Αναμένεται σύντομα η έκδοση σχετικής διαταγής που θα προσαρμόζεται στην από 11-03-2020 εκδοθείσα διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με την χορήγηση ειδικής άδειας σε αστυνομικό προσωπικό λόγο αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να εναρμονιστεί με τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν και στον υπόλοιπο ευρύτερο τομέα.

Άδεια ειδικού σκοπού θα χορηγείται σε γονείς όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, επαναλαμβάνοντας το κλείσιμο των σχολείων, των πανεπιστημίων και των λοιπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την άδεια ειδικού σκοπού, η οποία αφορά εργαζόμενους γονείς και προβλέπει πλήρεις αποδοχές. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε ότι εκδίδεται ΠΝΠ στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.
  • Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
  • Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.Αυτός ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.
  • Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
  • Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.
  • Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

Η άδεια ειδικού σκοπού είναι ένα από τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και να διευκολυνθούν οι γονείς μετά την απόφαση για το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.