Αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγούμε. Κι από δω και πέρα έτσι θα γίνεται, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν για τα περιστατικά παρενοχλήσεων σκαφών του ελληνικού λιμενικού από τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο.

Παράλληλα δήλωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει τα σύνορά της με την Ευρώπη ανοικτά και θα επιτρέπει τη διέλευση των μεταναστών μέχρι να λάβει «συγκεκριμένη» απάντηση από την ΕΕ στα αιτήματά της.

«Διατηρούμε τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα μέχρι να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα της Τουρκίας», επεσήμανε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του προς τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP).

Τα αιτήματα της Τουρκίας, όπως τα ανέφερε ο Ερντογάν, περιλαμβάνουν την επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ σχετικά με την «ελευθερία της μετακίνησης, το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης και οικονομική βοήθεια».

«Δεν ζητιανεύουμε. Το μόνο που ζητάμε είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα μας», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η εισροή παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα, αλλά θα επεκταθεί σε όλη τη Μεσόγειο καθώς βελτιώνεται ο καιρός», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τέσσερις μετανάστες έχουν σκοτωθεί κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ κατήγγειλε την ΕΕ η οποία αγνοεί «τις απάνθρωπες» και «βάρβαρες» ενέργειες της Ελλάδας.

Η ΕΕ έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν για «εκβιασμό» μέσω των μεταναστών και τον έχει καλέσει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας του 2016, η οποία προβλέπει ότι οι μετανάστες θα μένουν στην Τουρκία με αντάλλαγμα κυρίως οικονομική βοήθεια.

Από την πλευρά της η Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας και υποστηρίζει ότι αυτή πρέπει «να επικαιροποιηθεί» εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Χθες Τρίτη ο Ερντογάν επεσήμανε ότι ελπίζει να σημειωθεί πρόοδος στα ζητήματα αυτά ως την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι στις 17 Μαρτίου θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν το μεταναστευτικό.

Προς το παρόν η γαλλική προεδρία δεν έχει επιβεβαιώσει τη συνάντηση αυτή.