Νίκη πέτυχε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το θέμα της απόφασης του ΚΥΣΕΑ που αφορά στην αναστολή της διαδικασίας ασύλου γα ένα μήνα για όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για το θέμα της αναστολής ασύλου για έναν μήνα, θεωρώντας προφανώς πως οι λόγοι που το επιβάλλουν βάζουν τα θεμέλια της νομιμότητας μιας τέτοιας απόφασης.
Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση ελήφθη με τη διαδικασία των προσωρινών μέτρων (ασφαλιστικά μέτρα) στα οποία κατέφυγαν 3 Σύροι υπήκοοι, οι οποίοι με Τουρκο δικηγόρο κατέφυγαν σε αυτή την προσφυγή, ζητώντας προστασία από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για λόγους εθνικής ασφάλειας να αναστείλει για όλους τη διαδικασία ασύλου. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα κατά της Ελλάδας θεωρώντας παράνομη την απόφασή της. Παράλληλα το δικαστήριο θα εξετάσει την κύρια αίτηση των προσφευγόντων κατά προτεραιότητα.
Τι υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση
Για το θέμα έχει ασκηθεί σκληρή κριτική κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχη του οποίου μιλούσαν για παράνομη απόφαση. Ανάλογη θέση έχει πάρει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία σε ανακοίνωσή της, επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αυτή την ενέργεια. Όπως και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πήρε ανάλογη θέση. Ωστόσο η βούληση του διεθνούς δικαίου εκφράζεται δικαιοδοτικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο πήρε θέση υπέρ της απόφασης της χώρας.
Μάλιστα εξ αρχής η ελληνική πλευρά είχε διευκρινίσει ότι «από τις 27 Φεβρουαρίου η χώρα δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η μετακίνηση αυτή, όπως προκύπτει απ’ όλες τις ενδείξεις, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση.
Οι συνθήκες αυτές συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, την ώρα μάλιστα που ενώ έχει καταστεί σαφές από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπεται καμία διέλευση στη χώρα από μη νόμιμες πύλες εισόδου, συνεχίζεται η απόπειρα συγκεντρωμένων πληθυσμών να εισέλθουν με τη βία σε ελληνικό έδαφος.
Η χώρα έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί. Τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία τους διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα σύνορα, καθιστούν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη.