Ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, προειδοποιεί η διεθνής ιατρική οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Καθώς μία γυναίκα από τη Λέσβο είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί, η οργάνωση ζητά την άμεση μετακίνηση όλων των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας σε μέρη όπου μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά από τον ιό.

Οι τρέχουσες συνθήκες, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών υπηρεσιών υγιεινής και τη σημαντικά περιορισμένη ιατρική φροντίδα, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μια πιθανή επιδημία.

«Σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν καθημερινά μέτρα πρόληψης, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και παραμονή στο σπίτι εάν νοσήσουν» λέει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε ορισμένα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών. Οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατη η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τέτοιες συνθήκες.»

Ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις ακυρώνουν εκδηλώσεις και απαγορεύουν τις συναθροίσεις για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, αλλά στα ελληνικά νησιά καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς άλλη επιλογή.

Οι 42.000 αιτούντες άσυλο που ζουν σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπως στη Μόρια και το Βαθύ, είναι εκτεθειμένοι σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τους κάνουν να νοσήσουν και διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών.

Η υγεία των ανθρώπων κινδυνεύει όσο μένουν σε αυτούς τους καταυλισμούς. Ο κορονοϊός είναι απλώς η τελευταία απειλή που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο, και η κατάστασή τους τούς καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους από τον υπόλοιπο πληθυσμό σε μια επιδημία.

«Είμαστε σε επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, συμπεριλαμβανομένων της ενημέρωσης και της διαχείρισης κρουσμάτων» προσθέτει ο κ. Βεΐζης. «Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές: δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό στο περιβάλλον ενός καταυλισμού».

Η ανάγκη για εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να ζουν σε αυτές τις συνθήκες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν πάντα ανεύθυνο, αλλά τώρα πια είναι στα πρόθυρα να γίνει και εγκληματικό, εάν δε ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει το συντομότερο δυνατό και να μετακινήσει την πλειοψηφία των 42.000 ανθρώπων σε κατάλληλη στέγη πριν να είναι πολύ αργά.