Στα όριά τους έφτασαν οι αστυνομικοί της Χίου που ετοιμάζονται να καταφύγουν ακόμη και σε ένδικα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν – λόγω και κορωνοϊού- από την κράτηση των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν μετά την 1η Μαρτίου στο νησί, στους ακατάλληλους χώρους του λιμανιού και του κτιρίου της Λάδης.

Το μεσημέρι σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου αποφασίστηκε καταρχήν να εξετάσει ο νομικός της σύμβουλος τη δυνατότητα κατάθεσης εξώδικης διαμαρτυρίας κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας επιτακτικά τη μετακίνηση των 300 περίπου προσφύγων και μεταναστών από το νησί μας στην ενδοχώρα.

«Κάναμε υπομονή, βάζαμε πλάτη, είχαμε ελπίδες και δεσμεύσεις ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν μετά την 1η του Μάρτη θα μεταφέρονταν άμεσα σε κλειστές δομές στην ενδοχώρα, αλλά διαπιστώνουμε ότι κανένας δεν δίνει σημασία και είμαστε μόνοι αντιμέτωποι με το πρόβλημα», τόνισε ο Πρόεδρος της τοπικής Ένωσης των Αστυνομικών, Μιχάλης Απέσσος, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια», λέγοντας ότι οι αστυνομικοί αισθάνονται ότι χρησιμοποιούνται ως πιόνια.

Ο κος Απέσσος μίλησε για την έντονη ανησυχία των συναδέλφων του και διερωτήθηκε αν υπάρχουν άλλα μέτρα και σταθμά για τους αστυνομικούς σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα αυστηρά μέτρα που υπάρχουν για την συνάθροιση ατόμων σε άλλους χώρους, προκειμένου να περιοριστεί η εμφάνιση και μετάδοση του κορωνοϊού, όταν την ίδια ώρα από 130 άτομα συνυπάρχουν σε άθλιες συνθήκες στο λιμάνι και στο κτίριο της Λάδης, φρουρούμενοι από αστυνομικούς.

Ανησυχίες εξέφρασαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σημερινή συνέλευση και για την μεταφορά προσφύγων – μεταναστών με περιπολικά από το νοσοκομείο.

Μέσω της Ένωσης, όπως είπε, έχουν θέσει το ζήτημα στην Αστυνομική Δ/νση, χωρίς όμως να έχει δοθεί λύση, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει κεντρικά, ενώ και άτυπα σε συνομιλίες που είχαν με εκπροσώπους του υπουργείου διαπίστωσαν ότι οι όποιες δεσμεύσεις για μετακίνηση των νεοεισερχομένων προσφύγων – μεταναστών έμειναν γράμμα κενό.

«Περιμέναμε το αρματαγωγό να έρθει στη Χίο, όπως πήγε στη Μυτιλήνη, τελικά πήγε στη Λέρο και εμείς μείναμε εδώ με το πρόβλημα», κατέληξε ο κος Απέσσος.

Να σημειωθεί ότι η Ένωση Αστυνομικών για το ίδιο ζήτημα θα επιδιώξει συνάντηση και με την Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων (και λιμενικοί επιτηρούν το χώρο στο λιμάνι που βρίσκονται 120 πρόσφυγες – μετανάστες), καθώς και με υγειονομικούς φορείς της Χίου καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν τύχει αναλυτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν.