβρου, είναι το από που προέρχονται τα χημικά και τα δακρυγόνα που εκτοξεύονται από την τουρκική πλευρά.

Κατά τη νέα απόπειρα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από εκατοντάδες μετανάστες, οι ελληνικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με χημικά, που φαίνονταν να εκτοξεύονται από τους ίδιους.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, αποκαλύφθηκε τι συμβαίνει. Φωτογραφίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, αποδεικνύουν ότι η προέλευση των χημικών είναι όχι απλά η τουρκική πλευρά αλλά η ίδια η τουρκική αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο που έχει καταγραφεί από ελληνικής πλευράς δείχνει καθαρά την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα
.



Τα επεισόδια που προηγήθηκαν


Τα επεισόδια εξελίχθηκαν στην περιοχή του ελληνικού φυλακίου στον Έβρο και στο νοτιότερο τμήμα των συνόρων.

Ομάδες μεταναστών εκτόξευσαν κατά των ελληνικών δυνάμεων μεγάλες ποσότητες χημικών, πέτρες και διάφορα αντικείμενα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είναι παρατεταγμένες κατά μήκος του φράκτη, και με τις σειρήνες τους προσπαθούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς τους μετανάστες. Την ίδια ώρα η αστυνομία από τα μεγάφωνα προειδοποιεί το πλήθος να μην παραβιάσει τα σύνορα.

Η αρχή έγινε όταν μετανάστες άρχισαν να ρίχουν μαζικά χημικά προς το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου. Τα χημικά λειτούργησαν ως προπέτασμα καπνού με τους μετανάστες να συγκεντρώνονται ανά ομάδες προς το νοτιότετο τμήμα των συνόρων, όπου τα επεισόδια συνεχίστηκαν με δακρυγόνα και χημικά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, αρχικά ακούστηκαν δύο εκκωφωντικοί ήχοι για να ακολουθήσει ένα "μικρό χάος”. Οι ελληνικές δυνάμεις αμέσως εξαπλώθηκαν στον χώρο για να τον ελέγξουν, κυρίως τα σημεία όπου υπάρχουν συρματοπλέγματα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν απόπειρες παραβίασής τους. Στο σημείο υπάρχουν και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προς αντιμετώπιση του σκηνικού.


πηγή