Eντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας σε όλους τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται στα σύνορα του Έβρου δόθηκαν χθες Δευτέρα (9/3), υπό το φόβο εκδήλωσης οποιουδήποτε σοβαρού επεισοδίου στην ελληνική μεθόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι συνοριοφύλακες, οι άντρες των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ και όλοι όσοι συμμετέχουν σε περίπολα στη συνοριογραμμή καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να προλάβουν οποιοδήποτε κίνδυνο στο ποτάμι ή από την τουρκική πλευρά. Και αυτό διότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τα όρια της τουρκικής προκλητικότητας. Η Τουρκία έχει ήδη διακινήσει προπαγανδιστικά βίντεο που δείχνουν Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στα σύνορα και έχουν το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Τα ξημερώματα της Τρίτης σήμανε συναγερμός στις ελληνικές Αρχές στον Έβρο, ύστερα από αναφορά για πυροβολισμούς, που προήλθαν από το τουρκικό έδαφος, σε σημείο όπου βρισκόταν όχημα μικτού περιπόλου Αστυνομίας και Στρατού κοντά στο χωριό Σοφικό Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, καμία σφαίρα δεν πέτυχε το ελληνικό όχημα, ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες αναφορές του παρελθόντος, αυτή τη φορά έγινε λόγος για πυρά που δεν είχαν στόχο τον αέρα αλλά το έδαφος.

Αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό που σήμανε συναγερμό στις Αρχές τα ξημερώματα της Τρίτης. Αναφορά για πυροβολισμούς, που προήλθαν από τουρκικό έδαφος, υπήρξαν και από περιπολικό που βρισκόταν κοντά στο Πύθιο Έβρου. Σε αυτή τη περίπτωση οι πυροβολισμοί πιθανότατα ήταν στον αέρα. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι τα δύο συμβάντα έγιναν πολύ κοντά χρονικά, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει να ήταν συντονισμένα.

Οι ελληνικές Αρχές, πάντως, εμφανίζονται καλά προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα. Ενδεικτικό είναι ότι οι εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας δόθηκαν πριν τα «περίεργα» και σίγουρα επικίνδυνα περιστατικά στο Σοφικό και στο Πύθιο.