Σύνδεση των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας με τα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων «βλέπει» η αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία επισημαίνει σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής» ότι ο τρόπος που διοχετεύονται πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο φανερώνει εμπλοκή του τουρκικού κράτους.

Η αντιστράτηγος που χειρίστηκε την προσφυγική κρίση του 2015 εξηγεί ότι ο έλεγχος των διακινητών από την τουρκική πλευρά έγινε πρόδηλος από τότε που υπεγράφη η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας: «Ξαφνικά από εκεί που οι ροές ήταν της τάξης των 2.000-5.000 ανθρώπων κατέβηκαν σταδιακά στους 50-80 πρόσφυγες και μετανάστες ημερησίως. Σήμερα στις εικόνες που μεταδίδονται από τα σύνορα βλέπουμε στο τουρκικό έδαφος άντρες που μιλάνε άπταιστα την τουρκική γλώσσα και άλλους που μιλάνε σπαστά ελληνικά. Είναι φανερός ο οργανωμένος σχεδιασμός και η διευκόλυνση των προσφύγων και των μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα».

Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας χαρακτηρίζεται από την αντιστράτηγο ως «απειλή»: «Στις αναλύσεις που κάνουμε στην Αστυνομία η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, χαρακτηρίζονται ως απειλές. Βλέπουμε ότι η πίεση αυξάνεται και απλώνεται σε όλο το μήκος του Έβρου. Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας παράγει σωστά αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι θα χρειαστεί ενίσχυση και από το Λιμενικό, γιατί υπάρχουν δίοδοι και από τα θαλάσσια σύνορα σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη».

Όσον αφορά στα σχέδια του Ερντογάν, δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος να πέσει θύμα της παγίδας που ο ίδιος έστησε. Όπως λέει η κ. Τσιριγώτη, «η Τουρκία γίνεται παράγοντας έλξης (pull factor) για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Εκεί μπορεί να καταφύγουν οι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αφγανοί που βρίσκονται στο Ιράν, όπως και μετανάστες από άλλες χώρες. Αυτό δεν βοηθάει την οικονομία της Τουρκίας. Ήδη υπάρχουν παράπονα στην Ανδριανούπολη, το ίδιο θα γίνει και στην Κωνσταντινούπολη.

Το κοινό σημείο ανάμεσα στην περίοδο που διανύουμε με το 2015 είναι η απαθής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιστράτηγος και η τότε πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προσπαθήσει μάταια πριν από πέντε χρόνια να πείσουν τους Ευρωπαίους για την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας: «Η Ε.Ε. δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για δυναμική υποστήριξη της χώρας μας. Σήμερα συμβαίνει ότι και στην κρίση του 2015, η Ελλάδα είναι μόνη της. Τότε, είχαμε προβλέψει από τον Ιανουάριο την εξέλιξη της κρίσης αλλά παρά τις ‘οχλήσεις’ μας προς την Ε.Ε. δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αντ’ αυτού είδαμε να μας κόβουν τη χρηματοδότηση από το σχέδιο ‘Ασπίδα’».